HYVÄ LUKIJA

Nämä sivut ovat päivittäisiä kommentteja varten. Päivämäärät ovat vain viitteellisiä eri asiayhteyksien paikallistamiseksi.. 

SaPena

 
TÄMÄ SIVU ON "PÄIVÄN AJATUKSIA",

muutaman kuukauden kierrolla (Vanhimmat poistuvat).

 

Pyrin pitämään noin puolenvuoden tekstit näkyvissä.

 

 

 

Vuosi 2020 

 

==================================================================

HEINÄKUU

2.7.2020

Haluaisin tietää mihin perustuu se, että koronaviruksen vuoksi valtio jakaa oman sijoitusyhtiönsä TESin kautta toistasataa miljoonaa kansalaisten rahoja, mutta ei kerro yritysten nimiä, jotka rahaa saavat. Ylen sivujen mukaan Tesin toimitusjohtaja Jan Sasse kertoo syyksi, että julkisuus saattaa vaikeuttaa yrityksen toimintaa ja asiakassuhteita.

Mielestäni tämä ei ole mikään syy salata saajat. Kyseessä on veronmaksajien rahoja, eikä Tesin, tai sen toimitusjohtajan. Haluaisin todella tietää mitä on tämän salailun takana ja millä perusteella salaiseksi julistaminen on tehty. Tällainen herättää aina heti epäilyn, että kyseessä on tavalla tai toisella rahan siirto, joka ei ole asianmukainen. Toivottavasti kytkökset saajien ja Tesin välillä selvitetään. Koronan varjolla on yritetty vaikka minkällaisia kepulikonsteja saada rahaa ihan vääriin kohteisiin. Esimerkkinä vaikka maskikaupat. Näissä olosuhteissa pitäisi olla korostetun avoimia.

1.7.2020

En tiedä kuka tulee olemaan seuraavien presidentinvaalien jälkeen USA:n presidentti, mutta toivon, että maa pääsisi eroon demogratian nimissä toimivasta diktatuurista. Jos ja toivottavasti kun vaalit voittaa joku muu kuin nykyinen presidentti, niin veikkaan, että vaihdosta tulee lähinnä sisällissotaa muistuttava operaatio. Nykyinen presidentti ei tule hyväksymään tappiota missään olosuhteessa. Siitä tulee oikeusprosessi toisensa jälkeen ja äänten uudelleen laskeminen tulee olemaan päättymätön prosessi.

Trump on osoittanut olevansa henkilö, joka ei voi ajatella mitään muuta mahdollisuutta, kuin voittaa vaalit. Se on hänelle elämän ja kuoleman kysymys ja voitosta hän tulee kamppailemaan keinoja kaihtamatta, vaikka häviö olisi kuinka selvä. Pitää vain toivoa, että hänen  temppunsa eivät johda mihinkään korvaamattomaan, koska hän luottaa siihen, että puolustusvoimat ovat hänen takanaan, ehdottaa hän mitä tahansa. Jos joku osoittautuu vastarannan kiiskiksi, presidentiltä löytyy monesti koettuja keinoja erottaa kyseiset henkilöt palveluksesta. hän ei kaihda vaikka poikkseuslakia maan turvallisuuteen viitaten ja keskittää näin kaiken vallan itselleen.

 

==================================================================

KESÄKUU

30.6.2020

Ylen sivuila on artikkeli rokotustodistuksista, tai niiden puutteesta, Olisi todella hyvä saada omat rokotustietonsa esimerkiksi Omakannasta. Meillä sota-aikana, tai sitä ennen syntyneillä ei sellaista korttia ole ollut missään vaiheessa, paitsi jos on sellaisen saanut jonkin lähivuosikymmeninä saadun rokotuksen yhteydessä. Armeija-aikanakin tunsi olevansa kuin neulatyyny, eikä hajuakaan siitä mitä vastaan rokotus annettiin.

Ainoat rokotukset, joista kuulin pikkupoikana saaneeni olivat: isorokkorokotus ja ns. calmet -rokotukset, joista näkyvät jäljet vieläkin. Lisäksi sain rokotuksen hinkuyskää vastaan lapaluiden väliin, koska perheessä oli yksi, joka sitä sairasti. Muut jäävät arvoitukseksi, koska mitään korttia ei ollut. Myöhemmin sain rokotustodistuksen joskus 70-luvulla USA:n visumia varten passin väliin ja muistaakseni merkinnän myös joskus 2000 -luvun alussa jäykkäkouristus ja hepatiitti A -rokotteet kun matkustelimme etelä- ja keskieuroopassa.

En usko, että kaikkia rokotuksia voisi saada koskaan jonnekin rekisteriin, koska niistä kaikista ei todennäköisesti ole edes merkintää missään. En muista mitä olivat esimerkiksi kansakoulussa tai ammattikoulussa saadut rokotukset. Todennäköisesti olen jossain vaiheessa saanut esimerkiksi poliorokotteen, liekö jokin sokeripala tms.

29.6.2020

Ihmetyttäää noi normaali käytännöksi muodostuneet rakennusprojektien kustannusten ylitykset. Uusin esimerkki on Turun kevyen liikenteen silta, jonka kustannusarvio oli 5 Miljoonaa ja uusin arvio on 19 Miljoonaa. Eikö julkisia hankintoja tehdä lainkaan asiantuntijavoimin. Kaikki on pois veronmaksajilta. Jos todellinen hinta nelinkertaistuu arviosta, on todennäköisesti syy niin tilaajassa, kuin urakoitsijassakin. Joka tapauksessa täysin amatöörimäistä touhua.

Jos tilaajan puolelta määritellään tarkoin se mitä halutaan ja siitä järjestetään tarjouskoilpailu, pitää tilauksen saajan pysyä myös tarjouksensa kustannuksissa. Tilaaja ei voi jättää avointa piikkiä mahdollisille yllätyksille. Urakoitsijan pitää tehdä tarjous, joka peittää mahdollisen riskin. Nykymenetelmillä tehdään mahdollisimman halpa tarjous, jotta se menee läpi ja todelliset kustannukset peitetään klausuulilla mahdollisista yllätyksillä. Olisi tässä Turun tapauksissakin kiva tietää, mitä olivat ne yllätykset, joita ei voinut nähdä tarjousta tehdessä.

Julkisissa hankinnoissa pitäisi olla ammattilaiset asialla eikä hyväksyä mitään yllätyskustannuksia.

28.6.2020

Näyttää vähän siltä, että tuolla Pohjois-Suomessa ei paljoa opita edellisistä virhepäätöksistä. Ylen sivujen mukaan nyt on jo annettu Pohjois-Suomen aluehallintoviraston puolesta lupa Kittilän uudelle kultakaivokselle purkuputkeen Ounasjokeen. Onneksi Lapin luonnonsuojelupiiri on ottanut kantaa hankkeeseen Suomen ja EU:n lakien vastaisena. Vaikka Lapin luonnonsuojelupiiri ei koskaan antaisikaan lupaa purkuputkelle, tulee Kaivosyhtiö Agnico Eagle Finland Oy vetoamman Pohjois-Suomen aluehallintoviraston lupaan aloittaa purkuputken rakentaminen ja jos se ei saa lupaa viedä projektia loppuun, se tulee esittämään laskun putken rakentamisesta valtiolle. Toisin sanoen kiristää rahan menolla saada purkulupa Ounasjokeen, vaikka tuo aluehallintoviraston lupa ei olisikaan mikään rakentamisen aloituslupa. Luvassa olisi kalliit oikeudenkäynnit.

Minä itseasiassa toivon, että asia menisi tuomioistuimeen, koska silloin tulisi konkreettisesti esiin myös kaikki lainvastaisuudet ja valtava lasku tuolle kaivosyhtiölle, jonka tarkoituksena koko putkiprojektille on ainoastaan välttää jätevesipuhdistamon rakentaminen, joka puhdistaisi kaikki haitalliset aineet jätevedestä. Lopputuloksena olisi sekä lain vaatima puhdistamo, että purkuputki Ounasjokeen eikä nykyisin käytössä olevaan Seurujokeen, jonka vesi on jo nyt huonontunut nykyisestä käytöstä ilman tuota uutta laajennusta.

Olen aiemminkin ottanut kantaa noihin kaivoshankkeisiin ja todenut, että niistä lähtevä jätevesi tulee puhdistaa niin, että se vastaisi sadevettä, ennen kun se päästetään luontoon. Raha ei saa korvata luontoa.

27.6.2020

Viitaten noihin 24. ja 25.6.2020 teksteihini, ei voi muuta kuin todeta, että kansanedustajat ovat, tai ainakin olettavat olevansa lain yläpuolella. Tässä olisi selvästi lakitekstien korjaamisen paikka. Vaikka kansanedustajat ovat selvästi poikkeusasemassa sanomistensa suhteen, niin ei heillä silti ole oikeutta pilkata mitään omaa kansanryhmäämme. Toivottavasti tämä muistetaan seuraavissa vaaleissa. Merkittäväksi tämän tekee vielä se, että saman puolueen puheenjohtaja näyttää olevan selvästi tuon herjauksen takana.

Myös Kristilliset näyttää olevan puolueena sen takana, että jos Suomen laki on ristiriidassadustaja Raamatun kanssa, niin Päivi Räsänen on aikoinaan todennut, että laille viitataan kintaalla ja sanotaan ja toimitaan Raamatun mukaan. Kyseessä on kuitenkin kansanedustajan mielipide. Mielestäni sellaisten henkilöiden ei pidä hakeutua kansanedustajiksi, jotka jo lähtökohtaisesti eivät halua noudattaa Suomen lakeja. Jos kansanedustajien syytesuoja haluttaisiin poistaa, törmätään taas samaan määräenemmistösäädökseen, eivätkä muutosta vastustavat tietenkään halua kahlita itseään toimimaan lakien mukaisesti. Toisin sanoen laki suojaa rikoksentekijöitä. Tätä vielä kehdataan sanoa tasa-arvoiseksi oikeusvaltioksi.

26.6.2020

Jälleen kerran ollaan ulkoistamassa kunnalliselta puolela yksityiselle Mehiläiselle. Tämä Päijät-Hämeen tilanne ei ole ainutlaatuinen, koska Oullun seudulla oli aivan vastaava tilanne. Minusta STM:n pitäisi jäädyttää kaikki ulkoistukset, siksi kunnes tuo uusi SOTE on viety päätökseen ja nähdään kokonaisuus. Toinen mahdollisuus on pakottaa jokaiseen sopimukseen klausuuli, että sopimus purkautuu, jos valtakunnallinen SOTE -hallinto sitä edellyttää. Minusta on käsittämätöntä, että näin suuria muutoksia tehdään juuri nyt, kun SOTE projektissa on viimeinkin näkysissä lopullisia päätöksiä. Joka tapauksessa jos sopimuksia joudutaan purkamaan lakiteitse, pitää huolehtia siitä, että korvauksia sopimusten purkamisesta ei jätetä valtion kontolle, koska kaikilla on tiedossa nykyinen tilanne. Jos kunta haluaa ottaa riskejä, se on heidän asiansa, mutta myös heidän riskinsä kustannusmielessä. Tietysti kunnilla on houkutus heittää SOTE-alueen kustannukset pois budjetistaan, vaikka se kuntalaisille maksaisi tuplasti omina terveydenhoitokuluinaan, koska yksityiset yritykset määrittelevät oman taksansa ja sen tulee kattaa esimerkiksi yrityksen voitto-osuus muista yrityskuluista puhumattakaan.  

25.6.2020

Liittyen tuohon eiliseen tekstiini: Jos puolueen edustajamäärä on 33 tai enemmän, se voi tyrmätä kaikki syytehakemukset omaa kansanedustajaansa vastaan. Tämähän tarkoittaa sitä, että kyseisen puolueen kansanedustajat voivat sanoa mitä lystäävät eduskunnassa välittämättä mistään tavallisia kansalaisia koskevista laeista, esimerkiksi kiihotus kansanryhmää vastaan, kuten Juha Mäenpään tapaus osoittaa. Tähän  ilmeisesti perustuu mm. Perussuomalaisten suunpieksentä. He ovat syytesuojassa. Tässä määrää siis suuremman laki, eikä mikään oikeudenmukaisuus.

En tiedä mikä on muiden mielipide, mutta minusta tämä ei ole kansalaisten tasavertaista kohtelua. Miksi kansanedustajat ovat lain yläpuolella ihan laillisesti? Tässäkin suhteessa lakeja pitäisi tarkistaa yhdenmukaisiksi perustuslain kanssa. Kun lakeja säädetään, niiden laillisuus kyllä normaalisti tarkistutetaan perustuslakivaliokunnassa, mutta kun tiedetään, että kyseinen valiokunta on miehitetty puolueiden jäsenillä, niin ei mitenkään voi odottaa heidän puolueetonta suhtautumistaan valiokunnan päätöksiin. En tiedä muista, mutta minun oikeustajuntaani tämä ei mene.

24.6.2020

Näyttää kovasti siltä, että Suomessa voi rikkoa perustuslakia, jos siihen on hyvät perusteet. En tiedä kuinka monesa muussa maassa se olisi mahdollista, mutta haluaisin kuitenkin tietää mihinkä tämä Suomessa perustuu. Meillä rikottiin perustuslakia, kun Uusimaa eristettiin sakkojen uhalla. Toinen rikkomus oli yli 70-vuotiaiden kohdalla ikään perustuva syrjintä. Viittaan tässä 22.6.2020 kirjoittamaani tekstiin. Kummastakaaan rikkomuksesta ei ole ollut minkäänklaisia seuraamuksia. Ainoa johtopäätös tästä on se, että perustuslakia voi rikkoa huoletta, jos siihen on hyvät perusteet.

Ihmettelen sitä mitenkä nämä rikkomukset ovat voineet mennä läpi esimerkiksi perustuslakivaliokunnassa. Ainoa johtopäätös tässäkin on se, että päätösten perustana ei ole ollut ainoastaan perustuslain selvä teksti, vaan valiokunta on toiminut puoluesidonnaisesti. Olen esittänyt kysymyksen monta kertaa: Miksi meillä ei ole perustuslakituomioistuinta, joka toimisi ilman mitään muita sidonnaisuuksia, kuin perustuslaki. Mielestäni Suomi ei ole oikeusvaltio, jos perustuslain tulkinta on puoluesidonnaista. En tiedä miksi Oikeuskanslerin tai Oikeusasiamiehen virastot eivät ole puuttuneet näin selvään asiaan ennen niiden toteutusta. Tiettävästi tuo Uudenmaan sulkeminenkin todettiin jälkeenpäin lain vastaiseksi, mutta yli 70-vuotiaiden kohtelu ei ole aiheuttanut mitään reaktiota. Se, että selvä määräys muutetaan jälkikäteen suositukseksi ei muuta asiaa. Rikkomus on silti tehty ja se koski valtavaa ihmismäärää (n.700 000).

23.6.2020

Suomessa on yli 155 000 kokoaikaisesti koronan takia lomautettua. Onko olemassa minkäänlaista tutkimusta siitä, kuinka moni näistä on kadonneiden tulojen vuoksi suoranaisessa loukussa vuokrien, laskujen, jne.vuoksi? Minusta heihin pitäisi kiinnittää aivan yhtä paljon huomiota, kuin yritysten toimeentuloon. Tietysti yritykset ovat avain asemassa työllistäjinä, mutta ei silti pitäisi jättää näitä lomautettuja ja irtisanottuja oman onnensa nojaan. En ole nähnyt tai kuullut minkäänlaista lakiesitystä esimerkiksi siitä, että koronan vuoksi yksityishenkilöitä ei joutuisi ulosottoon tai yleensä maksukyvyttömyyden vuoksi rekisteriin moneksi vuodeksi. En ole myöskään nähnyt minkäänlaista lakiin viittaavaa siitä, että vuokranantajat olisivat velvollisia osallistumaan talkoisiin jättämällä joissain tapauksissa vuokria perimättä tai vähintäin lykkäämään vuokrien perintää jaksottamalla myöhemmäksi.

Tiedän, että jotkin vuokranantajat ovat oma-aloitteisesti auttaneet vuokralaisia kriisin yli, mutta on myös isoja vuokranantajia, jotka eivät huomioi asiaa millään tavalla.   

22.6.2020

Ylen sivujen mukaan huomenna hallitus miettii taas koronarajoitusten purkamista myös yli 70 -vuotiaiden osalta. Toivottavasti tähän sodasta ja sodan jälkeisistä oloista selvinneeseen porukkaan viimein luotetaan sen verran, että osaavat ajatella omaa parastaan, eikä tarvitse holhota joka käänteessä. Ainakin minä olen kokenut sen ikäsyrjintänä ja todella loukkaavana. On varmasti vanhuksia, jotka kaipaavat ohjausta elämiseensa, mutta kun se tehdään iän perusteella kaikille, se ei voi olla muuta kuin ikäsyrjintää. Vaikkakin se on viimeaikoina käännetty suositukseksi, se ei poista sitä ehdottomuutta, millä se alunperin annettiin. Jos se olisi määritelty tavalla tai toisella esimerkiksi kuntoon perustuvana, vaikka hoitokodeissa, tai vastaavissa laitoksissa oleville, se olisi oikeustajuntaan menevä, mutta ei mitenkään tällaisena. Odotan edelleen oikeusasiamiehen kannanottoa asiaan.

Alla on kopio otteesta Valtioneuvoston tiedotustilaisuudesta Ylen sivuilta 16.3.2020. 

YLI 70-VUOTIAAT velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Tämä ei koske kansanedustajia, valtiojohtoa ja kunnallisia luottamushenkilöitä. Ei vaikuta suositukselta.

21.6.2020

Trumpin vaalikamppanja näyttää aika epätoivoiselta. Väki tilaisuuksissa vähenee, eikä ehdokas itse osaa enää muuta kuin yrittää mollata kilpailijaa. Yleissivistyskin näyttää olevan aika hakusessa, kun ei edes tiedä, että Britannia on ydinasevaltio. Luulisi sellaisen tiedon olevan jo pääsyvaatimuksena moiseen viekaan. Sen vielä ymmärtää, että Suomi on liian kaukana hänen leikkikentästään, eikä näin ollen tiedä edes valtiomuotoa. Voi olla, että Putinin esiintyminen hänen kanssaan samaan aikaan Suomessa pisti ymmärryksen vähän koetukselle.

20.6.2020

1) Nyt taitaa olla ensimmäinen kerta sitten -60 luvun, kun vietämme Juhannusta kaupunkioloissa. Olemme olleet Juhannuksena mökillä aina siitä lähtien, kun mökin rakensimme. Kokko on jäänyt polttamatta monena vuotena kulovaaran vuoksi, joten se ei ole uusi asia, mutta mökillä tulee oltua paljon ulkona ja turisemassa vieraiden kanssa (etupäässä jomman kumman sukulaisia) vaikka grillikatoksessa. Satoi tai paistoi. On myös erilaisia pihapelejä: kroketti, mölkky, tikka, jne. jopa itse keksittyjä pelejä. Myös ulkona syöminen ja lettujen paisto on kuulunut niihin vakiojuttuihin, joita kaipaa. Tosin tänään söimme verannalla lämpimässä säässä, mutta ei se aivan sama ole.

Mökille voisi tietysti nytkin mennä, mutta koska kukaan muu sinne ei kuitenkaan voisi tulla meidän ikämme vuoksi, niin voimme yhtä hyvin olla täällä kaupungissa kahden. Lisäksi lähikauppa n. 8,5 km päässä ei ole kuitenkaan vanhempaa väkeä varten auki aamuyöstä, tai myöhään illalla, kuten täällä kaupungissa. Elämästä tulisi siis vaan vaikeampaa mökillä. HYVÄÄ JUHANNUSTA KUITENKIN KAIKILLE LUKIJOILLE! 

2) Vasta nyt, kun on myöhäistä kritisoida sitä mitä on tehty kuukausia sitten, apulaisoikeusasiamies alkaa tutkia onko tehty jotain lainvastaista ja syrjivää, kun tehtiin yli 70 -vuotiaille oma määrittely karanteeninomaisista oloista. Olen kritisoinut aiemmin useaan otteeseen sitä, että kyseinen karanteenimäärittely rikkoi perustuslakia iän perusteella tapahtuvan syrjinnän suhteen. Parempi tietysti nyt, kuin ei ollenkaan. Perustuslakivaliokunnan pitäisi toimia vain perustuslain vaatimalla tavala, eikä oman puolueen ohjaamana. Meillä pitäisi olla perustuslakituomioistuin, joka toimisi vain perustuslain vaatimalla tavalla ilman minkäänlaisten sidosryhmien vaikutusta. Perustuslakivaliokunta ei koskaan voi olla täysin puolueeton.

19.6.2020

Ylen eilisilä sivuilla oli artikkeli Ilkka Herlin'in kokeilemasta hiiliviljelystä. Artikkeli on sikäli rohkaiseva, että siinä viimeinkin puututaan metaanikaasun (CH4) muodostumiseen ja sen vähentämiseen luonnosta. Metaani on noin 25 - 27 kertaa hiilidioksidia haitallisempi ns. kasvihuonekaasu. ilmakehässä. Olen kirjoitellut siitäkin joskus vuosia sitten sivulla "ILMASTONMUUTOS". Sitä muodostuu mm. jäätiköiden sulamisesta johtuen, mikä taas puolestaa kiihdyttää jäätiköiden sulamista, jolloin noidankehä on valmis. Jos pystyisimme vähentämään ainakin ihmisen osuutta sen muodostuksesta, niin se kaikki olisi parempaan suuntaan.

Olen kirjoitellut myös esimerkiksi soiden kuivatuksesta ojittamalla, jolloin humuspitoinen vesi valuu vesistöihin ja lopputuloksena on paitsi rehevöityvät vasistöt, myös metaanin muodostumista. Tästä voi päätellä, että turpeen tuotannosta on haittaa paisi turvetta poltettaessa, myös sen tuotannon vuoksi tehtävistä soiden kuivattamisista. Silti siitä on jostain syystä mahdotonta päästä eroon. 

18.6.2020

Taas kerran on otsikoissa se, että kaikki peruskoulun oppilaat eivät saavuta samaa tasoa opiskelussa yhtä aikaa. Olen puuttunut tähän ongelmaan jo vuosia sitten artikkelissani "TULEVAISUUS" ja sen osassa "KOULUTUS". En voi olla ihmettelemättä sitä, että kaikkien pitäisi edetä samaa vauhtia ja omaksua asiat yhtä nopeasti.

Olen moneen kertaan todennut sen tosiasian, että jokainen yksilö on erilainen. Ei ole kahta samanlaista ihmistä. Silti jokainen on tasa-arvoinen toiseen nähden. Se pitäisi opettaa ja iskostaa jokaisen mieleen jo esikoulusta alkaen, jolloin erilaisuus hyväksyttäisiin luonnollisena asiana -myös aikuisena. Myös oppimiskyky on jokaisella yksilöllinen. Miksi kaikkien pitäisi edetä hitaimman, tai nopeimman mukaan? Tuntuu kuin olisi jokin itseisarvo siinä, että jokainen etenisi samaa tahtia. Miksi? Ei yliopistokaan tähtää siihen, että jokainen saavuttaisi loppututkinnon samaan aikaan. Sillä ei ole yliopiston kannalta mitään merkitystä. Ainoa ero peruskouluun on siinä, että ylioppilaat saavat päättää itse oman opiskelutahtinsa. Peruskoulussa ei siihen anneta edes mahdollisuutta, vaan suorastaan opetetaan, että jokaisen pitää olla samanlainen ja edetä yhtä nopeasti. Erilaisuutta opetetaan tahattomasti suhtautumalla leimaavasti oppilaisiin, jotka eivät pysy opetustahdissa mukana. Sen arvaa mitä siitä seuraa: kiusaamista, toisten halveksuntaa ja aikuisena jopa rotuvihaa. Erilaisuuden hyväksyntä ei millään tavalla ole tuossa käyttäytymismallissa mukana.

Ei ratkaisu ole se, että estetään niitä etenemästä, jotka oppivat nopeammin. Toimenpiteet pitäisi silloin suunnata avun tarvitsijoihin, jos siihen on tarvetta. Tähän on hyvin yksinkertainen ratkaisu, jonka olen tuonut esiin kirjoituksissani. Unohdetaan koko luokka-ajattelu ainakin yläasteelta ja siitä ylöspäin. Siitähän pyritään muutenkin eroon. Annetaan ainekohtaiset oppimistavoitteet ja jokainen voi suorittaa se omien kykyjensä mukaisesti, kuten on muutamissa luokattomissa lukioissa. Toiset suorittavat lukion kahdessa ja toiset kolmessa tai neljässä vuodessa ja kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Vain pieni osa peruskoulun oppilaista vaatii luokan ja opettajan jatkuvan tuen ja valvonnan edetäkseen yhtään. Annetaan heidän edetä sen mukaisesti, vaatimatta kaikkia matelemaan hitaimpien mukanaan, tai kaikkia etenemään parhaiden mukaan. Eli tehdään luokattomuudesta vähintäänkin vaihtoehto. Kun osa kyllästyy siihen hitauteen, he keksivät vaikka mitä ajan kulua, kuten häiriköinti luokassa. ONKO TÄSSÄ KYSE PUHTAASTI KATEUDESTA etenemisen suhteen, vai mistä tässä on tosiasiassa kyse? Ei tasapäisyys voi olla jokin opiskelun ja koulun tavoite, vaan opiskelu ja sen eteneminen. Jos kaikki yläasteen oppilaat ja siitä eteenpäin, pääsevät etenemään omaa tahtiaan, se ei voi olla keneltäkään pois, vaan antaa edelleen kaikille samat mahdollisuudet. Se pitää ainoastaan kaikki osapuolet tyytyväisinä ja epätoivotut käyttäytymiset todennäköisesti loppuvat -ainakin vähenevät.

Kaiken lisäksi: niiden oppilaiden, joiden luontainen ominaisuus on omaksua asioita hieman hitaammin kuin toisten, todistusnumero on hyvin todennäköisesti alhaisempi vain siitä syystä, että kyky omaksua asioita on erilainen, kuin toisten. Jos he saisiva edetä omaa tahtiaan, näkyisi se todennäköisesti myös todistuksessa parantuneina numeroina ja yleinen tyytyväisyys opiskeluun ilman muuta paranisi. Se ei olisi enää "pakkopullaa", koska paine ylittää jatkuvasti itsensä lakkaa ja itsetunto kohoaa numeroiden myötä. Minusta on ihme, että näidden asioiden yhteyttä ei ymmärretä sen paremmin sosiaalihuollon, kuin opetushallinnonkaan taholla. Tällaisella asialla voi olla vaikutusta myös siihen mitä ihmetellään mm. tämän päivän Ylen sivuilla, että miksi nuorison itsetuhoisuus lisääntyy. Liian moni tuntee olevansa jollain lailla jälkeenjäänyt, tai huono, koska ei pysy toisten tahdissa, vaikka kuinka yrittäisi. Kuitenkin hän omaa vain erilaisen tavan ja nopeuden omaksua asioita, mitä ympäristö ei hyväksy, koska kaikkien pitäisi olla, heille opetetun kaavan mukaan, samanlaisia.

Tuo vapaa opiskelunopeus mahdollistaa myös etäopiskelun, eli vain tentit voisi olla vaikka viiden viikon jaksoissa, jolloin koulurakennusten tarvekin pienenee vain luokkaopetusta tarvitseville. Samalla etäopiskelu opettaa ja lisää vastuuta itsestään ja opiskelustaan, mitä vaaditaan jatko-opiskelussa joka tapauksessa. Voisi ainakin olettaa, että tämä koronakausi on pakottanut jo koulutkin, niin opettajat kuin rehtoritkin, sopeutumaan siihen ajatukseen, että etäopiskelu on mahdollista ja siihen on vaan kehitettävä yhä parempia toteutusmahdollisuuksia. Luokattomuus tulee olemaan joka tapauksessa tulevaisuutta haluttiin sitä tai ei. Etäopiskelu on vain yksi lisämahdollisuus.

Minä toivon, että tätäkin kirjoitusta ei pidetä joidenkin asiantuntijoiden varpaille astumisena ja printataan vain, jotta siihen voi pyyhkiä takamuksensa. Tällaistakin palautetta olen joskus saanut, koska olen sotkeutunut asianomaisen väitöskirjaan siihen sopimattomalla mielipiteellä. On unohdettu, että esitän vain omia mielipiteitäni ja yritän myös esittää niihin omia ratkaisuvaihtoehtojani enkä edes yritä esittää olevani jonkin asian asiantuntija. Käytän vaan omaa maalaisjärkeäni, mikä ei kaikkia miellytä. Se koetaan joskus kritiikkinä jonkun vuosien työlle. Jos väitöskirjaan perustuva lopputulos ei ole sama kuin minun mielipiteeni, niin ihmetyttää, jos tuolla tasolla ei ymmärretä ero mielipiteellä ja tutkimustuloksella. Silti jää kyllä miettimään mikä on se arka kohta, johon osuin kirjoitksessani. Toivottavasti kyse ei ole siitä, että tutkimustulos tehdään tavalla tai toisella sellaiseksi, että se tukee omaa teoriaa. Keinoja on monia, joita on miltei mahdoton kyseenalaistaa.

17.6.2020

Vähän jokaisessa hallituksen tiedotustilaisuudessa sekä ministerien haastattelussa korostetaan sitä, että vaikka nyt on valmiuslain määräykset kumottu, pitää silti noudattaa aiemmin määriteltyjä etäisyyksiä ja että vaikka valmiuslaki ei ole enää voimassa ovat määräykset perustuneet muihinkin lakeihin, jotka ovat edelleen voimassa. Näyttää mahdottomalta puhua normaalia suomenkieltä. Vai oletetaanko jokaisen kansalaisen tuntevan lait ja asetukset niin hyvin, että pitää tietää mikä määräys on perustunut valmiuslakiin ja mikä johonkin muuhun lakiin. Kuulun ryhmään yli 70 -vuotiaat, joide on oletettu olevan karanteeninomaisissa oloissa. Minulla ei kuitenkaan ole hajuakaan mihinkä lakiin tuo määräys on perustunut, paitsi, että se rikkoi perustuslakia, koska määrittely on "yli 70 -vuotiaat", eli kyseessä on ikään perustuva syrjintä. Vaikkakin se myöhemmin muutettiinkin suositukseksi. Se oli kuitenkin alunperin määräys, jopa kotiin jaetuissa tiedotteissa. Näin se ainakin tulkittiin. MIKÄ ON YLI 70 -VUOTIAIDEN TILANNE NYT? Sitä ei mainita yhdessäkään virallisessa tiedotteessa, joita olen lukenut, tai kuunnellu. Ei tuosta tiedottamisesta ole paljoakaan opittu.

Lisäsin taas vähän tuntemuksiani artikkeliin "SAIRAUSKERTOMUS POTILAAN NÄKÖKULMASTA" 

16.6.2020

1) Viimenkin SOTE nytkähti taas väähän eteenpäin. En kylläkään saanut siitä vielä irti paljonkaan yksityiskohtia esimerkiksi tuon yksityisen puolen hinnoittelun suhteen, josta kirjoitin eilen. Minä toivon, että se ei jää pelkästään liiketalouspohjalta ratkaistavaksi, vaan ulkoistamis tai vastaavissa sopimuksissa asetetaan selvät laatuvaatimukset, sekä hinnoitteluraamit. Tämä on asia, jota pitää seurata tarkasti. Sairastamisesta tai ikääntymisestä ei saa tulla jonkilainen kultakaivos yksityisille alihenkkijoille tai muille yrityksille. Hinnoittelu  pitää olla yhteiskunnan käsissä. Pelkkä kilpailutus ei riitä.   

2) Kun tänä aamuna heräsin ja menin aukaisemaan sälekaihtimia, niin silmiini osui ensimmäisenä jänis, ehkä 3 metriä rakennuksesta ison koivun juurella. Tiedän, että pihan poikki kulkee miltei joka aamu jänis, joka ilmeisesti etsii jotain syötävää., mutta normaalisti se loikkii kauempana rakennuksesta, lähellä pensasaitaa. Tosin joskus jää mutusteleen jotain lähempänäkin, usein alppiruusupensaan tai Norjanangervon suojassa. Nyt se oli suoraa kohti ikkunaa ja ilmeisesti huomasi, kun aukaisin sälekaihtmen. Se tuijotti hetken kohti ikkunaa ja ilmeisesti totesi, että toi on vaaraton tuolla omassa lasikopissaan ja jatkoi mutustelemista.

Ajattelin, että haen kameran ja saan hyviä kuvia läheltä. Olin jättänyt kameran olohuoneeseen edellisen kuvauksen jäljiltä. Sitten huomasin vieressäni pöydällä kännykkäni, jossa on kamera ja otin sen käteeni. Kun katsoin ulos, jänis oli häipynyt. Oli ilmeisesti nähnyt liikkeeni ja lähti varmuuden vuoksi. Ei näkynyt enää missään päin tonttia. Ilmeisesti kyseessä on nuori rusakko, koska häntä oli erilainen kuin metsäjäniksellä: pitempi ja tummempi päältä. Se oli kyllä paljon pienempi kuin mökillä loikkivat rusakot, eli varmaankin viime vuoden poikasia. Kirjoittelin tähän liittyvästä aiheesta eri artikkelissa aiemminkin.

Hankaluus sälekaihtimen säleiden välistä kuvaamisessa on, että säleet rajaavat kuvaa ylä ja alareunasta, vaikka kamera olisi kiinni lasissa. Siksi olen joissain ikkunoissa jättänyt ikkunan alareunaan raon, jossa ei ole sälekaihdinta, eli en laske kaihdinta alas asti. Nyt ei sekään auttanut.

15.6.2020

Tämän päivän Ylen sivuilla on hyvä esimerkki siitä, mihin Suomessakin ollaan menossa tuossa terveyden- ja vanhustenhuollon yksityistämis innostuksessa. Olen useaan kertaan kirjoittanut siitä mihin johtaa tuo yhä vaan jatkuva sairaan- ja vanhustenhoiden yksityistäminen. Yksityiset sairaalat ja muut hoitolaitokset, tai hoivakodit katsovat lähinnä sitä kuinka paljon yritys tuottaa sen omistajille. Kaikki muu on toisarvoista.

Ylen sivuilla on artikkeli yhdysvaltalaisen 70 -vuotiaan Michael Flor'in sairaalassa käynnistä Koronan vuoksi. hän kuitenkin selviytyi 62 vuorokauden sairaalareissulla ja sai kotiutumisen jälkeen laskun sairaalasta, joka oli 1,1 Miljoonaa dollaria.

Suomessa ollaa menossa aivan samaan suuntaan. Jos ei ole sairausvakuutusta, niin harva selviää ilman henkilökohtaista konkurssia. Tätäkö me todella halutaan. Minusta on suorastaan rikollista rahastaa toisten sairaudella noin törkeästi. Luulisi vakuutuslaitostenkin kiinnostuvan tällaisesta suunnasta. Ilmeisesti he näkevät vain markkinarakona nostaa vakuutusmaksuja tämän vuoksi ja tuovan heille suoraa liikevaihtoa, koska ohi tämä koronaviruskin joskus menee ja sen jälkeen maksut pysyvät silti samoina. Joka tapauksessa kansalaiset maksavat aina, joko suoraa sairaalamaksuna, tai vakuutusmaksuna. Yhteiskunnan päättäjät eivät välitä tilanteesta, koska hinnat ovat vain asiakkaan ja yrityksen välinen asia ja kaikki on poissa yhteiskunnan omista budjeteista. Olisi kiva tietää, mikä puolue on todella kansalaisten puolella tässä asiassa, ajatellen seuraavia vaaleja. Minä ainakin seuraan tilannetta jokaisessa eduskunnan äänestyksessä, joka liittyy asiaan.

Minulla on kyseessä puhtaasti siitä, että jos sairaalat ja vanhusten hoitokodit voivat hinnoitella palvelunsa täysin ilman kontrollia, minun eläkkeeni loppuu hyvin nopeasti, ja alkaa oman omaisuuden myynti. Mitä teen sitten, kun kaikki varallisuus, asuntoa myöten, on siirretty hoitolaitoksille, joko sairaalamaksuina, tai erilaisina hoitopaketteina?

14.6.2020

1) Liittyen tavallaan tuohon eiliseen tekstiini: Perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho näytti hyvin vaivautuneesti selittävän eilen TV:ssä, että Perussuomalaiset eivät puoleena ole noiden naisia ja maahanmuuttajia herjaavien tekstien takana ja esitti jonkinlaista anteeksipyyntöä, jonka sitten kuitenkin perui ja totesi, että se kuuluu noiden tekstien tekijöille. Häntä pelotti lähinnä se, että nuo tekstit voivat karkottaa epävarmoja äänestäjiä. Hän kutsui niitä ylilyönneiksi, eli periaatteessa oli samaa mieltä, mutta ei noin räväkästi sanottuna. Ainakin minulle tuli vaikutelma lähinnä sormen heristelyltä: älkää karkottako äänestäjiä, vaikka asianne onkin oikea. Minun mielestäni se, että somessa käytetään epäasiallista kieltä ja esitetään kunnianloukkauksia, sekä suorastaan rikotaan lakia, ei oikeuta esimerkiksi kansanedustajia tekemään samoin. 

2) Olen katsellut muutaman jakson Ylen ohjelmasta "Järvien tarina".  Se on muuten ihan mielenkiintoinen tarina ja nimenomaan tarina, koska siinä viittaillaan vanhoihin kansantaruihin ja hyvin lavealla tulkinnalla Kalevalaan. Kuitenkin sen ydin lienee periaatteessa luonnossa ja sen eläimissä, jotka jollain tavalla liittyvät järveen, tai ainakin voivat liittyä. Se ei mikään tieteellinen analyysi järvien elämästä ole, mutta tarkoitettu ilmeisesti todellisuuspohjaiseksi viihteeksi. Sitä katseli ihn mielellään, mutta mielestäni musiikki paikoin pilasi sen. Kuvat ja musiikki ei aina sopinut yhteen. Useimmiten vaikutti siltä, että musiikin valitsija oli vähän kyllästynyt siihen verkkaiseen etenemiseen ja kun näytettiin pientä puros, musiikki pauhasi kuin kyse olisi valtavasta koskesta. Minua ainakin häiritsi se epätahtisuus kuvien kanssa.     

13.6.2020

Joskus tuntuu, että tuolla eduskunnassa istuu joukko murrosikäisiä, joiden looginen ajattelukyky ja arviointikyky on pelkästään  tunteiden vuoristoradan vietävissä. Välillä lauotaan sellaisia "totuuksia" virkaveljistä, että ihme ettei käydä rinnuksiin kiinni. Välillä taas ollaan niin herkkähipiäisiä, että vaaditaan anteeksipyyntöä hymyilystä. Minusta eduskunnan puhemiehen pitää puuttua jokaiseen ylilyöntiin puheenvuoroissa, riippumatta siitä minkä puolueen edustajasta on kyse. Silloin kun kyse on kansanedustajista, heiltä edellytetään kaikin tavoin käyttäytymistä, joka vastaa kansanedustajan arvovaltaa. jos näin ei käyttäydytä, niin pitäisi olla kaikille selvät sanktiot, mitä siitä seuraa. Nyt näyttää siltä, että jotkin puolueet mielletään rääväsuu porukaksi ja sivuutetaan olan kohautuksella. Ei sanan vapaus tarkoita sitä, että voi käyttää millaisia ilmauksia haluaa, vaan sitä, että voi puhua asiasta kuin asiasta, mutta korrekstisti.    

12.6.2020

En tiedä mitä tulee tapahtumaan Keskustalle seuraavissa vaaleissa, mutta näyttää aika todennäköiseltä, että Kulmuni ei tule Keskustaa johtamaan niihin vaaleihin. Ilmeisesti kapasiteetti ei ole riittänyt hoitaa valtiovarainministerin ja puolueen puheenjohtajan paikkoja samanaikaisesti. Keskustan kannatusluvut ovat laskeneet koko hänen kautensa ja kun yrittää hoitaa kahta vaativaa tehtävää yhtä aikaa, molemmat kärsivät. En tiedä mikä tulee olemaan syksyn puheenjohtajavaalien lopputulos, mutta näyttää siltä, että luottamus jäsenten keskuudessa näyttää kadonneen, koska vaaditaan kilpailevaa ehdokasta syksyn vaaleihin. Jos kyseessä olisi vain jokin esiintymiskoulutus jupakka, niin toista ehdokasta tuskin kaivattaisiin.

Todennäköisesti Matti Vanhanen jatkaa valtiovarainministerinä, kunnes tilanne rauhoittuu tuon valtavan valtionvelan suhteen. Kaikki puolueet ymmärtävät, että lisää lainaa pitää ottaa elvytykseen, mutta sen takaisin maksutavoista ja aikataulusta tulee pitkä kissanhännänveto. Etenkin kokoomus tulee jatkuvasti vaatimaan investointeja työllisyyden kohentamiseksi, kertomatta mista siihen otetaan rahat. Hallitus on tietysti samaa mieltä työllisyyden suhteen, koska jokainen lähivuoden budjetti tulee sitä vaatimaan, mutta Vanhanen joutuu seisomaan jalat maanpinnalla. Tuota hänen virkaansa ei kadehdi kukaan, joka vähänkään pystyy ajattelemaan kokonaisuuksia ja pitämään pään kylmänä puoluepolitiikan suuntaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Vanhanen tulee jatkamaan valtiovarain ministerinä pitkään. Täytyy vaan toivoa, että Vanhanen jatkaa tarpeeksi pitkään, eikä tilalle tule joku, joka ajattelee etupäässä itseään ja puoluetta.     

11.6.2020

UKK-instituutti on antanut uudet ohjeet liikuntavammaisille ja suosittelee liikuntaa vähintäin 2,5 tuntia reipasta liikuntaa viikossa. On täysin selvää ilman suosituksiakin, että liikunta on myös liikuntarajoitteisille mitä parhainta kuntoilua. Suositukset siihen ovat aivan yhtä tyhjän kanssa. Jos kirjoituspöydän takana tehdään suosituksia ilman, että itsellä on minkäänlaista kokemusta siitä miltä se tuntuu käytännössä, niin sanoisin, että painukaa suolle itse juoksemaan 2,5 tuntia joka viikko. Se vastannee terveille samaa. Ainakin minua moiset suositukset vaan ärsyttää. Jos pelkästään seisomaan nouseminen pistää silmät sumeneen, niin kävele sitten vielä puolituntia joka päivä. Se tarkoittaa aika monta pientareelle istumista sadan metrin  välein. Lisäksi seuraavana päivänä on selkä vielä kipeämpi siitä rasituksesta, mutta lähde siitä silti taas puolen tunnin lenkille.

Noiden terveiden suositusten antajien pitäisi ottaa edes vähän kokemusta käytännöstä ja miettiä tarkemmin sitä, että kaikki liikuntarajoitteiset eivät ole jotain rollaattorin tai pyörätuolin käyttäjiä, joihin voi tukea ja vaikka levätä mielensä mukaan. Pitäisikö hankkia pyörätuoli pelkästään sitä varten ja jäädä sen vangiksi, koska silloin ne vähäisetkin lihasvoimat rapautuvat siinä istuessa. Mieluummin liikun vain omaan tahtiini ja juuri sen verran, kun selkä sietää. Noille instituutin ihmisille pitäisi kertoa, että jokainen ihminen ei ole sellainen, kuin ne seinätaulut kertovat ihmisten rakenteesta. Paitsi jokainen ihminen on erilainen, myös heidän liikkumisongelmansa ovat erilaisia.  

10.6.2020

1) Kuuntelin tänään Ruotsin syyttäjän selittelyjä siitä, että heidän mukaansa Olof Palmen murha on selvitetty ja murhaaja on tiedossa. Kun kuuntelin tuota selittelyä esitutkinnasta, niin kyseessä on pelkkiä olettamuksia. Olisi ollut paljon rehellisempää sanoa, että tutkinta lopetetaan, koska 34:ssä vuodessa ei ole saatu selvyyttä asiaan. Kaiken lisäksi siinä syrjäytettiin täysin poliisin oma tunarointi ja heidän osuutensa asiaan. Poliisi saapui surmapaikalle vasta minuuttien kuluttua ja siihen mennessä oli paikalla ollut jo useita sivullisia. Kuitenkin he olivat alunperin vain noin puolen minuutin matkan päässä tapahtumapaikasta. Paikalta löydettiin ensin vain yksi luoti, mutta jälkeenpäin löytyi toinen luoti ja suomalaisen toimittajan mukaan täysin ehjä, ilman naarmuakaan. Syyttäjä ei esittänyt ainoatakaan pitävää todistetta Engströmiä vastaan, ainoastaan olettamuksia, joihin perustettiin päätelmät. Mielestäni kyseessä on ns. kehäpäätelmä, ei todiste.

Tuo selvitys, joka katsottiin lopettavan arvailut ja tapaus selvitetyksi, koska syyllinen on kuollut vuonna 2000, antaa vaan entistä enemmän aihetta spekulointiin. Kaiken lisäksi syyttäjä nimitti Stig Engströmiä murhaajaksi, vaikka siitä ei ole minkäänlaista oikeuden päätöstä. Suomessa syytetty on syytön, kunnes hänet oikeudessa  todetaan syylliseksi. Engströmin omaiset voivat hyvin nostaa syytteen kunnianloukkauksesta.    

2) Lisäsin taas yhden artikkelin "ELÄIMIÄ KOTIPIHASSA" linnuista ja muista eläimistä, joita elinpiirissämme liikkuu. Lisäksi muutama tapaus kohtaamisista lintujen kanssa, joita ei joka päivä näe.

9.6.2020

Tutkivat toimittajat Riku Roslund, Johanna Mattinen ja Jaakko Mäntymaa ovat kirjoittaneet artikkelin Ylen sivuilla siitä mitenkä vaikeaa on saada faktatietoa normaalin julkisuuslain piirissä olevista asioista, ainakin jos tiedoilla on arveluttavaa merkitystä tiedon antajia kohtaan. Esimerkkinä tekstissä on HuoltoVarmuusKeskuksen johtajalta pyydetyt tiedot, jotka koskivat HVK:n suurta remonttia, joka on miljoonaremontti ja käytetään veronmaksajien rahoja.

Remontin tarkoitus muuttui heti, kun siitä alettiin kysellä. Toinen esimerkki oli STM:n antama ohje terveydenhoito piireille, että maskitilannetta ei saa julkistaa. Ei voi muuta kuin ihmetellä sitä mitä hyötyä on pimittää todellista maskien puutetta. Onko kyse vain siitä, että STM:n kansliapäällikkö on sanonut julkisesti, että maskeja on ihan riittävästi Suomen tarpeeseen ja vähän myöhemmin todettiin niiden puute. Minä pelkään, että tuo kansliapäällikön kunnianhimo koituu vielä SOTEnkin kannalta kompastuskiveksi, päätellen hänen kommentistaan, että kyselyt muiden mielipiteistä vie vaan aikaa.

Ainakin minulle tästä tulee kuva, että virheelliset päätökset tai lausunnot eivät merkitse mitään sen rinnalla, että virheet paljastuisivat. Tämäkö on sitä todellista valtionhallinnon avoimmuutta, josta Suomea kehutaan ulkomaisissa tilastoissa ja tutkimuksissa? Tämä alkaa vaikuttamaan Trumpismilta. Totuus on toisarvoinen tekijä.

8.6.2020

1) Uusi valtiovarainministeri on siis Matti Vanhanen. Todennäköisesti tuo valinta on ihan oileaan osunut, niin Keskustan kuin Suomenkin kannalta. Hänellä on kokemusta valtioneuvoston toiminnasta, jota vaaditaan myös yhteistyössä muiden hallituspuolueiden kanssa. Kuka on uusi eduskunnan puhemies, on vielä kysymysmerkki.

2) Lisäsin yhden uuden artikkelin "VANHUSTEN AKTIVOIMINEN", koskien samalla kertaa muistitiedon dokumentointia sekä vanhusten aktivointia muistelemalla omaa ja paikkakunnan historiaa.      

7.6.2020

Näyttää kovasti siltä, että syksyllä on edessä Sanna Marinin toinen hallitus. Eräässä Ylen haastattelussa Antti Kaikkonen totesi, että Keskusta ei ole mukana sellaisessa hallituksessa, joka ei pysty nostamaan työllisyyttä vaaditulle tasolle. Kun vähänkään miettii niitä mahdolisuuksia, mitä siihen on tämän Koronan jälkeen, niin sehän on mahdottomuus.

Kaikkonen on todennäköisesti uusi Keskustan puheenjohtaja ja näkee ilmeisesti mahdottomana päästä taloudellisesti kuivin jaloin eteenpäin, joten valtiovarainministerin tuolin haltijana Keskusta vajoaisi vielä syvempään kuoppaan. Parempi siis jättää laiva muiden hoitoon. Kulmunin ero tuskin oli suunniteltu, mutta voi olla, että se vielä nopeuttaa päätöksiä. Todennäköistä kuitenkin on, että tuo ero ministerin virasta ei johtunut yksin jostain esiintymiskoulutuksesta.

Lisäksi tuo Tekir ja Harri Saukkomaa on jollain lailla ihmeellinen yritys. Sen kytkökset Keskustaan on kyllä myös sevittämisen arvoiset. Tuon yrityksen velotus on normaalisti 350 euroa tunti, mutta kun se palkattiin ministeriön toimesta, oli veloitus 700 euroa tunti. Taisi tula pieni valtiolisä, kun ollaan veronmaksajien kukkarolla. Kuka on seuraava valtiovarain ministeri, sitä on turha veikata, mutta jos seuraava Keskustan puheenjohtaja on Antti Kaikkonen, niin on aika todennäköistä, että hän haluaa olla myös painavamman salkun haltija kuin nyt. Eli samalla tulee ministerikierrätystä, joko nyt, tai vasta syksyllä. Tosin Kulmunin vihjaus harmaaseen eminenssiin voi tarkoittaa myös Vanhasta, tai Pekkarista. Tai sitten Keskusta ei ole lainkaan syksyllä hallituksessa, joka on se todennäköisin vaihtoehto.    

6.6.2020

Jälleen kerran näkyy valoa SOTE-tunnelin päässä. Kuuntelin valtioneuvoston tiedotustilaisuuden ja yleisvaikutelma oli positiivinen. Olleellisin muutos mielestäni on siinä, että SOTEa ei yritetä viedä päätökseen yhden virkamies tai poliittisen ryhmä varassa, vaan käytetään asiantuntijoita ja kysytään myös maakuntien mielipiteitä. Toinen erittäin tärkeä päätös on se, että on yksi elin jolla on kokonaisvastuu, riippumatta siitä kuka työn tekee ts. yksityissektoria voidaan käyttää apuna, mutta vastuu jää aina SOTE-maakunnalle, eli julkiselle sektorille.

Minua ensin yllätti, että nyt on mukana myös pelastustoimi, mutta se on kuitenkin loogista, koska ensihoito ambulansseissa kuuluu pelastuslaitokselle. Nyt yleiset raamit vaikuttaa selväiltä, mutta tietysti asiat voidaan vielä pahasti sotkea takertumalla lillukanvarsiin. Kaikki eivät pysty ajattelemaan kokonaisuuksia, varsinkaan jos puolueen kannalta on eduksi sotkea kaikki hallituksen toimet.   

5.6.2020

luin 4.6.2020 Helsingin Sanomista mielipidekirjoituksen siitä, että "Etäopetuksesta ei pidä tehdä trendiä". Kirjoituksen lähtökohtana oli se, että etäopetus mahdollistaa epätasa - arvoisen oppimisen. Toisin sanoen kukaan ei saisi oppia paremmin tai nopeammin kuin toiset. Vedottiin siihen, että peruskoulu piti taata yhden mukaisen etenemisen kaikille.

En tiedä onko tässä kyse vain kateudesta, vai mistä on kyse. Vaikka kuinka yritettäisiin, että jokaisen pitää oppia samat asiat yhtä nopeasti, tai hitaasti, niin emme voi muuttaa sitä tosiasiaa, että jokainen ihminen on oma persoonansa ja omaa erilaisen kyvyn oppia asioita. Jos joku kykenee ja haluaa oppia asiat nopeammin kuin toiset, miksi hänet pitää painaa alas muiden ja useimmiten hitaimman nopeuteen. Todennäköinen seuraus useimmiten on se, että nopeasti oppiva kyllästyy ja keksii jotain muuta tekemistä, eli lähinnä häiritsee luokaassa, jolloin kaikki kärsivät. Olen kirjoittanut tästä samasta asiasta "TULEVAISUUS" sivun "Koulutus" osassa, eikä ole tarvetta toistaa sitä tässä. En tiedä onko tässä kyse puhtaasti kateudesta nopeasti oppivia kohtaan, vai periaatteesta, että kun kaikkien tulee olla tasarvoisia keskenään, ei kukaan saa edetä nopeammin kuin toiset, riippumatta siitä mitä se aiheuttaa. Minusta se kuullostaa paremminkin tasapäistämiseltä. Vai onko kyse siitä, että koululaitos elää vakiintuneessa tavassa tehdä töitä ja uudet "hömpötykset" vaan sotkee asioita. Kannustaisin rehtoreita ajattelemaan omilla aivoillaan ja tulemaan nykypäivään.

Olen tuossa "Koulutus" -tekstissä esittänyt oman näkemykseni ja ratkaisuni asiaan. Eli unohdetaan luokat ja edetään ainetavoitteiden mukaisesti. Kukin omaa vauhtiaan, mikä kullekin on luontainen nopeus oppia asioita, jolloin kukaan ei kärsi, vaan kaikki ovat tyytyväisiä. Tiedän, että se aiheuttaa opettajille asioiden uudelleen järjestelyä, mutta tämä korona-aika voi olla siinä suhteessa hyväkin asia. Nykyaikaan on joka tapauksessa tultava ennemmin tai myöhemmin. Olisi miellyttävä kuulla, että opettajat johtavat kehitystä, eikä byrograatit. Opettajat ovat oman alansa asiantuntijoita ja rehtorien luulisi olevan kiinnostuneita oman koulunsa kehittämisestä ensimmäisten joukossa. Tehtävä se on joka tapauksessa, koska kehitys ei pysähdy, vaikka kuinka haluttaisiin elää kuten eilenkin tuttuja turvallisia metodeja käyttäen

Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että digiaika ei ole pelkkien läppärien hankintaa, vaan se tuo muutoksia myös niiden laitteiden käyttöön ja kokonaisuuden ymmärtämiseen.ohjelmineen. Ohjelmat on tehty normaalisti tiettyyn ympäristöön ja kun ympäristö muuttuu, ohjelmistoja pitää pystyä modifioimaan, tai ainakin kertomaan tarkasti ohjelmoijille mitä halutaan. Mieluiten piirtämällä vaikka vuokaavio.(flowchart) karkealla tasolla. 

4.6.2020

Olen eilisessä tekstissäni viitannut siihen, että tutkijat ovat erimielisiä maskin käytöstä, jolloin on mahdotonta sanoa onko siitä hyötyä vai kenties haittaa. Olen aikaisemminkin viitannut siihen, että liian usein julkistetaan tutkimustuloksia, jotka kumotaan muutaman päivän päästä. Käytännössä se aiheuttaa vaan sen, että tutkimustuloksiin ja ns. tutkijoihin suhtaudutaan aina varauksella. Tutkimuksiin liittyy aina epävarmuuksia jo yksin sen vuoksi, että saman aiheen eri tutkimuksiin käytetään erilaisia lähdeaineistoja ja tulos on liikaa riippuvainen siitä kuka tutkimusta tekee ja rahoittaa. On liikaa tutkimuksia, joissa pyritään vain todistamaan omaa ennakkokäsitystä ja poimitaan vain sellaiset tulokset, jotka ovat mieleisiä. Näitä on silloin väärin nimittää tieteellisiksi tutkimuksiksi, vaikka ne olisivat jonkin yliopiston tekemiä, koska yliopistotkin voivat korostaa esimerkiksi oman paikkakunnan etua, vaikkapa valitsemalla tutkimusmateriaalin tai populan sen mukaan mitä lopputulosta yritetään saada aikaan. 

Minua häiritsi aikoinaan se, että kun vertasi eri tutkimuslaitosten tutkimustuloksia vaikka poliittisista puolueista ennen vaaleja, oli miltei poikkeuksetta eroja aina samaan suuntaan, katseliko Taloustutkimuksen vai Helsingins Sanomien tutkimusta. Ero oli joskus jopa todella huomattava. Epäilen sitä, että Taloustutkimuksella oli valmiit listat henkilöistä, joiden puoluekanta tiedettiin edellisten kyselyjen perusteella ja soitettiin vain sellaisille, joiden puoluekanta tiedettiin oikeaksi. Tiedän sen siksi, että minulle soitettiin -90 luvulla kotiin aina ennen vaaleja Taloustutkimuksesta ja kyseltiin kierrellen puoluekantaani, jota en koskaan ilmoittanut. Sitten kerran tajusin antaneeni suoran viitteen eräästä ehdokkaasta, eikä se miellyttänyt Taloustutkimuksen kyselijää. Se jälkeen minulle ei enää soitettu. Kun ilmoitetaan vaan tarpeeksi suuri virhemarginaali, niin kaikki näyttää hyvältä.

Yllä mainitsemani omakohtainen esimerkki oli siis tutkimuslaitoksen tekemä, eikä mikään ns. tieteellinen tutkimus. Silti minulla on vahva epäilys, että myös tieteen nimissä tehdyissa tutkimuksissa on vaikutteita sen mukaan kuka on tutkimuksen tilaaja, tai rahoittaja. Miten muuten olisi selitettävissä erilaiset tulokset eri tutkijoiden kesken samasta aiheesta. Meiltä puuttuu puolueeton elin, joka voisi antaa mediaa varten oman lausuntonsa, eli ristiriitaisuudet olisi tutkittu ennen julkaisua. Tällöin media tietäisi julkaiseeko tutkimustuloksen vai ei. Samoin yleinen luottamus tutkimuksiin saataisiin taas takaisin.     

3.6.2020

En tiedä mikä johtaa siihen, että joillakin on jonkinlainen pakkomielle hulinoida ja särkeä paikkoja, jotka eivät millään tavalla liity hullinoitsijoihin. Onko kyse jonkinlaisesta pahasta olosta, joka pitää purkaa särkemällä kaikki mitä tielle osuu, vai onko kyseessä jonkinlainen mielen sairaus, kuin jokin peliaddiktio, tai alkoholismi.

Olisi jollain tavalla ymmärrettävämpää, jos kyseessä olisi kostoon verrattava toimi, jossa tehdään vahinkoa toiselle, joka on tehnyt vahinkoa asianomaiselle. Kuitenkin näyteikkunoita ja mitä tielle sattu rikotaan aivan umpimähkään ihan sivullisilta. Siinä ei voi olla silloin kyse mistään järkevästä tekemisestä, vaan mielenvikaisuudesta. On todennäköistä, että alkuunpanijoita on vain pari kolme, mutta mukaan saadaam sadoittain ihmisiä pelkästään kiihottamalla pahantekoon. Esimerkiksi tuossa Malmin tapauksessa 200 ihmistä. Näyttäisi siltä, että mukaan saadaan ihmisiä, joilla on mitä tahansa hampaankolossa mistä asiasta tahansa riippumatta kohteesta.

Usein mellakat syntyy jonkinlaisen mielenosoituksen yhteydeä, mutta silloinkin rähinöden alkuunpanijat ovat ilmeiisesti useimmiten vain täysin sivusta tulleita, jotka näkevät vaan tilaisuuden rähinöidä. Minä vertaisin heitä ammattirikollisiin, jotka pitäisi laittaa korvaamaan kaikki tuhoamansa, esimerkiksi tekemällä työtä korjatakseen vahingot. Jos annetaan vain rahallinen korvausvaatimus, niin todennäköisesti paikkoja rikkonut tuskin välitää kuka sen maksaa, vai maksaako kukaan. Usein ehkä isäpappa maksaa, jotta poika ei kärsisi. Valvottu työ ammattilaisten ohjauksessa olisi sellaista korvausta, joka voi pistää mietimään tekojaan ja parhaassa tapauksessa lisäisi kiinnostusta normaaliin työelämään.

2.6.2020

Nyt on sitten osa koronarajoituksista taas purettu. Saa nähdä kuinka pitkään tuo kestää, toivottavasti ainakin syksyyn, jotta mahdollisimman moni pääsisi takaisin töihin ja toisi ainakin vähän helpotusta talouteen. Povattu toinen aalto on tietenkin kysymysmerkki, mutta ei toivottavasti palauta kaikkia rajotteita. Se minua ihmetyttää, että tuon maskin käytöstä on edelleen ihan tiedemiehiä myöten täysin vastakkaisia näkemyksiä. Sen vuoksi ymmärrän, että valtiovallan puolelta ei voida antaa suosituksia, koska yksi tutkija sanoo yhtä ja toinen toista. Toivottavasti tämä ei kuvaa yleisesti tieteellistä tutkimusta Suomessa.

Luulen, että tässäkin asiassa on viisainta käyttää omaa talonpoikaisjärkeä. On aivan selvää, että jos suljetussa huoneessa yskitään tai aivastellaan vapaasti, kaikki huoneessa olevat ovat vaarassa saada tartunta. Jos tuntee,että jostainsyystä yskityttää, tai aivastuttaa normaalia enemmän, niin varmin tapa on varmaan pysytellä mahdollisimman kaukana muista ihmisistä ja aivastella kyynertaipeeseen hyvin tiiviisti. Jos luottaisi maskiin, niin ilmanpaine irrottaa maskin iholta ja pärsket lentävät ulos. Maski tietysti auttaa, jos on vaikka paljain käsivarsin, mutta ei poista pisaratartuntaa kokonaan. Jos haluaa suojautua muiden aivastuksilta, niin ainakin itse olen suojannut nenääni nenäliinalla tai vähintään kädellä ja olen ollut hengittämättä, kunnes olen päässyt kunnolla aivastajan ohi, siis taakse. Maski voisi auttaa tässä tilanteessa, mutta ei kokonaan estää tartuntaa.

Jotkin tutkijat ovat väittäneet, että maskista on jopa haittaa. En tiedä mihin se perustuu, paitsi jos alkaa luottamaan maskiin liikaa. 

1.6.2020

Lisäsin jälleen vähän ajatuksiani sivun "SODAT" loppuun. Mietiskelin lähinnä sitä millä saisi sodat jollain tavalla loppumaan. Ne ovat täysin järjen vastaisia, mutta silti niitä käydään jatkuvasti.

==================================================================

TOUKOKUU

31.5.2020

Saksalaiset ovat käärmeissään Suomen hallitukselle siitä, että Nesteen omistama Uniperin rakentama hiilivoimala otetaan käyttöön Saksassa. Olen siinä suhteessa saksalaisten puolella, että missään ei pitäisi enää ottaa käyttöön uusia hiilivoimaloita, mutta osoite on väärä. Suomen valtio omistaa Nesteestä runsaan kolmanneksen. Tuolla omistusosuudella ei ole pörssiyhtiössä minkäänlaista sanelumahdollisuutta. Jos saksalaiset olisivat vähänkään tutkineet tilannetta, niin heidän pitäisi kääntyä oman hallintonsa puoleen, joka on päättänyt ajaa alas kaikki ydinvoimalansa. Se pitäisi estää, jolloin he eivät tarvitsisi hiilivoimaloita tyydyttääkseen suurimman osan Saksan energiatarpeesta. Silti he eivät voi ajaa kaikkia nykyisiäkään hiilivoimaloita alas, vaan niitä tarvitaan täydennykseksi. Siitä minulla ei ole käsitystä, millä aikataululla nuo ydinvoimalat ajateen alas, mutta kannattaisi silti tutkia tarkemmin oma tilanne Saksassa, ennen syytöksiä vikaosoitteeseen.   

30.5.2020

1) Ihmettelen tuota STM:n kansliapäällikön toimintaa, koska hän selvästi ilmoittaa oman mielipiteensä hallituksen kantana. Kuitenkaan esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeri ei puutu millään tavalla asiaan vaan pysyy hiljaa, eli hyväksyy kaiken, mitä kansliapäällikkö sanoo. En tiedä mikä on hallituksen todellinen viimeinen kanta, mutta jos eri ministeriöiden edustajat esittävät julkisuudessa oman kantansa, joka on ristiriidassa toisen ministeriön kantojen kanssa, niin sillä aiheutetaan vaan hämminkiä ja epätietoisuutta. Nyt esimerkiksi Lintilä ja STM:n edustajat ovat ihan eri linjoilla. Huomaa, että pääministeri on sairauslomalla. "Hiiret hyppii pöydällä"

2) Toinen ihmetyksen aihe on mediassa esiintyvä maskijupakka. Joissain maissa maskeista on tehty pakollisia, toisissa maissa väitetään, että niistä ei ole mitään hyötyä ja joillekin jopa haittaa. Toivottavasti tähänkin saadaan jonkinlainen virallinen hallituksen kanta vielä tällä viikolla. Itse en ole pitänyt maskia, paitsi joissain pölyisissä töissä vuosien mittaan. Näin maallikkona olettaisin, että virusten leviämisen kannalta sillä on aika vähän merkitystä muutoin kuin suojelemaan muita omalta pärskimiseltä. Siinäkin tilanteessa sen antama apu on täysin riippuvainen hengityssuojan materiaalista. Olettaisin, että omaan kyynertaipeeseen aivastaminen voi olla jopa tehokkaampi suoja, kuin ohut kangas. Lisäksi se on harvoilla tiiviisti kasvoilla ja paine aivastaessa irrottaa maskin iholta ja välistä tulee pisaroita ulos.

29.5.2020

Jälleen kerran USA:n presidentti osoittaa epäjohdonmukaisuuttaan ja suorastaan tyhmyyttään. Hän yrittää presidentin asetuksella kaikin tavoin estää, että sosiaalisen median lukijat tarkistaisivat hänen factansa. Samalla hän kuitenkin myöntää tällä toimenpiteellä, että hänellä on ihan oma todellisuus ja omat factat. Todennäköisesti hän ei kuitenkaan pysty estämään oikeiden factojen etsimistä, koska medioilla on liian monta estettä tälle yritykselle. Ainoa joka siitä kärsii on hänen oma vaalikampanjansa.    

28.5.2020

1) Ylen sivuilla on tänään "Ylen tiedote: Kotimaan matkailun välttämistä ei suositella enää jatkossa" Tämä perustuu hallituksen suositukseen. Vähän alempana on STM:n Varhilan tiedote: Vahva suositus, että kotimaassa ei matkailtaisi tällä hetkellä. Eikö Sosiaali ja Teveys Ministeriö kuulukkaan hallitukseen? Tämä kuvannee tämän hetken ja ilmeisesti myös aikaisempaa valtionhallinnon tiedotuksen tasoa. Valtioneuvosto tiedottaa asioista suhteellisen selvästi, mutta ns. asiantuntijat tiedottaa asioista ihan oman harkintansa mukaan ja ministeriöt tuovat vielä oman käsityksensä asiasta.  

2) Kun lueskelin aamulla päivän lehtiä, niissä valitettiin useassakin tilanteessa postin kulusta ja möhläyksistä. Eräässä tapauksessa posti toi ensin ulosottokirjeen ja vasta myöhemmin itse laskun, jota ulosotto koski, ilmeisesti muistutuskirjeetkin olivat vielä tulematta. Itse olen vienyt useitakin kirjeitä naapurin laatikkoon, jotka oli jaettu virheellisesti meille. Kuka tietää kuinka monta postilähetystä, jotka oli osoitettu meille, on jaettu jonnekin muualle. Myös selkkaukset ylioppilaslautakunnan lähettämien ylioppilastodistusten jaossa kouluille on aivan käsittämätöntä sekoilua, ne olivat jonkin aikaa jopa kadoksissa.

Postilakia pitäisi muuttaa niin, että posti joutuisi korvaamaan jokaisen aiheuttamansa vahingon, esimerkiksi laskujen myöhästymiskorot ja aiheettomat ulosottomaksut. Nyt he pääsevät kuin koira veräjästä käsiä levittelemällä. En yhtään ihmettele, miksi postin käyttöä vältetään ja viedään kirje perille vaikka itse autolla. Sitten posti käyttää tekosyynä sitä, että kirjeposti vähenee nostaakseen kirjemaksuja. Tosiasiassa maksun korortuksella paikkaillaan logistiikan kilpailukykyä.

Jotain kuria postillekin pitäisi saada. Minusta tuntuu, että ainoa ratkaisu on jakaa koko yhtiö kahtia, kuten olen jo aikaisemminkin kirjoittanut. Laatikko ja luukkujakelu pitää saada omaksi yhtiökseen omine jakajineen, jotka eivät ole missään tekemisissä logistiikkayhtiön kanssa. Jos ei muuten, niin ottaa takaisin virkavastuulle ottamalla käyttöön entisenlainen aito postilaitos, joka määrittelee myös omat postimaksunsa ja tarvittaessa sitä voisi vaikka tukea harvaanasutuilla alueilla ilman, että sotketaan logistiikkayhtiön kilpailutilannetta. Tosin pelkkä kirjejakelu tuotti voittoa satoja miljoonia muutama vuosi sitten. Se vaan käytettiin logistiikkapuolen hyväksi, joten mitään tukea tuonmukaan ei edes tarvita. Tuo yritysjako taitaa olla ainoa tapa saada postiin taas luottamus, niin että sitä uskaltaa käyttää. Jotain sille on pakko tehdä. Tuon eilisen tekstini mukaisesti: Jos on pakko löytää jotain hyvää sanottavaa postista, niin ehkä se, että kun täytin 80v useita kuukausia sitten, niin puhelujen perusteella minulle lähetetyistä onnittelukorteista vain kaksi korttia on enää tulematta perille. Toinen oli yrityksen eläkeläiskerholta, Puheenjohtaja kertoi keränneensä korttiin nimet keikilta, joita kiinni sai edellisessä tapaamisessa ja toinen oli yrityksen silloiselta toimitusjohtajalta, joka oli viimeinen esimieheni ja siinä kortissa oli kuulemma kaikki nykyisen johtoryhmän jäsenten nimikirjoituset. Kun hän soitti onnitellakseen, niin ihmettelin hänen viitseliäisyyttään mennä keräämään nimiä nykyiseltä johtoryhmältä, hän vaan totesi, että eihän toi nuoripolvi edes huomaisi tällaisia merkkipäiviä, jos ei muistuttaisi. Toivottavasti keksin jotain vastaavaa, kun hän kolmen vuoden päästä täyttää 80v. Ehkä nämäkin minulle osoitetut onnitteluadressit vielä joskus perille tulevat.

27.5.2020

Ajattelin harrastaa vähän hyötyliikuntaa kotipihalla ja ajelin nurmikon ruohonleikkurilla. Vaikka siinä joutuu käveleen varmasti toista kilometriä, koska täällä voi istahtaa milloin tarve vaatii vaikka kotirappusille. Se otti todella koville ja istumaan todella joutui kymmeniä kertoja. Kun nurmikko oli viimein ajeltu ja leikkuri viety vajaan, niin istahdin vielä noille rappusille hengähtämään ja nojasin seinäsyvennykseen niin, että selkäranka ei ollut yhtään yläkropan rasittama. Missään ei tuntunut sillä hetkellä kipua oli vaan hyvä ja jollain tavalla nautinnollinen olo, kun katselin ajeltua nurmikkoa ja puita ja pensaita, joita pihalla on.

Tuli mieleen, että loppujen lopuksi olen onnellinen mies. Samalla tuli mieleen ne kommentit negatiivisesta kirjoittamisesta. Vaikka ne tuntuivat kirjoittaessa kuinka oikeilta ja aiheellisilta, niin onko se jotain itsesääliä vai miksi pitää kirjoittaa menneistä asioista, eivät ne siitä kirjoittamisesta miksikään muutu. Pitäisiköhän minun keskittyä enemmän tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Toisaalta minullahan on oma sivukin, missä pohdiskelen tulevaisuutta, eli ei tämä elämä pelkästään menneisyydessä kieriskelemistä ole. Tämän analyysin tai itsekritiikin, miksi sitä halutaankin nimittää lopputulos taitaa olla kuitenkin se, että jos haluaa korjata jotain, niin se on tuotava esiin, mutta on samalla esitettävä mitenkä asia pitäisi korjata, jotta kirjoittamisesta olisi jotain hyötyä, toisaalta koska en ole kaikkien alojen asiantuntija, pitäisi asiantuntijat saada ottamaan kantaa kulloiseenkin ongelmaan. En tunne yhtään lukijakuntaani, mutta kun ajattelen asioita, joista olen kirjoittanut, niistä moni on mennyt tavalla tai toisella samaan suuntaan, kuin olen kirjoituksessani ehdottanut. Ilmeisesti ne ovat jollain tavalla herättäneet asiantuntijoitakin miettimään samoja asioita, tai sitten se on vain sattumaa. Joka tapauksessa kritiikki ilman korjausehdotusta on ilmaan huitomista.

Silti on pakko miettiä tarkemmin omia asenteitani ja alkaa etsimään myös positiivisia näkökulmia. Kun yritin nousta ylös tuosta istuma-asennosta rappusilla tuli kuitenkin täysin selväksi -kuin aasin potkuna- miksi olen ollut kriittinen ainakin noissa terveysasioissa.

26.5.2020

Satuin näkemään Ylen sivuilla Ilpo Pajusen artikkelin koskien avaruutta, multiversumia ja mustia aukkoja En tiedä mistä ja mitenkä Yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston tutkija Tommi Tenkanen on tullut siihen johtopäätökseen, että tunnettu maailmankaikkeus on juuri 45 Miljardia valovuotta säteeltään. Siitä hän kuitenkin kirjoittaa kirjassaan, samoin kuin pimeästä aineesta. Minulla on oma teoriani niin maailmaksikeudesta kuin mustista aukoistakin ja olen selittänyt sitä tämän blogin sivulla "AVARUUS". Epäilen tuota 45 Miljardia valovuotta siksi, että oma maailmankaukkeutemme lasketaan alkuräjähdyksestä ja siitä on n. 13,8 Miljardia vuotta. Mitä on ollut ennen tuota alkurajahdystä? Ainakaan en nimeäisi sitä tunnetuksi maailmankeikkeudeksi tuohon 45 Miljardiin valovuoteen saakka. Se voi olla oletettu, mutta ei tunnettu edes tiedemiehen sanomana. Vaikkakin valovuosi on matka eikä aika.

Tuosta multiversumista kirjoitin myös tuolla samalla sivullani oman käsitykseni.

25.5.2020

1) Nyt käydään mediassa (esim. Ylen sivuilla) keskustelua siitä kuka on sanonut tai tehnyt mitäkin. Mikä on ollut THL:n rooli suhteessa hallitukseen, tai joidenkin sen jäsenten sanomiset. Tietyski keskustelu on aina paikallaan tapahtuneesta, mutta syyllisiä on turhan aikaista alkaa etsimäään, koska lopputuloksesta ei vielä ole kenelläkään tietoa.

Kansalaisten kannalta olisi tietysti paikallaan esittää julkisuudessa kannanottoja, joille löytyy tieteellinen peruste. Esimerkiksi jos THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta esittää vain oman käsityksensä mututuntumalta kangasmaskien käytöstä se tulkitaan tietysti THL:n kannaksi asiaan. Jos THL::n kanta on kuitenkin toinen, mitä kansalaisten tästä pitäisi ajatella. Ovat tietysti ymmällään, mitä uskoa ja mitä ei.

Jos pääjohtaja haluaa olla kaikkitietävänä ylituomarina ja nostaa vain omaa profiiliaan, hän tekee karhunpalveluksen kaikelle tiedottamiselle ja sen uskottavuudelle. Minulle tämä episodi todistaa vain aiempaa käsitystäni ylimielisestä ammattikunnasta. Toisin sanoen ei hyödytä ketään. Tiedän, että oma käsitykseni perustuu vain omiin kokemuksiini, joka ei riitä tuomitsemaan koko ammattikuntaa. Jopa omassa kokemuspiirissäni on myös hyviä lääkäreitä, mutta yleiskäsitys muodostuu yleensä negatiivisista kokemuksista eniten.

2) Kun tuossa yllä kirjoitan omista negatiivisista kokemuksistani, niin pahin minun mielestäni tapahtui Meilahdessa syksyllä 1992. Lääkärillä on kädessään magneettikuvat, joita hän pitkään tutki ja luki myös aikaisemmat lääkärien lausunnot, joissa oli jo annettu selvä diagnoosi. (Sain lausunnoista myöhemmin kopiot vietäväksi terveysasemalleni) Lääkäri pyysi minua nousemaan ylös tutkiakseen vielä jotain. Ylös seisomaan nousemisen nopeus riippuu täysin siitä missä asennossa olen istuessani ja kuinka korkealla istuimella. Nyt istuin jollain tutkimuspöydän reunalla, eli korkeammalla, kuin normaali tuoli. Pääsin suhteellisen nopeasti ylös, koska istuin korkeammalla. Matalalta noustessa pitää saada ensin selkä suoraksi ja se ottaa enemmän aikaa. Lääkäri totesi, että sehän kävi nopeasti. Taitaa olla vaan näyttelemistä. Olin aika sanaton. Kun katselin myöhemmin hänen lääkärinlausuntoaan, siinä todettiin vain: Viitaten aikaisempiin lausuntoihin, ei viitettä operatiiviseen hoitoon. Näyttelee.

En tiedä mikä vaikutus tuolla lausunnolla on ollut myöhempiin kannanottoihin, mutta jos tuo yksi sana ja yhden lääkärin virheellinen päätelmä on syy siihen, että selkääni ei ole operoitu, niin luottamus lääkäreiden omaan harkintaan on totaalisesti mennyt. Jos tuo operointi olisi silloin tehty, olisin voinut olla työelämässä 10 -vuotta pidempään ja tämän päivän elämänlaatu olisi ihan toinen kuin nyt. Asteikolla 1 - 10, se on nyt 3:n luokkaa. Jos hoidetaan vain oireita särkylääkkeillä, eikä puututa itse ongelmaan, joka on todettu moneen keertaan ja parannuskeinoja on, niin kuka silloin luottaisi tällaiseen terveydenhoitoon. En ainakaan minä. Jos hoitamatta jättäminen laskettaisiin hoitovirheeksi, pyytäisin heti korvausta palkan ja eläkkeen eron verran kymmeneltä vuodelta, sekä elämän laadun alenemasta.  

24.5.2020

Helsingin Sanomien 23.5.2020 sivuilla A10 ja A11 on kaksi mielenkiintoista artikkelia koskien samaa aisaa, josta  olen kirjoittanut useastikin ja viimeksi 20.5. ja 21.5.2020, eli oliko yli 70 -vuotiaiden eristäminen yhtenä ikään perustuvana toimena perustuslain rikkomista vai ei. Oikeusoppinet eivät uskalla ottaa yksiselitteistä kantaa asiaan, vaan yksi toisensa jälkeen vetoaa esimerkiksi vireillä olevaan kanteluun asiasta tms. tekosyyhyn. Jo tuo välttely kannanotosta herättää sellaisenaan kysymysmerkin. Anna-Liisa Kauhasen ja Marjukka Liiten haastattelut olivat aivan paikallaan, koska ne paljastivat myöskin sen, että sekä oikeusministeri Anna-Maija Henrikson, että Vt. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Rainer Hiltunen epäilevät kumpikin perustuslain rikkomista, mutta oikeusministerin on pakko puolustaa päätöksiä, joissa hän on itse ollut mukana. Yhdenvertaisuusvaltuutetun kantaa epäröintiin ihmettelen, koska Perustuslain sanamuoto ei anna tulkinnanvaraa. Tulkinta on täysin yksiselitteinen. Ihmettelen sitä, mikä on se tosiasialinen syy, joka estää ottamasta selvää kantaa asiaan.

Jokaiseen kotiin jaettiin selvät ohjeet miten yli 70 vuotiaiden tulee menetellä. Siinä ei anneta mitenkään ymmärtää, että, määräys olisi tulkittava vain suositukseksi. Ei myöskään niissä aikaisemmissa valtioneuvoston tiedotustilaisuuksissa mainita, että kyseessä on vain suositus, kuten nyt annetaan ymmärtää. On aivan turhaa pyytää esimerkiksi perustuslakivaliokunnan kantaa asiaan, koska he ovat jo aikonaan asian hyväksyneet, johtuen puoluesidonnaisuuksista. Koska Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta, olisi nyt oikeuskanslerin ja oikeusasiamiesten otettava selväsi kantaa asiaan, vain perustuslain kannalta. Ei riitä se, että yritetään suojella vanhuksia, jos samalla poljetaan heidän perustuslaillisia oikeuksiaan.

Perusvirhe oli alun alkaen niputtää yli 70 vuotiaat kaikki yhteen kunnosta ja terveydestä riippumatta. Ikämäärittely teki siitä ikäsyrjintää. Sitä on ihan turha kieltää. Jos määrittely olisi perustunut vaikka määriteltyyn terveys tai sairaus näkökohtaan, tai vaikka hoitolaitoksessa olemiseen, niin asia olisi toinen.

Voi olla, että itse olen noudattanut noita määräyksiä (nykyisin ohjeita) liian tunnontarkasti, mutta omalla kohdallani kunto on romahtanut silmissä. Siksi varmaan pidän asiaa niin tärkeänä. Siihen ei auta edes mitkään koronatukiaiset. Kun noin viikko siitten ilmoitettiin, että kyseessä on vain suositus, ajattelin lähteä heti pienelle päivälenkille korttelin ympäri. Onneksi otin kävelysauvat mukaan, koska vajaan sadan metrin välein oli pakko jäädä nojaamaan sauvoihin muutamaksi minuutiksi, kun ojan penkallekaan ei voinut istua. Tuo noin puolen kilometrin matkaan meni vähän vajaat puolituntia. 

23.5.2020

Olen joskus aiemminkin ihmetellyt Suomen leväperäisyyttä kaivos- ja malminetsintäasioissa Nyt on myönnetty malminetsintälupa Enontekiössä Natura 2000 alueelle. Vaikka kyseessä on vain etsintä, sitä ei tehtäisi, jos ei olisi toiveita myös löytää malmia. Eli jos malmia löytyy tarpeeksi, se tarkoittaa myös kaivosta Natura -alueelle. Onko tosiaan niin, että kaivoslaki sallii kaivoksen myös luonnonsuojelualueelle. Mitä merkitystä silloin on luonnonsuojelulla tai Natura-alueilla, jos jokin ulkolainen yhtiö voi alkaa raiskaamaan kaivoslain suojelemana Suomen luontoa ihan vapaasti. Mielestäni jotain on vialla lainsäädännössä. Kaiken lisäksi kaikki hyöty menee ulkomaille ja meille jää lähinnä vain jälkien siivous. En tiedä minkä puolueen intresseissä tämä on, mutta kaivoslain muuttamisesta pitäisi jonkun tehdä aloite, jos  tuo Enontekiön malminetsintälupa on laillinen. Miksi etsiä, jos sitä ei voi hyödyntää?   

22.5.2020

Olen aikaisemminkin kirjoittaanut postin tekemisistä ja maininnut mm. siitä, että jossain vaiheessa yksityistetty posti tulee välttelemään sen varsinaista tehtävää, eli postin jakelua luukkuihin ja laatikoihin, koska se vaatii työvoimaa ja menoja on karsittava, koska postin ulkomaan toimintojen tappiot on jostain paikattava. Sen vuoksi olen ehdottanut postin jakamista kahtia, niin että kirjejakelu olisi täysin oma yhtiönsä ja muiden kanssa kilpaileva logistiikka olisi omana yrityksenään, jolloin kirjejakelua voisi tukea valtion taholta tarvittaessa häiritsemättä kilpailua logistiikka-alalla. Nyt posti voi korottaa kirje- ja korttimaksuja peittääkseen ulkomaan tappioita logistiikkapuolella, josta kärsii jokainen kansalainen, joka kirjeitä ja kortteja lähettää. Voi hyvin olla, että mitään valtion tukea ei edes tarvittaisi tuossa kirjepalveluyrityksessä, koska nykyisinkin se tuottaa voittoa korotettujen kirje ja korttimaksujen vuoksi. Tuota voittoa ei vaan tarvitsisi jakaa logistiikkapuolen tappioiden peittämiseen.

En ymmärrä mitenkä on mahdollista, että perjantain posti jaetaan JO torstaina, kuten Posti mainostaa. Onko niin, että normaalisti perjantain posti onkin jo torstaina tullutta, vai mitenkä se on mahdollista. Tosiasia taitaa olla niin, että perjantain posti jaetaan VASTA maanantaina. Minulle tulee eräs paikallislehti, joka ilmestyy keskiviikkona ja jaetaan nomaalisti meille perjantaina. Epäilen, että se ei tule minulle torstaina, vaan vasta seuraavan viikon maanantaina, tai jopa tiistaina. Katsotaan mitenkä käy. Joka tapauksessa ilmoitukset seuraavaa viikonvaihdetta varten pitää unohtaa. Ne ovat maanantaina jo historiaa.

Vähentääkseen kuluja koronan varjolla, posti vähentää jakelupäiviä. Jo ennestään ainakin täällä Vantaalla on tiistai sellainen päivä, että postia ei jaeta lainkaan. Nyt on ilmoitettu, että perjantaina ei jaeta postia, eli sitä jaetaan enää kolmena päivänä viikossa, vaikka se on Postin perustoiminto. Jos tämä jatkuu, niin kohta saamme postin vain kerran viikossa muina päivinä Postin jakajat tekevät kaikkea muuta, mikä peittäisi paremmin logistiikka-virheinvestointien tappiot. Jos posti jaettaisiin vain joka maanantai, niin Posti varmaan ilmoittaisi, että koko viikon posti jaetaan etukäteen jo maanantaina. Pitäisiköhän Omistajaohjausministerin vähän terästäytyä ja muistuttaa Postin pääasiallisesta tehtävästä, joka on ensisijaisesti hoidettava. Pelkkä hymyily ei riitä.

Posti oli aikoinaan arvostettu viranomainen, jonka kunnia asia oli viedä posti perille ajallaan säässä kuin säässä. Oma siskonikin oli posteljooni sodan aikana ja kuljetti postia hevosella. Jos hän eläisi tänä päivänä, tuskin uskoisi näitä uutisia.

21.5.2020

Nyt alkaa tulla vähän joka mediassa ohjeita, niin yli 70 vuotiaille, kuin heitä tapaaville ihmisillekin. Onhan se tietysti hyvä, että vanhemmasta ikäluokasta huolehditaan. Minua ihmetyttää lähinnä se, että aikaisempiakin ohjeita aletaan korostamaan suosituksina. Onkohan syynä se, että jos ne myönnettäisiin pakollisiksi, niin samalla syyllistyttäisiin perustuslain rikkomiseen tiettyä kansanryhmää kohtaan jolta poistettiin liikkumisvapaus, tai ainakin rajoitettiin sitä. Samalla puututtaisiin kansalaisten perusoikeuksiin ja ikätasa-arvoon. Kun se tulkitaan suositukseksi, niin se ei ole rajoitus. Jos tutkitaan aikaisempia tiedotustilaisuuksia, niitä ei missään vaiheessa mainittu suosituksiksi.

Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että uusia ohjeita ei voi tulkita pakottaviksi, vaikka tiedotustilaisuudessa THL:n edustaja mainitsikin kysyttäessä onko mitää ehdotonta määräystä, että on se, että sairaana ei saa mennä vanhuksia tapaamaan. Senkin hän kuitenkin myöhemmin korjasi suositukseksi. Tämäkin vaan viittaa siihen, että tämäkin määräys on alunperin ollut pakollinen määräys, joka on nyt pakko muuttaa suositukseksi.

Tietysti maalaisjärkikin sanoo sen, että sairaana ei pidä mennä tartuttamaan vanhuksia. Eiköhän se ole aina ollut kaikille selvää.   

20.5.2020

1) Viimeinkin: Ylen uutisissa 19.5.2020 kerrottiin yli 70 vuotiaiden karanteenihelpotuksesta (ei ainoastaan viittomakielisissä uutisissa, kuten 18.5.2020. Katselin tänään Ylen sivuja siellä oli myös sama selvä viesti Kristiina Tolkin kirjoittamana. Samoin Ilta-Sanomien Heidi Vaalisto oli kirjoittanut samasta aiheesta. En tiedä oliko tuo uutinen niin vähäpätöinen toimittajien mielestä, että siitä ei ole aiemmin kannattanut edes kertoa, kunnes asiasta on tullut tarpeeksi kyselyjä, vai mistä on ollut kyse. Se että kirjoituksissa ei myönnetty sitä, että vanhukset osaisivat itse ajatella ja päättää omista toimistaan, vaan annettiin ohjeita lähinnä siihen miten vanhuksin pitää toisten suhtautua. No pääasia on kuitenkin se, että voi itse päättää missä liikkuu ja miten pitää turvavälit jne. Kaikenkaikkiaan siis "vankilanomainen" holhous päättyy. Vielä toivoisin, että tuo ikäsyrjintään viittaava 70v korvattaisiin jollain muulla termillä (esim. vakavasti sairaat vanhukset), joka kuvaisi paremmin heitä, jotka vaativat todella tarkempaa silmälläpitoa oman terveytensä vuoksi ja jätettäisiin suurin osa tuosta kategoriasta päättämään itse omista asioistaan.  

2) Kuten 17.5.2020 kirjoitin, viime Perjantain tiedotustilaisuuden jälkeen jäin käsitykseen, että kaikki mikä koskee yli 70 vuotiaita, on vain suosituksia. Kuitenkin heitä käsitellään jatkuvasti omana ryhmänään. Haluaisin jonkinlaisen varmistuksen siitä millä tavalla yli 70 vuotiaiden rajoitukset poikkeavat vaikka alle 70 vuotiaista. On puhuttu karanteenin omaisista oloista. Mitä se tarkoittaa nyt. Pääministeri kertoi esimerkkinä, että on vanhuksen omassa hakinnassa tapaako hän lapsenlastaan, vai huolehtii omasta terveydestään. Toivon, että tämä vanhuksia koskeva asia ei jää pelkän esimerkin varaan, vaan kerrotaan suoraa olemmeko edelleen karanteenissa vai voimmeko itse päättää olemmeko vai emme. Monet vanhukset ovat tottuneet noudattamaan sääntöjä tarkasti.

Olisi todella suotavaa kertoa suoraan, että luotetaan jokaisen omaan harkintakykyyn eikä karanteeninomainen oleskelu neljän seinän sisällä ole enää pakollista. Suositus etäisyyksien pitämisestä on silti voimassa. Vai olenko tulkinnut tämän asian väärin. Tämä on erittäin tärkeä asia monelle, sekä henkisen, että fyysisen kunnon ylläpitämisen kannalta. Mennäkkö päiväkävelylle vai pysyä sisällä. Moni asia voi tuntua nuoremmista itsestään selvältä, mutta luottamus tiedottamiseen monessa asiassa on karissut ja jättää jälkensä etenkin vanhempaan polveen. Olen kuullut useammin kuin kerran sanottavan: "Niinhän ne sanoo tänään, entä huomenna".  

19.5.2020

Jälleen kerran Ranska, ja nyt ihme kylllä Saksan tuella, yrittävät saada kaikkia EU -maita maksamaan koronan nimissä tukia (ei siis lainoja) Etelä - Euroopan maille. On päivän selvää mihin tuet menisivät -huonosti hoidetun hallinnon rapauttaman maan talouden tukemiseen. Tietysti korona on pahentanut tilannetta, mutta sen syyksi ei voi laittaa koko maan talouden kuralla oloa. Minä toivon, että Suomi ja muut Pohjoismaat pysyvät kannassaan, eikä peräti 500 miljardin tukisummaa laiteta kaikkien EU -maiden maksettavaksi, vaan se annetaan lainana, joka on maksettava takaisin sovitussa aikataulussa. Meillä on omassa taloudessamme aivan tarpeeksi ongelmia omien lainojemme maksamiseksi. Niitä tulee olemaan paljon ja vie sukupolvia saada kaikki maksettua takaisin.

Jos Suomen mepit hyväksyvät EU -tuet ilman takaisinmaksuvelvollisuutta, niin tutkin tarkoin minkä puolueen mepit se hyväksyvät, enkä tule missään vaiheessa enää äänestämään sitä puoluetta, vaikka se muuten olisikin mahdollista. Mieluummin jätän vaikka äänestämättä, jos sopivaa puoluetta ei löydy, mitä en toistaiseksi ole koskaan ennen tehnyt.  

18.5.2020

Katseli keskiviikkoiltana Yleltä Prisma-ohjelmaa, missä kerrottiin ihmisen aivojen toiminnan tieteellisestä tutkimisesta. Siinä tuli hyvin selväksi se tosiasia, että aivojen toiminta on selvästi yhteydessä aivojen työllistämiseen, eli jonkinlaiseen aivojumppaan sekä yleiseen fyysiseen kuntoon. Tuota aivojumppaa voi tietysti harjoittaa fyysisestä kunnosta riippumatta, mutta jos esimerkiksi selkä on sellaisessa kunnossa, että edes normaali fyysinen liikunta ei onnistu irvistämättä, niin käytännössä selkäongelmatkin vaikuttavat aivojen toimintaan.

Olen pahoillani, että tästä tulee taas pitkä selostus (valitusvirsi), mutta yritän selventää asiaa omalla esimerkilläni, missä tilanteessa olen. Toisaalta sitähän ei ole pakko lukea.

En tiedä onko kyse jostain käypähoitosuosituksista, vai mistä lienee kyse, että ainakaan minun kohdallani yksikään lääkäri ei ole suostunut tekemään itse ongelmalle (schmorlin hernia) mitään. Se todettiin vuonna 1992 magneettikuvauksessa, jossa yhteydessä sain tuon diagnoosin. Sen jälkeen on ainoastaan lisätty kipulääkkeitä. Viimeksi kun valitin lääkärille, että jotain pitäisi tehdä itse ongelmalle, minut lähetettiin jälleen magneettikuvaukseen viime syksynä, jossa todettiin aivan sama diagnoosi, mutta pahempana. Se ei koske enää vain yhtä välilevyä, vaan useita ja ilmeisesti tuo vanhin väli oli luutunut. Se ei silti poista sitä kipua, mitä selässä tuntuu, kun yläkropan paino on kokonaisuudessaan selän alimpien nikamien varassa ilman välilevyä. Ortopedi Porvoon sairaalassa kirjoitti tarkan sairauskertomuksen Omakantaan ilmeisesti lähetteen kirjoittanutta lääkäriä varten, mutta koska kyseinen lääkäri oli siinä vaiheessa jo muualla, kaikki jäi siihen.

Jos tämän ongelman hoitosuositukset perustuvat jonkin merkittävän ortopedin lausahdukseen, että Suomessa tehdään aivan turhia selkäleikkauksia (kuulin sen vuosia sitten), siinä ei varmasti ole ajateltu pätkääkään sitä mitä tuo aiheuttaa kokonaisuudessaan ihmiselle, jos hänen fyysinen kuntonsa romahtaa siksi, että ei pysty liikkumaan. Tuon Prisma-ohjelman mukaan sillä on valtava vaikutus esimerkiksi aivotoimintaan ja myös muistiin, liikkumisesta puhumattakaan.

Haluaisin todella tietää mikä on Suomessa sen takana, että esimerkiksi Schmorlin herniaa ei voida operoida, vaikka siitä on useita esimerkkejä mm. internetissä. Eletäänkö Suomessa vaan sen toivossa, että ikä ja pappi hoitaa pois valittamasta. Olin kuitenkin vasta 52 v. silloin kun diagnoosi tehtiin. Jos selkä olisi operoitu silloin kun diagnoosi tehtiin, olisin ollut työelämässä normaaliin eläkeikään saakka, eli 10 vuotta pidempään. Kai silläkin on jotain merkitystä muillekin kuin minulle. Lääkärit ja Suomen THL ovat näköjään sellainen valtiomahti, että niille ei mahda kukaan mitään. Jos hallitus käyttää niitä asiantuntijoinaan, niin lopputuloksen tietysti arvaa. Joku voisi ajatella THL:ssäkin kokonaisuuksia ihan omalla järjellään, eikä tuijottaa jotain tilastoa, tai yhden "asiantuntijan" lausuntoa.

Tiedän, että olen kirjoittanut tästä samasta asiasta jo monta kertaa, mutta kaipa se on jo sitä aivojen "pehmennystä". Tämä on kuitenkin sellainen aihe, että se ei jätä ainakaan minua rauhaan. Aina sen muistaa, kun nousee ylös seisomaan, tai yrittää kävellä tai seistä vähänkään pedempään. On pakko istua jonnekin. Voi kuvitella vaikuttaako se elämän laatuun. En suostu vielä sellaiseen "saattohoitoon", että vain oireita hoidetaan, sanoo THL, tai käypähoitosuositukset mitä tahansa. Tosin itse en pysty itseäni operoimaan, joten tuohon "lääkärisäätyyn" on turvauduttava, vaikka välttelen sitä nykyisin niin paljon kuin mahdollista. Olen tässä suhteessa siis pattitilanteessa. Joskus on kuitenkin pakko mennä, kun elämisen taso alkaa käydä alle sietokyvyn. Valitettavasti labraankaan ei pääse ilman lääkärin määräystä, että näkisi tosiasiat esimerkiksi verenkuvasta. Hypokalemia on yksi esimerkki siitä, jonka koin loppuvuodesta. Lääkärikään ei todennut labra-arvoissa mitään oireita aikaisemmilla käynneillä muutamaa viikkoa aikaisemin, ennen kun menin puolipökerryksissä jälleen kerran terveysasemalle. Ei kai kalium arvo laske hetkessä 2,8:aan. Pitää alkaa itse seuraamaan labratuloksia tarkasti. Verenkuvaakaan ei kuitenkan saa ilman lääkäriä.

Kirjoituksistani varmasti pystyy päättelemään, että olen menettänyt täysin luottamukseni Suomen terveydenhuoltoon ja lääkäreihin. Siellä on hyviä ja huonoja yksilöiitä, mutta pääasiallinen syy on siinä, että terveysasemien toiminta perustuu keikkalääkkäreihin, jotka kiertävät sinne sun tänne ja joka kerta on uusi lääkäri, kun sinne menee. Kukaan ei voi ottaa vastuuta esimerkiksi seurata jonkin määrätyn lääkkeen vaikutusta ja muutella esimerkiksi annostusta, saati sitten seurata potilaan vointia pitempään.

Jos esimerkiksi "omalääkärisysteemi" toimisi, asia olisi toinen. Tietäisi kenelle jättäisi soittopyynnön, koska lääkäreillle ei voi soittaa. Nyt tuo "Omalääkärisysteemi" on pelkkä fraasi. Muutaman kuukauden päästä hän on jossain muualla, koska oli keikkalääkäri. Omalääkäri on vain teoreettinen määrite, joka on periaatteessa täytetty, kun joku on nimetty yli 75-vuotiaalle. Käytännön merkitystä sillä ei ole. En edes tiedä kuka on nimetty minun omalääkärikseni tällä hetkellä. Ainakaan se ei ole sama kuin viime syksynä, koska hänelle ei voinut edes varata aikaa.

Toinen hyvä ratkaisu olisi Tuusulan terveyskeskusmalli. Siinä potilas voi soittaa omalle määrätylle hoitajalle koska vaan ja kysyä ohjeita. Siellä ei ole esimerkiksi kiireellisiä ja vähemmän kiireellisiä tapauksia, vaan kaikki otetaan heti käsittelyyn. Ei ole siloin myöskään jonoja, koska tapauksia ei lykätä.

17.5.2020

1) Tuohon alla olevaan liittyen minua ihmetyttää se, että perustuslakivaliokunta on hyväksynyt selvän ikään perustuvan syrjinnän kohdella yli 70 -vuotiaita eri tavalla kuin muita. Vaikka valmiuslaki on säädetty samalla tavalla, kuin perustuslaki on se alisteinen perustuslain säädöksille. Näyttää näin sivusta katsottuna, että perustuslakivaliokunta hyväksyy toisia perustuslain rikkomuksia, mutta ei toisia vrt. vapaa liikkumisoikeus maasta toiseen. 

Olisiko sittenkin paikallaan perustaa perustuslakituomioisttuin, joka ei valikoi mitä osia laista noudatetaan ja mitä ei. Perustuslakivaliokunta koostuu puoluepoliitikoista, jotka eivät voi olla täysin puolueettomia sen suhteen onko kyse hallituspuolueiden ajamasta asiasta, vai opposition näkökannasta. Ainoa vaikuttava asia pitäisi olla perustuslaki, riippumatta mistään muusta intressistä.

Jo lähtökohta luokitella kaikki yli 70 vuotiaat samaan kategoriaan riippumatta esimerkiksi heidän kunnostaan, on asia, jota en ymmärrä. Minä ymmärrän sen, että tässä yritetään suojella vanhuksia, mutta lähdetään siitä, että sodasta ja sen jälkeisestä ajasta selvinneet eivät osaa itse ajatella omaa parastaan. kunnosta riippumatta. Minusta se on loukkaavaa tätä ikäluokkaa kohtaan. Jokin muu peruste pitää löytää tälle ns. suojelulle, kuin helpoin ratkaisu, eli niputtaa kaikki samaan. Ihmettelen, että oikeusasiamies ei ole puuttunut tähän selvään perustuslain rikkomukseen.   

2) Kuuntelin perjantaista hallituksen tiedotustilaisuutta ja siinä tuli ainakin minulle uutena tietona se, että yli 70 vuotiaiden karanteeni on täysin vapaaehtoista. Se ei tarkoitakaan sitä, että pitää pysyä neljän seinän sisällä ruoka ja apteekkiostoksia lukuunottamatta. Omalta osaltani yritän kyllä lähteä päiväkävelyille, tietysti etäisyysvaatimuksen huomioiden, mutta sehän koskee kaikkia.

En oikein tiedä oliko aikaisempi karanteenivaatimus vain omaa mielikuvitusta, mutta miksi sitten yli 70 vuotiaat ovat olleet aina omana ryhmänään näissä tiedotuksissa, jos vaatimukset ovat olleet itse asiassa samat kaikille, eli karanteeni on ollut vain suositus.

Joka tapauksessa tuo tieto siinä tiedotustilaisuudessa oli minulle uutta. Ihmettelen vaan sitä, että tuota uutta lievennystä ei mainittu missään uutisissa, joissa kommentoitiin tiedotustilaisuuden antia. Ainoastaan viittomakielisissä uutisissa se mainittiin perjantaina. Ilmeisesti uutistoimittajat ovat sen verran nuorta porukkaa, että moinen asia ei kiinnostanut muita, ainakaan Ylellä.

16.5.2020

Kaikkea ne käyttäjätunnusten ja salasanojen metsästäjät keksivät. Iltasanomien mukaan nyt on luotu tunnus (hakkeroitu.fi), joka kuuluu "vakuutusyhtiö" mySafe:lle. Näin ainakin uutisoidaan. Sieltä voi tarkistaa onko oma käyttäjätunnus tai salasana jo jonkun muun käytössä. Käytännössä tämä voi olla vain tapa saada ihmiset ilmoittamaan heille käyttäjätunnuksensa ja salasanansa sillä verukkeella, että sen käyttö tarkistetaan. Minä en missään nimessä antaisi omia käyttäjätunnuksiani saatikka salasanojani millekkään "vakuutusyhtiölle" tarkistettavaksi. Tuon tarkistuksen jälkeen ne olisivat myyntitavaraa. Ihan vapaaehtoisesti ilmaiseksi annettuna ja eteenpäin myytäväksi. Jos olisin ne jo miettimättä tarkemmin antanut, niin vaihtaisin salasanani välittömästi.

15.5.2020

Jälleen ihmeteltiin Ylen aamuTV:ssä sitä, että ihmiset eivät mene lääkäriin, tai sairaaloihin, vaikka olisi aihetta. Minä ihmettelen sitä, että sairaalat eivät kutsu esimerkiksi leikkaukseen potilaita, joiden leikkausaika lykättiin hamaan tulevaisuuteen koronaviruksen vuoksi. Tiedän sen, koska eräs sukulaiseni oli kutsuttu polvileikkaukseen Peijakseen tiettynä päivänä (muistaakseni 7.4.), mutta leikkaus peruttiin Peijaksesta edellisenä päivänä koronan vuoksi. Odotetaanko sinne uutta lähetettä, vai mistä on kyse? Tuntuu kuin potilaita ruuhkautettaisiin tahallaan, jotta saadaan lakimuutos hoitotakuun pidentämiseksi syksyllä ja saadaan enemmän aikoja heti omille yksityispotilaille. Toivon todella olevani väärässä.

14.5.2020

Ymmärrän useimpia koronarajoituksia, mutta sitä en ymmärrä, miksi tytär ei pääse katsomaan käytännössä saattohoidossa olevaa isäänsä, jonka kaikki hoidot on lopetettu ja lievennetään enää oireita. Lääkärin mukaan isä ei tule näkemään ensi Juhannusta.

Mitä tässä pelätään? Vaikka tytär olisi oireeton koronaan sairastunut ja tartuttaisi isänsä, niin onko tässä todella kyse vanhuksen suojelusta koronalta ja voisi kuolla muutamaa päivää aikaisemmin, kuin ilman tartuntaa, vai siitä että vanhusta suojellaan oman tyttärensä tapaamiselta, vain koska säännöt niin sanovat. Minusta tässä mennään nyt puhtaasti ohjekirjaimen mukaan, eikä inhimillisyydelle jää minkäänlaista ajatusta.

Tietääkseni ihmisellä on oikeus päättää itse omasta kehostaan. Haluaisin tietää missä iässä tai minkälaisen sairauden yhteydessä ihminen menettää tuon oikeuden. Ylen sivuilla olevan tekstin mukaan tuo isä sairastaa syöpää. Jossain pitäisi olla määrittely siitä koska tuo ihmisen oma päätösvalta loppuu ja siirtyy lääkärille, vai onko tässäkin kyse vain yhden ihmisen (lääkärin) päätösvallasta, kuten elvyttämättä jättämisessä.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut tästä aiheesta ja olen edelleen sitä mieltä, että tällaisissa asioissa pitää olla useamman ihmisen yhteinen päätös. Ei lääkäri voi olla lakien yläpuolella. Tai sitten laeissa on selvästi korjattavaa. Tämä vaikuttaa vähän siltä, että vanhuksia suojellaan keinoista ja inhimillisyydestä välittämättä. Heitetään lapsi (vanhus) pesuveden mukana. 

13.5.2020

Yllätyin tuosta ns. koulupudokkaiden määrästä, -n.4000 on suuri määrä, jotka yksinkertaisesti jäävät menemättä kouluun. Ainoa mahdollisuus on saada heidät tavalla tai toisella motivoitua kolutuksen merkityksestä. Jos siihen pakotetaan, niin häipyy viimeinenkin motivaation jäänne.

Muistan omalta kouluajaltani, kun kävin ensin kansakoulun loppuun ja sain melko hyvän todistuksenkin ja aloin miettiä aktiivisemmin tulevaisuutta. Olin 6-lapsisen perheen nuorin ja lopettanut juuri ns. jatkokoulun, joka oli tavallaan kansakoulun 8. luokka. Oli kevät talvi ja ajoin hevosella kotitilan navetan takaa lantalasta lantakuormia pellolle. Silloin päätin, että jotain radikaalia on tehtävä. Tämä ei ole minun alani.

Menin keskustelemaan kansakoulun opettajani kanssa erilaisista mahdollisuuksista. Itseäni kiinnosti sähköala. Tosin opettajalla oli muitakin ehdotuksia esimerkiksi taiteen parissa, koska opettajatkin halusivat joitain minun tekemiäni piirustuksia ja maalauksia itselleen. Päädyimme kuitenkin opettajan kanssa siihen, että haen Etelä-Hämeen Keskusamattikouluun Hämeenlinnassa, joka oli sisäoppilaitos ja oli mahdollisuus asua oppilasasuntolassa. Muuten se ei olisi nonnistunutkaan, koska se oli n. 100 km päässä kodistani.

Kävin ammattikoulun loppuun sähkölinjalla ja minulla oli normaaliaineiden lisäksi vapaaehtoisina, ylimääräisinä aineina ruotsi ja englanti. Jotka osoittautuivat jatkossa erittäin merkityksellisiksi, koska ensimmäisessä työpaikassani silloisessa Posti- ja Lennätinlaitoksessa, oli kaikki koaksiaali-kantoaaltolaitteiden käsikirjat englanninkielisiä (STC) ja kaukoautomaattikeskuksessa puolestaan ruotsinkielisiä (Ericsson). Sekä myöhemmin tietokoneiden parissa työskennellessä oli englanninkieli hyvin oleellinen, koska kaikki ulkomaiset kurssit olivat englanninkielisiä ja samoin myös systeemikirjastot ja käsikirjat. Lisäksi nuo kielet antoivat hyvän pohjan ensin keskikoulun tenttimiseen yhden talven aikana ja sitten lukion suorittamiseen normaalissa iltalukiossa kolmessa vuodessa. Yliopisto-opiskeluaikana suurin ongelma oli työnantajan joustamattomuus luentoaikojen suhteen.

En yksinkertaisesti tiedä mikä motivoi noissa opiskeluissa, mutta minulla oli kaiken aikaa jokin tavoite, jota kohti pyrkiä ja kun sen saavutin, niin tein itselleni aina uuden tavoitteen. Siitä tuli aina kuin uusi projekti, jolla on päämäärä. Kun jollain tavalla saisi nuo nykyiset koulupudokaat tekemään itselleen jonkin tavoitteen elämässään, niin se varmaan loisi myös motivaation tavoitteeseen pääsemiseksi.

Anteeksi, että tästä tekstistä tuli pitkä, mutta jos tästä on jotain apua jollekin, niin hyvä. Tiedän ja olen teksteissäni usein toistanutkin, että jokainen on yksilö ja ainutlaatuinen persoona, jolloin niin oppiminen, kuin muukin käyttäytyminen riippuu yksilöstä eikä kaikille sovi samat ohjeet. Olettaisin, että psykologit voisivat parhaiten auttaa yksilötasolla löytää paras keino nostaa opiskelun merkitys oppilaan arvomaailmassa. Muuten sille ei löydy riittävää motivaatiota ja jää miellyttävämpien asoiden varjoon. Keskustelu asianosaisen kanssa on joka tapauksessa lähtökohta, koska se voi paljastaa selviä epäkohtia, kuten kiusaamista, tai keskittymisvaikeutta melun takia luokassa tms. joille voi ja pitää tehdä jotain. Joissain tapauksissa varmasti auttaisi, jos oppiaine tehtäisiin tietokonepelin muotoon. Silloin sen miellyttävyystaso voisi nousta. Samalla se antaisi haasteita niillekin oppilaille, jotka pitkästyvät hitaimman oppilaan, tai ennalta suunnitellun raamin mukaan matelemiseen.

En tiedä, mutta oletan, että suuri osa näiden -joidenkin mielestä pinnaajien- joukossa on erittäin älykkäitä oppilaita, jotka vaan ovat kyllästyneet oppiaineissa etenemisen hitauteen. Näiden kohdalla ehdottaisin sopimista yksityisoppilaaksi siirtymistä. Silloin opettajan tai rehtorin kanssa määrittellään vain oppimistavoitteet esimerkiksi oppikirjan sivujen mukaan ja tavoite päivämäärä tenttimistä varten. Se lisäisi oppilaan näkökulmasta opettajan luottamusta häneen, joka tuo vastuuta oppia tuo alue. Itse opiskelin koko keskikoulun tuolla tavalla yhden talven aikana, mutta tavoite voisi olla vaikka yksi tai kaksi luokkaa lukuvuodessa, riippuen oppilaasta. Yhteydenpito oppilaan ja opettajan välilä voisi silti olla aina oppilaan tarvitessa apua tai muuten varmistaa asioita puolin ja toisin.

Omalla kohdallani kielet ja matematiikka oli ammattikoulun ja työelämän vuoksi tuttua, joten keskityin reaaliaineisiin ja jaoin jokaisen oppikirjan sivut päivien määrällä ja tiesin montako sivua piti oppia illassa seuraavaan tenttiin mennessä. Keskikoulun todistuksessa oli keskiarvo 8,65. Sillä tiesin pääseväni lukioon. Olen kirjoittanut tästä samasta opiskelutavasta "TULEVAISUUS" -sivulla Koulutus -osassa.

12.5.2020

Kiinnitin huomioni yhteen Yle:n artikkeliin, missä ihmeteltiin sitä, että kodinkoneista on tullut kertakäyttöisiä. Tuon artikkelin mukaan erääseen haastateltavan kodinkonekorjaajan korjattavaksi oli tuotu jää / viileäkaappi, josta oli oven kahva irronnut. Hän alkoi ottaa selvää valmistajalta kyseisen mallin oven kahvoista. Kävi selväksi, että niitä ei saa varaosana, eikä myöskäään ovia. Tuollaisen pikkuvian vuoksi menee siis koko laite vaihtoon.

Onneksi EU on kiinnittänyt asiaan huomiota ja aletaan vaatimaan koneita ja laitteita, joita voi korjata ja huoltaa. Olen ihmeteelyt tuota samaa ongelmaa monen oman koneemme kohdalla. Esimerkiksi lieden luukun kahva irtosi ja murtui, joten yritin löytää uutta kahvaa. Mistään ei sellaista löytynyt, joten aloin korjaamaan vanhaa kädensijaa ja liimasin osat kasaan lämpöä kestävällä liimalla ja poraamalla ylimääräisen ruuvinreijän luukkuun ja kahvaan. Nyt se taas toimii.

En tiedä, tai oikeastaan se on aivan selvä, että tällä tavalla tehtaat lisäävät uusien koneiden myyntiä. Ymmärrän, että elektroniikka kehittyy ja yhteen pieneen moduliin laitetaan tuhansia komponentteja, jolloin on vaihdettava koko moduli, eikä yksittäisiä transistoreja tai muita kompponentteja. Mutta tällaisissa ovenkahva-jutuissa ei voi mitenkään vedota tekniikan kehitykseen.

1960 -luvun alussa oli vielä useita tietokoneita, joissa oli radioputkia, joita oli helppo vaihtaa tarvittaessa. Sitten tuli ns. SMS -kortit, joissa oli ns. painettu piiri toisella puolella ja kompponentit toisella puolella. niihinkin voi vielä vaihtaa yksitäisiä transistoreja, kondensaattoreita, vastuksia ja keloja tms. Sitten tuli eri kokoisia vaihdettavia SLT piirilevyjä, joissa oli noita erilaisia moduleja, joita alkoi olla jo aika mahdoton vaihtaa ja oli vaihdettava koko piirilevy. Niitä on varmasti vieläkin tietokoneessa, mutta suuntaus oli selvästi aina vaan suurempiin yhtenäisiin moduleihin, jotka pitää vaihtaa kokonaisina, jos johonkin komponenttiin tulee toimintahäiriö. Silti ihmetyttää, että jonkin mekaanisen osan vaihtaminen tehdään mahdottomaksi. Sen on pakko olla puhdasta markkinointi strategiaa. Sama alkaa olla uusien autojen kanssa. Niille ei paljoakaan voi tehdä itse mitään korjauksia. Ne vaativat vähintäinkin erikoistyökaluja ja mittauslaitteita, joita ei korjaamojen lkopuolella paljon ole.     

11.5.2020

Eilen oli äitienpäivä, mutta meidän kohdallamme se ei paljoa eronnut normaalista niin arjesta kuin pyhästäkään. Lapset ja lastenlapset tietysti muistivat äitejään ja isoäitejään (mummojaan) lähinnä viesteillä ja puheluilla. Pari kassia ilmestyi myös ovan taakse, mutta keskustelu kävi parin kolmen metrin päästä ovenraosta. Heitä on niin laajalla alueella, että osa ei olisi kuitenkaan päässyt vaikka ei olisi koronaakaan (kolmella eri mantereella ja osa Suomessakin satojen kilometrien päässä). Hyvä kuitenkin näin. Nämä ovat pikkumurheita. Jos sattuisi sairastumaan koronaan, niin kertomusten mukaan siinä olisi leikki kaukana.

Kaikenkaikkiaan Suomessa on yleisestiottaen hallitus toiminut mielestäni suoraviivaisesti valitsemansa linjan mukaisesti. Sitä on mahdoton sanoa mitä se tarkoittaa Suomen talouden kannalta, koska tilanne voi hyvinkin vielä pahentua ja joudutaan vieläkin suurempiin rajoituksiin, mutta se on ainakin varmaa, että tätä koronaa maksaa vielä useita sukupolvia meidän jälkeemmekin. Toivottavasti näitä aaltoja ei tule useita peräkkäin.    

10.5.2020

Olen saanu muutamia kommentteja sähköpostiini (artikkelin lopussa on joka sivulla kommentointimahdollisuus. Ne tulevat sähköpostiini. En julkaise niitä, jos eivät ole täysin anonyymejä ja kaikkia kiinnostavia). Nyt viimeisimmässä ihmetellään sitä, miksi kirjoitukseni ovat niin negatiivisia ja keskittyvät tiettyihin aiheisiin.

Kirjoitan yleensä aiheista, jotka jollain tavalla kiinnostavat minua ja toisaalta ovat asioita, joihin yritän saada tavalla tai soisella korjausta, koska niissä on silloin MINUN mielestäni jotain korjattavaa. Silloin olisi järjen vastaista ylistää asiaa, johon haluaisin puututtavan. Kirjoitan siis puutteista jossain yleisessä asiassa, jolloin siita tulee väkisinkin negatiivinen kuva. Jos minulla on asiaan jokin korjausajatus niin tuon myös sen julki. Tähän ainakin pyrin. On sitten toinen asia kuinka realistinen tuo korjausidea on toisten mielestä, koska en ole kaikkien alojen asiantuntija. Nämä ovat siis vain ajatuksia, joita tulee mieleeni päivän aikana, ei loppuun asti tutkittua tiedettä.

Toivon, että tämä hieman selittää, miksi puutun juuri negatiivisiin asioihin. Ikäni ja oman terveyteni vuoksi on varmasti terveyden hoito ja kaikki siihen liittyvä, on automaattisesti suurin kiinnostuksen kohteeni. Voi olla että "marisen" (kuten palautteessa sanottiin) aivan turhistakin asioista, mutta minulle ne eivät silti ole turhia. Muiden mielipiteistä en voi kirjoittaa.

9.5.2020

Olen katsellut niin apteekista, kuin Prismastakin, missä käyn ruokaostoksilla, mistä voisi ostaa noita hengityssuojaimia, jos sellaiseen tulisi tarvetta. Aina vastaus on, että ne ovat loppuneet, eikä ole tietoa, koska niitä tulisi. Silti yhä väitetään, että varmuusvarastossa on suojaimia aivan tarpeeksi Suomen oloihin. En tiedä mitenkä vanhaan tietoon tuo lausunto perustuu, mutta kuvannee tiedon liikkumista noissa viranomais piireissä. Tai sitten niitä todella on, mutta ei jaeta tarvitsijoille.

En tiedä missä tökkii, mutta suossa rämmitään. Eniten huolestuttaa kaikki vanhusten palvelutalot ja muut vanhuksien kanssa työskentelevät. Olin yhteydessä kuukaisi sitten erääseen sukulaiseeni, joka on palvelutalossa Tampereella eikä hänen luonaan käyneillä hoitajilla ollut kenelläkään minkäänlaisia suojaimia. Kun kyselin tilannetta pari viikoa sitten, niin hänen mukaansa muuutamat pitävät maskia, mutta eivät kaikki. Tänään kun keskustelimme, niin kaikki käyttivät suojavarusteita, En ihmettele, että virus leviää vanhusten palvelu- ja hoitotaloissa, kun hoitajat ovat menneet viimepäiviin saakka huoneista toiseen ilman mitään suojavarusteita. Toisaalta samojen suojavarusteiden kanssa kiertäminen asukkaiden huoneista toiseen, ei ole paljon sen parempi potilaita ajatellen.

Minun mielestäni paras keino esimerkiksi vanhusten hoitokodeissa olisi käyttää pestäviä hengityssuojaimia, jolloin potilaan huoneesta tultaessa heitetään hengityssuojain pyykkikoriin pestäväksi ja steriloitavaksi. Kun mennään toisen asukkaan huoneeseen otetaan uusi tai jokin steriloitu hengityssuoja kasvoille. Pestävien ja steriloitavien maskien käyttö tulee joka tapauksessa halvemmaksi, kuin kertakäyttösuojaimet, vaikka se työllistääkin pesulaa.

8.5.2020

1) Lisäsin tuohon eiliseen tekstiini vähän tarkempaa tietoa omalta kohdaltani.

2) Ihmettelin Ilta-Sanomissa 7.5.2020 46:en asiantuntijan ns. avointa kirjettä hallitukselle. Siinä ehdotetaan koronaviruksen tukahduttamista epidemian hidastamisen sijaan. Siinä itse asiassa toistetaan päivän selvää asiaa, että sen tukahduttaminen olisi kaikkien kannalta paras vaihtoehto.

Ei sen toteamiseen tarvita 46:en asiantuntijan kirjelmää. Sen sanoo ihan mallaisjärkikin. On ihan toinen asia mitenkä se tukahadutetaan. Se jätetäänkin selittämättä. Se ei tapahdu pelkästään rajoja sulkemalla, mikä mainitaan kirjeessä. Jos asiantuntijat haluaisivat eristää jokaisen kansalaisen omiin oloihinsa, se on toiveajattelua. Tuon eristämisen jälkeen mitkään elvytystoimet eivät riittäisi talouden tasapainoon saattamiseen. Tuo kirje on tehty selvästi vain kirjoituspöydän takana miettien ja on kaukana todellisesta reaalimaailmasta. En yhtään ihmettele miksi asiantuntijoihin ei voi uskoa silmät ummessa. Annetaan ulos lausuntoja jotka vain sekoittavat ja hämmentävät hallituksen pyrkimyksiä selvään ja suoraviivaiseen strategiaan, mikä olisi jokaisen kansalaisen ymmärrettävissä ja hyväksyttävissä. Joskus on mainittu "kaikenlaiset dosentit", jotka esiintyvät ainoina oikeina tietäjinä ja asiantuntijoina. En enää ihmettele miksi moinen sanonta?

7.5.2020

Ylen sivuilla 6.5.2020 on Tiina Merikannon artikkeli mm. Hannele Seitsosen tapauksesta. Se kuvaa hyvin tämän hetken tilannetta myös oman kokemukseni valossa. Suomen terveydenhuollossa ei tänä päivänä oikea käsi tiedä mitä vasen tekee. Joko viestit eivät kulje, tai niistä ei välitetä ja tehdään täysin oman ajatusmaailman mukaan. On aivan turha syyttää kansalaisia, että eivät hakeudu esimerkiksi tarkastuskäynneille, tai edes kiireelliseen hoitoon, koska kansalaisille annettavat viestit ovat usein täysin ristiriidassa keskenään. Olen yrittänyt lääkäriaikaa, mutta vastaus on aivan sama kuin Hannele Seitsoselle. Sana korona pistää kaiken sekaisin, eikä ihan normaalia palvelua saa mitään kautta. Silti valitetaan, että terveyskeskukset ovat tyhjillään potilaista. Onko lääkärit sanottu irti, koska ei ole potilaita, vai mistä on kyse? Seisooko lääkärit tumput suorana ja vain odottavat koronapotilaita, eikä lääkäriaikoja uskalleta antaa muille. Vaikuttaa siltä, että jossain kirjoituspöydän takana rustataan sisäisiä ohjeita, jotaka ova täysin irti todellisuudesta.

Pyysin lääkärin soittoaikaa, jotta voisin edes keskustella omasta lääkityksestäni. Kyseisen lääkkeen määrännyt lääkäri ei ole enää tavoitettavissa. Ilmeisesti jälleen joku keikkalääkäri on kirjoittanut reseptin Jos joku uusi lääkäri soittaa, saa selittää ja vääntää rautalangasta, mistä on kyse, koska en ole hänen potilaansa. Lopputulos on plus miinus nolla. Todella toimiva "omalääkäri" olisi todella hyvä ratkaisu, mutta se on pelkkä vitsi. Omalääkäriksi määritellään keikkalääkäri, joka on muutaman kuukausen päästä ties missä. Tämä on koettu liian monta kertaa.

Tällä hetkellä toimin täysin omien kokeilujeni ja päätelmieni varassa lukemalla Omakannasta jonkin lääkkeen määräämisen perusteita ja annoskoko jää jossain tapauksessa omaan harkintaan, koska lääkärin kirjoittama teksti ei sitä aina määrittele. Yhtenä esimerkkinä: Lääkärin kirjoittman tekstin mukaan nesteenpoistolääkkeen voisi lopettaa, tai vaihtaa toiseen (Furesis). Kuitenkaan uudelle nesteenpoistolääkkeelle ei oltu kirjoitettu e-reseptiä, joten lakkasin käyttämäästä kokonaan nesteenpoistolääkettä. Tämä kaikki johtui siitä, että kalium arvoni oli viimeistä edellisellä kerralla labran mukaan 2,8, mikä viittaa hypokalemiaan (<3,3) samalla siis määriteltiin kalium vajauteen 750 mg:n Kaleorid 2x2 + 2x2 tablettia vuorokaudessa. En tiedä mitenkä tuo pitäisi tulkita, mutta olen ottanut toistaiseksi 2 tablettia aamulla ja 2 illalla. Yhteensä siis 3 grammaa / vrk. Siitä ei saa minkäänlaista reseptiä, koska sitä pyydetään vaan apteekin kassalta. Onko tämä annostus olettaen, että käyttäisin sitä uutta nesteenpoistolääkettä, vai niin, että lopetan koko nesteenpoistolääkkeen käytön. Se jäi minulle arvoitukseksi. Samoin se kuinka kauan lääkitystä jatketaan jää auki. Toivon, että en saavuta hyperkalemian lukemia (>4,9). Ainakin 2,8 arvolla olo oli todella niin tukala, että en halua kokeilla, miltä hyperkalemia tuntuu. Pitänee kuitenki vaan jatkaa nykyistä annostusta niin kauan kunnes huomaa taas olon käyvän sellaiseksi, että ei tiedä mitenkä päin pitäisi olla, että pystyisi esimerkiksi nukkumaan. Tällä hetkellä olo on vielä kaliumin puolesta Ok, mutta saa nähdä kuinka kauan tällä annoskoolla. Tässä tilanteessa on elettävä vaan oman tuntemuksen pohjalta, koska lääkärin mielipidettä ei näköjään saa nykyisen terveyshuollon puitteissa. Se ei ole kansalaisia varten, vaan ihan jotain ihan muuta.

Reseptit kyllä uusitaan vanhoilla teksteillä. Lääkinnän vaikutusta ei seuraa kukaan, koska lääkäriaikojakaan ei saa. Esimerkiksi koskaan lääkereseptiäni uusittaessa kukaan ei ole soittanut tarkistaakseen tilannetta tai annoskokoa. Olen netistä hakenut tietoja siitä mikä on lääkkeen vaikutus esimerkiksi maksaan tai munuaisiin, jos päiväannos on liian suuri jne. Tämä koskee esimerkiksi kipulääkkeitä, joilla on myös sivuvaiktuksia ja on vaan haettava jokin optimi säryn ja sivuvaikutusten välillä. Kaiken kaikkiaan olisi ihan kiva keskustella asiantuntijan kanssa eikä vaan kokeilla miten tuntuu parhaimmalta. Olen olettanut, että tämä olisi lääkärien rooli, mutta jokin byrogratia tulee väliin. Terveydenhoito ei vaan yksinkertaisesti toimi tällä hetkellä. Toivottavasti tämä ei ole tällaista siihen saakka, kun jokin versio x SOTEsta astuu voimaan. Minulle se olisi todennäköisesti myöhäistä.

En ymmärrä miksi potilas ei voi soittaa lääkärillepäin. Kun lääkäri soittaa, näkyy puhelimessa vain teksti "yksityisnumero". Jos ei jostain syystä pääse juuri sillä hetkellä vastaamaan (on esimerkiksi vessassa), ei voi soittaa takaisin kenellekään ja toista soittoa ei tule. Omakannassa sitten lukee vaan "Ei saatu yhteyttä".

6.5.2020

Tuosta kasvomaskijupakasta ei näköjään päästä millään eroon. Nyt vasta keskustellaan niiden tarpeellisuudesta ja ohjeistuksesta. Kaiken lisäksi jopa asiantuntijat kinastelevat siitä onko niistä edes hyötyä vai kenties haittaa. Minä olen olettanut, että ne tiedot, mitä annataan THL:n taholta olisi tutkittua tietoa. Pistää väkisinkin miettimään mihinkä pitäisi uskoa. En yhtään ihmettele, että kansa alkaa lyömään laimin assettuja määräyksiä, jos niiden oikeellisuutta. Suomalaiset yeensä on viranomaisiin luottavaa kansaa, mutta tällaiset uutiset johtavat väkisinkin siihen, että aletaan elämään omien mielikuvien varassa, riippumatta siitä, mitä viranomaiset sanovat.

Toinen ihmetyksen aihe on se, että sairaaloiden taholta lykätään kiireettömän hoidon tapauksia jonnekin tulevaisuuteen, vaikka nähdään, että sairaalat ovat puoli tyhjiä. Sitten ihmetellään mihin joudutaan, kun koronan jälkeen aletaan purkamaan potilasjonoja. Onko tässä kyse vaan siitä, että koronaa tekosyynä käyttäen voidaan pidentää lakisääteistä hoitotakuuta ja saada kenties lakimuutos joskus ensivuonna, joka laillistaa potilasjonot yli nykyisen maksimin ja saadaan enemmän liikkumavaraa läkärien omien potilaiden hoitoon. Ainakin Peijaksen käyttäytyminen viittaa siihen. Olen kirjoittanut siitä viimeksi 1.4.2020.

5.5.2020

Tänään sitten ilmoitettiin koronarajoitusten osittaisista purkamisista. Ikävä kyllä vanhemman väestön osalta ei tapahdu mitään muutosta. Näyttää siltä, että vanhuksista huolehditaan ainoastaan koronaviruksen näkökulmasta. Ei ajatella yhtään tilannetta vanhusten omasta näkökulmasta. Tämä on vähän sama kuin liikennekuolemia yritettäisiin estää asettamalla yleinen nopeusrajoitus 10:een km/tunnissa. Varmasti se pudottaa liikennekuolemia, mutta aiheuttaa kyllä muutakin. En halua toistaa niitä kommentteja joita olen kirjoittanu aikaisemmin tilanteesta vanhusten kannalta. Pitää vaan toivoa, että hoito- ja laitospaikat riittävät vanhuksille sitten, kun tämä vankilaelämä päättyy.  

4.5.2020

Lisäsin taas yhden kappaleen sivulle "TULEVAISUUS" osaan "KOULUTUS"

3.5.2020

Nyt kirjoitellaan siitä, mikä olisi oikea tervehtimistapa esimerkiksi linnanjuhlissa, koska kättelyä on vältettävä. Minusta kunnioittavin ja samalla tasavertaisin ja hygienisin tapa olisi pitää kädet suorana sivuilla ja kumartaa kohteliaan hitaasti. Tämä olisi minun mielestäni arvokas tapa tervehtiä ja osoittaa kunnioitusta toista kohtaan. Minun mielestäni kumartaminen sopii yhtä hyvin miehille kuin naisillekin, vaikka jotkut ovat naisten kohdalla niiaamisen kannalla. Minun mielestäni tuo niiaaminen kuuluu kuitenkin enemmän menneeseen rojalistiseen kulttuuriin ja me elämme kuitenkin tasaarvoisessa tasavallassa.

Olisihan se kunnianosoitus, jos valtakunnan merkittävimmässä juhlassa osoitettaisiin tällä tavalla kunniaa tasa-arvolle. Tässä ei tarvitse huitoa käsillä tai kyynerpäillä, mikä näyttäisi aika omituiselta Suomalaisessa kulttuurissa.   

2.5.2020

Eilen aamulla, siis Vappupäivän aamuna, kävimme jälleen tekemässä kahden viikon ruokaostokset Keravan Prismassa. Emme laittaneet kelloa herättämään, mutta olimme Prismassa jo ennen seitsemää. Ajattelimme, että näin Vappu aamuna siellä tuskin on minkäänlaista tungosta ja lähdemme, heti kun ehdimme aamutoimien jälkeen. Osuimme aika hyvään aikaan. Autotallissa oli vain pari kolme autoa ja hyllyt voi kierrellä ihan vapaasti. Hyllyttäjiä oli tietenkin paljon, mutta myös täysiä hyllyjä. Vain muutamia häkkejä joutui kiertämään, eikä mitenkään haitaksi asti. Kassoja oli käytössä vain yksi kun menimme, mutta toinen tuli ennen kun ehdimme kassalle asti. Jonoja ei silti ollut edes kassoilla. Asiakkaita oli sen verran vähän.

Ostimme jälleen kahden viikon ruokatarpeet, koska olemme todenneet sen määrän mahtuvan sääkaappiin ja pakastimiin, sekä joitain tavaroita olemme vieneet ulos verannalle pakastekassissa, koska siellä on päivällä suunnilleen sama läämpötila kuin jääkaapissakin, että se toimii vielä jääkaapin jatkeena. Kun ilmat vielä lämpenevät, niin on varmaan pakko tehdä vain viikon ostokset kerralla, koska ne mahtuvat sisälle.

Nyt kun asiakkaita on vähän ja pääsee hakemaan ostokset suoraa hyllyiltä, joissa niiden tietää olevan, niin ostoskäynnit sujuvat sen verran nopeasti, että edes selkä ei ehdi liikaa väsyä, kun käyttää ostoskärryä rollaattorina ja voi nojata siihen aina välillä. Ennen koronaa, kun kävimme ostoksilla samoihin aikoihin kuin moni muukin, oli ongelmana se, että ei ole mitään paikkoja, missä voisi välillä istua ja levähtää, täytyi kierrellä pitkin hyllyjen välejä ja etsiä ns. norsujakkaroita, joita voi käyttää istumapallina. Muutama vuosi sitten, ennen suurta remonttia oli ilmeisesti S-pankin vuoksi odotustuoleja joihin voi istahtaa välillä, mutta tuon remontin jälkeen kaikki tuolit häipyivät. Tein siitä valituslomakkeen Infopisteeseenkin, mutta ilman minkäänlaista vaikutusta. Lappu ilmeisesti laitettiin suoraa roskikseen.

Tämä aamuyöllä kauppaanlähtö alkaa olla kohta niin voimille ottavaa, että on pakko myöhästää lähtöä ja toivoa, että löytyy jokin istumapaikka kesken ostosten. Ei luulisi muutaman penkin maksavan niin paljoa, että niihin voisi investoida sen verran, että myös liikuntarajoitteiset voisivat käydä siellä ostoksilla. Yksi penkki keskellä salia ei paljon auta. Olen pari kertaa päässyt siihen istumaan, mutta normaalisti se on joko varattu tai liian kaukana kävellä sinne ja takaisin. Todennäköisesti tämä johtaa siihen, että on siirryttävä johonkin lähikauppaan, koska valitukset menevät kuuroille korville. Kokemuksesta päätellen ei ilmeisesti haluta asiakkaiksi hidastelijoita, joita normaalisti liikkuvat eivät yksinkertaisesti ymmärrä mistä on kyse. Olemme vaan tiellä.      

1.5.2020

Näyttää siltä, että Nokia on jälleen tosipaikan edessä. Sen 5G - teknologia (riuttahai) oli loppujen lopuksi floppi. Heillä on ollut aikaa kuukausikaupalla saattaa teknologia toimivaksi, mutta se on johtanut vain ajan haaskaamiseen. Jos heillä ei ole mitään korvaavaa suunnitteilla, niin tilanne on aika heikoissa kantimissa. Edessä on vain huonoja vaihtoehtoja. Jos he joutuvat ostamaan korvaavaa teknologiaa muualta, vaikka Kiinasta, niin mitenkä he voisivat olla kilpailukykyisiä tuon teknologiaa myyvän yrityksen kanssa. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin heillä on ollut kaikki munat samassa korissa ja nyt tuo kori on pahasti mädäntynyt. Toimitusjohtajan vaihdos jo enteili tätä.

Liikkeellä on huhumylle Nokian pilkkomisesta ja ainakin verkko-osan myymisestä. Se tarkoittaisi sitä, että Nokia palaisi alkupisteeseensä, eli kumitehtaaksi. Jos tuolle verkkolaite seikkailulle yrittää etsiä syyllistä, niin siihen tuskin löytyy yhtä ainoaa tekijää, mutta näin sivusta katsoen syynä on luottaminen yhteen ainoaan ideaan. Tuotekehitys on jotenkin jämähtänyt vain tuohon oman teknologian kehittämiseen ja muu on unohdettu. Ainakin minä olisin kehittänyt useita tukijalkoja. Jos yksi pettää, ei silti kaadu koko yritys. Tätä yritin toistaa kerta toisensa jälkeen kun joskus toimin yrityskonsulttina eläkkeelle jäätyäni erään keskisuuren yrityksen johtoryhmän yrityshallinnosta vastaavana.     

==================================================================

HUHTIKUU

30.4.2020

1) Peruskoulut siis avataan taas lähiopetukseen Toukokuun puolivälissä. Minua vähän ihmetyttää mitenkä luokat järjestetään, koska paluu koskee kaikkia peruskoululaisia, joita voi olla kymmeniä luokkia yhdessä koulussa ja edellytyksenä on pitää suojavälejä oppilaiden välillä. Käytännössä siis sama määrä oppilaita pitäisi saada mahtumaan luokkaan kuin ennenkin, mutta tupla välein, eli laajempaan tilaan. Mistähän ne lisätilat tulevat, koska nähdäkseni jokainen luokka on ollut melko täysi jo ennen koronaa normaali oloissa. Nyt sama määrä vaatisi tupla tilan lattianeliöitä. Jos luokkia jaetaan kahtia ja osa on muussa tilassa, niin kai heillä pitää olla myös oma opettaja. Tietysti puolikasluokat voidaan myös laittaa eri vuoroihin, mutta se ei silti poista opettajaongelmaa. Vai laitetaanko opettajat tekemään kahta vuoroa peräkkäin. 

Yksi ratkaisu voisi olla se, että annetaan niiden oppilaiden, jotka sitä haluavat, ja vanhemmat haluavat, jatkaa etäopiskeluna ja kouluun tulevat vaan ne, jotka sitä haluavat. Tästä pitää tietysti sopia koulun ja kodin kesken kirjallisesti koko kevätlukukauden loppuun saakka, eikä jättää asiaa oppilaan mielentilan varaan, eli mennä kouluun kun huvittaa. Meillähän ei ole koulupakkoa, vaan oppivelvollisuus. Tämä voisi vähentää myös tarvetta jakaa luokkia kahtia, tai kahteen vuoroon.

Toivottavasti tähän annetaan myös ohjeistusta. Tuodaanko jokaisen koulun pihaan parakkitiloja, vai mitenkä se pitäisi hoitaa. Eivät ne jumppasalitkaan kaikille riitä. Näyttää vähän siltä, että asioita ei ole taaskaan mietitty ihan loppuun saakka. Eikä aikaa järjestelyihin ole kuin kaksi viikkoa. On mielenkiintoista nähdä kuinka tilanne ohjeistetaan, vai jätetäänkö se vaan kylmästi rehtorien ratkaistavaksi. Vaikuttaa vähän hosumiselta. Jos lähiopetus alkaisi vasta kesälomien jälkeen, niin ei olisi mitään ongelmaa, koska etäisyys vaatimukset olisivat aivan toista, eli todennäköisesti häipyneet nuorten osalta.

2) Olen taas lisännyt kommenttini tuohon "SAIRAUSKERTOMUS POTILAAN NÄKÖKULMASTA" -sivulle. Kommentoin siinä hiljaisuutta terveysasemilla ja samalla ns. "omalääkäri" -systeemiä.    

3) Elämme nyt Korona-viruksen aikaa ja hallituksen taholta on määrätty yleisiä rajoituksia esimerkiksi liikkumiseen ja erikseen on vielä määritelty, että yli 70 vuotiaat eivät saa liikkua kodin ulkopuolella muuta kuin pakollisesti ruokakaupassa tai apteekissa. Näitä rajoituksia määrättäessä ei varmaankaan ole mietitty sitä, mitä se aiheuttaa käytännössä.

Jos pakotetaan olemaan neljän seinän sisällä, se tatkoittaa sitä, että ei voi tehdä mitään kävelylenkkejä ulkona, ei käydä uimahallissa, tai muuten kuntoilla erilaisissa välineissä. Harva varmaan jaksaa edes ideoida kotioloihin mitään korvaavaa. Käytännössä se johtaa siihen, että kunto romahtaa. Voi vaan kuvitella mitä se aiheuttaa jatkossa kun yleinen vastustuskyky erilaisille sairauksile romahtaa myös. Paitsi, että lihaskunto katoaa, myös kaikenlainen aloitekyky katoaa ja passiivisuus lisääntyy. Ollaan loppujenlopuksi sänkypotilaana, vaikka normaalioloissa voisi olla vielä hyvinkin omatoiminen. Omalla kohdallanikin ainoa järkevä liikuntamuoto olisi liikkua veden kannattamana uimahallissa selkäni vuoksi, joka ei kestä yläkropan painoa kovinkaan pitkään, koska välilevyjä puuttuu.

Tämä tarkoittaa samalla sitä, että terveydenhuollon taakka kasvaa, eli hoitotarve kasvaa, niin kotihoidossa kuin normaaleissa terveydenhuollon laitoksissakin. Veikkaan, että jos tämä eristäminen jatkuu vuoden loppuun, kuten jotkut veikkaavat, niin terveydenhuollon kustannukset kasvavat enemmän, kuin varsinainen korona aiheuttaa. Plus sitten mitä se aiheuttaaa vanhusten omaisille ja vanhusten omalle mielialalle.

Tämä teksti voi vaikuttaa vanhan toistolta, mutta sitähän se onkin. En vaan voi olla korostamatta tätäkin puolta eristämisestä.

29.4.2020

Huoltovarmuuskeskus teki jälleen 12,5 miljoonan suojamaskin tilauksen Kiinasta. En tiedä mikä on toimitusaika, mutta varmasti paikallaan, koska Suomen oma tuotanto jostain syystä kestää ikuisuuksia. Jään edelleen ihmettelemään sitä, että kaikki menee kertakäytön jälkeen roskiin.

Mitä tapahtuisi, jos tuollaisen kertaalleen käytetyn suojaimen steriloi vaikka keitetyssä vedessä, tai höyryssä. Onko kyse vaan periaatteesta, johon on urauduttu, että niitä ei voi steriloida ja ottaa uudelleen käyttöön, vai perustuuko päätös johonkin tieteelliseen testiin? Minä pelkään, että se on vain periaatekysymys, joka maksaa Suomelle satoja miljoonia tämänkin pandemian aikana. Luulisi tällaisena aikana olevan rahoille parempaakin käyttöä. Jos steriloitu maski täyttää VTT:n testien mukaan kaikki määräykset, niin miksi niitä ei voisi käyttää, vaikka ei sairaaloissa, niin vaikka vanhusten hoivakodeissa, tai muualla, missä ei ole sairaalavaatimuksia.

Jos kyse on vain siitä, että suojaimet steriloinnin jälkeen eivät täytä jotain EU -direktiiviä, niin kai niitäkn voi muuttaa. Vai maksetaanko vaan hiljaa mitä EU määrää, eikä haluta luopua jostain mallioppilasroolista. Meppimme EU:ssa voisi kyllä näyttää ansaitsevansa palkkansa. Minä toivon, että tässä ei ole kyse jostain sertifiointivaatimuksista, joita jotkut pilkunviilaajat kyttäävät. 

28.4.2020

1) On ihan viisasta, että HaavisAmandan ympärille on tehty Vappua ajatellen korkea aita. Epäilen, että sen yli yrittäjiä on silti. Toivottavasti sitä myös vartioidaan Vapun aattona ja annetaan samalla rikesakkolappu käteen. Vappu, tai paremminkin Vapun aatto, tuo tullessaan aina esiin yksilöt, joiden pitää kokeilla rajoja. Alkoholi ei yhtään auta asiaa. Jos se tehtäisiin edes teekkarihengessä, niin siinä voisi olla jonkinlainen kontrolllikin mukana, mutta ikävä kyllä joukossa on aina sellaisia, joiden ainoa tavoite on tehdä jotain sääntöjen ja yleisesti hyväksyttyjen käytöstapojen vastaista.

Tänä Vappuna on vielä kyse terveydellisistä syistä, eikä ainoastaan siitä, että patsas on pitkälle toistasataa vuotta vanha, eikä taso, jolla patsas seisoo ole varmasti ajateltu kestävän sen reunalla pomppivien ihmisten painoa. Vaikka kyseessä on pronssivalu, se hapettuu ja haurastuu vuosien kuluessa.   

2) Ylen sivuilla jokin aika sitten oli toimittaja Heikki Valkaman kirjoittama analyysi kyselystä, joka on tehty ilmeisesti ammattikorkeakouluista valmistuville ja työnantajille, jotka palkkaavat uusia harjoittelijoita. En kuitenkaan nähnyt mainintaa kyselyn suorittajasta ja kuinka suuri otos on kyseessä. Sen mukaan työnantajat odottavat harjoittelijoilta täyttä ammattipätevyyttä ja ihmettelevät miksi he joutuvat opettamaan harjoittelijoille käytännön asioita.

Tietääkseni koko harjoittelujakson idea on se, että noita taitoja opittaisiin. Kuka niitä sitten opettaisi, koska ne ovat usein riipuvaisia työpaikasta? Lisäksi tietääkseni harjoittelijoille maksetaan juuri sen vuoksi harjoittelijan palkkaa, joka voi olla huomattavasti ammattilaisen palkkaa pienempi, jos yleensä maksetaan mitään. Mihin tämä olematon tai pieni palkka sitten perustuu? Koska kyselyn laajuutta ei tiedetä, niin tämä voi olla turhaa yleistystä, mutta johonkin on kadonnut se kokonaisuuksien hahmotus, eletään vain omaa napaa tuijottaen..

27.4.2020

Pääministeri peräänkuuluttaa sitä, että Suomessa pitäisi alkaa valamistamaan koronan suojavarusteita ja koronatestejä. Olen joskus tämän kuun alkupäivinä ihmetellyt sitä samaa ja ihmetellyt myös sitä, että esimerkiksi Turussa on tehdas, joka pystyy valmistamaan yli 100 000 testiä viikossa. Onko nyt kyse vain siitä, että ei tiedetä mitenkä nämä testit ja sojavälineet certifioidaan eikä voida hankkia niitä, koska ne eivät ole certifioitu. Aika vaan kuluu ja vanhuksia kuolee suojalaitteiden puutteeseen. Olisiko mahdollista ottaa nyt jo maalaisjärki mukaan ja laittaa nämä asiat jotenkin tärkeysjärjestykseen.

Meillä on Suomessa tekninen tutkimuslaitos (VTT), joka on tarkistanut esimerkiksi jo Kiinasta tuotuja suojavälineitä. Miksi saman laitoksen testaus ei kelpaa Suomalaisen tuotannon testaamiseen. Jos jäädään odottamaan jotain byrogratian vaatimaa certifikaattia EU - hyväksynnästä se saadaan kuukausien kuluttua ja sinä aikana kuolee kymmeniä, jos ei satoja vanhuksia suojavälineiden puutteeseen hoivakodeissa. Ilmeisesti vanhukset nähdään vain menoeränä, joten turha kiirehtiä, antaa heidän kuolla niin säästyy monta euroa vanhusten- ja terveydenhoidossa. En todellakaan ymmärrä mistä tässä kaikessa on kyse. Onko jokin certifikaatti tärkeämpi kuin ihmishenki? Kaipaan tosiaan jotain "nyrkkiä", joka iskisi vähän pöytään. Ministerien aika näyttäisi menevän siihen, että etsitään tietokatkoja milloin mistäkin.    

26.4.2020

Minun järkeeni ei mahdu mediassa raportoidut hoivakotien vanhuskuolemat. Viimeisimmät raportit koskevat Kontulan seniorikeskusta, jossa kymmenen vanhusta on kuollut ja osa heistä yksinään ilman yhdenkään hoitajan läsnäoloa. Kaiken lisäksi vaikuttaa siltä, että esimieskunnassa on toivomisen varaa. Hoitajat laitetaan syyllisiksi, vaikka syy on selvästi muualla.

Viimeistään yleinen hälytys hoivakotien tilanteesta median sivuilla, olisi luullut jokaisen kaupungin, tai muun tilanteesta vastaavan viraston, ottaneen erityiseen tarkastukseen ja tarkkailuun oman vanhustenhoitonsa tilanteen. On käsittämätöntä, että henkilökunta joutuu juoksemaan eri puolilla laitosta samoissa suojavarusteissa ja käytännössä levittämään virusta huoneista ja vanhuksista toiseen. Aivan kuin perustiedot viruksen leviämisestä ja siltä suojautumisesta olisi täysin hukassa. Onko kyse edelleen siitä, että suojavarusteita ei ole vieläkään tarpeeksi, vai onko kyse pelkästään henkilövajeesta, jolloin samat ihmiset joutuvat kiertämään pitkin taloa. Toisin sanoen onko kyseessä raha ja sen säästäminen. Minusta tällaisissa tapauksissa pitäisi ilman muuta pyytää poliisin selvitys kuolemista ja tarvittaessa nostaa syyte.      

25.4.2020

Ihmetyttää miten yhden ministeriön sisällä ei pystytä koordinoimaan asioita niin, että noihin koronan, tai koronan valjolla jaettaviin tukiin saataisiin jonkinlainen kontrolli ja toimiva tarkistus yrityksistä, jotka tukea hakevat. On täysin selvää, että tuen hakijat pyrkivät saamaan mahdollisimman ison potin jaettavasta rahasummasta. Haetaan tukia kaikilta mahdollisilta luukuilta, joko samoilla tai eri perusteilla ja ihme kyllä saadaan, kuin mitään ongelmaa ei olisikaan. Voisi olettaa, että yhden ministeriön sisällä tiedettäisin mitä naapuriluukulla tehdään saman asian puitteissa. Jos erilaiset tukimuodot on pakko jakaa eri virastoihin (esim. Ely -keskukset ja Business Finland), niin maalaisjärkikin sanoo, että toimiva koordinointi pitää virastojen kesken olla.

Olen todennut tämän aiemminkin, mutta kun jaetaan yhteisestä valtion pussista rahaa, se on pois kansalaisilta ennemmin tai myöhemmin. Voisi olettaa, että kun jaetaan toisen omaisuutta, sen jakoperusteissa pitää olla todella tarkkana ja tarkistaa mieluummin moneen kertaan onko jaettavalle summalle myös todellinen peruste ja onko sama hakemus jätetty myös naapuriluukulle. Nykyaikana koneet voisivat hyvin tarkistaa asian realiaikaisesti. Jos jokin ohjelmistosovellusten tekijä väittää, että tällaisen sovelluksen tekemiseen menee vuosia, tai edes kuukausia, ollaan tekemisissä väärän ohjelmistokehittäjän kanssa. Joskus työssäoloni aikana tein itse kaikki ohjelmani, jotka olivat ns. työkaluohjelmia. Niiden tekemiseen meni muutama tunti. Ymärrän, että tässä on kyse laajemmasta kokonaisuudesta, joka edellyttää myös tarkkaa systeemisuunnittelua, mutta silti kyse ei voi olla kuukausista, koska tiedetään tarkkaan mitä esimerkiksi tilinpäätöksestä pitää seurata ja tilinumerot ovat vakiot. Kyse on vaan rutiininomaisesta työstä. Tarve tällaiselle sovellukselle on ollut jo pitkään, sillti työhön ei ole tartuttu, koska olemme nykytilanteessa.

Yleinen vika sovelluskehityksessä on se, että samaan sovellukseen yritetään ympätä kaikki mahdollinen asiaan liittyvä maan ja taivaan väliltä. Ei tällaisessa sovelluksessa tarvitse tietää minkäväriset kalsarit hakijalla on. Useimmiten parin vuoden kirjanpidon tarkistaminen riittää, useimmiten pelkkä tilinpäätös kertoo olennaisen. Nyt ei edes niitä ole vilkaistu.

24.4.2020

Krista Kiurun mukaan meidän yli 70 - vuotiaiden karanteeni tulee jatkumaan. Jos emme pääse  esimerkiksi ulos kävelylenkille, tai uimahalliin, niin pelkään pahoin, että sillä saavutetaam vaan nopeammin täydellinen konnon romahdus. Jos vielä tehdään kesämökille pääsy mahdottomaksi, eli ainoa henkireikä tukitaan, niin olen varma, että lopputulos on kaikkea muuta kuin toivottu. Tämä alkaa olla pahempi, kuin puolen vuoden vankilatuomio. Siellä on ainakin pakolliset liikuntamahdollisuudet.

23.4.2020

Nyt en todellakaan tiedä mitä ajatella tuosta Business Finlandin jakamasta tuesta. Olen ymmärtänyt mm. hallituksen taholta, että kyseinen raha on tarkoitus käyttää yrityksen kehittämiseen, ei päivittäisten laskujen maksamiseen. Kuitenkin esimerkiksi Jethro Rostedt sanoo suoraan käyttävänsä tuen 100 000 euroa palkkojen maksuun omassa yrityksessään. Ymmärrän hyvin, että laskujen maksaminen on se ensimmäinen käyttökohde myös silloin, vaikka tulopuolella ei ole tarpeeksi tuloja. Kuitenkin tuen jakoperusteena on selvästi mainittu yrityksen kehittäminen. Olisi todella paikallaan, että jakoperusteita pitää tarkistaa, tai periä väärin käytetyt tukirahat takaisin. Tuen vastaanottajilla ei ainakaan näytä olevan selvää käsitystä jostain määrätystä kohteesta, vaan he käyttävät rahat miten haluavat. Se on vaan lisäys yrityksen kassaan.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut siitä, että valtionhallinnon tietojen välitys ei toimi. Tämä on taas yksi osoitus siitä. Ei tuollaisia rahasummia voi jakaa pelkkien oletusten perusteella. Jonkun pitää terästäytyä, muuten ollaan villissä lännessä.   

22.4.2020

1) No nyt on kaikki renkaat vaihdettu autoon. Täytyy myöntää, että se oli raskaampi homma, kuin osasin etukäteen edes kuvitella, vaikka olen joskus tehnyt sen aikaisemminkin. Ilmeisesti on myönnettävä. että ikä tekee tehtävänsä.

2) Jälleen kerran on valtion taholta tunaroitu. Nyt näyttää siltä että vuorostaan Business Finland on jaellut valtion tukirahoja mielensä mukaan tarkistamatta yhtään mihin rahoja pyydetään. Suurin yhtenäinen ryhmä näyttäisi olevan konsultit ja joukossa on puhtaita postilaatikkofirmoja ilman minkäänlaista näyttöä siitä mihin raha menee. Näyttää olevan suorastaan tapana jaella rahat mielen mukaan, kuka vaan kehtaa pyytää. Jotenkin tuntuu siltä, että harkinta katoaa heti kun päästään jakeleen valtion kukkarosta rahaa. Luultavasti näiden tukirahojen saajien joukossa on vielä ihmeellisempiäkin tapauksia, kuin vaikka Aki ja Heli Palsanmäki, ainakin noiden postilaatikkofirmojen joukossa..Oikeastaan eniten ihmetyttää tuo jakoperuste -yrityksen kehittäminen. Luulisi, että tärkein asia yrityksille olisi korona-ajan kassavirta, koska laskuja tulee joka tapauksessa, mutta tulopuoli on nolla, tai ainakin lähellä sitä. Ei siinä ansimmäisenä ajatella yrityksen kehittämistä edelleen, vaan millä maksetaan laskupino. Kaikki eivät pyöritä firmaansa omassa autotallissaan ja maksavat vuokraa muualle kuin itselleen.

Tämän päivän uutinen kertoo, että Palsanmäki palautti saamansa 100 000 euroa Business Finlandille. Näköjään jotkut kykenevät vielä omaehtoiseen ajatteluunkin ja näkevät kokonaisuuksia.

21.4.2020

1) Eläköön! Eturenkaat on vaihdettu autoon. Ensimmäisen renkaan kohdalla jo mietin, että jatkaisinko huomenna, koska selkä meinasi tehdä stopin. jatkoin kuitenkin, koska kaikki työkalut oli paikalla, mutta takarenkaat oli pakko jättää huomiseksi. Jos näyttää olevan tämän päivän rasituksen jälkeen liikaa, niin ainakin toinen, joten viimeinen jäisi loppuviikolle. Pääasia on, että kaikki tulisi vaihdettua kunnes pitää käydä taas kaupassa tai apteekissa. 

2) Ihmettelen edelleen miten on mahdollista, että valtion varmuusvarasto tekee kymmenen miljoonan kaupan jonkin moottoripyöräjengiläisen kanssa, tarkistamatta millään tavalla vastapuolen taustoja. Se alkaa vaikuttaan jo suoralta jengiläisten touhujen rahoittamiselta, koska kaikki toimitetut suojavälineet ovat käyttökelvottomia.

Missä viipyy se suomalainen toimittaja, jonka piti alkaa valmistus tässä kuussa. Ei luulisi moisen hengityssuojaimen valmistamisen olevan mitään tähtitiedettä. Ihmetellään vaan sitä, miksi vanhusten hoivakodeissa kuolee ihmisiä yhä kiihtyvällä vauhdilla. Eikä hoitohenkilökunnalla ole hengityssuojaimia, koska niitä ei ole virallisesti saatavilla. Tämä on ainakin selitys. Vanhusten henki näyttää olevan ihan yhden tekevää. Ilmeisesti vaan odotetaan, että mahdollisimman monesta päästään näin eroon. Tämä vaan alleviivaa sitä, mitä olen jo pari vuotta sitten kirjoittanut, että vanhukset vaan varastoidaan jonnekin odottamaan milloin heitä ei enää tarvitsisi hoitaa lainkaan. Nuo monikansalliset hoitoalan yritykset pitävät tietysti menot mahdollisimman pieninä, kunhan saavat  erilaisten palvelupakettien avulla varat pois vanhuksilta. Kun vanhuksen varat on imetty kuiviin, niin on vaan toivottavaa, että hän poistuu tavalla tai toisella, koska hänestä ei ole enää maksajaksi. Koronavirus taitaa tulla heille kuin taivaan lahjana. Siksi ei hoitohenkilökunnalle hankita minkäänlaisia suojavarusteita, koska vanhuksia ei voi käydä katsomasa kukaan muu kuin hoitohenkilökuntaan kuuluva, eli ei ole tarpeen suojata henkilökuntaa siksi, että vanhus tartuttaisi heitä.

20.4.2020

Monessa mediassa on tänään THL:n luvut koronakuolemista. Minua ihmetyttää se, että jo useita päiviä sitten ilmoitettiin, että luvuista puuttuvat Uudenmaan hoitokotien kuolinluvut, kuitenkaan ne eivät saavuta vieläkään THL:ää, koska luku on edelleen 94. Jos Uudenmaan luvut lisättäisiin tuohon, niin luku olisi yli 150. Tämä kuvastanee vaan sitä, mitenkä hitaasti tiedot kulkevat terveydenhoidon virallisilla kanavilla. En tiedä mitä tässä yritetään suojella, mutta olen tähän asti luottanut THL:n lukuihin. Nyt näyttää asia aivan uudessa valossa.

19.4.2020

Taas tuli käytyä perjantaina ruokaostoksilla heti aamusta. Olimme kaupassa vähän ennen kuutta, koska S-ryhmän suositus on iäkkäille klo 00 - 06 välillä. Aikomuksemme oli tehdä jälleen kahden viikon ruokaostokset, koska edellis kerralla se onnisui hyvin. Miltei kaikki leipähyllyt ammottivat kuitenkin tyhjyyttään. Täytyy ilmeisesti mennä leivän takia kuitenkin viikon päästä uudelleen. Yritetään pärjätä näillä muutamalla erikoisleivällä viikko.

Totesimme, että on aivan turhaa mennä sinne näin aikaisin, koska yritämme saada kahden viikon ruoat, jotta käynnit vähenisivät. Oli aivan turhaa herätä puoli viideltä ruokakaupan takia. Näimme myös kaupassa ilmoituksen, jossa kerrottiin, että klo 7 - 8 välinen aika on varattu ikäihmisille. Olisi ollut kiva tietää tuokin asia vähän aikaisemmin, koska se eroaa S - ryhmän lähettämästä sähköpostista. Tunti lisää nukkumisaikaa on merkityksellinen tässä iässä. Parempi kuitenkin saada tieto edes kaupassa tulevaisuutta ajatellen.

Nämä ovat varmasti pikkuasioita normaalikuntoisille, mutta ikä tekee tehtävänsä ja asioiden tärkeys muuttuu.

18.4.2020

Kun lukee YLE:n tai  Ilta-Sanomien sivuja netistä, niin ei voi muuta kuin ihmetellä: Olemmeko Suomessa, jonka väitetään olevan sivistysvaltio, vai jokin villilänsi, jossa jokainen tekee mielensä mukaan mitä huvittaa. Tuossa varmuusvaraston hengityssuojajutussa näyttää noiden sivujen mukaan olevan täysi kaaos. Samanaikaisesti pula hengityssuojaimista kentällä jatkuu.

HUS ilmoittaa, että läheskään kaikki hoitokodeissa tapahtuneet koronavirus kuolemat eivät ole mukana THL:n virallisissa luvuissa. Selityksiä riittää. Minun johtopäätökseni on, että ihmiset eivät osaa tehdä enää oma-aloitteisesti mitään, ei edes ajatella. Kaikki pitää olla ohjeistettu pienintä yksityiskohtaa myöten ja koska tiedetään ennestään, että informaatio valtiohallinnon sisällä ei kulje, niin ei tietenkään muuta voi edes osottaa. Missään ei toistaiseksi näy sen ryhmän työskentely, jossa pitäisi olla kaikkien hallinnonalojen edustajat, jotta informaatiokatkoksia ei syntyisi. Olisiko se Presidentin ehdottama "nyrkki" sittenkin paikallaan. Olisi kiva tietää mikä on toistaiseksi tuon ryhmän aikaansaama tulos, muuta kuin kokouspalkkiot omaan kukkaroon. Jonkun olisi todella aika lyödä nyrkkiä pöytään.   

17.4.2020

Minulla menee yli ymmärryksen se, että koronaviruksesta on tiedetty Suomessakin jo useita kuukausia ja mitenkä se tarttuu. Myös se on tiedetty, että siltä suojautuminen vaatii hengityssuojaimia. Silti niiden hankkiminen joko valmistamalla tai ostamalla ulkomailta, tapahtuu vasta nyt useita kuukausia myöhässä. Ei edes varmuusvarastossa olleita suojaimia alettu levittää heti esimerkiksi vanhusten luona työskenteleville, koska tiedettiin myöskin se, että suurimman riskiryhmän muodostavat vanhukset.

Vielä tänäkin päivänä vanhusten luona käy hoitajia ilman minkäänlaista hengityssuojainta. Tiedän sen, koska juttelin pari päivää sitten erään Esperi caren palvelutalossa asuvan 82 v. sukulaiseni kanssa ja hän oli ihmetellyt jopa hoitajille suoraa, että heillä ei ole mitään suojavarusteita. Vastaus oli: "Niitä ei ole saatavilla". Hädissään hoitaja pudotti hänelle tarkoitetun lääketabletin lattialle, jolloin hoitaja nosti sen vaan ylös ja laittoi takaisin lautaselle nieltäväksi. Tuo sukullaiseni kuitenkin puhdisti tabletin paperinenäliinaan ennen nielemistä. Toivon, että pysyn mahdollisimman pitkään omatoimisena ja kotonani. Tiedän ainakin mitä suuhuni laitan.

Suomessa 16.4.2020 mennessä koronavirukseen kuolleista 72 henkilöstä on pelkästään Helsingin hoitokodeissa kuolleita 48, eli kaksi kolmasosaa 66.67 %. Eikö se herätä ketään. Isälläni oli joskus sanonta: "Hitaita ovat herrojen kiireet", mutta niin ovat myöskin terveysviranomaisten kiireet. Ei ne suojaimet varastossa ketään hyödytä. Miltei jokaisessa hallituksen tiedotustilaisuudessa viime päivinä on vakuutettu, että suojaimia on riittävästi. Tottakai niitä on varastossa riittävästi, koska niitä ei jaeta ulos - ainakaan oikeisiin pisteisiin. Vai onko siinä kyse siitä, että ne hinnoitellaan niin, että yksityiset hoivakodit eivät raaski ostaa niitä. Se on menoerä, joka syö voittoja. Vanhuksen kuolema ei maksa hoitokodille, koska tilalle voidaan ottaa heti uusi asukas.

16.4.2020

Mediassa kritisoidaan sitä, että työelämässä ammatit ja tehtävät sukupuolisoituu, eli on edelleen naisten ja miesten tehtäviä. Minun mielestäni se ei välttämättä ole ongelman ydin, vaan palkkaus. Jos nainen katsoo hänelle itselleen sopivan parhaiten työn, joka katsotaan ns. naisten ammatiksi, miksi hän ei voisi tehdä sitä mikä on hänen mieleensä. Sama koskee tietysti myös miehiä. Mikä siinä on ongelma. Jos naisen luonne sopii parhaiten sosiaalialalle, tai miehen rakennustyömaalle. En ymmärrä yhtään miksi väkipakolla jokaiseen ammattiin pitää saada miehiä ja naisia, vaikka joidenkin mielestä kiintiöimällä.

Minun nähdäkseni ongelma on palkkaus, eikä sukupuoli,kuten jo aiemmin kirjoitin. Palkkaus pitää saada täysin sukupuolesta riippumattomaksi. Meiltä puuttuu täysin palkkauskontrolli. Lähdetään siitä, että työnantaja- ja työntekijäliitot sopivat keskenään palkat, eikä siihen voi puuttua millään tavalla. Jos tasa-arvovaltuutetulla olisi valtuudet puuttua palkkoihin, hänen pitäisi silloin myös valvoa keskitetysti, mihin perustuu se, että miehisten alojen palkat olisivat suuremmat, kuin naisvaltaisten alojen palkat. Perusteet pitää olla yhteneväiset ja kummankin osapuolen hyväksymät. Jos selviää miesten ja naisten palkkojen erkanemista toisistaan esimerkiksi määrättyjen tasa-arvovaltuutetun määrittelemien tarkistusjaksojen lopussa -vaikka kerran vuodessa, tai kahdessa vuodessa, pitää seuraavalle jaksolle sopia automaattisesti korjauserä jälkeen jääneisiin sopimuksiin, jolla ero korjautuu. Se on ainoa tapa pitää tasa-arvo palkoissa. Ei se, että yritetään pakottaa jonpaa kumpaa sukupuolta ammattiin, joka ei ole mieleinen. Siinä kärsii kaikki.

Palkkaerot pitää näkyä verottajalla, jolloin vältytään kaikenlaisilta tulojen nimityskikkailuilta, kuten erilaiset lisät tai luontaisedut. Eli tasa-arvovaltuutetulla pitää olla mahdollisuus seurata jokaisen omaisuus- ja tuloverotusta ja ajaa niistä tilastoja. Tasa-arvo valtuutetun toiminta perustuu lakiin, joten lakeja on muutettava niin, että seuranta on mahdollista ja käskyvalta tulosopimusten tasa-arvoisuuteen on oltava ehdoton. Tämä lakimuutos perustuisi jo nykyisin voimassa olevaan perustuslain tasa-arvopykälään. Tämä ei tietenkään poista sitä eroa, mikä palkoissa voi olla esimerkiksi koulutuksen, kokemuksen tms. perusteella. Erot eivät vaan saa perustua ammatinvalintaan tai sukupuoleen. Näistä määrittelyistä on tehtävä kaikkia osapuolia tyydyttävä sopimus ja yhtenä sopijapuolena pitää olla tasa-arvovaltuutettu.

15.4.2020

Onneksi sataa taas vähän lunta. Tämä lause kuullostaa vähän oudolta pääsiäisen jälkeen. Kyse on kuitenkin siitä, että olemme vaimoni kanssa karanteenissa, koska ikää on kertynyt yli 80 -vuotta. Käymme viikon välein ruokakaupassa ja samalla tarvittaessa apteekissa, mutta muualle emme voi mennä. Autossamme on tietenkin talvirenkaat, eikä niitä voi mennä vaihdattamaan. Ajelemme siis taas loppuviikolla nastarenkailla ruokakauppaan. En tiedä mitenkä poliisi suhtautuu talvirenkaisiin, vaikka tiet ovat olleet sulia jo viikkokaupalla. Toivottavasti vielä ymmärryksellä.

Ajattelin, että ensiviikolla alan vaihtamaan renkaita itse. Se voi viedä päiviä, mutta kun aloitan maanantaina, niin varmasti loppuviikon kauppareissuun mennessä ne on vaihdettu. Saahan siinä samalla vähän liikuntaa, kun ei ole kiire minnekään. Onneksi vain kaksi rengasta on seinällä, mistä ne on saatava alas ja talvirenkaat ylös. Toiset kaksi ovat lattiatasolla. Se hyöty tästä eläkkeellä olosta on, että aikataulua voi venyttää tarpeen mukaan.

Tämä on vaan pienenä esimerkkinä siitä, että vanhusten karanteeni ei rajoitu siihen, että ei pääse uimahalliin tai kuntokävelylle. Toivottavasti posti ei tuo mitään sellaista, mikä pitäisi noutaa postin toimipisteestä. Se jouduttaisiin palauttamaan. Posti ei tuo lähetystä edes laatikolle, vaikka odottaisi siinä vieressä kuittausta varten. Sekin on koettu. Pitää mennä toimipisteeseen kuittaamaan. Posti on valtio valtiossa. Olen kerran kysynyt postista puhelimitse. Käytännössä siis myös verkkokauppa on ikäihmisten ulottumattomissa. Jos yli 70 vuotiaiden liikkkumiskielto muualle kuin apteekkiin ja ruokakauppaan jatkuu vaikka vuoden loppuun, niin loppuvuodesta näkyy paljon "rokkareita" hartioille ylettyvässä tukassa, koska parturiinkaan ei voi mennä. 

14.4.2020

Tuon koronan ja liikkumisrajoitusten suhteen olen jo aiemmin esittänyt oman mielipiteeni ja olen edelleen sitä mieltä, että katse pitäisi siirtää vähän kauemmaksi tulevaisuuteen, eikä mennä ainoastaan koronan ehdoilla. Jos näissä rajoituksissa jäädään vielä odottamaan toista aaltoa, niin Suomen talous on sen jälkeen niin kuralla, että sitä yritettävät elvyttää vielä jälkipolvemmekin. Kaiken lisäksi, jos ikäihmiset pakotetaan neljän seinän sisälle vaikka loppuvuoteen asti, mikä on heidän kuntonsa sen jälkeen? Oletettavasti sekä sairaaloiden potilaita, että kuolemia tulee vielä kauan rajoitusten loputtuakin, koska peruskunto romahtaa suurella osalla alle toimintakyvyn. Ei ymmärretä esimerkiksi sitä miten tärkeää olisi vanhukselle esimerkiksi mökille pääsy, mikä voi olla se ainoa henkireikä kuukausien sisällä lojumisen jälkeen. Kokonaisuutta pitäisi ajatella vähän laajemmin, eikä mennä siitä, mistä aita on matalin.   

13.4.2020

1) Ylen sivuuilla mietitään sitä mikä on poliittinen tilanne, jos hallituspuolueet pystyvät yksin päättämään laeista, jotka rajoittavat ihmisten perusoikeuksia. Tietääkseni kaikki puolueet olivat kuitenkin säätytalolla yksimielisiä näistä rajoituslaeista. Jos ajatellaan tilannetta jossain muussa yhteydessä, niin minun mielestäni poikkeukset perustuslakiin pitäisi olla saman määräenemmistön tekemiä, kuin itse perustuslakikin, eli 2/3 pitäisi olla muutosta hyväksymässä. Tämä on kyllä pohdinnan paikka. Tosin ihan vastaavia perusoikeuksien polkemista on myös mielestäni myös se, mistä kirjoitin pari päivää sitten, että yksi lääkäri voi määrätä jonkun kohdalla sen saako jonkun elvyttää vai ei.

Elämä jos mikään kuuluu minun mielestäni ihmisen perusoikeuksiin, vaikka sitä ei erikseen perustuslaissa mainitakaan. Sitä pidetään itsestään selvyytenä. Silti siitä voi päättää yksi ihminen ihan laillisesti. Minun mielestäni tämä on yksi niistä räikeimmistä epäjohdonmuksisuuksista, joita lakiteksteissä on. Tähän pitäisi puuttua ensimmäisenä. Toinen epäkohta on kuten samassa tekstissä mainitsin, tuo vakuutusoikeus, jossa yksi vakuutuslääkäri voi kumota kaikkien asiantuntijoiden lausunnot. Se on sama kuin tuomioistuimessa syyttäjällä olisi lainmukainen oikeus kumota kaikki todisteet syytetyn puolesta. Ei se ole mitään oikeutta, vaan mielivaltaa ja oikeuden irvikuva.

2) Lisäsin myös vähän tekstiä sivulle "IHMINEN JA  INHIMILLISYYS" sen muutamaan alkukappaleeseen.    

12.4.2020

Lisäsin vähän tekstiä sivun "SODAT" loppuun. Sivu sinänsä ei ole aivan oikea tähän aiheeseen, koska se lisäykseni koskee IOT:tä -eli koneiden ja laitteiden internettiä, joka ei liity välttämättä sodankäyntiin muutenkuin "kyper" hyökkäys mielessä. Todennäköisempää on kuitenkin puhdas ilkivalta.    

11.4.2020

Luin Ylen sivuilta artikkelin Tuusulalaisen hoitokodin asukkaalle puhelun perusteella tehdystä elvytyskiellosta. Tiedän että on lääkäreitä, jotka eivät välitä potilaasta ja vielä vähemmän hänen omaisistaan, tuon taivaallista. Heidän ainoa päämääränsä on toimia täsmälleen oman harkintansa mukaan. heille on yhden tekevää mitä muut ajattelevat hänen touhuistaan.

Tällaiset lääkärit pitäisi pakottaa uudelleen koulun penkille ja ottaa lääkärin oikeudet pois niin kauaksi aikaa, kunnes osaavat kohdata potilaat oikein. Ei kaikki lääkärintyö ole pelkkää lääketiedettä. Vaikka kyse ei olekaan psykologista, niin olettaisi että läääkärien peruskoulutukseen kuuluu myös jonkinlainen ymmärrys siitä, miten potilas tai omaiset tällaisen henkilöön kohdistuvan "kuolemantuomion" ottaa. Luulisi tavallisen maalaisjärjenkin jotain sanovan.

Kohdalleni on sattunut ilmeisesti liian monta ihmisrodun yläpuollella olevaa yli-ihmistä, ainakin omasta mielestään. Tämä menee korkealta yli sen mitä vakuutusyhtiön palkkalistoilla olevat ns. vakuutuslääkärit ovat, jotka myöskin näkemättä potilasta osaavat tehdä laivoimaisia ja asiantuntijoiden tulkinnan vastaisia päätöksiä, koska elvytyskiellossa on aina kyse ihmishengestä.Siinä lääkäri toimii sekä syyttäjänä, että tuomarina eikä puolustusasianajajaa sallita. Tällaista tapahtuu vielä nyky-Suomessa, joka on olevinaan oikeusvaltio. Olettaisi, että tällaiseen päätökseen tarvittaisiin useamman kuin yhden lääkärin mielipide, joka voi perustua vaikka siihen, että kyseinen potilas tulee liian kalliksi hoitaa.

Vaikka itsekin olen tehnyt elvytyskiellon hoitotahtoon, se on kuitenkin minun oma päätlkseni, koska en halua kuolla moneen kertaan, ei se kokemus varmasti niin miellyttävä ole, että se pitäisi kokea myöhemmin uudelleen. Olen kesäisiin paljon mökillä ja jos siellä sydän pysähtyy, niin ambulanssin tulo kestää vähintäin puoli tuntia, mikä tarkoittaa sitä, että aivot ovat ilman verta vähintäin sen ajan, mikä tarkoittaisi todennäköisesti halvaantumista. En halua elää letkujen varassa toisten riesana todennäköisesti tiedottomana. Se ei ole elämisen arvoista.

Jos elvytyskiellon tekee lääkäri potilaan ja omaisten mielipiteen vastaisesti, hän syyllistyy minun mielestäni kuolemantuottamukseen, jos usean lääkärin mielipide ei ole sama, että potilas joutuisi kärsimään vaan mielettömiä tuskia, joita elvyttämällä vaan väkisin pidennettäisiin. Olen kyllä ymmärtänyt, että palliatiiviseen hoitoon kuuluu myös tuskien estäminen lääkinnällisesti. 

10.4.2020

Hengityssuojainsotkussa alkaa olla jo farssin piirteitä. Huoltovarmuuskeskus tilaa hengityssuojaimia kuin sikaa säkissä. On tilattu jotain, mutta saadaan jotain ihan muuta. Ministeri Haatainen on ihan oikealla asialla pyytäessään tutkimusta siitä missä mennään ja miksi näin on käynyt. Uutisen mukaan myös suojaimista maksetut miljoonat ovat menneet kaiken lisäksi väärälle tilille ja välittäjille, joita ei pitänyt edes olla mukana. Onko valtion satojen miljoonien kaupat todella näin huteralla pohjalla. Ei edes tutkita koko ketjua kenen kanssa ollaan tekemisissä. On aika mahdotonta saada rahoja takaisin joltain moottoripyöräjengiltä. Ne on muutettu jo huumeiksi.

On täysin selvää, että tällaisissa miljoonakaupoissa on aina vieressä kyttääjiä, millä saisi miljoonat itselleen. Silti toimitaan jonkin hyväveliverkoston kautta sinisilmäisesti, eikä suoraan suojaimien tuottajan kanssa. Ministeri Lintilä on nyt innoissaan, kun on löytänyt jonkin suomalaisen toimijan, joka voisi valmistaa suojaimia kotimaassa. Kuitenkin todennäköisesti moni pienyrittäjä, kuten Vuokko Hartikainen Ruovedellä, pystyy tekemään näitä suojaimia jopa kotioloissa. Hän valmistaa pestäviä suojaimia kankaasta.Vaikka ne eivät täytä sairaalavaatimuksia, ne todennäköisesti olisivat estäneet jo monta vanhustartuntaa ja ehkä kuolemaa. 

9.4.2020

Viitaten tuohon eiliseen kirjoitukseeni, terveydenhuollon yksiköillä on lisäksi lakisääteinen edellytys pitää jatkuvaa 3-6 kuukauden varmuusvarastoa, joita nyt olisi voinut käyttää. Nyt paljastuu, että harvalla sellaista varastoa kuitenkaan on. Eli THL ei valvo omien vastuualueidensa toimintaa ja lain noudattamista. Nyt hoitolaitokset huutavat apua kurkku suorana. Moinen leväperäisyys kostautuu nyt kuolleina vanhuksina hoitokodeissa, kun suojavälineitä ei ole. Joku pitäisi laittaa vastuuseen kuolemantuottamuksista. Eiköhän se laittaisi vähän ryhtiä myös viranomaispuolella.   

8.4.2020

Monessa eilisen mediassa ihmetellään tuota hengityssuojainsotkua. Niin ihmettelen minäkin. Koronasta on tiedetty jo monta kuukautta ja nyt vasta herätän siihen, että hengityssuojaimet ovat kertakäyttöisiä ja aletaan suunnitella omaa tuotantoa Suomessa. Ihan kuin se olisi sellainen teknologian huipputuote, jonka suunnittelu ja valmistus menisi jotenkin yli suomalaisen osaamisen ja kaikki pitää ostaa kalliilla hinnalla ulkomailta, etenkin Kiinasta. En tiedä minkälaista ruususen unta Suomen teollisuus nukkuu, vai onko kyse vain siitä, että kukaan ei ole tietoinen siitä mitkä ovat hyväksyntäkriteerit. En anna tästä tilanteesta hyväksyttyä arvosanaa sen paremmin hallitukselle kuin THL:lle tai teollisuudellekaan. Kaikki seisovat tumput suorina. Olen aikaisemminkin viitannut tähän samaan asiaan, että tuotekehittely on jotenkin lamaantunut ja jäässä. Luulisi Suomen teollisuudenkin ymmärtävän mikä markkinarako olisi ollut tarjolla jo kuukausia. Nyt aletaan vasta herätä ja suunnittelemaan jotain josta valmistuu vasta prototyyppi joskus Toukokuussa, jolloin tuonti on jo vallannut markkinat. Tällainen hidastelu menee yli ymmärryksen, niin halituksen, THL:n, kuin teollisuudenkin suhteen. Luultavasti tuon tuotteen hyväksyntä THL:n kriteereillä vie lisäksi oman aikansa. Voi olla, että sitä ei edes hyväksyttäis, koska se edellyttäis uutta ajattelua, mikä poikkeaa vanhasta kertakäyttöajattelusta sairaaloissa. Suomessa on osaamista vaikka satelliittien rakentamiseen, mutta ei osata tehdä hengityssuojain maskia, jota voisi steriloida.

Toinen asia mikä ihmetyttää on se, että miksi hengityssuojaimien pitää olla kertakäyttöisiä. Kyllä niin bakteerit kuin viruksetkin kuolevat sadassa asteessa. Onko ihan pakko ylireagoida tuon hygienian suhteen. Jos käytön jäkeen suojain laitettaisiin "pesuun", olkoon se sitten höyry tai jokin muu puhdistuskeino ja käytetään uutta vain niin kauan kunnes edellinen on taas käyttökunnossa. tultaisiin toimeen varmasti alle kymmenellä suojaimella per käyttäjä, eikä kymmenen päivää kohti. Jokin tässä mättää. Minä toivon, että kyseessä ei olisi pelkästään markkinointikikka, saada mahdollisimman monta suojainta kaupaksi. Voi vaan arvailla kuinka monta vanhusta pitää kuolla, kun hoitajilla ei ole suojaimia. Todella anteeksiantamatonta puuhastelua ihmishenkien kustannuksella. 

7.4.2020

Kuuntelin viime viikonvaihteen YLE:n ohjelmaa "Flinkkilä & Tastula", jossa haastateltiin kahta pohjoisessa asuvaa, tai asunutta, henkilöä: Riikka Karppinen ja Kari Väänänen, jotka kumpikin ovat lapin luonnon puolesta puhujia. Tiedän ennestään, että Kari Väänänen on esiintynyt paljonkin Lapin ympäristön tuhoamista vastaan. Minua kuitenkin ilahdutti tuon nuoren Riikka Karppisen asenne ja ajatustensa selkeä esiintuominen.

Olen monessa suhteessa heidän kummankin kanssa samaa mieltä ja jäin ajattelemaan tuota Riikan ajatusta siitä, että me yleisesti ottaen elämme liikaa vain tässä hetkessä ja mietimme tämän päivän ongelmia, eikä osata nähdä kokonaisuutta tarpeeksi kauaksi. Se että saamme pariksi kymmeneksi vuodeksi runsaasti uusia työpaikkoja vaikka kaivosteollisuudesta, on tietenkin hyvä asia, mutta millä hinnalla. Jos hinta on se, että pilaamme lastemme ja lastenlastemme tulevaisuuden tuhoamalla ympäristön, pitää miettiä kannattaako se. Kaiken lisäksi nuo tulot menevät ulos maasta ja päätyvät jonnekin veroparatiisiin. Riikka korosti sitä, että hän ei ole teollisuutta tai matkailua vastaan, kunhan se on kestävää mös luonnon puolesta. Hän vaan toimii luonnon puolesta.

Toinen ajatus, jota olen itsekin korostanut "TULEVAISUUS" - sivulla kohdassa "ERI ALUEIDEN YHTEISET ASIAT" oli se, että kun suunnitellaan tulevaisuutta, meidän on ensin tiedettävä mihin olemme suuntaamassa, millaisen tulevaisuuden haluamme. On ensi luotava sellainen yhteiskuntamalli millaisessa ympäristössä haluaisimme elää. Pitää olla jokin unelma, jota kohti kaiken suunnittelun tulee viedä. Sen jälkeen pitää vaan suunnitella "sillat" nykyhetkestä sinne pääsemiseksi.

Tuon nuoren naisen ajatukset olivat niin oikeaan osuvia ja selkeitä, että kuulemme varmasti tuosta nuoresta naisesta vielä myöhemminkin.

6.4.2020

1) Kävimme taas perjantai aamulla ostamassa parin viikon ruokaostokset, kun on tuo pääsiäinen ensiviikolla, eikä tarvitsisi käydä enää pääsiäisruuhkassa. Olimme Keravan Prismassa kuuden maissa ja jo autotallissa näki, että on aika hiljaista. Positiivisena yllätyksenä oli se, että käytävät eivät olleet täynnä purkamattomia laatikoita ja tavarahäkkeja, vaan vain muutama, mutta eivät häirinneet liikkumista ja hyllyiltä löytyi kaikki mitä etsimme. Ainoa asia, joka ihmetytti oli se, että etsimme karitsan paistia pääsiäiseksi, mutta sitä ei vielä ollut kuin pari pientä pakettia ja nekin valmiiksi maustettuna. On kuitenkin varsin ymmärrettävää, että kaikkia laatikoita ei ollut vielä hyllytetty ja pääsiäiseen on vielä viikko aikaa. Kaikenkaikkiaan ihan positiivinen kauppareissu. Olimme kotona jo ennen seitsemää.

2) Ilta-Sanomissa oli artikkeli kassahenkilöstä joka oli kauhuissaan kun ihmiset laittavat maksukortin tai setelin suuhunsa, tai kastelevat sormet suussa saadakseen muovipussin auki vaikkapa hedelmäosastolla.

Olen aivan samaa mieltä hänen kanssaan, mutta tuo sormien kastelu muovipussia avatessa voisi hyvin välttää, jos kauppa tilaisi vain sellaisia muovipusseja, joissa olisi suuaukon toiseen puolikkaaseen (tai molempiin, mutta eri kohtiin) jätetty pieni sormenpään kokoinen uloke aukaisua varten, kuten on joissain kahvisuodattimissa. Toinen mahdollisuus olisi laittaa jokaiseen muovipussitelineeseen pieni sormenpään (tai hanskan) kastelusieni, kuten on joissain posteissa kirjemerkin liimaamista varten, joten ei tarvitse nuolla merkkiä, tai kuorta sen sulkemista ja liimaamista varten. Tuollainen sieni ei paljoa maksaisi. Se kuitenkin estäisi bakteerien kulkeutumisen suuhun sormista, joissa on taatusti bakteereja. Pelkkä käsienpesu kaupassakäynnin jälkeen ei poista tätä ongelmaa, koska pöpöt ovat jo suussa.

3) THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta Tuo esiin ajatuksen 5.4.2020 Ilta-Sanomissa, että kun tehohoito- ja testauskapasiteetti saadaan kuntoon voitaisiin luopua asteittain rajoituksista, koska nykyisillä rajoituksilla on saaavutettu toivottu leviämisen hillintä. Tämä ajatus käy yksiin oman ehdotukseni kanssa 25.3.2020. Samalla se olisi suuri askel myös taloudellisen kehityksen parantamiseen.  

5.4.2020

1) Ylen sivujen mukaan TAYS:in lääkäri on kieltänyt 8-vuotiaalta monivammaispotilaalta hengityskonehoidon, eikä päätös hänen mukaansa liity mitenkään Korona virustilanteeseen. Ei tämä ole tietenkään ensimmäinen kerta, kun lääkäri katsoo oikeudekseen päättää jonkun elämästä. Olisi kiva tietä mihinkä terveydenhoidolliseen faktaan tämäkin päätös perustuu. Omaisille oli kerrottu maailmantilanteesta, mihin päätös perustuu. Jälkeenpäin heille kerrottiin väärinymmärryksestä. TAYS:in tehohoidossa ei ole täällä hetkelllä ruuhkaa, joten hoitamatta jättäminen tuntuu entistä oudommalta. Lapsen vanhemmat ovat ihan kauhuissaan.

Minusta tämä kuullostaa sairaalan puolesta heitteille jätöltä. Minä toivon, että tuohon lakiin hoitovirheestä pitäisi lisätä myös hoitamatta jättäminen, eikä jättää kaikkea vain lääkärin harkintavaltaan. Vaikka lääkärit vastustavat eutanasiaa, he kuitenkin jättävät lapsen kuolemaan omia aikojaan ilman apua. Onko tässä kyse vain lääkärin ylimielisestä vallan käytöstä, vai mistä?

Kuten jo aiemmin kirjoitin hoitovirheluetteloon pitäisi ehdottomasti lisätä myös hoitamatta jättäminen, tai sitten tahallinen kuoleman tuottamus tästä syystä rikoslakiin.

2) Ylen sivuilla on myös arttikkeli, jossa käsiteltiin kuntien ja hoivakotien tilanteesta, jossa tehdään rajauksia siitä, ketä siirretään tehohoitoon ja ketä ei. Artikkelista käy ilmi, että syynä rajauksiin ei välttämättä ole pelkät terveydenhoidolliset syyt, vaan esimerkiksi resurssipula. Siinä ei kuitenkaan selvinnyt mitenkä suhtaudutaan henkilöihin, jotka päätetään olla hoitamatta. Olisi kohtuullista, että he pääsisivät ainakin saattohoitoon, eikä vaan jätetä hoitamatta ja odotellaan, koska hän menehtyy. Jokainen voi kuvitella millainen loppu on, kun kuolee siihen, että happi vaan tuntuu loppuvan, eli vähin erin tukehtuu kitumalla.

Minun mielestäni se ei ole inhimillistä kohtelua - oli resurssipula tai ei. Tiedän, että oireen mukainen, eli palliatiivinen hoito ei kuulu THL:n normaaleihin hoito-ohjeisiin. Jos ei sitten aivan näinä päivinä ole lisätty. Sitä on kyllä mainostettu silloin, kun kyse oli eutanasialaista Suomessa. Ainakin silloin palliatiivista hoitoa ei kuitenkaan saanut kuin muutaman hengen saattohoitokodissa, eli oli pelkkä veruke estää eutanasialaki missään muodossa.

On kuitenkin lääkäreitä, jotka ajattelevat enemmän potilasta, kuin jotain tuhansia vuosia vanhaan lääkärinvalaan, joka perustuu Hippograteen (eli 460 - 370 eKr) mukaan sen aikaisiin Jumaliin: Asklepios, Hygieia ja Panakeia, joiden nimeen vala vannotaan. Nämä Lääkärit olisivat valmiita auttamaan potilasta välttämään lainmukaisen kidutuksen. Olisiko jo aika tulla muidenkin inkvisitiokaudelta tähän päivään?

4.4.2020

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoo syyksi, miksi virustestejä ei tehdä nykyistä enempää sen, että ei ole henkilökuntaa tartuntaketjun jäljittämiseen. On tietysti tärkeää saada tieto tällaisesta ketjusta, mutta onko se tärkeämpää, kuin ihmiselle saada itselleen tieto siitä, onko kyseessä jokin tavallinen kausi-influenssa, vai Koronavirus? Näyttää vähän siltä, että terveysviranomaiset ovat käpertyneet omiin kaavoihinsa, eivätkä osaa käyttä normaalia talonpoikaisjärkeä. Eräs turkulainen tehdas pystyisi järjestämään 100 000 testiä viikossa. Niitä vaan ei voi käyttää tämän pullonkaulan takia.

Ihmettelen, että myös hengitys- ja happilaitteista alkaa olla pula, vaikka Suomessa on vaikka kuinka paljon esimerkiksi teollisuutta, joka käyttää happilaitteita päivittäin. Ymmärrän, että happilaitteita sellaisenaa ei voi käyttää hengityspotilaille, mutta ei niiden teknologinen ero voi olla niin suuri, että niitä ei voisi modifioida ja muuntaa nyös happipotilas käyttöön. Luovuus ja ideointitaito ovat nyt jotenkin jumittuneet. Kaikki odottavat, että joku tekisi asioille jotain, mutta oma luovuuskapasiteetti on säästöliekillä, vai onko kyse vaan siitä, että byrogratia iskee. Laatuvaatimukset vaativat jotain EC-hyväksyntää, jota ei joko uskalleta edes hakea, tai ne ovat kiinni jostain ihmeellisistä materiaalivaatimuksista. Annetaanko potilaan ennen kuolla, kuin käytetään ei EC-hyväksyttyjää laitteita.

Mielestäni hyvänä esimerkkinä ovat lääkealan edustajien lausunnot siitä, että omatekoiset hengityssuojaimet ovat käyttökelvottomia. Ei oteta edes kantaa siihen mistä ja kuinka ne on valmistettu, vaan teilataan kaikki. Onko tämä jotain asiantuntijan edustaman firman tuotannon menekin varmistamisesta.

3.4.2020

Kuulin eilen TV-uutisista ihmeellisen uutisen. Keskiviikkona oli vasta annettu ohje, että satamissakin oli ohjeistettu laivasta tulevat matkustajat kuten aikaisemmin lentokonematkustajat lentokentällä, eli ei yleisillä kulkuvälineillä kotiin ja että siellä on oltava 2-viikkoa karanteenissa ja he jotka eivät voi matkustaa jollain yksityisellä välineellä, menevät karanteenihotelliin.

Minulla oli käsitys, että satamia koski sama sääntö kuin lentokenttiäkin, mutta näköjään ei. Ei myöskään sataman tulli tai joku muu virkamies osannut ajatella, että miksi se ei koskisi myös heitä. En tiedä montako laivaa  on tullut viimepäivinä ja viikkoina satamiin ja tuonut pari tuhatta matkustajaa per laiva kuten mitään karanteenia ei olisikaan. En ollut uskoa korviani, kun kuulin uutisen. Näyttää todella siltä, että valtioneuvostoon todella tarvitaan sellainen koordinoiva elin, joka välittäisi tiedot edes ministeriöiden kasken, kun yhden ministeriönkään sisällä ei tieto näytä kulkevan.    

2.4.2020

Kävimme eilen aamulla Korson apteekissa. Koska lähin apteekki ja aukeaa 8:30 ajattelimme mennä ajoissa ennen kovinta ruuhkaa. Siellä oli kuitenkin jo kolme asiakasta ennen meitä. Vaikka kello tuli 8:30 ei siään voinut mennä, koska apteekista oli käyty sanomassa noille ensimmäisille, että he jakavat numerolaput siinä tuulikaapissa ja sisään kutsutaan numeron mukaan kaksi kerrallaan. noin kymmenen minuutin kuluttua tuli sitten mieshenkilö sinne tuulikaappiin ja tuon odottelun aikana oli jo tullut kymmenkunta asiakasta lisää siihen ulos odottelemaan. Kun mies ilmestyi tuulikaappiin, niin kaikki tietysti ryntäsi sinne samaan koppiin. Metrin väleistä ei ollut tietoakaan. Kun yritin pitää etäisyyttä edessä olevaan, niin takaa työnnettiin eteenpäin.

Jos tuo lappujenjakaja olisi tullut ulos sieltä tuulikaapista, ei olisi tullut sellaista ryntäystä yhteen pieneen koppiin kylki kyljessä.

Saimme laput 15 ja 16, koska emme pääse liikkumaan yhtä nopeasti kuin normaalikuntoiset. Odottelimme ja hytisimme siellä ulkona parikymmentä minuuttia ja kävin jopa istumassa autossa välillä, kun kävi kylmä tuuli ja muutenkin on vaikea seistä paikallaan noin kauaa. Sitten kun pääsi sisään, niin kaikki sujui kyllä hyvin, mutta ihmettelin sitä, että apteekin puolesta oli vain pari - kolme käsittelijää siellä luukuilla, vaikka tilanne olisi varmasti ollut arvattavissa, koska en usko, että tämä oli mitenkään epänormaali aamu. Lisäksi ihmetytti se, että sisälle ei päästetty odottelemaan vaan piti olla ulkona. Siellä on kuitenkin odotustuoleja, joista olisi voinut poistaa vaikka joka toisen, tai enemmänkin, niin olisi silti säilynyt tuo etäisyys toiseen. Näissä tilanteissa tulee aina väkisinkin mieleen sellainen omaehtoinen ajattelu ilman, että jokainen askel pitää olla ohjeistettu. Ainakin tiedän, jos sain tartunnan, mistä se on lähtöisin.

1.4.2020

Nyt näyttää siltä, että sairaalat lykkäävät koronavirus tekosyynä kaikkia mahdollisia ei kiireellisiä tapauksia jonnekin tulevaisuuteen. Eräiden hoitohenkilökuntaan kuuluvien mukaan sairaaloissa on jopa tyhjää. Lykätään esimerkiksi polvileikkauksia, vaikka se potilaan työn kannalta olisi ehdottoman tärkeä hoitaa mahdollisimman pian. Tiedän esimerkiksi yksityisyrittäjän, jonka työnteko alkaa käydä mahdottomaksi polven takia. Hänelle oli sovittu leikkaus huhtikuun alkupäiviksi Peijakseen ja kaikki valmistelut oli tehty sitä silmällä pitäen. Hän sai vielä eilen ohjeistusta puhelimitse miten toimia, kunnes illalla soitettiin, että leikkaus siirretään jonnekin tulevaisuuteen Koronaviruksen vuoksi. Mitään ihmeen tungosta viruksen vuoksi ei sairaalassa kuitenkaan ole. En yksinkertaisesti ymmrrä mistä on kyse. Tuleeko tilalle joku lääkärin yksityispotilas, vai onko muutamassa tunnissa tullut jokin koronavirus tungos Peijakseen. Vaikuttaa aika mielivaltaiselta.

Tällä menolla Koronaviruksen hellittäessä sairaaloihin tulee todella ruuhka, kun kaikki lykätyt tapaukset pitää hoitaa. Tässä tietysti auttaa sairaaloita sekin, että heiltä todennäköisesti poistuu kaikki hoitotakuuajat ja jonojen purkaminen voi lainkin puitteissa viedä kuukausia, kun syyksi vaan ilmoitetaan Koronavirus. Näin saadaan yksityispotilaille hienosti hoitoaikoja välittömästi. Tämä yksityispotilaiden suosiminen kävi selvästi ilmi, kun vaimoni soitti Peijakseen kysyäkseen toimenpideaikaa, joka oli sovittu terveyskeskuslääkärin kanssa ja sairaalan piti ilmoittaa ajankohta. Koska ilmoitusta ei kuulunut vaimoni soitti sinne. Nainen, joka vastasi kysyi ensimmäisenä mistä lähete tulee. Vaimoni vastasi, että Korson terveysasemalta, jolloin kerrottiin, että jos lähete tulee terveysasemalta, se menee automaattisesti puolen vuoden päähän, jolloin voi odotella kutsua. Kun vaimoni ihmetteli sitä, nainen vastasi, että aikaisemmat ajat on varattu yksityispotilaille ja niille joiden lähete on tullut ennen häntä. Yksityispotilaiden suosiminen ei siis ole pelkkää mielikuvitusta. Viranomaisten kannattaisi tutkia tarkemmin onko tämä yleinen HUS:in käytäntö ja miksi. Tämä on kaukana kansalaisten tasavertaisesta palvelusta.

 

MAALISKUU

31.3.2020

Jälleen oli yksi valtioneuvoston infotilaisuus. siinä ei kuitenkaan tullut esiin mitään yllätyksellistä. Oli odotettavissa, että kaikkia karanteeneja ja rajoituksia tullaan jatkamaan toukokuun puoleenväliin saakka. Olen aikaisemminkin kommentoinut Ylen tekniikkaa ja sen amatöörimäistä touhua. Ei luulisi olevan kovin vaikeaa tehdä lähetystä studio-oloissa vakiopaikassa ja testata etukäteen tekniikan toimivuus. Antaisin ala-arvoisen arvosanan eilisestäkin suorituksesta. Ensin ääni oli täysin pois kuvasynkronista, sitten ääni otettiin jostain etäisestä mikrofonista, johon kuului kaikki sivuäänetkin kameroiden räpsintäää myöden. Lopuksi kun alkoi kyselytilaisuus, meni homma täysin puuroksi.

En suoraan sanoen ymmärrä minkälaisten poropeukaloiden käsissä tällaiset tärkeät valtakunnalliset infotilaisuudet ovat. Vaikutelma oli sellainen, että on annettu vastuu joillekin ensikertalaisille harjoittelijoille. Koska tämä ei ollut ensimmäinen kerta, tulee väkisinkin kuva, että Ylelle on aivan saman tekevää, kuinka tilaisuus toteutetaan, kunhan se jotenkin menee aikataulussa. Todella ala-arvoista touhua.   

30.3.2020

En ymmärrä miksi median pitää välttämättä etsiä erimielisyksiä valtion johdon kesken ja nostaa normaalin tietojen vaihdon kiistaksi esimerkiksi hallituksen ja presidentin välillä. Eihän tässä ole mistään konsensuksen etsimisestä kysymys. Oleellista on minun mielestäni se, että hallituksella on ohjat käsissä, eikä yritetä kyseenalaistaa sitä presidentin nimissä, kuten media nyt tekee. Tottakai presidentilläkin saa ja pitää olla mielipide asioista, eivätkä ne oleellisesti poikkea hallituksen esityksistä. Tässä yritetään tehdä nyt erimielisyyttä jonkin yhden sanan perusteella. Puhutaan "nyrkistä", joka koordinoisi ministeriöiden välillä hallituksen päätösten toimeenpanon valvomista. Eikö sitä ministeriöiden valvontapäälliköiden muodostamaa koonpanoa voi yhtä hyvin nimittää tuoksi "nyrkiksi".

Jos media toimisi vastuullisesti, sen pitäisi rakentaa eikä yrittää hajottaa keinotekoisin asein. Sekä presidentti, että pääministeri kumosivat kumpikin väitteen, että erimielisyys olisi tullut esiin TP-UTVA:ssa, eli tarina on täysin median omaa sodankäyntiä. En tiedä mitä tai ketä vastaan, kunhan huidellaan jonnekin. Pääasia, että saataisiin eripuraa valtion johtoa vastaan. 

29.3.2020

Kaikki eivät näköjään ymmärrä mitä tarkoittaa valmiuslain mukaiset viranomaismääräykset. Näin ilmoituksen, jossa eräs henkilö tarjoaa kimppakyytiä Uudenmaan rajan yli ikkunattomassa pakussa 500 euron hintaan / henkilö max 8-henkilölle. Minä toivon, että tämä on vain jokin pila, mutta epäilen että kyseessä on todella laiton ihmiskyyti, tai ainakin yritys. Luultavasti myös ikkunattomat pakettiautot tarkastetaan Uudenmaan rajalla.

Tämä vaan pistää miettimään, mitä kaikkea Koronan varjolla yritetään tehdä. Mediassa on useitakin kertomuksia etenkin vanhemman väen koteihin ytittävistä henkilöistä, jotka yrittävät myydä mitä mielikuvituksellisimpia tuotteita, joilla estetään Koronatartunnat ja kun päästään sisälle, niin talosta häipyy arvotavaroita. Meillä on onneksi ulko-oven vieressä ikkuna, josta näkee kuka yrittää sisälle. Minulla on kamera valmiina tuulikaapissa. jos en tunne tulijaa, niin otan ensin kuvan ikkunan läpi ja sitten vasta kysyn asiaa avaamatta ovea. Oletan, että jos tulija näkee kameran, se riittää ja väärällä asialla oleva lähtee lipettiin. Jos hän on tarpeeksi härski, voi tietysti edelleen pyrkiä väkisin sisään, jotta voi havittää kuvan, mutta siihenkin olen varautunut.   

28.3.2020

On ihan paikallaan, että valtion taholta kiinnitetään huomiota myös pienyrittäjiin, joista kuitenkin monet työllistävät muitakin kuin itsensä. pelkään silti, että koronaviruksen aiheuttamien korvausten maksu käytännössä venyy liian pitkälle, koska hakemusten käsittely on jo nyt ruuhkautunut, eli käsittelijöitä on aivan liian vähän.Vuokrat ja muutt maksut eivät kuitenkaan odota, koska niiden suhteen ei ole valtion taholta tehty mitään rajoituksia, joita ehdotin jo tekstissäni taakanjaosta 25.3.2020. Mielestäni olisi aivan perusteltua, että kaikki vuokranantajat ja pankit ottaisivat osan taakasta kantaakseen  

27.3.2020

1) Kävimme jälleen tänä aamuna viikon ruokaostoksilla ja tulimme kauppaan 6:15, kuten on toivottu yli 70 vuotiaille. Kävimme S-ryhmään kuuluvassa Keravan Prismassa. S-ryhmä on useaan kertaan lähettänyt jopa sähköposteja, joissa kehotetaan tulemaan klo 0:00 jälkeen tai aikaisin aamusta. En tiedä kulkevatko nämä tiedotteet ja kaupan oma toiminta käsi kädessä, mutta ikävä kyllä meidän kaupassa olomme aikana suurin osa niistä hyllyistä, joista olisimme tavaraa halunneet olivat täysin tyhjiä. Tavaraa oli kyllä häkeissä pitkin käytäviä, mutta muovikelmuihin käärittyinä. Ei kai oleteta, että asiakkaat alkavat niitä purkamaan. Monen tavaran kohdalla meidän oli tyydyttävä johonkin korvaavaan tuotteeseen, joista emme tiedä mitään. Ikävä kyllä en usko, että tämä ongelma edes poistu lähiviikkoina, koska kyse on varmaan henkilökunnasta. Myös kassoilla oli jonoja, koska koko liikeessä oli vain 2-3 kassaa käytössä. Toisaalta esimerkiksi pesuainepuolella näytti olevan useita hyllyjen täyttäjiä. Luulisi elintarvikkeiden olevan tärkeämpää myös aikaisin tuleville. Yritimme parhaamme pitää silti turvaväliä myös kassajonossa. Kannattaisi kuitenkin toimia omien viiestien mukaisesti ja mahdollistaa tuo aikainen turvallinen kaupassa käynti myös käytännössä.   

2) On selvää, että sairaaloihin valmistettavat laitteet vaativat erityistä ja tarkkaa valvontaa laadun suhteen, mutta menee yli ymmärryksen, että esimerkiksi tehohoidossa tarvittavia laitteita, kuten hengityskoneita, ei pystytä valmistamaan Suomessa byrogratian vuoksi. Vaikka valmistaja on esimerkiksi valmiiksi auditoitu yritys, kuten turkulainen Mariachi Oy ja useat muut vastaavat yritykset, tulee vastaan EU-määräykset.

Tuntuu vähän siltä, että nyt ei oikea käsi tiedä mitä vasen tekee. Kaikilla ei ole nyt sama päämäärä. Jos tehohoito on se pullonkaula, mikä pistää esimerkiksi Suomen talouden kuralle, koska Suomi on laitettava kiinni sen vuoksi, että saadaan tartunnat mahdollisimman pitkälle aikajaksolle, niin olettaisi, että kaikki toimisivat siihen suuntaan, että tehohoitokapasiteetti saataisiin nostettua sille tasolle, minkä käytäntö vaatii. Kyse ei tietenkään ole kiusanteosta, vaan kyvyttömyydestä ajatella ja tehdä asioita normaalirutiineista poikkeavasti, laittaa hihat heilumaan eikä antaa paperipinon kasvaa pöydällä, koska niin on tehty ennenkin lupa-asioissa ja valtaa pitää osoittaa keinolla millä hyvänsä. En tiedä ovat asiat nyt kiinni Suomen vai EU:n byrogratiasta, vai molemmista, mutta nyt ei ole venkoilun aika. 

26.3.2020

1) Mediassa esiintyy kaikenlaisia uhkakuvia siitä mitenkä käy, jos sairastuneiden määrä ylittää tehohoidon kapasiteetin. Ne ovat varmasti ihan oikeita, mutta painopiste kaikessa on siinä, että kansalaiset käyttäytyisivät tietyllä tavalla, muuten olemme hukassa. Miksi ei puhuta siitä mitenkä voitaisiin nostaa sairaaloiden tehohoitokapasiteettia, aivan kuin se olisi jotenkin lukkoonlyöty asia, johon ei voi puuttua.   

2) Eilen Illalla oli hallituksen tiedotustilaisuus TV:ssä ja siinä lähinnä varmistui se aikaisempi tieto Uudenmaan eristämisestä muusta Suomesta. Se oli nyt hallituksen päätös ja parin päivän sisällä varmaankin tulee virallisesti vahvistettua perustuslakivaliokunnan ja eduskuntakäsittelyn jälkeen. Tämä tulee sulkemaan Suomen taloutta entisestä vielä enemmän. Se on parlamenttaalisesti valitun hallituksen valitsema tie ja siitä tulee viranomaismääräys, jota on vaan noudatettava olemme siitä mitä mieltä tahansa. Voi hyvin olla, että se samalla pelastaa vaikka minun omankin henkeni, kuten eilisessä artikkelissani kirjoitin, mutta silti olisin edelleen tuon oman reseptini kannalla koko Suomea ajatellen. Toivon siilti, että nuo eilen mainitsemani rajoitukset vuokranantajien ja pankkien taakanjaosta tulevat vielä joskus voimaan ja ennen yksityisyrittäjien konkurssiaatoa. Niillä ainakin varmistettaisiin työpaikkojen säilyminen tämän vaikean ajan joskus loputtua.  

25.3.2020

Mietin miksi Ruotsissa menetellään toisin kuin Suomessa tuon Koronaviruksen suhteen. He ilmeisesti ymmärtävät sen, että on pystyttävä elämään Koronaviruksen jälkeenkin ja huolehditaan siitä, että koko Ruosin talous ei mene kuralle. Suomessa eletään lähinnä Koronaviruksen ehdoilla ja taloudellinen puoli jätetään tulevaisuuden huolehdittavaksi. Kun on todettu, että rajoittamalla kaikki mahdollisuudet liikkua, estetään myös Koronaviruksen leviämistä ainakin oletettavasti, niin sitä käytetään kuin mitään muuta vaihtoehtoa ei olisikaan. Samalla unohdetaan mitä se tulee maksamaan, jos ihmiset eivät pääse töihin. Pelkällä ulkomaanlainalla voidaan tietysti pärjätä muutama kuukausi, mutta entä sen jälkeen, kun firmat ovat konkurssissa, eikä ole työnantajia, vaikka rajoitukset loppuvatkin jossain vaiheessa.

Ruotsissa toimitaan toisin. Heillä ykkösprioriteetti on pitää firmat pystyssä antamalla työntekijöiden mennä töihin ja ihmisten käydä kaupoissa, eli kuluttaa kuten ennenkin. Se varmasti lisää koronatartuntoja, mutta heillä ilmeisesti on varauduttu myös tehohoidon kapasiteettiin vastaavasti. Kun Korona pandemia on jossain vaiheessa ohi, he voivat jatkaa normaalisti heti eikä tarvitse alkaa talouden kasvattamista nollasta, kuten meille tulee käymään.

Oleellista meillä olisi keskittyä tulevaisuuteen. Virus leviää joka tapauksessa, vaikka hitaammin. Nyt meillä kaikki pyörii sen ympärillä, että taudin etenemistä yritetään viivästyttää, jotta tehohoitokapasiteetti riittäisi. Jos kaikki ne varat, jotka uhrataan nyt taudin etenemisen viivästyttämiseen, käytettäisiinkin tehohoidon kapasiteetin lisäämiseen, ei taloutemme olisi kuralla vuosikaupalla. Heti kun tehohoito- ja testauskapasiteetti ovat meillä kunnossa, niin kaikki liikkumisrajoitukset pois ja kansa työhön ja kuluttamaan.

Minun mielestäni me keskitymme nyt liiaksi tähän hetkeen ja tämän hetken ongelmiin. Katse pitäisi suunnata vähän kauemmaksi. Nykytilanteessa, kun tehohoito ei vielä ole kunnossa, pitäisi lakiteitse määrätä poikkeustilaan viitaten, että yksikään yritys ei saa jakaa nyt osinkoja eikä kiinteistöjen omistajat periä vuokraa yrityksiltä, jotka ovat riippuvaisia poikkeustilan haitoista, eli mm. asiakaskadosta, olisi vaan oikeudenmukaista, että kaikki ottaisivat osan taakasta kannettavakseen. Ei ainoastaan työntekijät ja vuokralla olevat yritykset. Tämä tarkoittaisi myös pankeille taakanjakoa. Yksikään laina ei saa mennä perintään tänä aikana, tai tämän vuoksi. Tämä pitää olla voimassa niin kauan, kunnes olemme normaalissa tilanteessa myös Koronan suhteen.

Tässä minun lääkkeeni nykytilanteeseen. Olen itsekin vähän yli 80v, eli kuulun ns. riskiryhmään ja jos saan tartunnan, niin kuolen n. 17 % todennäköisyydellä. Silti mikään ei estä minua pitämästä kiinni kaikista varotoimista oman järkeni mukaan. Tämä teksti ei tarkoita sitä, että kukaan alkaisi sooloilemaan ja toimimaan viranomaismääräyksiä vastaan, se johtaisi ojasta allikkoon, vaan että päättäjät ajattelisivat muutakin vaihtoehtoa, kuin Suomen totaalista sulkemista ja samalla taloudellista katastrofia. 

24.3.2020

Olen pettynyt YLEn tekniikkaan useassa esityksessä. Esimerkiksi kun hallituksen jäsenet, tai muut esityksessä olevat virkamiehet esiintyvät YLEn lähetyksissä heillä on usein kauko-ohjain, jolla he näyttävät screenillä yhteenvetoja, käyriä ja muuta grafiikkaa. He viittaavat siellä näkyviin käyriin ja muuhun informaatioon, kuitenkaan näitä info screenejä ei näytetä muuta kuin pieni valkoinen kulma screenistä. Ne muutamat kerrat, jolloin grafiikka on tullut näkyviin se on kuvattu jostain ihmeellisestä kulmasta, joka vääristää esityksen. Siinä voi korostua esimerkiksi käyrän osa, joka todellisuudessa on aivan eri suhteessa muuhun esitykseen, kuin suoraa katsottaessa. Sekin on siis harvinaisuus, että grafiikka, tai muu info screenillä yleensä näytetään.

Olettaisi YLEn kokoisella kanavalla olevan tekniikka paljon paremmin hallussa, tai sitten mikä vielä huonompi asia on, jos se katsotaan täysin epäoleelliseksi mitenkä esitys näytetään TV-katsojille. Yleisin syy lienee se, että esityksessä on kiinteät kamerat, joita ei haluta liikutella. Miksi? Usein on vielä niin, että esiintyjä on puhunut jo pitkään, ennen kuin kuva siirtyy esiintyjään. Näytetään vaan jotain epäoleellista. Näin kävi mm. eilen hallituksen infotilaisuudessa, jossa oli pääasiassa ministerit Paatero ja Andersson esiintymässä ja sitten tuli kolmas esiintyjä, oikeusministeriön kansliapäällikkö, joka puhui pitkään ennen kuvan siirtymistä häneen. Ehdin jo ihmetellä, menikö ohjaaja kahville välillä. Joskus tuntuu, että YLE ei välitä siitä, mitenkä ohjelma näkyy katsojan TV:ssä, kunhan se saadaan aikataulussa läpi. Ihmettelen myös usein taustakuvana näkyvää vinokaidetta, joka peittää osan kuvasta juuri sen vinojen sivujen vuoksi. Harvoin varmaankin YLElle lähetetyt kuvat ovat vinokaiteen muotoisia. Eniten se on häirinnyt sääkarttojen yhhteydessä. 

Toinen asia on sitten eilisen infotilaisuuden asiasisältö, mikä ei ole YLEn vika, mutta kun kansa odottaa kieli pitkällä selvää infoa esimerkiksi liikkumisrajoituksista, saatiin usein toistettuja fraaseja kapulakielellä. Ainoa selväkielinen viesti tuli OM:n kansliapäälliköltä: "Kakkosasunnolla oleminen ei voi vaarantaa siellä oleskelevien terveyttä". Toivon, että tässä liikkumisrajoitusten euforiassa ei heitetä lasta pesuveden mukana.

23.3.2020

Jälleen mediassa ihmetellään sitä, miksi luisteluseura HSK seisoo tukevasti kilpalukiellon saaneen valmentajansa takana ja puolustaa häntä viimeiseen asti. Niin ihmettelen minäkin. Onko niin, että seuran johto todella sallii moisen käytöksen, jonka todenperäisyyttä ei ole syytä kiistää niin monen luistelijan kertomana. Mitenkä olisi mahdollista, että kyseinen valmentaja muuttaisi omaa asennettaan ja käytöstään pelkän varoituksen perusteella. Tämä vaan viittaa siihen, että tuleepa valmentajaksi kuka tahansa, hänen valmennusmetodinsa ja käytöksensä saa edelleen olla kuten tuon kohuvalmentajan. Silti seura hyväksyy sen ja tukee kaikin tavoin. Vai onko kyse vain juuri tästä valmentajasta, jota pitää tukea jostain kumman syystä tekee hän mitä tahansa. Eniten minua huolestuttaa se, että niin moni luistelijan vanhempi puolustaa valmentajan käytöstä, vaikka heidän oma lapsensa saisi pysyviä psyykkisiä vammoja moisesta menettelystä. Onko urheilussa hetkellinen menestyminen todella niin tärkeä asia, että siihen kannattaa uhrata oman tyttärensä terveyden ja tulevaisuuden?.Vaikka ei itse olisi joskus aikoinaan menestynytkään urheilussa, niin ei sitä tarvitse lapselle kostaa.   

22.3.2020

Mediassa ihmetellään sitä, miksi jotkut eivät välitä viranomaismääräyksistä, vaan toimivat kuin ennenkin. Heillä todennäköisesti on sama käsitys, kuin minullakin muutama viikko sitten, että kyseessä on vaan hysteria, joka menee ajan kanssa ohi. En osannut ajatella asiaa hoitomahdollisuuksien kannalta. Vaikka on todennäköistä, että koronan aiheuttamat sairaudet menevät ohi kuten jokin influenssa aalto, kyseessä on kuitenkin sairaus, joka hyvin monella menee ohi kotona sairastamalla, niin se osa, joka joutuu sairaala hoitoon vaatii tehohoito tyyppisen hoidon. On täysin ymmärrettävää, että Suomessa, eikä varmasti muuallakaan ole varauduttu sairaaloissa näin suureen yhtäaikaiseen tehohoitotarpeeseen. Kyse on suurelta osin hengitysvaikeuksista, jotka eivät odottele toimenpiteitää,vaan on toimittava heti. Siksi on hyvin oleellista, että tehohoitoa tarvitsevien joukko saataisiin ajoitettua mahdollisimman pitkälle ajanjaksolle, jotta sekä henkilökunta, että laitteet riittäisi kaikille niitä tarvitseville. Jos joudutaan priorisoimaan potilaita, on kyse siitä kenen annetaan tukehtua ja ketä hoidetaan. Tähän pitää pystyä vaikuttamaan noudattamalla viranomaisohjeita ja toisaalta ennakoimaan sairaaloissa tilanne mahdollisimman hyvin. Kuolleita tai heidän omaisiaan ei lohduta se, että ei ollut happilaitteita tarpeeksi. He voivat esittää ihan aiheellisen kysymyksen. "Miksi ei ollut? Tämähän on sairaala ja kyse on sairaalatarvikkeista".

Jos esimerkiksi Uusimaa joudutaan eristämään muusta Suomesta täysin, jokainen ymmärtää mitä se tarkoittaa. Suomi pysähtyy paljon totaalisemmin kuin jossain yleislakossa. Ja tämä vain sen vuoksi, että jotkut eivät välitä noudattaa viranomaismääräyksiä.Todella toivon, että järki voittaisi.       

21.3.2020

Tässä pitäisi varmaan kommentoida jotain Korona viruksesta, mutta tavallaan sen seurauksena tulee nyt katseltua enemmän vanhoja nauhotettuja TV-sarjoja. Tein sen yllättävän havainnon, että monen nuoren näyttelijän puhe näissä TV-sarjoissa on niin epäselvää, että moni lause jää arvailujen varaan. Yhtenä esimerkkinä juuri loppunut poliisisarja "Karppi". Siinä Karppia esittävän naisen puheesta moni lause jää täysin muminaksi. En tiedä onko siinä tarkoitus nopealla puheella saada aikaan jokin vaikutelma poliisien yleisestä tavasta puhua kuullostaakseen käskevältä, vai onko se vain huolimatonta ääntämistä. Kyselimme vaimon kanssa usein toisiltamme:"Mtä se sanoi".

Jos kuuntelee vanhempia näyttelijöitä tulee harvoin tilanne, missä lause jää epäselväksi. En tiedä onko kyseessä kuuntelijan ikä, jolloin kuulokin heikkenee, mutta kuitenkaan se ei selitä selvää eroa näyttelijöiden kesken.     

20.3.2020

1) Kävimme tänä aamuna ruokakaupassa ja tulimme sinne ennen 7. Siellä oli mukava asioida, koska muita asiakkaita oli vain muutama. Ei tarvinnut odotella missään jonossa. Tosin pois lähtiessä oli jo tullut monta lisää, mutta esimerkiksi kassale pääsi ihan suoraa. Kannattanee harkita aikaista heräämistä normaalitilanteessakin. Vahinko, että kyseisen Prisman yhteydessä oleva apteekki ei aukea samaan aikaan kuin Prisma. Voisi hoitaa kaikki asiat samalla käynnillä. Jos apteekki aukeaa vasta klo 8:30, niin silloin on taas ruuhkaa niin kaupassa, kuin apteekissakin. Kannattaisi vähän synkronoida noita avausaikoja.

2) Mediassa liikkuu kaikenlaisia huhuja, mitenkä käy eäkkeiden, jos eläkeyhtiöiden vakavaraisuus menee alle minimin. Kuitenkin ulkomaille -todenäköisesti ns. veroparatiiseihin sijoitetut monet sadat miljardit- hyodyttävät vain kyseisten paratiisimaiden taloutta. Olisi todella mielenkiintoista kuulla milloin ja millä ehdoilla kyseisiä varoja aiotaan sääntöjen mukaan joskus käyttää. Kyseisten varojen vartijat pitävät kynsin hampain kiinni varoista, johon ei saa missään tapauksessa koskea.

Herää kysymys: "Onko kyseisten varojen vartijoide tulot rippuvaisia näistä varoista"? Olettaisi, että tämä nykyinen tilanne jos mikään voisi olla syy koskea niihinkin varoihin. Jos tämä historiallinen poikkeustilanne ei oikeuta kyseisten varojen käyttöön, niin kyseessä on miljardiluokan huijaus eläkevarojen kähmimiseksi.

19.3.2020

Nyt olen saanut varmuuden usealtakin taholta, että me yli 70 -vuotiaatkin voimme käydä kaupassa ja apteekissa. Suositus on silti käyttää muita kuin pahimpia ruuhka-aikoja. S-ryhmä (mm. Prisma) suosittelee vanhuksille käytävän kaupassa klo 0:00 - 6:00 välisenä aikana ja K-ryhmäm suositus on klo 6:00 - 7:00 välillä. Myös normaalina päiväaikana voi käydä, mutta kehotus on yleisesti välttää lähikontakteja muihin ihmisiin, mikä tietysti on normaalin talonpoikaisjärjenkin mukaan pääteltävissä. Me menemme perjantaina mahdollisimman aikaisin, mutta emme yöllä, monestakin syystä. Muina päivinä meillä ei ole tarvetta poistua tontilta, kun uimahallikin on suljettu.     

18.3.2020

Tuohon eiliseen tekstiini viitaten, löysin yhden artikkelin Ilta Sanomien sivulta ja Jesse Kuparisen kirjoittama. Siinä pohdittiin monen yli 70 vuotiaan esittämiä hyviä kysymyksiä, mutta ikävä kyllä ei oltu vaivauduttu etsimään vastauksia näihin kysymyksiin. En ole vielä löytänyt mistään vastausta siihen voiko yli 70 -vuotias käydä ruokakaupassa tai apteekissa? Kyllä vai ei? Vaikka olen yli 80 vuotias, olemme käyneet vaimoni kanssa autolla kaupassa joka perjantai lähimmässä Prismassa, jossa on myös apteekki. Tiedän että meitä suositellaan olemaan neljän seinän sisällä, mutta kuka ne viikon ruoat sitten toisi? Valmiuslain esittelyssä ensin rajoitetaan yli 70 vuotiaita olemaan kaukana muista ihmisistä, mutta myöhemmin todetaan, että ruokakaupassa ja apteekissa voi käydä. Siinä yhteydessä ei rajoitea vanhuksia pois. Toivon saavani jostain selvän vastauksen ilman A4:stä luettua kapulakieltä.

Olisi ihan hyvä, jos tällaisia kysymyksiä varten olisi jokin virallinen kanava kysyä ja saisi myös vastauksen kohtuullisessa ajassa. Jos en näe tai kuule vaastausta missään mediassa, niin menen normaalisti ruokakauppaan perjantaina.

17.3.2020

Nyt sitä ollaan sitten historiallisessa tilanteessa, poikkeuksellisen valmiuslain alaisena. Omalla kohdallani se on kyllä aiheuttanut kysymysmerkin, koska Anna-Maija Henriksonin mukaan yli 70 -vuotiaat eivät saa olla missään yhteydessä ulkopuolisiin. Kuitenkin myöhemmin tekstissä todetaan, että ruokakaupoissa ja apteekissa saa käydä, mutta koskeeko se myös yli 70 -vuotiaita, vai pitääkö pyytää jonkun alle 70 -vuotiaan käymään ostoksilla? Toivottavasti asiaa selviää perjantaihin mennessä, koska käymme normaalisti ostamassa viikon ruokatavarat silloin. Emme halua olla taudin levittäjiä, mutta toisten vaivaaminen tuottaa myös vaikeuksia.  

16.3.2020

Ylen sivuilla on artikkeli, jonka tekijöitä ei mainota, mutta asia koskee käytännössä Kiinan johtamaa toimintaa Suomessa (ja ilmeisesti myös monessa muussa maassa). Kyse on kansalaisjärjestöksi naamioidusta järjestöstä, joka kuitenkin toimii vain Kiinan kansantasavallan hyväksi ja ilmeisesti tarkalleen Kiinan käskyvallan alla. Voi vaan kuvitella millainen verkosto sillä on ympäri maapalloa ja oletamukset Huawein toimimisesta Kiinan urkintayhtiönä vaan vahvistuu.

Tämä artikkeli koskee vain Kiinaa, mutta on hyvin todennäköistä, että vastaavaa toimintaa harjoittaa myös muut suurvallat. Jos urkinta (vakoilu ja muu Suomea vastaan kohdistuva toiminta) naamioidaan kansalaisjärjestöksi on mahdollista, että jopa annamme heille valtion apua toimintaansa. En tiedä kuinka hyvin avun saajat tutkitaan, mutta herää pieni epäily ja suuri kysymysmerkki.

 

15.3.2020

Kun mainitsin eilisessä kirjoituksessani ruuhkat Joulun alla, tuli mieleeni eräs käynti Joulukuussa Keravan Hong Kongissa. Ajattelimme poiketa vaimoni kanssa siellä, en muista mitä yritimme hakea, mutta siitä poikkeamisesta tuli ikimuistoinen. Olemme kumpikin kävellen liikkumisen suhteen hyvin rajoitteisia. Emme pysty kävelemään pitkään ilman välipysähdyksiä ja istumista. Tiesimme kuitenkin vanhasta muistista, että etsimämme tavara on aivan kassan vieressä.

Kun menimme sisään, oli näkymä aivan uusi. Siellä oli järjestetty kaikki hyllyt aivan eri paikkoihin. Menimme kuitenkin sisäänmenopuomista ja otimme onneksi ostoskärryn, vaikka ei paljoa ostettavaa ollutkaan. Se on osoittautunut usein hyväksi rollaattorin korvikkeeksi. Näytti kuitenkin siltä, että etsimämme tavara ei olekaan kassan lähellä ja ajattelimme katsoa pari hyllyä kauempaa. Ei vaan näkynyt, joten ajattelimme mennä kassan kautta takaisin ulos ja jatkaa matkaa. Se oli kuitenkin täysin mahdoton ajatus. Kassalle ei pääse mitään oikotietä, on pakko jatkaa matkaa. Totesimme olevamme ansassa.

Järjestys oli suunniteltu niin, että kassalle ei pääse, muuta kuin kiertämällä jokainen osasto ja hylly, mitä liikkeessä on. Siitä tulee satoja metrejä. Istuimme monta kertaa milloin minkäkin laatikon reunalla. Kierros noin kymmenen sentin askeleilla kesti varmaan puoli tuntia. Kun viimein tulimme kassalle, olimme aivan poikki. Kerroimme kassalle mikä on tilanne. Hän vaan totesi, että se on strategisesti suunniteltu. Silloin kerroin oman mielipiteeni, että syy ei varmaan ole hänen, mutta ulko-ovelle pitäisi laittaa varoitus "EI LIIKUNTARAJOITTEISILLE" ja totesin samalla, että tämä on ainakin meille viimeinen visiitti tässä liikkeessä. Viimein pääsimme ulos ja istumaan autoon. En todellakaan enää ikinä mene siihen kujanjuoksuun. Se on ansa ihmisille, jotka eivät voi liikkua normaalisti. Toivon, että tämä on samalla varoitus kohtalotovereille, jotka ovat menossa Keravan Hong Kongiin. Oletan kyllä, että sama strateginen suunnittelu pätee myös muihin Hong Kongin tavarataloihin.

Ihmetyttää vielä se, jos syttyy tulipalo vaikka kassoilla, mihin pelastuslaitoksen viranomaiset kuvittelevat ihmisten juoksevan sieltä sokkelosta. En ainakaan nähnyt yhtään kylttiä varapoistumistiestä. Luultavasti joutuisivat kekäleinä ruumihuoneelle. Jos siellä on varapoistumisteitä, niin mielestäni ne pitäisi myös merkata niin, että niitä ei tarvitse alkaa paniikissa etsimään.

 

14.3.2020

Kävimme eilen ruokakaupassa, Prismassa ja heti autotallissa huomasi jotain poikkeavaa. Jokainen parkkipaikka sisääntulokerroksessa oli varattu. Kun menimme myymälään, niin kaikki ostoskärryt olivat varattuina, eli hain autotallista vapaan kärryn. Vastaan tuli ostoksilla olleita ja heidän kukkurallaan olevia kärryjä, jollain jopa kaksi kärryä. Oli selvästi ruokatavaroiden ja WC-paperin hamstraus menossa. Liikkeessä oli enemmän asiakkaita kuin Joulun alla.

Tuli väkisinkin mieleen sota-aika ja varsinkin heti sodan jälkeen -40 luvun loppupuolella jolloin monia tavaroita ja etenkin ruokatavaraa sai vain kupongilla tietyn määrän. Heti kun sana kiiri, että lähikauppaan oli tullut lasti jotain haluttua tavaraa, niin kauppa täyttyi kuin taikaiskusta. En tiedä mitenkä sana kiiri, koska vain harvassa talossa oli puhelin. Silloin ei hamstrattu sellaiseen turhuuteen, kuin WC- tai paremminkin Puu-cee paperiin, vaan sanomalehdet saivat kelvata vähän nyrkkien välissä hierottuna.

Tuskin tämä Korona -mylläkkä kuitenkaan niin pitkälle menee, että paperikin loppuu. Monella näytti kuitenkin olevan kaikenlaisia säilykkeitä kymmenittäin. Jopa hernekeittohylly ammotti tyhjänä. Oletettavasti niitä hyllyjä ei vaan oltu vielä ehditty tänään täyttää eilisen jäljiltä. Olisi varmaan ollut parempi mennä vasta iltapäivällä kauppaan, niin hyllyjä olisi ehditty täyttään. Nyt ne täydet tavarahäkit olivat vielä jonossa hyllyjen välissä, hyvä kun ohitse pääsi. WC-paperia on normaalisti lattialla isot pinot, nyt siellä oli vain muutama 2-4 rullan pakkaus.

Käymme normaalisti vain kerran viikossa kaupassa ja täytämme viikon ruoat jääkaappiin ja pakastimeen. Ensi viikolla pitää olla viisaampi ja mennä vasta iltapäivällä kauppaan. Toivottavasti tuo hamstraus ei jatku joka viikko. Pitäähän ne hamstratut tavarat jossain välissä käyttääkin.

 

13.3.2020

Vaikka en yleisestiottaen kannata lisälainan ottamista valtiolle, niiin nyt näyttää tulevan eteen pakottava tilanne. Suomi on selvästi menossa taantumaan taloudellisesti lähinnä ehkä koronan takia ja lisäbudjetti näyttää olevan pakollinen toimenpide. Työttömän kansan taakka on aivan tarpeeksi suuri ilman lisäverojakin, joten valtion lisälaina lienee ainoa mahdollisuus.Täytyy vaan toivoa, että tuo koronatilanne menee mahdollisimman pian ohi ja työt voivat jatkua normaalisti. On selvää, että kyse on kuitenkin kuukausista.   

 

12.3.2020

Kun 10.2.2020 kommentoin tuota Koronavirus hysteriaa, niin jätin huomioimatta sen, että vaikka virus tulee joka tapauksessa leviämään, niin ei ole yhden tekevää hoitokapasiteetin kannalta kuinka nopeasti tuo saavuttaa sen pisteen, jossa tartunnat alkavat laskemaan. Jos tartunnoissa tulee yht' äkkiä suuri piikki, ei Suomen hoitokapasiteetti riitä. Siksi on ymmärrettävää, että yritetään hillitä leviämistä pidemmälle ajanjaksolle. Silti mielestäni kannattaisi miettiä nuinka pitkälle Suomen talous kannattaa ajaa alas Koronan takia ja missä tilanteessaa kannattaisi alkaa miettimään sen elvyttämistä. Jossain vaiheessa se alkaa käymään liikaa kansalaisten kukkarolle.   

 

11.3.2020

On uskomatonta, että HSK:n kilpailukiellossa oleva valmentaja otetaan edelleen normaaliin valmennustyöhön eikä HSK piittaa pätkääkään taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan asettamasta kilpailukiellosta. Tämä viittaa vaan siihen, kuinka syvälle moinen käytös on pesiytynyt HSK:n normaaliksi ja hyväksyttäväksi valmentajien käytökseksi. Minä ottaisin tyttäreni heti pois hänen käskyvallastaan ja siirtäisin johonkin toiseen seuraan. Jos moista käytöstä pidetään oikeutettuna ja normaalina, niin se tarkoittaa, että vastaavanlaisia valmentajia suositaan jatkossakin riippumatta kuka hän on.

Noin kieroutunut seura pitää välittömästi erottaa Suomen taitoluisteluliitosta, tai se leimaa koko liiton sadistiseksi eikä ole mitään väliä kuinka nuoria luistelijoita kohdellaan, kunhan saadaan hyviä tuloksia.

Tiedän, että on monia vanhempia, jotka ovat samaa mieltä käytetystä "valmennusmenetelmästä" ja he ovat todennäköisesti samat vanhemmat jotka huutavat kentän laidalta, että "Tapa se". Se on silti tuomittavaa. He todennäköisesti yrittävät vaan lastensa avulla kompensoida omaa huonoa urheilumenestystään, joka olisi ollut heille henki ja elämä.

 

10.3.2020

Tilastokeskuksen mukaan Influenssaan kuoli vuonna 2018 yli 400 henkeä ja tässä on vain kuolintodistukseen merkityt tapaukset, eli siitä puuttuu kaikki sen jälkitauteihin kuolleet. Korona virukseen ei ole toistaiseksi kuollut Suomessa yhtään henkilöä. Maailmanlaajuista tilastoa inluensakuolleisuudesta en ole nähnyt, mutta minulle on synntynyt mielikuva, että koronavirushysteria on aikalailla ylimitoitettua. Vain harva siihen sairastunut on kuollut. Siitä paranee kuten infulenssastakin, vaikka sen oireet voivat olla paljon rajumpia.

En tarkoita, että sitä ei tarvitse yrittää ennalta ehkäistä, mutta siinäkin on rajansa. Jos influenssan ennaltaehkäisyyn laitettaisiin miljardeja mutta saadaan aikaan vain leviämisen viivästyminen muutamalla kuukadella, niin kannattaako sen vuoksi laittaa maailman talous sekaisin.

Se on vähän sama kuin ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ihminen hengittäessään luovuttaa ilmaan hiilidioksidia, mutta kannattaako olla hengittämättä sen takia, tai edes hankkimatta lapsia, jotta ihmiskunta ei lisääntyisi. Maapallo kyllä säästyisi kun ihminen kuolee sukupuuttoon, mutta ketä varten se säästyisi? Eiköhän tästäkin selvitä miettimällä ja suhteuttamalla tilanne kokonaisuuteen. Taudin ehkäisymenetelmät eivät saa olla haitallisempia kuin itse tauti. Minä keskittyisin riskiryhmien suojaamiseen, silloin rahatkin riittäisivät, koska työelämä jatkuisi normaalisti.

 

9,3,2020

1) Taas kerran Suomessa valittiin (tai paremminkin Yle valitsi) Euoroviisujen edustajan ja valintatavan. Minua todella ihmetytti se, että kilpailijoita laitetaan äänestämään edustajaa. Tottakai ne äänestävät edustajaa, joka on heille mahdollisimman edullinen, eli Suomelle mahdolliaimman huono. Missä on se monesti peräänkuulutettu talonpoikaisjärki. Ei ainakaan Ylessä. Ilman kasaivälisiä ääniä olisi voittanut kilpailija, joka olisi edustanut Suomalaisia parhaiten, eli suomalaisten äänillä.

Jos ajatellaan ihan tilastollisesti, niin Erican laulun aihe, eli henkilö, josta siinä laulettiin on kansainvälisesti tunnettu henkilö, ottamatta kantaa hänen toilailuihinsa, niin voisi kysyä kumpi laulu olisi herättänyt eniten kansainvälistä uteliaisuutta js mielenkiintoa ensimmäiseksi, vai toiseksi tullut laulu? Olen jo usean vuosen ajan ihmetellyt Ylen valintaperusteita ja tämä on vain jatkumoa sille. En jaksanut katsoa edes loppuun koko valintaohjelmaa, kun näin, että kilpailijoita valitsee Suomea vastaan kilpailevien maiden edustajia. Aivan älytöntä. Vaikka en tiennyt enkä halunnut edes arvata, kuka tulisi valituksi valituksi tällä raadilla, mutta arvasin, kuka tulee toiseksi. Jos vaikka painiottelussa kilpailija saisi päättää, ketä vastaan kilpailee, hän tuskin valitsee parasta painijaa. Ylessä pitäisi katsoa peiliin, miksi meillä on niin huono sijoitus vuodesta toiseen Euroviisuissa. Esimerkiksi Silloin kun Saara Aalto edusti Suomea Euroviisuissa, olisi voinut vaikuttaa siihen, että asian ratkaisisi todella laulu, eikä show, joka oli sellainen, jota yksikään katolinen maa ei hyväksy, eikä äänestä Suomen puolesta. Ei se ollut kilpailu siitä, mikä maa on suvaitsevaisin sukupuolivähemmistöjä kohtaan, vaikka se onkin tärkeä asia.Vaan laulukilpailu, jossa yritetään saada mahdollisimman monen maan pisteet. 

.

2) Mediassa on jälleen esillä tuo erilaisia mielipiteitä nostanut kysymys: Pitäisikä myös naiset kutsua armeijaan tasa-arvon nimissä. Tämä voidaan hyvin nähdä tasa-arvokysymyksenä, mutta mielestäni sillä on myös puolustuksellinen merkitys. Puolustusvoimissa on paljon tehtäviä, jotka sopivat yhtä hyvin naisille kuin miehillekin. On myöskin tehtäviä, joissa vaaditaan miehen fysiikkaa, mutta myos paljon tehtäviä, jotka eivät fysiikkaa tarvitse.. Miksi naiset eivät voisi itse valita esimerkiksi koulutuksensa, ammattinsa, mieltymystensä, tai jonkin muun perusteella tehtäviä, kuten esimerkiksi monet miehet valitsevat työnsä tai koulutksensa perusteella aselajin, jossa haluaisivat palveluksen suorittaa. En edes halua alkaa luetella erilaisa vaihtoehtoja miesten tai naisten tehtäviin, koska valinta on täysin henkilökohtainen.

Kannatan yleisiä kutsuntoja kaikille. Niissä voi varmasti suoraa erotella he joista ei ole asepalvelusta suorittamaan, syystä tai toisesta, aivan kuten miestenkin kohdalla tehdään nyt jo. On jopa harhaanjohtava nimi "asepalvelus", koska siellä on paljon mutitakin tehtäviä, kuin aseellista palvelua. Samalla se voi olla ihan sopiva tilaisuus jokaiselle punnita itse omia mahdollisuuksiaan ja kykyjään. Tällä voi olla jopa suotuisa vaikutus siihen, että jokainen joutuu päättämään omasta tulevaisuudestaan ainakin lähitulsevaisuudesta, kun opiskelu on ohi, tai ei tiedä mitä alkaa opiskella. Tämä voi tuoda yhden mahdollisuuden lisää ihan kaikille sukupuolesta riippumatta.

En pidä sitäkään mahdottomana, että jokainen joutuisi alokasajaksi armeijaan ja sen ajan jälkeen annettaisiin tilaisuus päättää jatkaako puolustusvoimissa, vai jossain muualla. Se avaisi silmiä uudella tavalla. Epäilen, että moni haluaisi jatkaa armeijan antamaa ilmaista koulutusta myös omaa ammattia ajatellen. Moni ajattelee viettää välivuotta esimerkiksi lukiion jälkeen, mutta ei ole varma mihin suuntaan jatkaisi opiskelua. Armeijan antaman erikoisalakoulutuksen jälkeen voi monelle selvitä se oikea oma ala

.

8.3.2020

Olen kommentoinut joskus aiemmin parhaillaan Suomessa tapahtuvaa Hävittäjähankintoihin liittyvää tarjolla olevien hävittäjien testausta. Uusien hävittäjien hankinnoissa kannattaisi kuitenkin pitää mielessä se, kuinka paljon niihin kannattaa uhrata nykynäkymillä miljardeja. Vaikka miehittämättömät droonit eivät vielä korvaa hävittäjiä, ne tulevat olemaan lähi vuosina, tai ainakin lähi vuosikymmeninä pääroolissa. Niiden kehittämiseen kannattaisi laittaa enemmän painoa myös meillä.

Puhutaan kyper -sodankäynnistä jonkinlaisena kaukaisena tulevaisuuden näkymänä, mutta todellisuudessa sitä käydään jo ja siihen on pakko reagoida myös meillä. Muussa tapauksessa olemme jälleen sen varassa, että kun niitä on saatava, niitä on ostettava muualta, ja niihin voidaan jättä valmiiksi takaportteja, joiden kautta niihin voidaan syöttää omia ohjelmia etänä, vaikka kesken lennon, joilla ne käännetäänkin tarvittaessa meitä vastaan. Tällä alueella jos missä on tärkeää omavaraisuus.

Tätä voidaan hyvin sanoa vainoharhaiseksi, mutta olen viettänyt miltei koko työelämäni tietokoneiden (niiden isojen, tietokonesaleissa olevien kaappien) parissa, niin HW, kuin SW - alueellakin ja voin vakuuttaa, että kyse ei ole pelkästä mielikuvituksen luomasta mahdollisuudesta. Kyse on vakavasta asiasta, jota kannattaisi tutkia tarkemmin. Ei pelkästään mielenkiinnosta, vaan todellisena uhkana. Itse olen ollut eläkkeellä niin kauan, että oma tietämykseni ei ole teknisesti tämän päivän tasalla, mutta olen silti seurannuta kehityksen kulkua ja olen entistä vakuuttuneempi näistä mahdollisuuksista. Nämä droonit eivät ole mitään jokamiehen videointidrooneja vaan lähinnä robottimaisia ohjelmoitavia ohjuksia. Niiden operoijat voivat olla vaikka maan alla suojassa ja käyvät kuin sotapelejä, mutta oikeilla aseilla. Ei ole pitkääkään aikaa siitä, kun sellaista testattiin lähi-idässä.

Vaikka itse droonin ohjelmointiin ei puututtaisikaan, voidaan GPS -signaalia häiritä, niin, että ohjus menee minne sattuu, tai sitten ihan suunnitellusti väärään paikkaan.

 

7.3.2020

Jälleen kerran on terveydenhoidon alueella katastrofifirma, nyt Turussa. Olen "saarnannut" moneen kertaan tästä samasta asiasta ja ilmeisesti tulen jatkossakin saarnaamaan, koska itse perussyyhyn ei puututa millään tavalla. Oli prustavanlaatuinen virhe yksityistää mitään vanhusten hoivaan liittyvää kunnallista toimintoa. On päivän selvää, että yksityiset yrittäjät näkivät siinä vain turvatun liikevaihdon ja ehtymättömän tulovirran, koska jokainen ihminen vanhenee vuodella joka ikinen vuosi. Ymmärsin vasta myöhemmin miksi kunnat haluavat yksityistää nämä toiminnot. Sillä saadaan kaikki vanhusten hoivaan liittyvät menot pois kuntien budjeteista ja maksajiksi vanhukset itse heidän viimeistä penniään myöten.

Kunnat unohtivat kuitenkin sen, että lakimääräinen vastuu vanhusten hoidosta ei siirry kunnilta sopimusten myötä yrittäjille. Tuota vastuuta ei haluta nyt ottaa, vaikka se on lakimääräinen. On helppo syyttää yksityisiä yrittäjiä, vaikka tiedetään, että heidän ainoa tavoitteensa yrityksenä on tuottaa voittoa omistajille, keinoja kaihtamatta. Nyt kun hallituksessa ei ole puolueita, joiden intresseissä on ainoastaan se, että yritykset pärjäävät, kuten Sipilän hallituksessa, olisi viimein paneuduttava asiaan myös vanhusten ja heidän omaistensa kannalta. Jos asiaan ei puututa mahdollisimman pian, olemme USA:n mallissa, jossa kunnollista hoitoa saavat vain ne joilla on kalliit vakuutukset, joilla maksattaa laskut. Tässä alkaa käsite hyvinvointivaltio olemaan kaukana.

Tuo vanhusten ja sairaiden riistäminen ei ole mitään liiottelua, vaan omassa lähipiirissä on hyvä esimerkki siitä todellisuudesta. Erilaiset "pakolliset" palvelupaketit ovat jo kauan olleet hinnaltaan sellaisia, että niiden yhteenlaskettu hinta on hurjasti yli vanhuksen tulojen. Hän on syönyt omaa myymäänsä asunnon hintaa jo pitkään. On mielenkiintoista nähdä mitä hänelle tapahtuu, kun tuo pesämuna on loppuun kaluttu. Todennäköisesti heitetään ulos asunnostaan kunnan kontolle, koska ei ole esimerkiksi omia lapsia, joiden huostaan hänet voisi heittää. Ihmettelen onko tämä sitä hyvivointivaltion toimintaa.

 

6.3.2020

Ylen sivuilla on Anu Leena Koskisen artikkeli yrittäjä Sami Karjalaisen työpäivästä. Vaikka hänen yrityksensä tekee töitä mainostoiminnan alalla, ja on yrittäjänä oman työaikansa herra, voisi hänen työtavastaan ottaa oppia moneen yritykseen. Se ei tietenkään sovi kaikenlaiseen liukuhihnatyöhön, mutta mielestäni monessa yrityksessä ei ole merkitystä sillä mihin vuorokauden aikaan työ on tehty, vaan ainoa merkitys on työtuloksella ja sen aikataululla.

Oletan, että monessa yrityksessä noudatetaan vaan totutusta tavasta johtuen tarkkoja työaikoja, eikä voida luottaa siihen, että joku tekee työtä ilman kontrollia. Jos yleisesti lähdettäisiin siitä, että ei ole väliä sillä milloin ja missä työ tehdään, kunhan työ on valmis sovittuna aikana ja laatu sovitunlainen, niin monelle uudelle työntekijälle varmasti avautuisi mahdollisuus työntekoon, kun hän voisi itse ajoittaa päivänsä. Nykyisin alkaa olla aika yleistä se, että tehdään osapäiväisiä töitä, koska työstä maksettava palkka ei riitä ja on tehtävä montaa työtä.

En tosin ymmärrä sitäkään, että teetetään osapäiväistä työtä muutaman tunni päivässä ja työtä tulee jatkamaan toinen henkilö muutamaksi tunniksi. Jos kahdelle henkilölle maksetaan puolen kuun palkka, eikö se ole kustannukseltaan sama, kuin yksi henkilö tekisi työn kokopäiväisesti?

Jos osatyö on työntekijän halu, niin asia on toinen. Silloin kaikki voittavat. Kuitenkin, jos työn lopputulos olisi ainoa määräävä tekijä, niin ei olisi merkitystä sillä tehdäänkö työ keskittyneesti ja tehokkaasti ja tunnissa, vai "toisella lädellä" kolmessa tunnissa. Tällöin työ muuttuisi urakkaluonteiseksi ja palkkaperusteena olisi ajan sijaan työ ja sen tulos. Tällöin palkkaneuvottelut voi tulla hankalaksi, koska sitä jouduttaisiin käymään jatkuvasti, mutta eiköhän siihenkin löytyisi jokin yhteinen nimittäjä, jotta jokaisesta työntekijästä ei tule yrittäjää.

Nämä asiat ovat niin työstä riippuvaisia, että on varmasti vaikea löytää jotain yhteistä kaikille sopivaa kaavaa, mutta olettaisin, että maassamme on paljon yrityksiä, jotka voisivat miettiä pitääkö työntekijöitä paimentaa kuin karjaa, vai voisiko luottaa siihen, että he itsekin näkäisivät oman vastuunsa, koska se vaikuttaa heti palkkaan joka tapauksessa.

 

5.3.2020

Kävin eilen aamulla Tikkurilan uimahallissa harrastamassa vähän vesiliikuntaa. Minua on ihmetyttänyt monta kertaa se, kun sinne tulee koululaisia, kuten eilenkin, syntyy valtava meteli. Ei ainoastaa siitä huutamisesta, vaan myös siitä, että jo pukuhuoneessa hakataan niitä peltiovia aina, kun kaappiin laitetaan, tai sieltä otetaan jotain. Ilmeisesti se huutaminen tekee jollain tavalla immuuniksi vähän kaikelle melule. Siitä tulee tapa. Eilen sinne tuli joukko ehkä lukioikäisiä nuoria miehiä. Jo portaita pukuhuoneeseen alas tullessa kuului se huuto ja sitten alkoi peltiovien paiskominen. Kun menin uimahallin puolelle, siellä oli joku mies henkilö -entiedä oliko opettaja vai joku valmentaja- mutta kuitenkin ymmärsin, mistä poikien huuto oli peräisin. Hän huusi kurkku suorana uintiradan päässä niin, että varmasti toisessakin päässä kuultiin,

Miksi hän ei voinut olla radan keskivaiheilla huutamassa, jolloin ei olisi tarvinnut koko uimahallia komentaa. Kaiken huipuksi, kun he alkoivat hyppiä niistä hyppytelineistä ja kaikki pojat olivat siinä keskialtaassa hyppypaikalla, huuto oli aivan yhta kovaa, vaikka kauimpana oleva oli korkeintaan kuuden - seitsemän metrin päässä. Kuuntelin kahden lähellä minua olevan naisen keskustelua ja toinen kysyi: "Pitäiskö meidän lähteä, jos se vaikka tulee tänne huutamaan. Sehän on niin vihainen, että ei tiedä mitä se tekee".      

 

4.3.2020

Nokiassa näköjään reagoidaan viimein siihen, että ollaan surkeasti myöhässä tuon 5G verkon kehittämisessä. Nokia antaa kaiken aikaa etumatkaa kilpailijoilleen, kuten Ericssonille. Siinä vaiheessa, kun Huawei saa viimein luottamuksensa takaisin ja imagotappion korjattua, on myöhäistä alkaa kehitellä jotain vastaavaa kilpailijaa Huaweille. Sen osoittaa jo sekin, että Nokia on kehitellyt omaa "Riuttahaitaan" jo 10 vuotta. Jos se osoittautuu toimimattomaksi, niin Nokia voi unohtaa koko 5G:n. Silloin jää ainoaksi vaihtoehdoksi Eriksson, jonka kehitelmistä en tosin tiedä mitään. Jos sekään ei osoittaudu varteenotettavaksi, USA:n tuesta huolimatta, niin jäljelle jää kiinalainen Huawei.

On 5G-verkon toimittaja kuka tahansa, olen sitä mieltä, että suurimmat voimavarat pitää suunnata siihen, että kaikenlainen käyttäjien sabotointimahdollisuus voidaan paljastaa ja estää. Sama koskee tietysti mahdollisuutta kerätä käyttäjien tietoja. Jos ohjelmistoille annetaan automaattinen päivitysmahdollisuus, pitää kehittää metodi tutkia se, mitä laitteille päivitetään, vaikka se hidastaisi päivityksen toteutusta.

 

3.3.2020

Kirjoittelin taas vähän pävitystä artikkeliin "SAIRAUSKERTOMUS POTILAAN NÄKÖKULMASTA". Referoin siinä Ylen sivulle 2.3.2020, jossa kerrottiin järjestelyistä Hyrylän terveysasemalla.  

 

2.3.2020

Tuntuu aika omituiselta, että tuossa samapalkkaisuus asiassa ei päästä puusta pitkään. Kaikki yritykset kilpistyy joko työnantajien, tai suurempipalkkaisten tyrmäykseen, vaikka kyseessä on selvä perustuslain rikkominen. Ovatko kaikki perustuslakia vartioivat tahot joko ay - liikkeiden tai poliitikkojen talutusnuorassa, että asiaan ei voida puuttua. Luulisi päättäjien ja etenkin tasa-arvovaltuutetun ja oikeusasiamiehen ajavan asiaa ponnekkaammin. Jos asiaan ei puututa, niin tilannehan jatkuu vaan samanlaisena vuodesta toiseen.

Jos asiaa ei muuten voida korjata, niin kaikista tasa-arvoisin keino olisi se, että kaikki palkan korotukset olisivat markkamääräisiä. tällöin tilanne korjautuisi itsestään, vaikka se veisikin aikaa. Niin kauan, kun mukana on prosenttimääräisiä korotuksia.tilanne vaan pahenee. Tällä korotusmetodlla ei tarvitsisi myöskään määritellä mitään aloja, jotka olisivat niitä vähemmän ansaitsevia, eikä sitä onko kyseessä mies-, vai naisvaltainen ala Tämä koskisi kaikkia. Ne puolueet, jotka eivät tätä hyväksy, eivät itse asiassa halua tasa-arvoa ja toimivat toisin sanoen perustuslakia vastaan.

Tiedän, että ajatus tuntuu mahdottomalta, mutta voihan peruspalkan silti porrastaa esimerkiksi koulutuksen, kokemuksen tms. mukaan, mutta korotukset eivät syrjisi ketään samassa kategoriassa olevia. Onhan selvää, että akateemisen loppututkinnon suorittaneen ja vuosia opiskelleen palkka ei voi olla sama, kuin pelkän kansa-, tai peruskoulun käyneen henkilön palkka, joten kyse on lähinnä siitä saavatko kaikki samassa kategoriassa olevat samaa palkkaa, vai onko palkkaeroon jokin hyväksytty syy. Pitää siis määritellä vain ne syyt, jotka voivat vaikuttaa palkkaeroon ja syyt pitää olla yhteneväiset riippumatta tekijästä. En väitä, että tämä olisi mikään helppo ratkaisu, mutta palkkaerojen syy pitää olla yleisesti hyväksytty, ei mikään perustuslaissa mainittu eriarvoistamistekijä, kuten sukupuoli, uskonto, erilainen kulttuuri, ihonväri tms. kuten ns. pärstäkerroin. Tiedän, että on olemassa tehokkaita ja vähemmän tehokkaita työntekijöitä, mutta miten se vaikuttaa palkkaan on vaan päätettävä ja perusteltava yhtenä hyväksyttynä syynä. Ei sen mukaan miellyttääkö jokku työntekijä vai ei (juuri se pärstäkerrointekijä)..  

 

1.3.2020

1) Tuohon eiliseen kommenttiini liittyen: On aivan eri asia, mitenkä Turkki ja Erdogan toimivat sotilaallisesti ja myös sosiaalisesti omaa maataan ja naapureitaan kohtaan. Se on alle arvostelun. Se lähentelee huonoa diktatuuria. 

 

2) Viimeinkin tämä poliisijohtajien oikeudenkäynti on hovioikeus vaiheessa. Nyt nähdään kohteleeko Suomessa oikeuslaitos samanarvoisesti kaikkia kansalaisia, riippumatta heidän sosiaalisesta asemastaan. Ihmettelin muutama vuosi sitten sitä, että joku oli vuotanut poliisien käyttämän listan muistaakseni ihmisistä, jotka olisivat jollain tapaa epäilyttäviä Suomen kannalta. Kun silloista poliisin ylintä johtoa haastateltiin TV:ssä hänen ensimmäinen reaktionsa oli saada esiin henkilö, joka oli asian vuotanut julkisuuteen. Hän korosti tämän henkilön paljastamista ykkös asiana. Itse asian, eli tuon listan olemassaolon hän sivuutti täysin.

Voi olla, että muistan tuon vuodon aiheen väärin, koska siitä on vuosia, mutta tuo poliisijohtajan reaktio jäi mieleen. Nykyinen oikeudenkäynti on siitä mitenkä poliisi on rekisteröinyt omat tietolähteensä esimerkiksi Aarnio-jupakassa. En tiedä, mikä on puolustuksen tämän kertainen syy johon vedota, mutta käräjäoikeudessa se muistaakseni oli se, että poliisilla ei ollut kunnollisia ohjeita, mitenkä tietolähteitä pitäisi rekisteröidä, kuitenkin samalla todettiin, että selvien ohjeiden tekeminen on poliisijohdon vastuulla. Minä ymmärrän niin, että puolustuksen perustelu perustui siihen, että poliisijohto oli lyönyt laimin oman tehtävänsä. kuitenkin lopputulos oli käräjäoikeudessa vapauttava tuomio poliisijohdolle. Jossain mättää.

 

29.2.2020

Näinä päivinä yhtenä uutisten aiheena on ollut Turkin pakolaistilanne. On täysin ymmärrettävää, että jos maahan tulee 3,6 miljoonaa uutta pakolaista, joita mikään euroopan maa ei huoli kontolleen, on pakko tehdä jotain asian ratkaisemiseksi. Vaikka olisi mitä sopimuksia EU:n kanssa, niin EU:n on pakko ottaa myös osavastuu näin suuresta ihmisjoukosta. En tiedä mikä on tarkalleen Turkin taloudellinen tilanne tällä hetkellä, mutta EU:n jäsenmailla on yhteenlaskettuna paljon parempi tilanne.

Yksin Saksassa on suunnilleen yhtä paljon asukkaita kuin Turkissa -vähän yli 80 miljoonaa. Mitä Saksa tuumaisi, jos heille tulisi yks' kaks 3,6 miljoonaa asukasta lisää. Kuitenkin, jos verrataan maiden bruttokansantuotettaan, niin Turkilla se oli v.2017 n. 851 Miljardia ja Saksalla samana vuonna n. 3677 Miljardia. Silti Turkkia pakotetaan ottamaan vastuu näiden 3,6 miljoonan pakolaisen vastaanottamisesta ja sosiaalihuollosta. Kysyisin, että onko tämä reilua.

 

28.2.2020

Katselin Ylen sivuilla artikkelia: Miksi Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen seisoo? Varman Murto: "Trumpin hallinto on laukaissut taloudellisen neutronipommin".

Onko todella niin, että Eurooppa suostuu olemaan täysin alisteinen USA:n diktatuurille? Eihän tämä mitään muutakan ole. Jos Donald Trump on USA:n presidentti vielä seuraavien presidentin vaalien jälkeen, niin Euroopan on pakko alkaa reagoimaan ja alkaa eristämään USA ulos kaikilla mahdollisilla sektoreilla.

Tämä tarkoittaisi samalla sitä, että Eurooppa alkaa kehittämään entistä tarmokkaammin kaikkea sitä, missä nyt joudumme turvautumaan USA:n talouteen ja tuotteisiin. Tulisimme vähin erin omavaraisiksi kaikilla tärkeillä aloilla. Tämä olisi vastaava kuuri, kuin sotakorvaukset tekivät Suomelle. Meidän oli pakko kehittää omaa teollisuuttamme, jotta selvisimme niistä. Tämä olisi vähän saman suuntainen ajatus, kuin Katri Kulmuni esitti omasta käyttöjärjestelmasta ja www-selaimesta.

Tiedän että tämä ei tulisi olemaan helppoa, mutta Trump suorastaan pakottaa siihen. Emme voi vaan olettaa, että Trump ei käyttäisi hyväkseen kaikkea, millä kiristää Eurooppaa, joten on päästävä irti kaikesta, millä hän voisi kiristää otettaa Euroopasta. Hänen mottonsa on mitä konkreettisimmin "Amerikka ensin keinoja kaihtamatta". Jos hän tekee samoin kuin Venetzuelalle -pakottaa kaikki amerikkalaiset yritykset (google, microsoft, jne. paljon muita) katkaisemaan suhteensa Eurooppaan, se tapahtuisi hetkessä vain hänen päähänpistostaan ja allekirjoitksellaan. Se vaikuttaisi kaikkeen myös Euroopan sisällä, oli sitten kyse vaikka sähkön jakelusta liikenteestä tai mistä tahansa yleisetä ja yksityisestä toiminnasta, jotka käyttävät esimerkiksi tietokoneita, joissa on heidän ohjelmiaan tai kompponenttejaan.

Nyt meillä on vielä aikaa reagoida tähän uhkakuvaan. Tämä ei ole mitään kilpavarustelua, vaan varautumista omavaraisuuteen, mikä olisi eduksi joka tapauksessa, riippumatta siitä kuka on seuraava USA:n presidentti. Normaalia kehitystä pitää vaan nopeuttaa ja investoida nimenomaan tuotekehitykseen - etenkin infrastruktuurin alueilla.

 

27.2.2020

Mediassa puidaan jälleen kerran Suomen suhtautumisesta sotilasliittoihin. Suomi kertoo ulospäin olevansa liittoutumaton valtio, mutta käytännössä Suomella on useita sotilaallisia sopimuksia eri valtioiden kanssa. Onko tämä liittoutumista vai ei, se on saivartelua sanojen merkityksestä. Joka tapauksessa ilman minkäänlaisia sotilaallisia sopimuksia tuskin mikään valtio selviää yksin, vaikka kuinka uhoaisivat ulospäin. Kyse lienee pitkälti siitä onko käskyvalta Suomen puolustusvoimien käyttöön kriisitilanteissa yksin Suomella, vai onko se alistettu ulkopuolisten käyttöön.

 

Jos liittyisimme Naton jäseneksi, oma käskyvaltamme kaventuisi. Nyt olemme sopimuspohjalla, eikä kukaan voi tulla ulkoapäin sanomaan milloin ja missä joukkojamme käytetään. Niin kauan kun sopimuksissa ei velvoiteta Suomea alistamaan joukkoja vieraan vallan komennukseen, ollaan mielestäni terveellä ja asiallisella pohjalla.

 

On päivän selvää, että jos Suomeen hyökätään, se todennäköisesti liittyy yleis-eurooppalaiseen tilanteeseen. Tällöin joukkoja tarvitaan eri puolilla Eurooppaa samanaikaisesti. Näin ollen sillä on markitystä käsketäänkö Suomen puolustusvoimat jonnekin Euroopan kriisipesäkkeeseen, jolloin omassa maassamme on puolustusvaje, vai puolustammeko ensisijaisesti Suomea täydellä miehistöllä ja kalustolla. Natokiihkoilijoiden pitäisi ajatella tätäkin puolta asiassa.

 

26.2.2020

 

Mediassa kommentoidaan Katri Kulmunin ideoita kehitellä eurooppalaista käyttöjärjestelmää ja www-selainta. Minusta tuntuu, että Kulmuni ei ole tehnyt kotiläksyjään kunnolla ja perehtynyt asiaan kunnolla. Meillähän on jo valmis käyttöjärjestelmä "Linux". Kyse on vaan siitä, että pelkällä käyttöjärjestelmällä ei paljoa tehdä, jos siihen ei ole tehty myös sille sopivia sovelluksia. Linukxia en tunne tarkemmin, mutta todennäköisesti siihen on kehitetty myös aikamoinen määrä sovelluksia, koska se on levinnyt maailman käytetyimpien käyttöjärjestelmien joukkoon. Kun tehdään avoin koodi, jota jokainen voi muokata mieleisekseen, sen voi muokata myös rikolliseen käyttöön. Siksi esimerkiksi minulla sitä ei ole

.

Vaikka en luota myäskkään googlen tai microsoftin tuotteisiin koska niissä on aivan sama vaara kuin Trump uskoo olevan Kiinalaisissa Huawein tuotteissa. Tietojen hyväksikäyttäjä on vaan eri valtio. Siksi olen päätynyt tuotteisiin, joihin on olemassa parhaat mahdolliset tietoturvaohjelmat. Emme koskaan voi välttyä siltä, että on valmistaja kuka tahansa, niihin iskeytyy aivan samat virukset ja troijalaiset vakoiluohjelmat kuin nyt ttiedossa olevat. Siksi tukeudun niiden paljastamiseen.

 

Ongelma on se, että niitä kaikkia pitää päivittää, jotta kaikki uudet löydetyt tietoturva-aukot saadaan umpeen. Kun vaikka käyttöjärjestelmää päivitetään meillä ei ole hajuakaan mitä päivitysten mukana saadaan koneelle -ehkä parempi vakoiluphjelma, jota ei vielä ole havaittu. Tai uusi aukko, vanhan paljastuneen tilalle, jota joku kansallinen tiedusteluorganisaatio voi hyödyntää.

 

Tämä voi kuullostaa vainoharhaiselta, mutta ikävä kyllä todellisuutta, jota on vaikea käyttäjätasolla todistaa. Siksi olen jo aiemminkin kirjoittaut siitä, että pitäää tiedostaa se, että kaikki mitä internettiin laitetaan pitää olla sellaista tietoa, joka saa mennä yleiseen käyttöön. On olemassa hyviä järjestelmiä, jossa asiat ovat salasanojen ja muiden turvajärjestelyjen takana, mutta mikää ei ole 100% varma.

 

25.2.2020

Sähkönsiirtohinnat ovat Marja Sannikan ohjelman aiheena. Siinä ei sinänsä ollut mitään mullistavaa uutta tietoa, mutta pisti ajattelemaan siirtohinnan muodostumista verrattuna varsinaiseen sähkön käyttöön, eli energian hinataan. On selvää, että energiayhtiöt ottavat kaiken irti siitä, että heidät pakotetaan lisäämään verkkojen siirtovarmuutta, eli kaivamaan verkot maahan. En tiedä mikä on kunkin verkkoyhtiön tilanne kaapeloinnissa maan alle, mutta kaivatin oman talojontoni Vantaan energialla maan alle ja maksoin sen itse. Silti siirtohinta on edelleen sama, kuin enne maakaapeliin siirtymistä, eli maksan myös yleisen verkon kustannuksia. Se on ymmärrettävää, jos kohtelu olisi sama kaikille omakotitaloille, eli kaikki maksaisivat oman talojohtonsa maakaapeloinnin itse. Näin ei kuitenkaan ole.

Kaikenkaikkiaan siirtohinnan muodostumisessa nykyisin on perusmaksu ja energian kulutuksesta riippuva maksu. Jos kulutus on pientä jossain yhden hengen mökissä, saattaa siirtohinta muodostua tuon perusmaksun vuoksi suuremmaksi kuin varsinaisen kulutuksen hinta. Tässä olisi mielestäni korjaamisen aihetta, eli suhteuttaa siirtohinnasta suurin osa kulutuksesta riippuvaiseksi ja pienentää perusmaksua. Kun nyt suunnitellaan muutosta sähkömarkkinalakiin, niin kannattaisi vähän miettiä näitäkin asioita. Lisäksi pitää saada jonkinlainen kontrolli ja raja-arvo myös siirtomaksujen ennaltaperimiseen muutosaikataulun mukaiseksi. Tottakai verkkoyhtiöiden omistajat ottavat mielellään osingot etukäteen, vaikka muutostyöt olisivat vasta alussa.   

25.2.2020

Myönnän, että olen aina inhonnut ihmisiä, jotka asettavat itsensä muiden yläpuolelle, ei siis ulkoopuolisten toimesta, vaan itse. Joissain tilanteissa se on jopa vaadittua, kuten joskus armeijassa, mutta sielläkin sen voi tehdä monella tavalla. Tunnen tapauksia, joissa esimiehen toiminta on aiheuttanut vain halveksuntaa, mutta myös tapauksia, joissa se on aiheuttanut kunnioitusta kaikilta tahoilta. Meitä on todella "moneen junaan".

 

Ylen sivuilla on Mattias Mattilan artikkeli ja Atso Almilan haastattelu Musiikkimaailman tavoista osoittaa ylemmyyttä. Almilan mukaan kyse on siitä, että kapellimestari haluaa tehdä oman katsantokantansa mukaista musiikkia ja myös huutaminen tuo uskottavuutta. Hän ei omien sanojensa mukaan itse usko muusikkojen alistamisen tekevän heistä parempia muusikkoja.

 

Uskon että alistaminen on aina ainoastaan oman egonsa nostamista. Silllä ei edes yritetä tehdä "alaisista" parempia, vaan osoittaa omaa ylemmyyttään. Vaikka Almila puhuu viime vuosisadan tapahtumista, se koskee mitä suurimmassa määrin myös nykypäivää. Vie yleensä aina pitkän aikaa muuttaa asenteita, ja siitähän tässä on kyse. On totuttu johonkin tapaan hoitaa asioita ja toiset ovat vaan tottuneet siihen, vaikka se olisi täysin jopa lain, saati sitten hyväksyttyjen menettely tapojen vastaista. Joissain tapauksissa -ehkä aika useinkin- kyse on myös pelosta menettää työpaikka, vaikka työsopimuslaki ei sellaista hyväksykään irtisanomisen perusteeksi. Kaikki eivät ole hiustenhalkojia, vaikka yleistietämys lakipykälistäkin olisikin usein paikallaan.

24.2.2020

Minua vähän ihmetyttää nämä tämän talven lakot. Niitä on ollut vaikka kuinka monta ja kaikki päätyvät samaan lopputulokseen. Kannattaako todella olla viikko ja jopa kuukausi kaupalla lakossa päätyäkseen samaan yleiseen linjaan edellisten sopimusten kanssa (3,3 % ja ns.kiky-tunnit pois). Tuntuu kuin lakot olisivat itse tarkoitus eikä lopputulos. Jos lakko ei ole tarpeeksi pitkä, niin jatketaan sitä vielä työsululla. Menee vähän yli ymmärryksen.

23.2.2020

Lisäsin taas vähän tilannetietoa tuonne artikkeliini "SAIRAUSKERTOMUS POTILAAN NÄKÖKULMASTA", koska tilanne käy selvästi huonommaksi tuon hengenahdistuksen suhteen, enkä enää tiedä miten suhtautua tuohon terveyskeskukseen ja sen lääkärivajeeseen. Jos menen istumaan jonnekin toiselle terveysasemalle (niin kehotettiin lehdessä tekemään, koska omassa lääkärikeskuksessa on lääkärivaje) odotan siellä 5-6 tuntia päästäkseni kertomaan jollekin täysin uudelle lääkärille jälleen kerran koko historiani alusta asti ja hän aloitttaa oman tutkimuksensa myös alusta, koska en ole hänen potilaansa. Tuntuu aika toivottomalta. Minä vaan toivon, että jossain vaiheessa EI yksinkertaisesti todeta, että tulen hoitoon liian myöhään eikä asialle voi tehdä enää mitään. No ehkä sekin on yksi tapa päästä potilaasta eroon, kun ei ole lääkäreitä. Vaikka vastuu nykyisen lain mukaan terveydenhuollosta on kunnilla, ei sillä ole mitään merkitystä, koska ei ole mitään sanktioita siitä, että kunta ei hoida vastuitaan. Riittää että kaikki levittelevät käsiään "ei ole lääkäreitä". 

22.2.2020

En tiedä mistä johtuu, että sisäilmaongelma koetaan jonkinlaisena kummajaisena ja kiinteistöjen omistajien taholta yritetään mitätöidä koko ongelma. Jopa THL:n professori Juha Pekkasen mukaan kyseessä voi olla ns. huoliteoria. En tarkalleen tiedä mikä moinen teoria on, mutta nähdäkseni kyseessä on vain huoli siitä, että sisäilmassa voi olla jotain, joka voi sairastuttaa ja ihminen sairastuu pelkästä huolesta.

Minusta vaikuttaa siltä, että asiasta yritetään tehdä vaan jotain, mihin lääkärien ei tarvitsisi puuttua lainkaan. Eli yritetään pyyhkäistä asia maton alle. Tämän päivän teknologia on jo niin korkealla tasolla, että luulisi olevan mahdollista analysoida sisäilma niin tarkkaan. että voidaan nähdä tarkalleen onko siinä todella jotain joka sairastuttaa, vai onko kyseessä vain psyykkinen mielikuva, joka laittaa huolestumaan. Vaikka kyseessä olisi vain "potilaan" mielikuva, se on hänelle todellisuutta, jolloin voisi perustellusti pyytää psykologin apua ja päästä esimerkiksi KELA -korvausten piiriin. 

21.2.2020

Olen vähän ymmälläni sellaisesta termistä kuin syytesuoja. Meediassa käydään keskustelua siitä, että kansanedustajalla on syytesuoja. Kuitenkin kansanedustajia on syytetty ja tuomittu milloin mistäkin. Jos syytesuoja koskee vain sanan käyttöä, niin silloin kansanedustaja voisi sanoa mitä sylki suuhun tuo, josta ei-kansanedustaja joutuisi syytteeseen. Silti kansanedustajien vastuuseen kuukuu myös kunniallinen käyttäytyminen.

Viimeisin myrsky on menossa valtakunnan syyttäjän tulkinnoissa kansanedustaja Mäenpäätä vastaan. Jos maahanmuuttajia verrataan vieraslajeihin, niin onko se kunniallista käyttäytymistä, vai rasismia? Toinen syyteharkinnassa oleva asia on Pekka Haaviston tapaus. Hänkin on kansanedustaja ja ministeri. Koskeeko syytesuoja häntä? Ilmeisesti ei, koska asia menee esitutkintaan ja tulee takaisin perustuslakivaliokuntaan joskus aikanaan, lultavasti syksyllä.

En tiedä tosiasioita, mutta nämä asiat ovat näköjään tulkinnanvaraisia juttuja. Minulle on tullut mielikuva, että ainakin Haaviston tapauksessa kyse on seuraavista presidentin vaaleista ja koska Haavisto on liian iso vastus mille puolueelle tahansa, hänet yritetään saada pois pelistä keinolla millä hyvänsä, tai ainakin mustamaalata. Käytännössä siinä voi kuitenkin käydä niin, että tällä operaatiolla saadaan aikaan vaan vyöry sympatiaääniä Haavistolle. Tässä tullaan näkemään onko perustuslakivaliokunta todella perustuslakituomioistuin, vai politiikan pelinappula. Ratkaisu tulee perustua vain oikeudellisiin näkökohtiin, ei puoluepolitiikkaan.

20.2.2020

Toivottavasti blogipäivityksiini ei tule katkosta, koska läppärini osoittaa välillä haluja irtisanoutua tehtävästään. Oireet ovat selvästi emolevyyn viittaavia. Nyt kuitenkin jatkan niin kauan kuin mahdollista. Uutta konetta ei ihan vielä tee mieli hankkia. 

Tämän päivän Marja Sannikka ohjelmassa keskusteltiin taas asiasta, joka on tullut esiin heti, kun päätettiin vanhustenpalvelun 0,7 -mitoituksesta. Mistä ottaa ne puuttuvat hoitajat. Näyttää yhä selvemmin siltä, että välittämättä ohjeistuksista, kunnat eivät huomioi asiaa ainakaan lyhyellä tähtäyksellä budjeteissaan. Otetaan hoitajat kotihoidosta. Samalla kotihoitoon laitetaan vanhuksia, joiden paikka olisi selvästi laitoksessa. En tiedä mistä johtuu, että asiaan ei voi puuttua jämäkämmin esimerkiksi THL:n toimesta.On aivan sama mitä ohjeita, tai määräyksiä annetaan, jos niitä ei noudateta. Eikä noudattamattomuuteen puututa jämäkästi. Tilanne vaan jatkuu ja osapuolet levittelee käsiään. Näyttää aika toivottomalta vanhusten kannalta. Rikotaan mieluummin lakia, kuin lisätään kunnan veroäyriä. Olisiko jo aika saada tuo SOTE tai ainakin sen Sotealueiden taloudellinen puoli päätökseen. Myönnän, että tässä on lähivuosina myös oma lehmäni ojassa. Jos ikä alkaa 8:lla ei voi odottaa toiveikkaana mitä tapahtuu kymmenen vuoden kuluttua.

19.2.2020

Ylen sivuilla on tekstiä Marja Sannikan haastatteluohjelmasta, missä hän haastattelee ja ihmettelee: Mikä on vikana nykyisessä peruskoulujärjestelmässä, koska se näyttää olevan jonkin ihmeellisen koulu-uudistuksen kourissa, josta vähän joka puolella ihmetellään sen toimivuutta. Näin ulkopuolelta saa sen käsityksen, että on tehty uudet suunnitelmat jossain kirjoituspöydän takana kyselemättä alan asiantuntijoilta eli opettajilta ja oppilailta mitään. Pääasia näyttäisi olevan tehdä uudistus vain joidenkin ideoiden pohjalta ja nimitetään niitä vaikka ilmiöoppimiseksi ja tehdään uudenlaisia koulutiloja siltä pohjalta, että oppilaat voivat mennä ja tulla mitenkä haluavat, mikä tekee tiloista oppimisen kannalta rauhattomia.

Ei jokainen uudistus ole aina positiivinen. Näin radikaalit muutokset pitäisi perustua tutkimuksiin ennen niiden toteuttamista. Tässä ollaan menossa aivan samaan lankaan, kuin joskus -70 - 80 luvuilla avokonttorit työpaikoilla. Nyt niitä ollaan muuttamassa väliseinillä ns. koppikonttoreiksi. Kuviteltiin, että keskinäinen kommunikointi edistää työskentelyä, eikä lainkaan ajateltu mitä negatiivisia vaikutuksia se tuo mukanaan: Täysi rauhattomuus keskittyä työhönsä.

Yritin aikoinani omalla työpaikallani toimia silloisena työsuojeluvaltuutettuna ja ns. yhteistyökomitean jäsenenä toimia avokonttoria vastaan, koska silloin oli suunnitteilla ja rakenteilla uusi pääkonttorirakennus yritykselle, jonka palveluksessa olin. Perusteluni meni täysin kuuroille korville. Suunnittelijana oli kuuluisa arkkitehti omine ideoineen ja kun ajatukset oli myyty yritysjohdolle, niitä oli mahdotonta muuttaa.

Nyt ilmeisesti koulumaailmassa tehdään parhaillaan taas samaa virhettä. Kyllä tällä tavalla saadaan Suomen PISA -tulokset alas. Ilmeisesti nuori arkkitehtipolvi on keksinyt taas kuolemattomat ideansa, joita pitää itsepäisesti kokeilla. Vanhat arkkitehdit elävät heidän mielestään muinaismaailmassa eikä ymmärrä uusia hienoja ideoita. Unohdetaan se tosiasia, että on kyse lapsista ja nuorista, joista jokainen on oma yksilönsä. Osa voi hyvinkin työskennellä melussa ja osa etsii mahdollisimman rauhallisen paikan.

Koska tämä "avokonttorivillitys" ilmeisesti vaan leviää, niin yksi mahdolisuus olisi esimerkiksi kuulokkeet kaikille koulun puolesta. Jos joku vaatii ääntä, vaikka musiikkia, voidakseen keskittyä, sen saa vaikka kuulokkeiden kautta häiritsemättä muita. Nykytekniikalla opettaja voi hyvin ohjata kuulokkeiden käyttöä vaikka oman pöytänsä takaa, jos haluaa puhua luokalle. Tämä voi jopa pistää oppilaan keskittymään paremmin myös hänen sanoihinsa, kun se tulee kuulokkeiden kautta, juuri hänelle. Kuulokkeet nykyisin voivat olla pieniä ja huomaamattomia, tai sitten koko korvan peittäviä, jos halutaan täysi hiljaisuus ulkopuolelta. Näin sivullisena näyttäisi siltä, että normaali talonpoikaisjärki on täysin unohdettu. Eletään jossain yksipuolisessa teoriamaailmassa, jota ei tarvitse edes tutkia sen enempää.

18.2.2020

Ylen sivuilla 17.2.2020 oli Robert Sundmanin artikkeli, jonka mukaan samapalkkaisuusohjelman valmistelu keskeytyi (tiedote alla). Ilmeisesti suurelta osin oltiin yksimielisiä aiheesta, mutta valmistelu kaatui itsestään selvyyteen, eli työnantajat eivät halua minkäänlaista tasa-arvolisää naisvaltaisille aloille. Sen sijaan he esittävät ns. segregaation purkamista työehtoneuvottelujen yhteydessä sekä sukupuolivaikutusten arviointia.

Ihmettelen mihin valmistelut kaatuivat todellisuudessa, koska on turhaa olettaa, jotain tasa-arvolisää kesken sopimuskausien. Missä muualla moista arviointia voisi tehdä, kuin työehtoneuvottelujen yhteydessä. Olen aiemminkin kirjoittanut tästä samasta aiheesta oman ehdotukseni: Olisi sovittava esimerkiksi 10 vuotta, tai jokin vastaava pidempi jakso, jonka aikana tasa-arvo pitäisi saavuttaa. Kun tämä ajanjakso on yhteisesti sovittu, on kyse enää siitä mitenkä tasa-arvoerät jakautuvat tälle kaudelle. Onko se tasajako vai jonnekin painotettu. Tasajako jokaiselle sopimuskaudelle tänä, esimerkiksi 10 - vuoden aikana. voisi olla helpoiten sovittavissa. Normaalien sopimuskausien pituus voi siis olla täysin erillään tästä tasa-arvosopimus kaudesta. Normaaleissa sopimuksissa pitää vaan siis muistaa nuo sille kaudelle sovitut tasa-arvoerät olivat ne sitten euroja tai prosentteja.

Koska markkamääräisiä eriä voi olla vaikea arvioida 10 -vuoden päähän, voi prosenttikorotukset olla helpompi määritellä. silti niitä voi painottaa halutulla tavalla koko kaudelle. On siis sovittava vertailtavaksi ne miesvaltaiset alat ja sopimukset, joihin naisvaltaisia sopimuksia verrataan. Tällöin  on määriteltävä vain tasa-arvo prosentit kunkin viimeisen miesvaltaisen sopimuksen pälle. Tavoitteena on se, että kun tuo sovittu aika, esimerkiksi 10 -vuotta menee umpeen, niin eroa miesten ja naisten palkoissa ei enää saa olla.Tämä tietysti koskee myös kaikkia aloja, joissa on kumpaakin sukupuolta.   

On siis sovittava ensin vain ajan jakso, minä aikana tasa-arvo pitää saavuttaa. Koska kyseessä on myös perustuslain tasa-arvopykälän (§6 Yhdenveraisuus) vastainen tilanne olisi mielestäni mukana neuvotteluissa oltava myös oikeusasiamies, sekä tasa-arvovaltuutettu.kyseisessä perustuslain pykälässä on mainittu erikseen mm. palkka. Kun kyseessä on perustuslaki, sen noudattamisesta ei voida sopia minkään työmarkkinaneuvotteluja koskevien lakien sanamuodoista, tai ns. yleistyneestä, maan tavasta. Myöskään asiaa ei voi jättää poliittisin perustein valitun perustuslakivaliokunnan ratkaistavaksi, koska heistä jokainen pitäisi jäävätä itsensä. Käsittely pitää olla vain oikeusperusteinen.

 

Samapalkkaisuusohjelman valmistelu keskeytyi

Sosiaali- ja terveysministeriö  13.2.2020 14.09
TIEDOTE

Kolmikantaisen samapalkkaisuusohjelman neuvottelut keskeytyivät tänään. Hallitus ja työmarkkinajärjestöt eivät saavuttaneet yksimielisyyttä siitä, minkälaisilla toimenpiteillä sukupuolten välistä palkkaeroa saadaan kavennettua.

Osapuolet ovat neuvotelleet hallitusohjelmaan sisältyvän samapalkkaisuusohjelman sisällöstä pitkään. 

Samapalkkaisuuden kannalta keskeisiä painopisteitä ovat työn vaativuuden arviointi, palkka-avoimuuden lisääminen ja työelämän segregaation purkaminen sekä työ- ja virkaehtosopimusten sukupuolivaikutusten arviointi. 

Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Thomas Blomqvist kuitenkin lupaa, että työ palkkatasa-arvon eteen jatkuu:

”Sisällöstä ja toimenpiteistä ei neuvotteluissa päästy yksimielisyyteen. Hallituksen tavoitteiden mukaista työtä naisten ja miesten palkkaeron kaventamiseksi ja tasa-arvolain samapalkkaisuusperiaatteen toteuttamiseksi jatketaan joka tapauksessa.”

Lisätietoja

Erityisavustaja Silja Borgarsdóttir Sandelin
puh. 0295 150 116, silja.borgarsdottirsandelin(at)om.fi

17.2.2020

Jälleen mediassa on aiheena posti ja sen tulos. Vaikka joulukortti volyymista katosi kolmannes teki Posti Oy silti viime vuonna 39 miljoonan euron tuloksen. Tämä kertoo samalla siitä, kuinka ylimitoitettuja postimaksut ovat. Niitä nostettiin peittämään logistiikkapuolen virheinvestointien tappioita.

Olen aikaisemminkin peräänkuuluttanut sitä, että Kirje - Posti pitää erottaa omaksi yhtiökseen ja logistiikkapuolen pitää hoitaa omat tappionsa. Posti on toiminut satoja vuosia omana valtion ylläpitämänä virallisena elimenä, eikä minään logistiikkayritysten tukijalkana. Postin uusi toimitusjohtajakin enteili sitä, että kirjejakelu harvenee, eli logistiikkapuolen tukeminen kirjepostilla tulee jatkumaan. Vaikka kirjepuoli tuottaa voittoa, niin silti jakelua pitää harventaa. Ainoa johtopäätös on se, että logistiikka puoli tarvitsee lisätuloja, jotta kokonaisuus jäisi positiiviseksi. 

Haluaisin nähdä tarkemman tilinpäätöksen, missä kirjejakelu ja logistiikka ovat erillään. 

16.2.2020

Ylen sivuilla 14.2.2020 on Timo-Pekka Heiman artikkeli Marja Sannikan TV-ohjelmasta, missä haastateltiin Yhteiskuntatieteen professori Teppo Krögeriä, entistä Sosiaali- ja terveysministeri Maria Gutzeninaa ja Geriatrian asiantuntijalääkäri Harriet Finne-Soveria nykyisestä vanhusten hoidosta. Artikkelissa on katsottavissa videona koko ohjelma.

Päällimmäisenä jäi mieleen professori Krögerin maininta siitä, että nykyinen vanhustenhoito rikkoo perustuslakia. Pelkkä hoitajamitoitus lakiin on vain pieni askel oikeaan suuntaan, mutta sekin tulee voimaan vasta kolmen vuoden päästä. Maria Gutzenina katsoi asiaa lähinnä poliitikon näkökulmasta ja puolusti asian käsittelyä pitkän ajan puitteissa. Harriet Finne-Soveri näki asian meidän kaikkien arvostuksen puutteena vanhuksia kohtaan.

Pitää varmasti paikkansa, että sillä on valtava taloudellinen vaikutus jos asia yritetään saada nopeasti kuntoon, mutta jos ajatellaan kokonaisuutta talouden kannalta, niin Suomessa vanhustenhoitoon satsataan noin Miljardi vähemmän kuin naapuri pohjoismaissa. Nykyisessä budjetissa asiaan on uhrattu 5 -Miljoonaa, puuttuu siis 955 Miljoonaa. Kaikki puolueet korostavat, että kyseessä on arvovalinta. Se todellakin kuvastaa kuinka paljon arvostamme vanhuksia. Vanhukset ovat vain menoerä ja voi jättää kaiken muun investoinnin varjoon, vaikka sitten rikkomalla perustuslakia. Miksi esimerkiksi perustuslakivaliokunta ei puutu siihen, vaan joihinkin sanamuotoihin SOTE -laeissa. Pitäisikö meilläkin olla todella oma perustuslakioikeus, eikä puolueista koottu porukka, joka ajattelee oman puolueensa väristen lasien läpi asioita. Perustuslaki sinänsä jää vain jonkinlaiseksi alaviitteeksi. Alan olla Unkarin pääministerin kanssa tuossa asiassa samaa mieltä. Luulisi että ainakin Oikeusasiamies tai oikeuskansleri puuttuisi asiaan. Sitä vartenhan he ovat. 

Näyttää kovasti siltä, että asioiden saaminen edes siedettävään kuntoon vie niin kauan, että minä en siitä ehdi nauttimaan. Minua suoraan sanottuna pelottaa tulevaisuus. Poliitikot vaan kinastelevat keskenään kuin murrosikäiset ja vanhukset elävät mitenkä kukin pystyy omaa reaalimaailmaansa.   

15.2.2020

Ylen tietojen mukaan joka kolmas suomalainen mies jättää armeijan käymättä psyykkisistä syistä. Fyysinen rasitus on aivan marginaalisessa osassa. Minä olen olettanut tähän asti, että nimenomaan fyysinen rasitus on liikaa nykynuorisolle. Miehiä artikkelin mukaan ahdistaa se, että joutuu nukkumaan muiden kanssa samassa tuvassa. En tiedä mikä on totuus ja mikä teatteria, mutta jos vaatimuksena on oma huone, on menty kasvatuksessa todella paljon pieleen.

Minusta tämä ratkeaisi parhaiten ns. siedätyshoidolla. En tiedä onko tämä sitä vapaan kasvatuksen tulosta, mutta jos nuoren miehen mieli järkkyy siitä, että joutuu nukkumaan samassa huoneessa muiden kanssa, niin mitähän tapahtuisi todellisessa kriisitilanteessa. Ei heille voi ainakaan asetta antaa. Siinä olisi kaikki vaarassa.

Jos heistä on tarkoitus jollain tavalla saada yhteiskuntakelpoisia, niin on jätettävä herkkähipiäisyys pois ja pitää vähintään normaali alokas aika armeijassa muiden mukana. Epäilen, että tuon kahden kuukauden jälkeen ainakin suurimmalta osalta pelkotilat häipyisivät. He eivät vaan ole tottuneet olemaan muiden kanssa ja noudattamaan muita kuin omia päähänpistojaan.

14.2.2020

1) Telia, DNA ja Elisa kauppaavat jo 5G puhelinliittymiä, vaikka ne eivät käytännössä toimi kuin muutamilla paikkakunnilla, lähinnä paikoin pääkaupunkiseudulla. Jos menee vaikka mökille Keskisuomeen, siitä ei ole mitään hyötyä. Kuitenkin liittymän kuukausihinta on useita kymppejä kalliimpi,  kuin 4G:n.

On jopa kyseenalaista sen tuoma hyöty puhelin liikenteessä. Puheessa hyötyä ei edes huomaa. Ainoa millä sitä voi jotenkin perustella, on teräväpiirtokuvien lähettäminen. On kuitenkin aika epätodennäköistä, että kamerakuvien laatu teräväpiirtona eroaa paljonkaan 4G kuvasta. Itse en tule 5G puhelinliittymää hankkimaan, mutta jos ajatellaan tiedon siirtoa tietokoneiden välillä, niin siinä 5G: hyöty on ilmeinen, jos siirrettävän tiedon määrä on esimerkiksi satojen Megojen tai Gigan luokkaa. Sekin tietysti edellyttää, että sekä vastaanottava, että lähettävä laite on 5G nopeuksinen, eli koko yhteys alusta loppuun toimii 5G siirtona. Muutoin koko yhteys toimii hitaimman mukaan.

2) Ylen sivuilla 12.2.2020 on artikkeli CIA:n ja Sveitsiläisen Crypto AG:n yhteistyöstä ainakin USA:n ja Saksan tiedustelupalvelujen kanssa. Todennäköisesti mukana on myös muita maita, jotka ovat saaneet tietoja samojen salausjärjestelmien kautta. He ovat myyneet salausjärjestelmiä useisiin maihin, mutta todellisuudessa järjestelmä on tehty keräämään tietoja tietoliikenteestä, jota niiden on pitänyt salata.

Olen kirjoittanut tästä samasta asiasta jo pari vuotta sitten ja viimeksi 21.9.2019, en tosin silloin tiennyt tätä mainittua tapaa, jolla tietojen keruu on tehty. Tämä ei tietenkään ole ainoa tapa, jolla tietoja kerätään, koska esimerkiksi USA:ssa ei myönnetä toimilupaa operaattoreille, jos heille ei anneta samalla takaporttia kerätä tietoja. En tiedä perustuuko tämä kansainväliseen  passiiviseen lawful intercept -toimintoon, vai johonkin muuhun. 

13.2.2020

Olen aikaisemminkin ihmetellyt tätä ilmastokikkailua. Nyt julkistetaan kuntakohtaisia lukuja, joissa ei kuitenkaan ole kaikki kuntakohtaiset päästöt. Miksi teollisuus unohdetaan, mutta maataloutta ei. Vedotaan siihen, että ei ole saatavilla kuntakohtaisia lukuja, mutta maakohtaisia on. Lisäksi luvuissa ei lainkaan huomioida metsiä, jotka ovat hiilinieluja.

On aivan järjetöntä julkistaa lukuja, jotka pätevät vain osittain ja vääristää kokonaiskuvaa. Ei ilmasto välitä siitä onko jokin päästö kompensoitu rahalla vai ei. Ilmaan pääsee kompensoinnista huolimatta sama määrä hiilidioksidia, tai muita kasvihuonekaasuja. Ainakin minua kiinnostaisi ne todelliset luvut, missä ovat ne suurimmat päästöjen aiheuttajat riippumatta siitä kuinka monta asukasta jossain kunnassa on, tai onko päästöistä maksetu jollekin huu-haa yritykselle, vai ei. Esitetään jotain teoreettisia lukuja, jotka perustuvat vaikka minkä laisiin kompensointi algoritmeihin. Tällä saadaan vaan kokonaiskuvaa hämärrettyä, mikä lienee tarkoituskin.

Elina Rantalainen on kirjoittanut hyvän artikkelin Ylen sivuilla 12.2.2020. Siinä esitetään ihan aiheellisia kysymyksiä julkaistusta tilastosta. Suomen ympäristökeskuksen Johannes Lounasheimo vastaa tilastosta ja vastailee omasta näkökulmastaan. Vastaukset vaan vahvistavat sitä, että ei ole tarkoituskaan julkistaa todellisuutta, vaan tietyin ehdoin valikoituja totuuksia. Jos joku katselee vain julkistettuja tuloksia tietämättä mihin ne perustuvat, tulee väistämättä harhaanjohdetuksi.

12.2.2020

1) Ihmetyttää tuo useiden vuosien debatti siitä, pitääkö peruskoulun todistukseen laittaa sanallinen arviointi, vai numeroarviointi. Pitääkö kaikki antaa jonkinasteisina lakeina tai muina säädöksinä. Luulisi opettajatason ihmisten osaavan itse päättää mikä vastaa parhaiten mitäkin tapausta. Ei luulisi olevan kovin vaikeaa painattaa todistuslomakkeita, joissa on kenttä numeroille sekä sanalliselle arvioinnille ja jättää opettajan arvioitavaksi, milloin numero kaipaa sanallista selitystä. Eri asia on, että annetaan yhteneväiset ohjeet numeroiden vaatimuksista, jolloin esimerkiksi arvosana 8 annettaisiin koulusta riippumatta, jos 8:n kriteerit täyttyvät.

Pitääkö kaikki todella pureskella opettajille valmiiksi ja säätää tarkat ohjeet. Tuntuu kuin tässä olisi kyse vain kouluhallituksen vallan osoituksesta ja tärkeyden korostamisesta. Tästä on tullut jonkinlainen arvovaltakysymys.

2) Kiistely muodostelmaluisteluvalmentajan käytöksestä näköjään jatkuu. Ihan kuin luistelijoiden kertomuksia ei uskottaisi, vaikka heitä on kymmeniä, jotka vahvistavat kohtelun todenmukaisuuden. Tämä ehkä kuvastaa sitä todellisuutta, että luistelijoiden pitää olla hiljaa ja vain totella valmentajaa. On täysin selvää, että jos kerätään nimikirjoituksia luistelijoiden vanhemmilta syytöksen valheellisuudesta, he ovat monessa tapauksessa valmentajan puolella, koska he itse ovat niitä, jotka huutelevat  kentän laidalta, että ”Tapa se vastustaja”.

Monelle urheilijan vanhemmalle näyttää olevan tärkeämpi se, että lapsi menestyy urheilijana, kuin se, että lapsi voi hyvin. He todennäköisesti yrittävät kompensoida omaa epäonnistumistaan urheilijana.

11.2.2020

Lehdissä on useita kirjoituksia negatiivisista kokemuksista siitä, että jokin kuntien tai kaupunkien vastuulla oleva toiminta yksityistetään. Virossa ollaan vaikeuksissa, koska vesilaitoksen putkistoa yksityistämisen jälkeen ei ole mitenkään uudistettu. Käytetään vaan loppuun ne putket, joihin kaupunki on aikoinaan investoinut. Todennäköisesti siinä vaiheessa, kun olisi pakko investoida uuteen putkiverkostoon, yhtiö joko lopettaa toimintansa, koska tulolähde on imetty kuiviin, tai ajetaan tietoisesti konkurssiin ja jatketaan muulla nimellä jossain uudessa kohteessa.

Tanskassa ihmetellään sitä, että yksityinen vesilaitos tuottaa liian vähän. Toisin sanoen siellä on korotettava vesimaksuja, jotta yksityinen yritys voisi maksaa suurempia osinkoja omistajilleen.

Olen nähnyt kirjoituksia, että Suomessa kaavaillaan aivan saman tyyppistä yksityistämistä vesilaitoksille. Olisiko viisasta ottaa vähän oppia naapureista.

Tässä ollaan ilmeisesti samanlaisen ongelman äärellä, kuin SOTE -yrityksissäkin Suomessa. Yksityistetään, jotta palvelu saadaan pois kuntien budjeteista. Sillä ei ole kuntien kannalta mitään merkitystä, kuinka paljon se tulee maksamaan kansalaisille. Auttaisikohan se jotain asiaan, että kansalaisten tuloista vähennetään kaikki yhteiseen infraan ja sote-palveluihin maksettaavat menot ennen verotusta. Se laskisi verotuloja niin paljon, että se olis pakko huomioida. Käytännössä se ilmeisesti pakottaisi yhteiskunnan säätämään jonkinlaista lakisääteistä rajoitusta siihen kuinka paljon jokin palvelu saa kuntalaisille maksaa. Nykyisellään yksityiset yritykset esimerkiksi hoiva-alalla imevät asiakkaat kuiviin viimeistä penniä myöten. Asiakkaiden on pakko myydä esimerkiksi asuntonsa, jotta voivat maksaa erilaiset pakolliset palvelupaketit.

10.2.2020

Taas kerran on Helsingin Sanomien 9.2.2020 mielipidesivulla C11 hyviä ja aivan oikeaan osuvia kirjoituksia vanhusten hoidosta Suomessa. Tohtori ja Gerontologi Riitta Räsänen kirjoittaa niistä samoista juurisyistä, joista itsekin olen kirjoittanut pari vuotta sitten ”SOTE” -sivuilla. Silloin kun yksityistetään jotain kunnalle laissa määriteltyä vastuuta, oletetaan, että vastuu siirtyy työn mukana. Kuitenkin kunnilla on edelleen vastuu siitä, mitenkä sopimus täytetään ja puuttua heti sopimusrikkomuksiin. Näissä asioissa ei omavalvonta riitä, vaan kuntien pitää asettaa myös ulkopuolinen valvonta. On täysin selvää, että yritysten ainoa tarkoitus on tuottaa voittoa sen omistajille. Laadun valvonta pitää olla ulkopuolelta. Lain mukaan vastuu on edelleen kunnilla. Jos Kuntien vastuulla olevia toimintoja yksityistetään pitää kuntien edelleen huolehtia siitä, että palvelu täyttää paitsi laadullisesti vaatimukset, myös valvoa sitä, että kustannukset kuntalaisille eivät nouse sellaisiksi, että kuntalaisilla ei ole varaa kyseisiin palveluihin. 

Lisäksi työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman sekä TEHY:n ekonomi Ralf Sund kirjoittavat hoitajakadosta. Olen usean kerran perään kuuluttanut sitä, että pitäisi tehdä tutkimus siitä miksi alalta lähteneet ovat tehneet päätöksensä lähteä muihin töihin. Jos tämä tiedettäisiin tarkkaan, niin asioihin voitaisiin puuttua.

Tiedän jo pelkkien omien haastattelujenikin pohjalta, että pelkkä alipalkkaus ei ole ainoa syy, joskin yksi niistä. Ehkä suurimpana tekijänä on ollut -ainakin näiden kohdalla, joita olen haastatellut- nykyinen jäykkä hierarginen johtamiskulttuuri, jossa kaikki sanellaan ylhäältä alaspäin kuuntelematta yhtään työntekijöiden mielipidettä. Lisäksi ihmetellään sitä, miksi koulutetuilla hoitajilla teetetään töitä, jotka kuuluisivat siivoojille, tarjoiljoille ja jopa kokeille. Jos hoitajat voisivat tehdä vain omaa työtään, olisi heidän loppuun palamisensa monessa tapauksessa vältetty.

Olisiko vaikka THL:ssä sen verran uskallusta, että puuttuisi tällaisiin perus asioihin. En yhtään ihmettele, että hoitajat hakeutuvat töihin, joissa heitä kuunnellaan ja arvostetaan työntekijöinä, saati sitten ihmisinä.

9.2.2020

Keskustan puheenjohtaja  kertoo Ylen haastattelussa, että syynä Keskustan kannatuskatoon on se, että kansa ei ymmärrä Keskustan linjaa ja parannuskeinona ehdottaa linjan kirkastamista. Minä epäilen, että kyseessä on päinvastoin se että kansalle on selvinnyt nykyisen Keskustan pyrkimys mennä aina vaan lähemmäksi entisen Maalaisliiton kaltaista toimintaa. He ovat unohtaneet täysin sen tavoitteen, että he yrittävät saada kannatusta myös kaupungeista. Tällöin maaseudun ulkopuolella olevat entiset Keskustan kannattajat kaikkoavat. Yksi hyvä esimerkki tästä on mm. suhtautumisessa turpeen käyttöön energialähteenä, vaikka hyvin tietävät mikä merkitys tällä on hiilidioksidipäästöjen ja näin ollen ilmaston kannalta.

Jos Keskustapuolue todella haluaa kannatuksensa nousevan, heidän pitää huomioida myös ei maaseudulla asuvien mielipide. Turvetuotannosta hyötyvien lukumäärä on vain muutama. Kannattaako heidän muutaman äänensä takia viedä koko Keskusta 80 -luvulle?

8.2.2020

Median mukaan Nokian toimitusjohtaja paljastaa viimein syyn siihen, miksi Nokian 5G -verkkomyynti takkuilee. Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi Nokia ei ole käyttänyt hyväkseen 5G -markkinoilla sitä, että Huawein tuotteita hyljeksitään. Toimitusjohtaja Surin mukaan kyse on Nokian kehittämästä reefshark (riuttahai) teknologiasta, jonka kehitystyö on viivästynyt. Toisin sanoen Nokia on pudonnut kehityksen kelkasta ja joutuu kuitenkin käyttämään kalliimpia Intelin siruja tuotteissaan.

Jos toimitusjohtajan antamat tiedot kyseisestä teknologiasta pitävät paikkansa, niin täytyy vaan toivoa, että sen kehitys saadaan päätökseen ja sen avulla saatavat tuotteet saadaan mahdollisimman pian markkinoille. Huawein vieroksunta loppuu kuitenkin aikanaan. Sitä en tiedä olisiko Huawein tuotteiden käyttö tietoturva syistä kiellettävä kokonaan myös Suomessa, kuten on Ruotsissa. Tilanteesta Huawei yrittää joka tapauksessa päästä eroon tavalla tai toisella. Niin kauan kun vallitsee nykytilanne, olisi esimerkiksi Nokialla hyvät markkinanäkymät.   

7.2.2020

Ylen sivuilla on 4.2.2020 Oili Orispään artikkeli sairaanhoitomaksujen vuoksi velkaantuneista ja ulosottoon johtaneista tapauksista. Niitä oli 450 000 kpl. Määrä on kaksinkertaistunut 10-vuodessa, eli sen jälkeen, kun tuli nykyinen yksityistämisvimma vähän kaikkeen SOTE -alueella. Olen aiemminkin kirjoittanut samasta aiheesta ”SOTE” -sivulla vääjäämättömänä seurauksena yksityistämisestä. Kun maksut on jätetty pelkästään yksityisten firmojen käsiin, joiden ainoana tavoitteena on kerätä mahdollisimman hyvä tulos omistajille, on asia itsestään selvä. On ihan turha ihmetellä miksi näin on.

Tämä johtaa vääjäämättä siihen, että kunnollista hoitoa saavat vain ne joilla on varaa maksaa. Myös OECD puuttui jo vuonna 2017 tähän samaan asiaan ja antoi huomautuksen Suomelle. Se ei ole kuitenkaan johtanut käytännössä mihinkään oleelliseen muutokseen. Tässä yksityistämishuumassa on huolehdittu vain siitä, että yritykset voivat hyvin.

Jos tilanteen annetaan jatkua tämän trendin mukaisesti, niin kaikille terveys ja hoiva-alan yrityksille pitää saada selvät ohjeet ja rajat, joiden puitteissa ne voivat toimia ja myöskin valvoa, että näitä ohjeita ja rajoja noudatetaan. Yllä mainitussa Oili Orispään artikkelissa tuodaan myös esiin se tosiasia, että yritetään olla mahdollisimman pitkään tiedottamatta kansalaisille niistä kaikista mahdollisuuksista, mitä kansalaisilla on saada esimerkiksi huojennuksista sairaanhoitomaksuihin. Kyseiset yritykset ovat haluttomia niistä kertomaan, koska se on pois heidän tuloksestaan. Lisäksi on tilanteita, joissa laskuja ei saa lain mukaan lähettää ulosottoon. Silti ne lähetetään. Mielestäni tältä alalta puuttuu selvästi kontrolli. Se on sekä valtion, että kuntien asia ja nykyisin myös SOTE -alueiden vastuulla. Nämä asiat pitää saada selvästi lainsäädäntöön mukaan, jokin omavalvonta tai jopa oletus, että kaikki noudattavat ohjeita ei riitä.

6.2.2020

Jälleen kerran hallitus tekee jotain omituista. Teollisuuden sähköveroa alennetaan, vaikka tiedetään, että suuri osa sähköstä tuotetaan edelleen hiilivoimaloissa. Silti tämä lasketaan ilmastoteoksi. Tämä tarkoittaa vaan sitä, että vastaavasti muualla joudutaan veroja nostamaan, jotta saadaan tuo puuttuva 65 miljoonaa euroa kurottua umpeen. Tämä on selvä tulon siirto kansalaisilta teollisuudelle. Toivottavasti tämä huomioidaan myös työehtoneuvotteluissa.

Edelleenkään esimerkiksi turpeesta luopumisesta ei ole tietoakaan. Asia on haudattu työryhmään, koska tiedetään, että Keskustapuolue ei hyväksy turpeesta luopumista.

Onko Keskustapuolue todella edelleen teoissaan ”Maalaisliitto”, koska ei kykene ajattelemaan kokonaisuuden kannalta, mitä se aiheuttaa ilmastotavoitteeseen pääsemisessä. Ei tämä ainakaan paranna yhtään Keskustapuolueen kannatuslukuja. Todennäköisesti se painuu entistä alemmaksi, kun asia tulee esiin vaalikeskusteluissa. On nimittäin aivan 100 % varmaa, että asiaa puidaan viimeistään silloin.

Mitä kauemmaksi turpeesta luopuminen menee, sitä varmemmin se vaikuttaa seuraavissa vaaleissa, jotka tulevat silloin vaan lähemmäksi. Lisäksi turpeesta luopumisesta aiheutuva etu ilmaston kannalta tulee yhä kriittisemmäksi, koska se lisää hiilidioksidin määrää entisestään jokaisena lykkäysvuotena. Ilmeisesti poliitikot eivät yksinkertaisesti ymmärrä kuinka kriittisestä asiasta on kyse. Pääasia on, että oma ja puolueen etu tulee hoidettua. Ilmasto on toisarvoinen seikka jossain kaukana tulevaisuudessa. Ehkä rivikeskustalaiset ymmärtävät paremmin tuon kokonaisuuden, kuin keskustan johto, koska keskustan kannatus yhä vaan alenee. Turpeen tuotannosta hyötyy kuitenkin vain muutama äänestäjä. Tuotannon lopettamisesta sen sijaan kaikki.

5.2.2020

Kirjoitin joskus aikoinaan jo vuosia sitten ”SOTE” -sivulla, mitenkä tulee käymään kun terveys ja hoiva-alan yritykset yksityistetään. Ulkomaiset investointiyritykset omistavat tulevaisuudessa meillä olevat tämän alan yritykset. He näkivät dollareita silmissään, kun pääsivät meidän markkinoille aivan vapaasti ja näkivät varman tavan tehdä tulosta esimerkiksi vanhusten hoiva-alalla. Meistä jokainen vanhenee tasan vuodella joka vuosi halusimme tai emme. Toisin sanoen kukaan ei voi välttää luovuttamasta tulojaan ja omaisuuttaan heille. Mitä pidempään kansalaiset elävät, sitä varmemmin koko heidän omaisuutensa siirtyy vähin erin heille hoivakotien vuokrina ja palvelupaketteina, joiden hintaa ei kukaan säännöstele.

Nyt nähtiin jo yksi esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun heille aletaankin asettamaan jonkinlaista valvontaa ja vaatimuksia esimerkiksi palvelujen laadusta ja hoitohenkilökunnan määrästä. Esperi Care ei enää tuottanutkaan omistajana olleen ulkomaisen investoijan vaatimaa tulosta, vaan osakkeista oli päästävä eroon jotta saman summan voi sijoittaa muualle tuottavampaan ”bisnekseen”. Todennäköistä on, että vähin erin muutkin sijoittajat huomaavat saman tosiasian ja vaihtavat tuottavampiin kohteisiin. On aivan mahdollista, että loppujen lopuksi päädytään siihen mistä alettiin, eli palvelut on tuotettava omin voimin kunnallisesti tai yleensä yhteiskunnan voimin.  

4.2.2020

Hallituksella on kunnianhimoinen tavoite saada Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Tämä onnistuu vain paneutumalla ensimmäisenä suurimpiin saastuttajiin. Ylen 3.2.2020 sivuilla on asiasta hyviä artikkeleita. Yksi suurista saastuttajista on turpeen käyttö voimaloissa. Ihmeelliseksi asian tekee se, että valtio tukee turpeen käyttöä. Sen vero on vain n. kymmenes osa kivihiilen verotuksesta.

CO2 päästöjä oli vuonna 2018 n. 56 Miljoonaa tonnia. Tästä määrästä 21 Mt ei ollut minkäänlaista suunnitelmaa luopua. 14 Mt:sta oli olemassa suunnitelma. 21 Mt oletetaan metsänielujen hoitavan, jos niitä ei vähennetä.

Turpeen osuus päästöistä on n. 7 Mt / vuosi + 2 Mt turvesuon kuoritusta maaperästä lähtevä. Yhteensä siis 9 Mt pelkästään turpeesta. Jos ajatellaan, että metsänielut hoitavat kokonaismäärästä 21 Mt jää vähennettävää 35 Mt, josta pelkästään turpeen poistaminen hoitaisi n. neljänneksen. Jäljelle jää vielä 26 Mt.

Raahen rautaruukin päästöt ovat n. 7,5 % koko Suomen CO2 päästöistä, eli n.4,2 Mt. (vuonna 2018). Ruotsissa on kehitetty terästehdas, jonka päästöt ovat miltei 0 Mt. Mielestäni tähän suuntaan pitäisi mennä myös Raahessa. Se tosin edellyttää aika suurta investointia, mutta jos panoksena on ilmaston saaminen elämiselle kelvolliseksi myös pitkälle tulevaisuudessa, niin sen ei pitäisi olla ongelma.

Suomen koko liikenne (lentoliikenne mukaan lukien) tuottaa hiilidioksidia n. 11,7 Mt. Porvoon Nesteen jalostamo n. 2,7 Mt ja Yksin Hanasaaren kaukolämpövoimala n.1,2 Mt. Jos ajatellaan tuota 26 Mt, joka pitäisi saada pudotettua päästöistä, niin se ei ole mahdottomuus koko Suomea ajatellen, koska meillä on vielä useita Hanasaaren voimalaan verrattavaa voimalaa. Yksi suuri hiilidioksidin päästäjä on sementtiteollisuus, mutta sillekin varmasti löytyy ratkaisu, jos asioita pakotetaan miettimään uusiksi esimerkiksi verotuksen avulla.

Mielestäni tärkein ja vaikuttavin tekijä on juuri verotuksella ohjaaminen. Samoin yritystukien uudelleen harkitseminen on pakko tehdä. Tiedän, että Keskustapuolue haraa kynsin hampain turpeesta luopumista vastaan, mutta onneksi se ei ole eduskunnan suurin puolue. Pitää olla kanttia ajatella myös kokonaisuutta ja koko Suomen etua. Se koituu myös maaseudun eduksi.

3.2.2020

Olen taas vähän purkanut tuntojani tuohon artikkeliin "SAIRAUSKERTOMUS POTILAAN NÄKÖKULMASTA"  

2.2.2020

Taas kerran silmiini osui ihmeellinen tutkimus, tai ainakin sen tutkimuksen aiheuttamat johtopäätökset. Otsikkona oli ”Skitsofreniaa ja lääkkeiden väärinkäyttöä - Toimeentulotukea saavilla nuorilla muita enemmän mielenterveysongelmia”. Aivan kuin toimeentulotuki aiheuttaisi mielenterveysongelmia. En yhtään ihmettele, että monissa tutkimuksissa todetaan aivan päin vastaisia tuloksia kuin muissa vastaavissa tutkimuksissa. Kyseessä saattaa olla vaan hätäisesti tehty tulkinta otsakkeen perusteella.

Tässäkin tapauksessa tekstistä kuitenkin selviää tulkinta, että köyhyys ja sairaudet kulkevat käsi kädessä, mikä on jo ennestään tunnettu tosiasia, eli on tutkittu itsestään selvyyttä. Tässä lienee kuitenkin uuden SOTEN yksi merkittävimmistä aiheista. Olen aikaisemminkin kirjoittanut samasta aiheesta, että terveydenhuollossa pitäisi enneltaehkäisy saada paljon näkyvämpään asemaan. Tässä tapauksessa rahan vaikutus terveydenhoitoon on aika oleellista, mutta myös sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Oletan, että suurelta osin asiaan vaikuttaa tietämättömyys. Nuorille voidaan antaa terveyskasvatusta jo koulutuksen yhteydessä, mutta myös heidän vanhempansa pitäisi saada ymmärtämään paremmin mitkä valinnat vaikuttavat esimerkiksi ruuan suhteen omaan terveyteen eniten, samoin liikunnan merkitys, eli fyysisen kunnon ylläpitämisen tärkeys.

Jos halutaan terveydenhoidon kustannukset pienemmiksi, siihen vaikuttaa eniten ennaltaehkäisy. Tämä pitäisi saada myös päättäjien tajuntaan. Nykyisin yritetään saada sairaanhoito hallintaan, mutta se on sama kuin sairaan ihmisen oireita hoidettaisiin eikä oireiden aiheuttajaa mietittäisi lainkaan..   

1.2.2020 

1) Nyt sitten Britit saivat  mitä halusivat. Tosin katuhaastattelujen perusteella he eivät välttämättä tienneet itsekään minkä puolesta äänestivät, eli jokainen ei varmasti saanut mitä oletti saavansa. Se että haluaa kaikesta päättää itse eikä ulkoa saneltuina päätösinä, oli varmasti monella se kantava ajatus, mutta tuo itsemääräämisoikeus voi tulla Britannialle kalliiksi. Kaikki riippuu nyt alkavista neuvotteluista muiden EU-maiden kanssa. Nyt ne neuvottelut vasta alkavat. Tilannetta ei yhtään auta se, että kaikki ulkomaiden kanssa tehtävät sopimukset, kauppa, rahaliikenne, ihmisten liikkuminen rajan yli jne. ovat nyt valtavan vanhanaikaisen byrogratian takana. Britannian parlamentti ei pysty muuttamaan lakejaan niin nopeasti, kuin olisi tarve. Kaikki ne ulkomaille muuttaneet yritykset, jotka vaan odottivat Brexitin toteutumista, tuskin palaavat välittömästi takaisin, esimerkiksi Lontoon kuuluisat rahalaitokset, koska suurin osa heidän asiakkaistaan jäisi EU:n vaikutusalueelle. Vasta vuosien mittaan he näkevät, mikä on se Brexitin lopullinen hinta.

Toivotaan, että Britannia toipuu omille jaloilleen mahdollisimman pian, koska se vaikuttaa myös Suomen ja monen muun maan ulkomaan kauppaan.

2) Uutisista kuulin, että Juvalla sijaitseva vihannesfirma Salico aikoo lopetaa hyvin yllättäen toimintansa Juvalla. Helsingin Kivikossa toiminta jatkuu ja ilmeisesti laajenee Juvan toiminnan loputtua. En ymmärrä tuota logiikkaa, jos perusteena on se, että asiakkaista suuri osa on pääkaupunkiseudulla ja tuotteet pitää saada mahdollisimman tuoreina asiakkaille. Koska Juvalla säilyvät edelleen vihannesten kasvattaminen kasvihuoneissa, joudutaan vihannekset kuitenkin kuljettamaan sieltä Kivikkoon. Eivät ne ole yhtään sen tuoreempia Kivikossa, tuodaan ne kokonaisina tai pakattuina myyntieriin.

Perusteet siis ontuvat. Kaiken lisäksi yritykset mainostavat toimivansa yhteiskuntavastuullisesti. Tässä tapauksessa pieneltä paikkakunnalta viedään toistasataa työpaikkaa, eikä lopputulos ole yhtään parempi tuotteiden kannalta. Onko se yhteiskuntavastuullisuutta? Lisäksi vuokrat ovat varmasti korkeammat Helsingissä kuin Juvalla. Sieltä on varmasti aika vähän muuttajia Helsinkiin.

==================================================================

TAMMIKUU

31.1.2020

Median mukaan Suomessa testilentoja varten olevia hävittäjiä (ainakaan ruotsalaista Gipeniä) ei voitu koelentää huonon sään vuoksi. Minulla on ollut käsitys, että nykyajan lentokoneissa, sotilaskoneista puumattakaan, on pimeässälento mittaristo ja näytöt, jotka mahdollistavat lentämisen miltei säällä kuin säällä. Olin näköjään väärässä. Ihmetyttää siksi, että mitä tehdään hävittäjillä, joita ei voi lentää pilvisellä säällä. Pitää vaan katsella maasta, kun viholliset lentelevät miten lystäävät. Onkohan meillä nyt ihan oikea valikoima testattavana.

Olen itse lentänyt simulaattorilla, ja jopa laskeutunut kentälle onnistuneesti pelkkien mittareiden ja tutkan varassa täysin pimeälle kentälle. Vasta kun pyörät koskettavat kiitorataa huomaa olevansa maassa. En tiedä onko tässä tapauksessa kyse jostain kokeesta, joka vaatii esimerkiksi näkyvyyttä maasta tai maahan. Muuten en oikein ymmärrä mistä on kyse. Eivät sotilaskoneet voi olla niin alkeellisia. Jos ovat, niin miljardit menevät kyllä hukkaan.

30.1.2020

Trumpin ja Netanjahun keskenään tekemä sopimus ei mitenkään voi olla sopimus palestiinalaisien tilanteesta. Se on selvästi kummankin sisäpoliittinen yritys vaikuttaa rauhanomaiselta johtajalta. Ihmettelen mitenkä media on ottanut mainostaakseen kritiikittömästi kumpaakin. Jos kyse olisi todellisesta sopimuksesta, siinä olisi mukana myös palestiinalaisten edustaja. Käytännössä se on vain noiden kahden mielenilmaus asiasta, joka on kaukana sopimuksesta.

Trump käy selvästi omaa vaalikampanjaansa ja haluaa osoittaa olevansa myös, pitsi rauhan rakentaja, myös taitava ulkopolitiikan hoitaja. Ikävä kyllä se näköjään otetaan USA:ssa ihan täydestä ilman kritiikkiä.  

29.1.2020

Kymenlaakson sote kunta-yhtymä, Kymsote tekee näköjään historiaa. Ylen sivuilla Katri Mannosen artikkelin mukaan kyseinen kuntayhtymä vakinaistaa 41 kotihoidon työntekijää. Myös sijaisina olleet henkilöt vakinaistetaan ja voi vaan kuvitella mitä tämä tarkoittaa esimerkiksi vanhuksille, jotka ovat kotihoidon varassa.

Uusi kotihoitaja ei käy vain kääntymässä vanhuksen luona edes pitkien lomien aikana, vaan asukas tuntee niin vakinaisen kotihoitajan, kuin myös sijaisen. Näin ollen hoitaja myös tuntee paremmin vanhuksen ja hänen tarpeensa. Ei voi muuta kuin toivoa, että tästä otettaisiin esimerkkiä myös muihin sote kunta-yhtymiin. En usko, että Kymenlaaksossa ollaan yhtään sen varakkaampia kuntatasolla, kuin muuallakaan, vaan kyse on asioiden priorisoinneista ja näkemistä kokonaisuutena myös vanhusten kannalta.

Samalla myös hoitajien kannalta katsottuna on tilanne ihan toinen, kun nähdään työssä selvä jatkuvuus ja samalla mielekkyys. Oletan, että tämä vaikuttaa positiivisesti kaikkiin kuntalaisiin - myös hoitajien perheisiin.

Olen monen tapauksen yhteydessä todennut, että vanhukset nähdään liian yleisesti vain hyödyttömänä menoeränä, eikä osata mitenkään yhdistää heitä siihen tilanteeseen ja elintasoon, mikä on heidän toimestaan saavutettu jälkipolville. En tarkoita tällä mitään jalustalle nostamista, vaan että ymmärrettäisiin heidänkin olleen aikanaan hyödyksi yhteiskunnalle vaikka eivät enää jaksakaan olla samassa vireydessä kuin nuoret. Jokainen nuorikin tulee joskus olemaan vanhus ja samassa asemassa kuin nykyvanhukset. Joillakin se aika on kauempana kuin toisilla, mutta vääjäämättä edessä joko parempana tai vielä huonompana kuin nyt. Kaikki on päättäjien varassa. Hyvällä onnella päättäjät voivat jopa kuunnella yleistä mielipidettä.  

28.1.2020

Mediassa on kommentoitu Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan syksyllä A-studiossa esittämiä näkemyksiä hyvinvointi ja tasa-arvo Suomen menettelystä terveydenhoidossa. Koska yhteiskunnan (kuntien ja valtion) varat eivät riitä, joudutaan priorisoimaan potilaita. Tämä prorisointi on jätetty hyvin suppean päätösvallan tehtäväksi, eikä yleisen mielipiteen vaikutuksen alaiseksi. Tämä on johtanut siihen, että ylhäältä määritellään budjetti, jonka sisällä pitää toimia. Keskustelu tämän budjetinosan suuruudesta muihin osuuksiin nähden jää vain aluetta hoitavan ministerin harteille.

On täysin selvää, että tällaisessa budjettiriihessä voittaa se, joka pitää suurinta meteliä. Terveys asiat ei saisi olla minkään huutoäänestyksen varassa, vaan asiasta pitäisi voida keskustella laajemmalla foorumilla.Kun STM saa oman budjettiosuutensa, pyritään tietysti pysymään sen sisällä, eli myös terveysalan työntekijät pistetään priorisoimaan omaa työtään. Tällöin ollaan alueella, jossa kyseessä onkin mielipide, eikä välttlmättä terveydenhoidollinen peruste. Tässä häviää aina vähempiosaiset, koska heille esimerkiksi yksityisvastaanotolle meneminen on suuri kustannuskynnys.        

27.1.2020

Edessä on vääjäämättä lakkosuma. Vaikka tällä hetkellä lakkoon ovat menossa vain paperiliittoon kuuluvat, eivät lakot tähän lopu. Työnantajien kommentit ovat sellaisia, että he eivät aio luopua ilmaisista KIKY-tunneista ja pitävät niitä saavutettuina etuina. Työtekijäpuolella oööaan yhtä lujana sitä, että ilmainen työnteko loppuu nyt. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lakot jatkuvat niin pitkälle kun sopimusneuvotteluja riittää tälle vuodelle. Todella toivon, että työnantajat ymmärtävät tilanteen. Ei kukaan tee ilmaiseksi työtä vaan siksi, että yritykset voisivat maksaa suurempia osinkoja omistajilleen. Työnantajat tietysti vetoavat työllisyyteen, mutta pitäisi heidän myös ymmärtää se, että jokainen lakkopäivä on pois myös heidän tuloksestaan.

Tosin on esimerkkejä siitäkin, että koska yrityksen tulos ei vaikuta johtoportaan palkkoihin, niin antaa työtekijöiden mennä lakkoon. Se on pois vaan yritykseltä eikä johtajilta. Heillä on silloin hyvä selitys yrityksen omistajille, että lakoista johtuen tulos jäi heikoksi, joten osingotkin jäävät pieniksi. Harvassa yrityksessä johtajien palkat ja muut malkkiot ovat sidoksissa yrityksen tulokseen, esimerkkinä valtion omat yritykset.    

26.1.2020

1) Trump first, then America. Tämä sopisi hyvin motoksi tällä hetkellä käytävään oikeuden irvikuvaan USA:ssa. Oikeuden käynnistä sinänsä ei ole paljon kerrottavaa, koska se on jo aikoja sitten tuomittu epäonnistumaan puhtaasti poliittisena pelinä.

2) Lappeenrannan teknisessä yliopistossa suunnitellaan parhaillaan pientä n.70 Megawatin ydinvoimalaa, joka voisi hyvin olla ratkaisu siihen, miten Suomessa päästään 2035 hiilineutraaliin energiantuotantoon. Ajatus sinänsä ei ole mitenkään uusi. Onhan ollut jo pitkään esimerkiksi ydinkäyttöisiä sukellusveneitä. Nyt ollaan vaan tekemässä SMR -tekniikalla pintä esimerkiksi rekka - autoon mahtuvaa ydinvoimalaa. Toistaiseksi laki estää sen käytön, mutta asiaa pitäisi katsoa laajemmassa perspektiivissä. Myöskin vaarat ovat samalla pienemmät ympäristöä ajatellen. Lakia pitää muuttaa kehityksen mukana.

Tietysti on vanhaan kangistuneita virkamiehiä ja jopa ns. asiantuntijoita, jotka vastustavat hanketta periaatteen vuoksi ja maalaavat kauhukuvia esimerkiksi jätteiden loppusijoittelusta. Miksi se olisi haasteellisempaa, jos sitä tulee vähemmän, kuin se, että suuret ydinvoimalta tuottavat sitä monikymmenkertaisesti. Mikä estää käyttämästä samoja paikkoja. Onko kyseessä vain kateus.

Monet kaupungit ovat jo nyt kiinnostuneet saada esimerkiksi pieniä kaukolämpöyksiköitä lähelleen.

25.1.2020

1) Tänää Fortum on ollut kovasti mediassa, koska sen omistama saksalainen yritys on rakentamassa uutta hiilivoimalaa Saksaan. Fortumin johdon kommenteista päätellen se on yllättynyt niistä mielenosoituksista, joita hanke on aiheuttanut. Miten ihmeessä siitä voi olla yllättynyt, koska jo yrityksen oston aikoihin kyseltiin sitä, miksi Fortum ostaa yrityksen, joka on rakentamassa uutta hiilivoimalaa maahan, joka on luopumassa kaikista hiilivoimaloista ja tietyn ajan puitteissa myös ydinvoimaloista.

Tässä on jotain sellaista logiikkaa, jota en ymmärrä. Mielenosoituksissa huudetaan pääministeriä apuun, mutta se on minun nähdäkseni omistajaohjausministerin tehtävä. Näyttää siltä, että siitä on kuitenkin tulossa koko hallituksen asia, koska valtio omistaa Fortumin, eli Suomi on rakentamassa uutta hiilivoimalaa Saksaan. En yhtään ihmettele, miksi asiasta on mielenosoituksia niin Saksassa, kuin Suomessakin.   

2) On olemassa yrityksiä, joille maksamalla kompensoidaan omaa hiilijalanjälkeä. En ymmärrä mitenkä maksamalla voi vähentää omaa hiilidioksidipäästöään. Voihan se vaimentaa omaa omatuntoa, mutta todellisuudessa päästät aivan yhtä paljon hiilidioksidia ilmaan, kuin olemalla maksamatta. Minun mielestäni tämä on mitä röyhkeintä rahastusta ilmaston nimissä.

Olisi mielenkiintoista tietää, mihinkä esimerkiksi Finnair tilittää keräämänsä matkustajien lisämaksut hiilijalanjäljen kompensoinnista ja kenen taskuun ne maksut päätyvät.

Tämä on kuin anekauppaa joskus satoja vuosia sitten. ”Kun raha kirstuun kilahtaa, niin sielu taivaaseen vilahtaa”. Pidetäänkö meitä tänä päivänäkin noin tyhminä ja nenästä vedettävinä. Jos maksaisin esimerkiksi tuhat markkaa jollekin huu-haa -yritykselle, mitenkä yritys vähentäisi minun hiilijalanjälkeäni? Voinko sen jälkeen lennellä vapaasti vaikka Australiaan ja takaisin, ilman että kuormitan ilmastoa?

24.1.2020

Näyttää yhä vahvemmin siltä, että SOTE:n päätökseen saaminen mahdollisimman nopeasti on entistä tärkeämpää. Mitä kauemmin siinä viivytellään, sitä sotkuisemmaksi tilanne muodostuu. Päijät-Häme ei ole ainoa kuntayhtymä, joka on tekemässä omia päätöksiään vai siksi, että yleinen ohjeistus puuttuu. Kunnat tietysti yrittävät saada kustannukset omiin budjetteihinsa sopiviksi, eikä budjetteja todelliseen tilanteeseen sopiviksi. Ainoaksi ratkaisuksi he näkevät kaikkien SOTE - palveluiden siirtämisen yksityisille firmoille, koska silloin kustannukset poistuvat heidän budjeteistaan.

Yksityiset yritykset tietenkin hinnoittelevat omat palvelunsa mahdollisimman tuottaviksi, koska heidän ainoa tavoitteensa yrityksenä on tuottaa omistajille kunnon osinkotuotot. Heidän hinnoittelunsa ei kiinnosta kuntia, koska ei ole mitään yhteistä raamia hintojen suhteen, jonka SOTE - toisi mukanaan, jos se saataisiin kunnolliseen päätökseen.

Kuka tämän jahkailun maksaa? Tietysti palvelujen käyttäjät hinnakkailla palvelupaketeilla. Pakettien yhteishnnat  muodostuvat usein suuremmiksi kuin esimerkiksi vanhusten eläkkeet, joten heidän on pakko ”syödä” vähin erin koko omaisuutensa. Vasta sen jälkeen voidaan saada toimeentulotukea, mutta ilmeisesti kunnat laskevat sen varaan, että senkin maksaa KELA.

23.1.2020

Kuten olen jo aiemminkin todennut, Presidentti Trumpin virkarikos oikeudenkäynti on pelkkä farssi. En tarkoita sitä, että se ei olisi paikallaan, mutta tuo käsitys oikeudesta on kaikkea muuta kuin puolueeton. Syytetty ja hänen puolueensa voi estää käyttämästä todistajia häntä vastaan. Vaikka kuinka yrittäisin ajatella USA:n oikeuslaitosta oikeana tuomioistuimena ja valtakunnan oikeutena, niin en parhaalla tahdollakaan pidä sitä oikeutta jakavana instituutiona. USA ei ole minun silmissäni enää oikeusvaltio vaan lähinnä diktatuuri.

22.1,2020

1) Lisäsin taas vähän tilannetietoa tuonne artikkelini "SAIRAUSKERTOMUS POTILAAN NÄKÖKULMASTA"  

2) Olen useaankin kertaan kirjoittanut tästä samasta asiasta, viimeksi 13.12.2019. Sekä myös sivulla "ILMASTONMUUTOS". Miksi meillä ei voida tarttua kaikista suurimpiin saastuttajiin ensimmäisenä, vaan yritetään tehdä kaikista kansalaisista syntipukkia hiilidioksidipäästöjen suhteen. Jokainen mahdollinen päästölähde pitää tietysti saada minimiin, mutta kaikista suurimmat päästäjät jätetään rauhaan. Tietääkseni lain mukaan jokainen ympäristö saastuttaja on vastuussa omista päästöistään, miksi ei terästehtaat ja hiilivoimalat? Esimerkiksi Raahen terästehdas tuottaa jokaista tuottamaansa terästonni kohti 1,6 tonnia hiilidioksidia, jota sitten yritetään kansalaisia kurittamalla saada kompensoitua. Ratkaisu on olemassa esimerkiksi Ruotsissa. Tietysti muutos vaatii rahaa, mutta niin se vaatii kansalaisiltakin vaihtaa autokanta hetkessä uusiin sähköautoihin tai vastaaviin vähäpäästöisiin.

En suoraansanoen ymmärrä tätä logiikkaa. Suurimmilla päästäjillä ei tietääkseni ole edes lähivuosien suunnitelmissa tehdä jotain asian hyväksi. Vihreätkin katselevat vaan vierestä mitä tapahtuu kaiken aikaa. Puuttuuko päättäjiltä uskallus, vai pitääkö odottaa niin kauan, että muutos on pakko tehdä EU:n pakottamana. Silloin on myöhäistä alkaa suunnittelu vuosia vievälle projektille, jos aiotaan pitää kiinni tuosta 2035 hiilineutraliudesta.

Pieni korjaus: Kuulin juuri illalla TV:stä, että joillakin voimalaitoksilla on pitkän tähtäyksen suunnitelmissa luopua kivihiilen käytöstä, mutta en tiedä kuinka suurta osaa se koskee. Raahen terästehtaasta en ole kuullut mitään uutta tämän suuntaista.   

21.1.2020

Viittasin tekstissäni 18.1.2020 siihen, että työllisyys pitäisi saada todelliseen nousuun eikä pelkästään erilaisilla laskentatempuilla. Jos ajatellaan nykytilannetta, niin vakinaisia, täyspalkkaisia työpaikkoja vaan korvataan osa-aikaisilla, eli saadaan useita pienipalkkaisia työpaikkoja ilman, että kulut nousevat yrityksessä. Työntekijöitä ajatellen olemme tilanteessa, missä palkka ei enää monessa tapauksessa riitä toimeentuloon, vaan on pakko turvautua toimeentulotukeen.

Auttaako tämä jollain tavalla valtion budjettia, jos saadaan enemmän toimeentulotukiasiakkaita? Työllisiä se tietysti lisää tilastoissa, mutta vaikka saavutettaisiin tuo tavoiteltu 75 % jakamalla sama työ vaan kahdelle työntekijälle, niin se ei tuo yhtään lisää verovaroja valtion kassaan vaan päinvastoin lisää menoja ja kurjistaa työntekijöiden toimeentuloa. Mielestäni nämä ovat juuri niitä laskennallisia temppuja, joista on vain haittaa, mutta ei todellista hyötyä. Jos ajatellaan osa-aikatyöllistettyä, niin hänen on pakko hakea useita osa-aikaisuuksia, tullakseen toimeen ja sovitella perhe-elämä sen mukaan, tai kerjätä toimeentulotukea. KELA kuitenkin pitää siitä huolen, että tuki alenee jokaisesta palkkatulo eurosta, eli mikä on lopputulos: Usean osa-aikaisen työn loppuun polttamat kansalaiset tai lisämenot valtiolle.

Mielestäni jokaisen pitäisi tulla toimeen palkallaan. Tähän ei päästä muuten kuin saamalla lisää oikeita täysipalkkaisia työpaikkoja ilman laskentatemppuja. Tämä tarkoittaisi sitä, että työllistävät investoinnit olisi kaiken A ja O.  

20.1.2020

Ylen sivuilla on artikkeleita Suomen taitoluistelun nykyisestä tilasta valmentajien suhteen. Olen samaa mieltä kuin Kiira Korpi: Vastauksissa erilaiset liitot ja jopa SUEK, eli Suomen urheilun eettinen keskus sekä olympiakomitea, nostavat kädet pystyyn ja toteavat vain, että kaikki on mennyt ihan sääntöjen mukaan, ehkä pientä ylilyöntiä lukuunottamatta. Näin tuo kyseinen valmentaja saa toimia kuin mitään ei olisi tapahtunut, kunhan ei osallistu joihinkin määrättyihin kilpailuihin.

Minusta tässä on kyse paljon muustakin kuin jonkin säännön mitättömästä rikkomisesta. Suurimman taakan kantavat ne uhreiksi joutuneet, jotka kantavat noiden simputusten vaikutuksia vuosi kaupalla vielä tulevaisuudessakin. Tässä on varmaan kyse vähän samasta asiasta, kuin niin sanotuista viihteen tekijöistä, jotka voivat mollata, muita ihmisiä, tai ihmisjoukkoja ihan mielensä mukaan, koska kyse on heidän mukaansa viihteestä ja se on alettu ymmärtämään ”maan tapana” alalla ja suorastaan ihmetellään, että mistä ne oikein valittaa, sehän kuuluu viihteeseen. Jopa oikeuslaitos suhtautuu näissä tapauksissa kunnianloukkauskanteisiin ihan eri tavalla, koska kyseessä on viihdeohjelma. Missä on oikeustaju?

Todennäköisesti urheilumaailman valmennusporukoissa tällaista simputusta on alettu pitämään niin tavallisena ”maan tapana”, että siihen ei edes kiinnitetä enää mitään huomiota. Se on heidän mielestään vaan karaisemista ja kasvattamista. Edes armeijassa ei enää sallita simputusta ja tämä on paljon vakavampaa. Minun mielestäni se ei ole kaukana sadismista.

Joillakin valmentajilla on selvästi kihahtanut valta päähän. He voivat tehdä aivan mielensä mukaan koska tietävät, että heillä on valta jokaiseen urheilijaan nähden. Silti yleisen syyttäjän luulisi puuttuvan asiaan, koska laki ei tunne mitään erivapauksia sen paremmin viihteen kuin urheilunkaan suhteen, jos jotain loukataan. Vaikka tämä olisi ns. omistaja rikos, se on kuitenkin muodostunut tavaksi, joka pitäisi kitkeä pois ihan yleisesti, eikä odottaa, että jokainen uhri tekisi rikosilmoituksen, koska he tietävät joutuvansa vaan silmätikuksi sen jälkeen ja todennäköisesti ura katkeaa siihen.

19.1.2020

Suomessa on, tai ainakin on ollut puolueeton valtakunnan sovittelija, joka on ollut arvostettu instituutti niin, työnantajien kuin ammattiyhdistystenkin piirissä. Nyt näyttää siltä, että hänen kannanottonsa ovat kaikkea muuta kuin puolueettomia. En yhtään ihmettele, että sopimukset vastaisuudessa tehdään ilman valtakunnan sovittelijaa. Jos median tiedot pitävät paikkansa, niin hän on jopa määritellyt mikä on katto tulevaisuuden palkankorotuksille. Ei tilanne voi olla se, että sovittelija määrittelee jotain palkkakattoja, joita ei saa ylittää. Voi vaan kuvitella mitenkä käy esimerkiksi naisvaltaisten alojen sopimuksien jatkossa, jos he yrittävät saada kiinni selvää vinoutunutta palkkakehitystään. Valtakunnan sovittelijan avulla ei tulla koskaan pääsemään sopimukseen näillä aloilla.

Tuota palkansaajien keskusjärjestöjen ehdotusta pitäisi harkita vakavasti: korvata valtakunnan sovittelija esimerkiksi useammalla henkilölllä, jotka nauttivat kummankin osapuolen luottamusta, eli ovat oikeasti puolueettomia. Jos tulevaisuudessa halutaan todella estää ennakkoon tuleva lakkovuosi, niin nykyisellä miehityksellä lakkoja ei estetä.     

18.1.2020

Hallituksesta kuuluu uutisia, koska ainakin Työvoimaministeri Tuula Haataisen mukaan he aikovat kuunnella asiantuntijoita ja tutkijoita. Tuo itsetietoinen asenne edellisillä hallituksilla on ollut pitkälle heidän oma kompastuskivensä. Tuo lupaus uuden hallituksen toimintatavoista antaa todella toivoa esimerkiksi siihen, että niin SOTE -asioissa, kuin työllisyys rintamallakin todella saavutettaisiin asetetut tavoitteet. Tosin SOTE:n kohdalla kuulosti siltä, että se tavoitetaan riisuttuna aikataulu syistä. Pistää vaan miettimään, että kumpi on tärkeämpää saavuttaa tulos mahdollisimman nopeasti, vai saavuttaa kaikkia tyydyttävä lopputulos.

Työllisyyden suhteen olisi oleellista, että saavutettaisiin tavoite ihan oikeasti työllistyneillä työntekijöillä, eikä vaan paperilla erilaisilla laskentatempuilla. en ole vielä kuullut esimerkiksi uusista investoinneista, muuta kuin suunnitelmilla uusista tie- ja rautatiehankkeista, jotka vaikuttaisivat työllisyyteen todellisuudessa vasta seuraavalla vaalikaudella. On toive ajattelua, että jos hankkeista tehdään päätös vasta vuoden parin sisällä, ne saataisiin toteutukseen ennen vaalikauden loppua. Pari vuotta menee pelkkien suunnitelmien tekemiseen. Näyttää vähän siltä, että aikataulujen suhteen puuttuu realismi. Jos asiat junnaa komiteoissa ja työryhmissä kuukausikaupalla, niin vaalikauden loppu tulee kaikille yllätyksenä.     

17.1.2020

Katselin uusinta Prisma-ohjelmaa TV:stä. Siinä tuli esiin mitenkä minkä tahansa elollisen DNA:ta voidaan leikata ja muunnella. Kyseessä on CRISPR -tekniikka. Sitä tehdään parhaillaan Dallasin yliopistossa USA:ssa.

Mielestäni se on Ok. jos sen tuloksena saadaan estettyä jonkin sairauden puhkeaminen tai eteneminen, joka johtaisi väistämättä kuolemaan ilman tuota operaatiota, tai jos sen avulla voidaan estää, jonkin perinnöllisen sairauden jatkuminen jälkipolville. Ohjelmassa kuitenkin pidettiin luonnollisena sitä, että näin voidaan myös kehittää ihmisen perimää niin, että saadaan parempia urheilutuloksia tai kehittää tilausvauvoja, joilla on tietynlainen ulkonäkö: silmien, tai hiusten väri tai muu ulkoinen olemus on tilaajan mielen mukainen. Silloin ollaan menossa pahasti metsään.

Jos DNA:ta muuttamalla saadaan parempia urheilutuloksia, niin sehän on sama kuin doping. Tehdään kilpailu siitä, kuka pystyy kehittämään oikeanlaiset lihakset tai muut kilpailussa tarvittavat elimet. Luultavasti lopputuloksena olisi geenimuunneltujen olympialaiset. Kuitenkin on mahdotonta jälkikäteen todistaa, että esimerkiksi vanhempien tai isovanhempien geenejä on muunneltu ja muunnos jatkuu perimässä, mihin pyritään.  Geenimuunnoksiahan tapahtuu luonnostaankin.

Ihmisen geenimuunteluun pitäisi saada tarkat eettiset säännöt. Tekniikka kehittyy selvästi nopeammin kuin lait tai muut säännöt. Edessä on nyt jo loputon suo.

16.1.2020

Epäkohdat vanhusten hoidossa eivät poistu ainoastaan toteamalla. Silloin kun kyseessä on yritys, joka tarjoaa hoivapalveluita, heidän ainoa tavoitteensa on pitää yrityksen omistajat tyytyväisinä ja saada tarpeeksi rahaa osinkoihin. Tällaisiin yrityksiin vaikutetaan vain vaikuttamalla yrityksen tulokseen. Jos yritys rikkoo tehtyjä sopimuksia, pitää sanktio olla niin vaikuttava, että se on pakko huomioida. Muutamia tapauksia on hoidettu aivan oikein, eli pakotetaan lopettamaan toiminta, kunnes asiat ovat kunnossa.

Yrityksen lopettaminen tuo mukanaan aina sen ongelman, että mihin laitetaan ne vanhukset, jotka joutuvat siirtymään lopetetusta yrityksestä muualle. Paras keino lienee asettaa ensin tarpeeksi suuri uhkasakko, joka tulee maksuun välittömästi, jos laiminlyöntejä todetaan. Näihin yrityksiin ei vaikuta mitään se, että annetaan jokin siirtymäaika, jonka aikana asiat on saatava sopimuksen mukaisiksi. Sinä aikana vaan vanhukset kärsivät edelleen ja vedotaan siihen, että esimerkiksi hoitajia ei ole saatavana, joten ei voida tehdä mitään.

Jos lakiin tulee minimi hoitajavaatimus, se edellyttää, että jos hoitajia ei saada tarpeeksi, niin asiakkaita eli vanhuksia on vähennettävä olemassa olevan hoitajamäärän mukaiseksi. Jos hoitajia ei saada tarpeeksi, pitää katsoa myös peiliin, millä ehdoilla heitä yritetään saada. Ei Mersuakaan saa Fiat 600:n hinnalla.

15.1.2020

Ylen sivuilla on jälleen merkittävä uutinen fuusioenergiasta. Artikkelissa Anu Leena Koskinen on haastatellut fuusiotutkija Timo Määttää. Tampereella ollaan kehittämässä fuusioreaktoria, joka tutkijoiden mukaan alkaa olla lupaavasti maalisuoralla. Tämä on ilman muuta merkittävä uutinen käytännössä päästöttömän energian saamiseksi. Ei ole jäteongelmaa, koska se vähäinen jäte, jota siinä muodostuu, on jopa uudelleen kierrätettävissä n. 50 vuoden kuluttua, eikä sitä ole mahdollista käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin.

Ranskassa ollaan kehittämässä ITER (fuusio) -reaktoria, mutta siinä on edelleen ratkaisemattomia ongelmia. Tampereella eletään toivossa yhteistyöstä Ranskan kanssa, koska Suomessa ei jostain syystä ymmärretä minkälaisen keksinnön kanssa ollaan tekemisissä. Ja rahoitus on sen mukaista.

Suurin ongelma tuon fuusioreaktorin kehittelyssä lienee se, että reaktorissa yhdistetään vetyisotooppeja, jolloin syntyy heliumia ja syntyy energiaa ja samalla vapautuu neutroneja ja kun mukaan lisätään lyijyä, saadaan tritiumia. Fuusio vaatii tuon plasman kuumentamisen n.150 miljoonaan asteeseen, jolloin sen hallinta on vaikeaa, koska se ei voi koskea mihinkään ympäristöönsä ilman, että ympäristö sulaa, on se tehty mistä aineesta tahansa. On siis käytettävä valtavia magneetteja, jotka pitävät plasman hallinnassa. Tämä johtaa siihen, että reaktori painaa yli 30 000 tonnia. Lisäksi reaktorirenkaan ympärillä olevat magneetit pitää jäähdyttää suprajohtaviksi, eli -269 asteeseen.

Vaikka sekä plasman kuumennus, että magneettien jäähdytys vievät valtavasti energiaa, se kuitenkin antaa sitä paljon enemmän kuin vie.

14.1.2020

Näyttää siltä, että Englannin kuningasperhe on päässyt  yhteisymmärrykseen Prinssi Harryn perheen ja kuningashuoneen välillä. Pidän luonnollisena, että kuningasperheen tavat, etiketit ja protokollat eivät monen mielestä sovellu tämän päivän nuoren polven edustajille. Ne koetaan kahleina. Nostan hattua Harrylle, että hänellä on selkärankaa noudattaa haluamaansa omaa elämää.

On tietenkin mahdollista, että eniten kuningashuoneen ympäristö ei sopinut hänen vaimolleen, mutta koska kyseessä on perhe, oli Harry varmaan puun ja kuoren välissä ja valittava perhe, tai kuningashuone. Kuten sanoin nostan hattua, että hän valitsi perheen tietoisena menetyksestään kuningashuoneen jäsenenä. Ainakin minä Kunnioitan sitä päätöstä.

13.1.2020

Tätäkin olen kommentoinut ainakin 2.12.2019 blogissani. Miksi mennään aina siitä, missä aita on matalin ilmaston muutos asiassa. Nyt liikenneministeri kaavailee asian hoitamista verotuksella. On tietysti helppoa lisätä verotusta vaikka autoiluun, koska siihen on jo totuttu. Ei Suomen autokanta kuitenkaan muutu muutamassa vuodessa, vaikka sitä kuinka verotettaisiin. Se lisää vaan tuotteiden kuljetuskustannuksia kaikkialla. Vuoteen 2035 ei ole kuin 15 vuotta. Miksi ei puututa suurimpiin hiilidioksidin tuottajiin jo nyt? Alla on yksi kappale tuosta aikaisemmasta kirjoituksestani.

Tietysti yksityiset kansalaisetkin vaikuttavat kokonaisuuteen, mutta miksi heistä tehdään kaiken syntipukkia. Voi varmaan sanoa, että suurimmat hiilidioksidin tuottajat ovat yleensä terästehtaat. Huonoin tilanne on Kiinassa, mutta esimerkiksi Raahen tehdas tuottaa 1,6 tonnia hiilidioksidia jokaista tuotettua teräs tonnia kohden. Miksi siihen ei puututa? Ruotsista löytyy esimerkki, miten siellä asiaan suhtaudutaan. Meillä vaan laitetaan kansalaiset maksamaan terästehtaiden saastuttamiset. Tietääkseni lain mukaan saastuttaja vastaa kaikesta aiheuttamastaan saasteesta. Miksi se ei päde terästehtaisiin?

Jos Aiottaisiin puuttua terästehtaiden hiilidioksidipäästöihin, se edellyttäisi Ruotsin mallin mukaan omaa ydinvoimalaa Raaheen vain rautaruukkia varten, mutta samalla ratkaisisi suuren osan koko Suomen ongelmasta yhden ydinvoimalan hinnalla, Koska terästehtaasta tulisi silloin käytännössä päästötön. Tiedetään, että uuden ydinvoimalan rakentaminen ei tapahdu parissa vuodessa, joten jokainen vuosi viivyttelyssä on yhteiskunnalle kallis.

12.1.2020

Olen viitannut tähän samaan asiaan jo joskus vuosi sitten muistaakseni sivun SODAT lopussa, vaikka se ei välittömästi liitykään vain sotaan. On nimittäin taas otettu esiin ne vaarat, mitkä muodostuvat kun esimerkiksi kodinkoneita liitetään internettiin (iot, eli esineiden internet). On päivän selvää, että jos jotain liitetään internettiin, se on silloin kenen tahansa hakkeroitavissa, jotka vähänkään sitä harrastavat. Ja heitä on paljon. Ihmettelen, että verkkoon liitettäviin laitteisiin (kaikkiin, joissa on SIM-kortti, tai vastaava kauko-ohjaus/kuuntelu, kuten vaikka itkuhälytin) ei automaattisesti tehdä pakolliseksi asennuksen yhteydessä antaa oma salasana, ennen kun se saadaan toimimaan etänä.

Moni ajattelee, että mikä ongelma se on, jos vaikka jääkaappi, astianpesukone, tai ns. älytelkkari hakkeroitaisiin. Mitä siitä joku hyötyy. Ei tulla ajatelleeksi sitä, että se on vain sisääntuloväylä käyttää muita kodin verkossa olevia laitteita: vaikka turvakameraa, joka kuvaa kaiken mitä talossa tapahtuu, tai kodin tietokoneeseen, josta voidaan kopioida kaikki mitä halutaan. Jos jokaisessa laitteessa olisi kunnollinen salasana, se estäisi tai ainakin hankaloittaisi huomattavasti tällaista hakkerointia.

Minun mielestäni jopa vaaralliseksi tällainen hakkerointi muodostuu, jos kodissa on vaikka kauko-ohjattava kiuas tai muu kodin lämmitykseen liittyvä laite, joka laitetaan valvomattomasti päälle hakkeroimalla. Monet kodin toiminnot voi olla ohjattavissa vaikka kännykällä, huomaamatta sitä tosiasiaa, että se on silloin myös ”yleisessä” käytössä, jos siinä ei ole kunnollista salasanaa.

11.1.2020

Työaikakokeilu eli ”mega-kiky” on herättänyt lähinnä kysymysmerkkejä työntekijöiden keskuudessa. Vaikka sitä sanotaan vapaaehtoiseksi kokeiluksi, on todennäköistä, että tuo vapaaehtoisuus on hyvin kyseenalainen määritelmä, jos tämä yleistyy muihinkin kuin teollisuuden palkkoihin ja työaikaan. On aloja, joissa ei kysytä suostumusta, vaan oletetaan kaikkien noudattavan ilman mukinoita samoja toimintaperiaatteita.

Voin olla vanhanaikainen, mutta minun mielestäni kaiken työn pitäisi perustua suoraa sovittuun palkkaan ilman monimutkaisia algoritmeja. Työaikalaki ja Työsopimuslaki ei voi olla vain jonkinlainen ohjenuora, josta voi sopimalla poiketa mitenkä vaan. Sopimuksessa työntekijän kanssa yleensä työnantaja on aina etulyöntiasemassa. Joko hyväksyt sopimuksen, tai lähdet muihin hommiin. Siksi jonkinlainen yleisellä tasolla tehty sopimus, esimerkiksi liittojen välillä, pitää kattaa kaikki. Tämä ei tarkoita sitä, että henkilökohtaisia sopimuksia ei saisi olla. Päin vastoin jokainen työntekijä ja hänen tarpeensa esimerkiksi perheen suhteen voi olla muista poikkeava, mutta silloin työsopimusta tehtäessä pitäisi olla paikalla muitakin, esimerkiksi luottamusmies, jotka näkevät, että sopimuksen tekemiseen määrätynlaiseksi ei painosteta. Työsopimus on oltava aina työnantajan ja työntekijän välinen molempia tyydyttävä sopimus.

10.1.2020

Mainitsin Kelan yhtenä valtion laitoksena, jonka toiminta on riippuvainen automaatiosta. Kuitenkin sen toiminta tänä päivänäkin kaipaisi hieman lisää resursseja. Vaimoni piti toimittaa sinne yksi lääkärin B-lausunto, jolla saisi erääseen lääkkeeseen kelakorvauksen suoraa apteekissa, eli merkinnän alennuksesta KELA -korttiin. Kun katselimme koska tuo Korson Kela olisi auki, tuli yllätyksenä, että se on auki vain keskiviikkoisin ja silloinkin vain ajanvarauksella. Kun hän on yrittänyt soittaa tuohon ajanvarausnumeroon jo useana päivänä, on vastaus aina vain, että kaikki henkilöt on varattu. Yrittäkää myöhemmin uudelleen.

Eikö KELA:lla ole varaa edes ajanvaraus henkilöstöön? Mistä me oikein maksamme veroina KELA:lle. Ei ongelma poistu sillä, että jätetään vastaamatta kansalaisten tarpeisiin. Tietysti niiltä osin, kun kelakorvaus jää saamatta jostain lääkkeestä, se on säästöä kelalle, mutta sehän on sama kuin korvaus kiellettäisiin kokonaan. Kyllä kelallekin pitäisi saada jonkinlaiset rajat toiminnalleen. Nyt se on kuin posti: luulee voivansa määrätä kaikesta itse.

Ihmetytti jo aikoinaan se. että Kela määrää taksien ottamat taksat, eikä hyväksy todellisia menoja.  

9.1.2020

Näyttää siltä, että Trump on todella kuunnellut omia asiantuntijoitaan, ja alkaa ymmärtämään kokonaisuutta, mihin hän voi joutua, jos jatkaa omalla uhittelulinjallaan. Tuntui kuin hänen puheensa olisi ollut jonkun muun sanelema ja hän on vaan lisännyt edes jotain omaa retoriikkaansa, josta ei voi luopua. Hyvä näin, jos tilanne laukeaisi tähän, kun kumpikin osapuoli tuntee saaneensa ”kostaa”, eikä tunne menettäneensä kasvojaan.

Tosiasia lienee Iranin kohdalla se, että he eivät ole toistaiseksi pystyneet rikastamaan tarpeeksi uraania, jotta se toimisi esimerkiksi atomipommissa. USA:n Tiedustelutietojen mukaan heidän rikastusasteensa lienee alle kymmenessä prosentissa ja atomipommi edellyttäisi 70 - 80% uraannia. Heidän on siis pakko tyytyä perinteisiin ammuksiin ja ohjuksiin. Venäjän tuki on ilmeisesti pois laskuista, koska siellä todennäköisesti ymmärretään, mihin se johtaisi. Pitää vaan toivoa, että tämä spektaakkeli oli tässä.

8.1.2020

Tänään on käyty mediassa jälleen keskustelua uskonnon opetuksesta peruskoulussa. Tuntuu ihmeelliseltä, että se olisi jotenkin vaikea järjestää opettajien mielestä niin, että käytäisiin läpi kaikki meillä esiintyvät uskonnot ja tutustuttaisiin niiden perusteisiin ja historiaan sekä käytäntöihin. Mielestäni se olisi tasa-arvoista ja todella yleissivistävää. Eihän sillä ole merkitystä minkä otsakkeen alla sitä opetetaan. Onko se uskontoa, vai elämäntapa oppia. Se samalla lisäisi ymmärrystä eri uskontokuntien välillä.

Minun lukioaikanani oli aine nimellä ”uskonnon historia”. Se piti sisällään juuri sitä samaa asiaa, eli tutustuttiin erilaisiin uskontoihin. Onko kyse siis vain siitä, että tunnustuksellinen uskonto jäisi sen varjoon. Tasa-arvon nimissä se olisi jopa edistysaskel. Ei jokin tietty uskonto voi olla niin dominoiva, että sen varjolla jätetään muut huomiotta, jolloin jokaiselle muodostuu niistä oma käsityksensä pelkästään median esiin tuomana. Mediahan tarttuu lähinnä negatiivisiin ääri-ilmiöihin. Se on usein kaukana yleisestä todellisuudesta. Näin syntyy vain harha- ja ennakkoluuloja.

Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, että Japanissa jo päiväkodeissa opetetaan lapset siihen, että jokainen on oma ja ainutlaatuinen persoonansa, joita ei ole maailmassa muita kuin hän. Jokainen on siis erilainen, mutta silti samanarvoinen. Miksi meillä ei hyväksytä samaa periaatetta ja peruskoulussakin opetettaisiin erilaisuuden hyväksymistä, jakamalla tietoa myös niistä ”erilaisista”. Eiköhän se samalla poistaisi niitä viha-tuntemuksiakin erilaisuutta kohtaan. 

7.1.2020

Valtion hallinnossa aletaan viimeinkin miettiä sitä, mitä tapahtuisi jos tehtävien automatisointi ei kulkisi kehityksen mukana. En tiedä mitä laki sanoo nykypäivän tilanteesta, mutta jos se on esteenä automatisoinnille, niin on ihan viimeinen aika tehdä siihen muutoksia. Tietysti parin tuhannen uuden työpaikan muodostaminen olisi työllisyyden kannalta hyvä asia, mutta samalla se vie julkisten kiinteiden menojen osuutta poispäin tavoitteista ja EU:n suosituksista.

Kaikkein eniten se aiheuttaisi kansalaisille harmeja viipyneinä päätöksinä, koska käsittelyajat pitenisi moninkertaisiksi nykyiseen verrattuna vähän kaikissa valtion toiminnoissa, esimerkiksi Kelassa, jonka päätöksistä moni on riippuvainen ihan toimeentulonsa kanssa.

Valtion ja kuntien on elettävä kehityksen mukana. Halusivat sitä eri puolueet tai eivät. Kyseessä on kansalaisten oikeudet saada palvelut järkevässä ajassa.

6.1.2020

En tiedä mitä hiljaiseloa hallituksessa vietetään, voi tietysti olla edelleen jouluvapaat menossa, joten se olisi ymmärrettävää, mutta tietääkseni jouluvapaa koskee lähinnä eduskuntaa. Muutamaan viikkoon ei ole kuulunut mitään sen paremmin SOTE:sta, kuin vaikka missä mennään Postin kanssa. Toivotaanko, että se asia vähin erin unohdetaan, vai haluaako uusi omistajaohjausministeri työskennellä vaan rauhassa. Jos esimerkiksi Postin tilanne vaan jätetään nykyiselleen, on seurauksena edelleen se, että postimaksuissa tulemme jatkuvasti maksamaan logistiikkapuollen tappioita ja virheinvestointeja -nykyisiä ja tulevia. Itse moisiin talkoisiin en aio osallistua ja lähetän postin kautta vain ihan pakolliset viralliset kirjeet, joissa useimmiten vastaanottaja maksaa postimaksun. Kaiken muun hoidan digitaalisena, kuten joulukortitkin. 

5.1.2020

1) Laitoin jälleen vähän lisäkommentteja artikkeliin "Sairauskertomus potillaan näkökulmasta". Se on lähinnä päivitystä nykytilanteeseen.

2) Median mukaan teollisuudessa on päästy sopimukseen seuraavien kahden vuoden työehdoista. Toivon että  TEHY ja muut terveysalan järjestöt pääsevät lähiaikoina myös sopimukseen, koska tuon SOTEn kanssa näyttää olevan edelleen kuin täi tervassa. Terveyden- ja vanhustenhuollon alueella pitää saaada kuitenkin pyörät pyörimään Ihmiset ikääntyvät joka tapauksessa vuodella joka vuosi, eikvätkä he jää odottamaan jotain kuuta taivaalta.

Kunta-alan edustajat vetoavat jatkuvasti, riippumatta asiasta, siihen että kunnilla ei ole varaa minkäänlaisiin korotuksiin. Ensiksikin tuolta tekosyyltä on pohja pois, koska heidän ja vain heidän päätöksensä sanelee kunnallisveron veroprosentin. Kyse on vain priorisoinneista, mihin nuo verot käytetään. SOTEn loppuun saattaminen toisi valoa tähänkin ongelmaan, koska kuntien terveydenhoitomenot siirtyisi SOTE-alueille ja sen talouskysymykset pitää joka tapauksessa ratkaista.    

4.1.2020

Näyttää jälleen kerran, että Trump ei yksinkertaisesti tiedä mitä tekee, tai vielä pahempaa, ei ylimielisyydessään halua kuulla muiden mielipiteitä. Kuulin jonkin Tv-lähetyksen yhteydessä jonkun sanoneen, että Trump heitti dynamiittipötkön ruutitynnyriin. Se mielestäni kuvaa lähinnä sitä, mitä tulee tapahtumaan jatkossa. Iran kostaa, eikä se voi jäädä jonkinlaisen sormen heristelyn asteelle. Jos Iran on kehittänyt itselleen ydinpommin, sen  käyttökynnys on nyt hyvin matalalla, vaikka sukellusveneestä. Pahinta olisi, jos Venäjä lähtisi ”auttamaan” Irania antamalla esimerkiksi aseita, tai laivastoa. Toivottavasti Putin ymmärtää, että silloin kolmas maailmansota ei olisi kaukana. Tuskin hänkään sitä haluaa.

Sitä ei käytännössä estä mikään, etteikö Trump istuisi presidenttikautensa loppuun saakka, koska hän on miehittänyt miltei kaikki korkeat päättävät elimet omilla miehillään oikeuslaitosta myöten. Ainoa toivo on siinä, että hänen lähipiirissään olisi henkilöitä, jotka näkisivät vähän laajemmin, kuin joku ärsytetty murrosikäinen, joka toimii hetken mielijohteesta ja ajattelee vasta sitten kun näkee seuraukset.

3.1.2020

Kuten viimevuoden lopulla kirjoitin, kävin terveyskeskuslääkärillä ja seuraavana päivänä labrassa. Katsoin uteliaisuuttani saman labrapäivän iltana, oliko siellä jo jotain labratuloksia ja olihan siellä jopa lääkärin lausunto. Minua jäi vaivaamaan se, että lääkärin lausunnon mukaan minulle oli soitettu jo aiemmin samana päivänä, mutta ei oltu saatu kiinni. Katsoin puhelimestani onko siellä mitään vaastaamattomia puheluita ja olihan siellä yksi, mutta soittaja oli "Yksityisnumero". En tiedä miksi en ole kuullut puhelua, (Ilmeisesti lin WC:ssä ja vesi lorisi) mutta eniten harmittaa tuo systeemi, että lääkärin puhelusta ei jää mitään numeroa, johon voisi soittaa takaisin ja kysyä asiaa. Tämä on selvä puute soittosysteemissä. Ajattelin, että jos asia on tärkeä, hän ehkä soittaa uudelleen. Mitään ei ole kuitenkaan kuulunut sen jälkeen ja nyt on jo 3.1.2020. Oletus ilmeisesti on, että kaikki katsovat "Omakannasta" mikä on tilanne. Eihän kaikki edes käy omakannssa koskaan. Tässä on jokin systeemivika.

Kommentoin lääkärinlausuntoa vielä tarkemmin artikkelissa "Sairauskertomus potilaan näkökulmasta". 

2.1.2020

Kuuntelin eilen presidentin uudenvuoden puheen ja minun mielestäni hän puuttui todella merkittävään aiheeseen puhuessaan vihapuheen yleistymisestä. Samoin keskustelukulttuuri on muuttunut sellaiseksi, että ei enää välitetä siitä, mitä reaktioita sanat aiheuttavat toiselle osapuolelle. Poliittisella tasolla asian huomaa helposti, kun kuuntelee vaikka televisioituja eduskuntakeskusteluja. Siinä ei ole enää kyse keskustelun aiheesta, vaan mennään henkilökohtaisuuksiin ja etsitään vaan sanoja tai lauseita, joihin voi tarttua, jotta voi ”lyödä” toista. Samoin sanojalla on paljon suurempi merkitys kuin aiemmin, verrattuna siihen, että pitäydyttäisiin vain aiheessa.

Voi hyvin kuvitella, että jos yritetään tavoitella yhteisymmärrystä yli puoluerajojen, se menee mahdottomaksi. Ei edes yritetä hakea yhteisymmärrystä, vaan kärjistetään eroavaisuuksia.

Minun mielestäni pitäisi esimerkiksi vaaliväittelyissä kiinnittää enemmän huomiota siihen, kuinka ehdokas esiintyy, minkälaisia sanontoja hän käyttää, tai etsiikö sovintoa vai riitaa. Vaikka kyse olisi vaaliväittelystä, jossa yritetään erottautua muista, sillä on merkitystä kuinka se tehdään. Siinä tulee ehdokkaan luonne esiin, millä on merkitystä ainakin minun valinnoissani. En koskaan äänestä riitapukaria, vaikka hän olisi muuten kuinka sanavalmis ja asiansa esiin tuova. Ainakin minä kaipaan poliitikolta yhteistyöhalukkuutta, enkä riidan aikaansaamista.

1.1.2020

Nyt on sitten vuosi 2020, jota joskus en kuvitellut edes saavuttavani, mutta hyvä näin. Edellinen vuosi on ollut hyvin tapahtumarikas ainakin poliittisesti. Suomea on johtanut vuoden aikana kolme eri hallitusta, ainakin jos pääministerien nimiä lasketaan. Britannia on pyörinyt Brexitin ympärillä, eikä lopputulos ole vieläkään kiveen hakattu, koska Pohjois-Irlannin ja Skotlannin tilanteet ovat edelleen kiehumassa, samoin erilliset neuvottelut jokaisen EU -maan kanssa. Ei Boris Jonssonin kannata vielä paukutella henskeleitään loppuun viedystä projektista.

Olen jopa yllättynyt siitä, että Britannian ero EU:sta tulee näinkin myöhään.  Eräässä kirjoituksessani epäilin sen tapahtuvan vuoteen 2020 mennessä. Liittyminen EU:hun oli yksinkertaisesti Margareth Tatcherin oma projekti, josta tuli hänelle pakkomielle, ja hän sai neuvoteltua, jopa muita EU -maita alhaisemman jäsenmaksun, mikä kismitti muita maita. Kun hän kuoli, niin oletin Britannian eron tapahtuvan paljon nopeammin, mutta en huomioinut miten tasaisesti kansalaiset jakautuivat Brexitin puolesta ja vastaan, mikä aiheutti venyneen aikataulun.  

==================================================================