HYVÄ LUKIJA

Tämä on minulle aivan uusi blogialusta ja olen siirtänyt artikkeleita toisesta blogisovelluksesta tänne omiksi sivuikseen. Nämä sivut ovat olleet kokeilua, mutta jää ainoaksi, jota päivitän 30.9.2019 jälkeen, jolloin lopetan www.sapena.fi sivujen päivityksen. 

SaPena

 
 

TÄMÄ SIVU ON "PÄIVÄN AJATUKSIA",

muutaman kuukauden kierrolla (Vanhimmat poistuvat)

 

 

VUOSI 2019

==================================================================

ELOKUU

21.8.2019

Taas tuli Trumpilta yksi ylimielisyyden kukkanen. Trump on suivaantunut Tanskalle, koska se ei halua myydä Grönlantia. Kuinka joku kehtaa sanoa hänelle ei kiitos. Mitähän Trump tuumaisi, jos Tanska haluaisi ostaa USA:lta Alaskan? Luultavasti suhtautuminen olisi suunnilleen samanlainen, kuinka joku kehtaa ehdottaa Alaskan myymistä. 

20.8.2019

Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli artikkeli liian korkeiksi nousseista asianajokustannuksista. Olen samaa mieltä, että jonkinlainen katto siihen pitäisi saada. Nykyisellään se on selvä este tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden toteutumiselle ja myös este nostaa kanne asiassa, joka omasta mielestä on selvästi kanteen tekemisen paikka, mutta on pelko siitä, että toisen osapuolen asianajajat keksivät jonkin porsaanreiän ja niskassa on, niin omat kuin toisen osapuolenkin asianajokustannukset. Jo pelkät omat asianajokustannukset voivat tehdä sen, että vaikka voittaa oikeudenkäynnin, niin asianajokustannukset ovat silti niin suuret, että kokonaisuus jää miinukselle.  

19.8.2019

On aika merkillistä, että poliisi ei kykene hoitamaan tehtäviään kaikkien rikosten osalta. Vedotaan henkilökunnan vähyyteen. Se johtaa väistämättä siihen, että kansa alkaa ottamaan poliisin tehtäviä omiin käsiinsä. Tietääkseni missään kohtaa poliisilaissa ei ole sellaista kohtaa, mikä mahdollistaisi sen, että poliisi ei hoida jotain selvää rikostapausta, jos siihen ei ole tarpeeksi resursseja. Edellytetään, että poliisi pitää resurssit oikealla tasolla. Missään ei myöskään mainita, että tehtävät hoidetaan, jos budjetti sallii.

Olisi kiva tietää, mitä tapahtuu, jos poliisille esitetään korvausvaatimus siitä, että ei reagoida mitenkään omaisuusrikosilmoitukseen. Vakuutusyhtiöille riittää useimmiten rikosilmoituksen tekeminen, mutta jos ei ole vapaaehtoista vakuutusta ja uhrille tulee vahinkoa. Onko poliisi mitenkään korvausvelvollinen. Sama koskee tietysti oikeuslaitosta, jos juttu menee vanhaksi sen vuoksi, että oikeuslaitos ei ole käsitellyt juttua ajoissa.

18.8.2019

Hongkong'in tapahtumat näköjään jatkuvat ennallaan. En tiedä mikä olisi oikea ratkaisu heidän ongelmaansa, mutta paras ratkaisu olisi tietenkin neuvottelut. Kun toisena osapuolena on Kiina, niin se ei varmaan ole mahdollista. Se on nähty jo Taiwanin tapauksessa. Hongkong on Kiinalle liian arvokas, jotta sen voisi jättää nykyisen autonomisen hallinnon käsiin. Hongkong'in kansalaiset myös haluavat muutosta, mutta päinvastaiseen suuntaan. Pelkään että Kiina ei jätä armeijaansa käyttämättä, jos tilanne ei rauhotu. Voi olla, että mielenosoittajat tarjoavat vaan oivan tekosyyn saattaa Hongkong Kiinan suoraan hallintaan.

Jos tästä seuraa se, että kolmannet osapuolet tulevat Hongkong'in avuksi, niin se voi johtaa suurempaankin yhteenottoon, koska Kiinan avuksi tulee silloin luultavasti Venäjä. Minä todella toivon, että Trump ja hänen lähipiirinsä haukat pysyvät nahoissaan.  

17.8.2019

Puolustusvoimien uusi komentaja teki mielestäni oikein siinä, että laittoi testattavaksi viidessä sotilaspiirissä uuden sähköisen kanavan antaa palautetta nimettömänä esimiesten tai muiden toimihenkilöiden toiminnasta. Näinhän toimitaan muissakin aikaansa seuraavissa työyhteisöissä. Se tietenkin harmittaa upseeriliittoa, koska heidän toiminnalleen tulee jonkinlainen kontrolli, ei voi toimia mielivaltaisesti kuten tähän saakka. Jos valituksen joutuisi tekemään omalla nimellään, niin on päivän selvää, että sen jälkeen olisi jatkuvien kostotoimenpiteiden kohteena.

Toivon, että tästä sähköisestä kanavasta tulee pysyvä ja se samalla vähän hillitsee sitä omavaltaista käyttäytymistä.

16.8.2019

Ylen sivuilla on tänään mielenkiintoinen artikkeli Lappeenrannan Pontuksen koulun uudesta opetusmetodista. Vaikutti siltä, että siinä ollaan periaatteessa menossa oikeaan suuntaan, mutta ei huomioida tarpeeksi oppilaiden yksilöllisiä eroja. Jos jollakin oppilaalla on sairauden vuoksi muistivaikeuksia, ei voida olettaa, että hänelle sopii muitta mutkitta sama opetusmetodi kuin muillekin. 

Olen joskus kirjoittanut samasta aiheesta TULEVAISUUS -sivulla KOULUTUS -osassa oman näkemykseni siitä mihinkä suuntaan minun mielestäni opetusta olisi vietävä. Korostan siinä sitä, että jokainen on yksilöllinen persoona, eikä jokainen omaa samaa oppimiskykyä, jolloin opetuksen pitäisi mukautua paremmin oppilaan tarpeisiin.

Mielestäni virhe tuossa esimerkkitapauksessa on tehty siinä, että ei ole huomattu /  huomioitu, tai välitetty siitä, että joku ei omaksu jostain syystä asioita kuten muut. Alennetaan vaan numeroa. Ei 18 oppilaan luokka voi olla niin kiireinen, että ei ole aikaa keskustella oppilaan ja kenties vanhempien kanssa, mitenkä menee ja missä pitäisi menetellä toisin oppilaan mielestä. Jos eteneminen ei ole joidenkin kohdalla oletettua, opettajan pitäisi kyllä huomata se ja ottaa selvää syistä. 

15.8.2019

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on Hannele Törrösen hyvä kirjoitus (s.B14) siitä mikä estää viranomaisia tarttumasta vanhusten huonoon kohteluun. Olen itse joskus ihmetellyt sitä samaa. Vain jossain tapauksessa kun vanhusta on lyöty ja siitä on video, on asiaan tartuttu, mutta luulisi joidenkin viranomisten toimenkuvaan kuuluvan tarttua myöskin niihin tapauksiin, joissa selvästi osoitetaan vanhusten ala-arvoista ja suorastaan pahoinpitelyksi luokiteltavaa kohtelua. Ei ole pelkästään sopimusrikkomus, jos vanhukset pakotetaan esimerkiksi lääkkeillä nukkumaan klo 15. Tällaiset tapaukset pitäisi tutkia myös toiseen ihmiseen kohdituvana väkivaltana.  

14.8.2019

Minusta mennään hakoteille, jos yrityksen kannattavuus on kiinni siitä, että työntekijät tekevät ylimääräisiä tunteja ilmaiseksi. Ymmärrän sen tilapäisratkaisuna, mutta tällä hetkellä olemme melko normaalissa tilanteessa, jolloin yrityksen pitää tulla toimeen, kuten normaalioloissa pitää. Jos työajan pidentäminen ilman korvausta tehdään nyt uudeksi normaaliksi, mitä sitten tapahtuu, kun olemme uudessa laskukaudessa. Onko edessä vielä palkkojen alennus? Jos yritys perustuu sille, että se tarvitsee työntekijöitä, niin kyllä sen tulos pitää syntyä myös työntekijöiden normaalisopimuksilla. Muutoin yritys on perustettu pelkille toiveille.

13.8.2019

Ei voi muuta kuin ihmetellä ihmisten piittaamattomuutta. Ylen sivuilla oli artikkeli Brinkaksen tilan kukkaniitystä pari päivää sitten. Nyt se on käyty sotkemassa uteliaiden toimesta. En tiedä onko kyseeessä täydellinen piittaamattomuus muiden taholta, vai liekö peri suomalaista kateutta. Älytöntä toimintaa joka tapauksessa.

12.8.2019

Kun katselee uutisia, niin lähes joka päivä tulee esiin jokin uutinen, missä kerrotaan ilmastonmuutoksen vaikututksista, olkoon ne sitten tulvia maanvyörymiä tai peltojen kuivumista. Silti on maita ja henkilöitä johtavilla paikoilla, jotka pitävät kaikkea vain poliittisena pelinä. En ymmärrä mitenkä joku voi todella ummistaa silmänsä todellisuudelta vain taloudellisista syistä. Pitääkö tapahtua jotain todella mullistavaa, joka johtuu ilmaston muutoksesta ja vaikuttaa todella niin selvästi myös maan talouteen, että se uskottaisiin. Siinä vaiheessa jotkin saarivaltiot voi olla jo peruuttamattomasti veden alla. Todennäköisesti sekin aiheuttaa vain toteamuksen, että eihän se vielä meitä koske.

11.8.2019

Ihmettelen tuota Veikkaus Oyn tulospalkkiojärjestelmää, koska johtajien palkat ovat riippuvaisia vain yhtiön tuloksesta, mutta ei yhtiön toisesta tehtävästä, eli pelaamisen haittavaikutusten torjunnasta, kuten peliriippuvaisuuden ehkäisystä.

Vaikka yhtiön tavoitteet ovat ristiriitaisia, luulisi noin suuren yhtiön olevan kiinnostuneempi myös asiakkaistaan. Nykyisellään tarjotaan makeisia, mutta heristetään vain sormea, jos syöt niitä, niin se voi haitata hampaitasi. Kyseessä on todellisuudessa vakava asia peliriipuvaisten kohdalla. Ei riitä se, että turvataan yrityksen selusta jollain korulauseilla, joihin voidaan vedota, kuin lääkepakkausten haittavaikutuslistaan.

Minun mielestäni Veikkauksen mainonta pitäisi kieltää kokonaan, vain ilmoitusluontoiset tiedotteet peleistä voi olla paikallaan. Samoin peliautomaatit pitäisi olla vain siihen tarkoitetuissa, valvotuissa tiloissa ja tunnistautuminen pitää olla pakollinen pelaajalle. Se mahdollistaa myös valvonnan jokaisen pelaajan kohdalla, että se ei mene yli äyräiden. Vaikka pelaamista valvotaan, se ei ole yksityisyyden loukkaamista, vaan henkilön oman hyvinvoinnin turvaamista.

Sama koskee tietysti nettipelaamista, joka lienee sieltä pahimmasta päästä. Aikaan sidotut maksimipanokset pitäisi tulla pakollisiksi, esimerkiksi max. tietty summa kuukaudessa, joka ei ylitä tiettyä prosenttimäärää kuukausitulosta. Joka tarkoittaa yhteistyötä verohallinon kanssa.  

10.8.2019

Tämän viikonvaihteen Vantaan sanomissa on hyvä Toni Ahvan kirjoitus kielten valinnanvapaudesta ja pakkoruotsista. Olen kirjoittanut aikoinaan samasta asiasta TULEVAISUUS -sivun KOULUTUS -osassa. Minusta on jotenkin ihmeellistä, että eletään edelleen Rotsinvallan ajassa. Silloin oli jotenkin ymmärrettävää, että olisi pakotettu opiskelemaan myös ruotsinkieltä, jos olisi ollut jonkinlainen kolulaitos.

Tänä päivänä itsenäisen Suomen luulisi katsovan enemmän tulevaisuuteen kuin historiaan -myös kielikysymyksissä. Kaiken lisäksi, kun suomalaiselle kerrotaan, että jokin on pakko, nousevat niskakarvat heti pystyyn. Tämä johtaa siihen, että mikä tahansa "pakko" -maineen saanut koulukurssi suoritetaan "hampaat irvessä"  rimaa hipoen.

Jos ruotsinkurssit olisivat vapaaehtoiset, sitä opiskelisivat ne jotka olettavat siitä olevan hyötyä ja niin, että todella osaavat ruotsia niin puhua kuin kirjoittaakin, koska motivaatio on silloin suuri todella oppia kieli, eikä vaan läpäistä jotkin kurssit. Jos jonkin muun, silloin tarpeellisen, kielen ottanut huomaa myöhemmin tarvitsevansa myös ruotsia, sitä voi opiskella erikseen ja nyt hyvällä motivaatiolla, jolloin sen myös omaksuu.

Olisiko itsenäisen Suomen jo aika miettiä uudelleen sitä perustuslain kohtaa, jossa Suomi määritellään kaksikieliseksi (§17) ja tulla nykypäivään sen asettamin vaatimuksin.

9.8.2019

Tänä aamuna oli TV1:ssä mielenkiintoinen haastattelu koskien veneilyä ja pitäisikö olla pakollinen ajokortti myös veneiden kuljettajille. Olen Harri Harkimon kanssa tässä asiassa täysin samaa mieltä. Jonkinlainen ajolupasysteemi pitäisi olla, mutta sen tarve on täysin riippuvainen siitä minkä kokoluokan venettä ajaa. Tuo Harkimon ehdottama kytkeminen vakuutusmaksuihin vaoisi olla hyvinkin toimiva ratkaisu, mutta se ei voi olla ainoa syy hankkia ajolupa. Se vaan tarkoittaisi sitä, että jos on tarpeeksi rahaa voisi maksaa isojakin vakuutusmaksuja ja ajella isoilla muskeliveneillä miten sattuu välittämättä muista vesillä liikkujista tai alueellisista nopeusrajoituksista. Ei ajolupa sinäsä estä törttöilyä, mutta luvan menettämisen pelko voi laittaa ajattelemaan vähän muitakin.

Myöskin alkoholin käyttöräjat pitäisi saada lähennäksi maaliikenteen rajoja. Veneellä voi aiheuttaa humalassa aivan yhtä suuria vahinkoja muille, kuin autollakin. 

8.8.2019

Vaikka ilmasto lämpenee ja suurimmalle osalle sen syistä, eli luonnon omalle kiertokululle, emme voi mitään, voimme tehdä kuitenkin paljon sille osalle, mitä ihminen omilla toimillaan aiheuttaa. Suomen osalta ihmettelen sitä, että meillä on edelleen tärkeämpää se lyhytnäköinen tuotto, mitä esimerkiksi soiden ja nevojen käyttö turvetuotantoon tuottaa. Samalla vähennetään hiilinieluja sekä turvetta poltettaessa lisätään hiilidioksidipäästöjä.

7.8.2019

Ylen sivuilla on hyvä Reija Grönroosin ja Jari Kolehmaisen artikkeli SOTE asioista. Olisiko poliitikkojen vimeinkin syytä kuunnella asiantuntijoita ja lopettaa se poliittinen kissanhännänveto, jotta tuo ikuisprojekti saataisiin viimein kunnolliseen päätökseen. Pääasia ei tietenkään ole se, että projekti saataisiin lopulliseen päätökseen niin pian kun mahdollista, vaan se että saataisiin viimeinkin raamit sille, mikä on tavoite ja mitenkä kokonaisuus toimii. Kuten Jari Kolehmainen tekstissä sanoo, koko maata ajatellen yksi ja sama tavoite ei ole kaikille toimiva ratkaisu. Pääasia olisi, että olisi tavoitteet, joita kohti jokainen muutos menee. Aikataulu on taas sidoksissa tavoitteisiin ja resursseihin, ei siihen mitä joku haluaa, eikä edes yhteen vaalikauteen. Askel kerrallaan, mutta oikean tavoitteen suuntaan.

6.8.2019

Trumpin kaksijakoisuus tuli taas kerran esiin noiden USA:n ampumistapausten yhteydessä. Hän on itse yrittänyt kaikin mahdollisin tavoin suhtautua negatiivisesti muihin kuin omiin kansalaisiin -etenkin mexikolaisiin ja esittänyt vakavia rasistisia kannanottoja. Nyt hän kuitenkin tuomitsi puheessaan rasismin ja kutsui heitä terroristeiksi. On tietenkin oikein tuomita rasismi, mutta ilmeisesti nämäkään kannanotot eivät koske häntä itseään.     

5.8.2019

Soitin tänä aamuna yhdeksän maissa terveyskeskuksen ajanvaraukseen ja noin viiden minuutin odottelun jälkeen sain tilaisuuden pyytää takaisin soittoa. Ihmettelen vaan miksi pitää odottaa viisi minuuttia ennenkun kerrotaan, mitenkä takaisin soitto voidaan saada. Tosin sekin on pieni aika verrattuna tilanteeseen muutama kuukausi sitten. Takaisin soitto tuli vähän vaille yksi. Ilmeisesti Apotti on alkanut toimimaan.

4.8.2019

Tulin eilen vaihteeksi mökiltä kaupunkioloihin, mutta uutiset eivät näköjään muutu siitä missä niitä luen tai katselen. Jälleen kerran USA:ssa on ammuskeltu umpimähkään väkijoukossa. Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että kansalaisten vapaa aseenkanto-oikeus on sellainen "pyhäinjäännös" sadan vuoden takaiselta cowboy -ajalta, että siitä ei voida saada jonkinlaista järkevää kompromissia. Kaiken lisäksi automaattisten ja puoliautomaattisten konetuliaseiden hallussapito tuntuu jotenkin järjettömältä. Mihinkä yksityinen kansalainen sellaista tarvitsee? 

2.8.2019

Mietin tuon Kangasalan Attendon jutun jälkeen sitä, mitenkä olisi mahdollista purkaa tuo yksityistämis aalto ja saada terveyden- ja vanhustenhoidon tilanne taas hallintaan. Kaikki ulkoistamis sopimukset ovat varmasti laillisia, mutta jos ulkoistamisehtoja ei noudateta, eikä asiaa saada kuntoon huomautuksilla ja uhkasakoilla, jää varmaankin yhdeksi vaihtoehdoksi sopimuksen purku, joka taas johtaisi pitkällisiin oikeudenkäynteihin.

Varmaankin nopein ja toimivin tapa olisi normaali kilpailu. Velvoitetaan kunnat tai aluehallinnot kilpailemaan kyseisten yritysten kanssa. Jos palvelua tarjotaan kunnan taholta ilman voiton tavoittelua ovat niiden taksat varmasti edullisemmat kuin pakollista voittoa tavoittelevien yritysten taksat, joten kansalaisen valinta lienee selvä.

Joidenkin mielestä tämä olisi taaksepäin menoa, mutta jos ajatellaan vähänkään kansalaisten etua, niin mielestäni olisi viisasta ottaa lusikka kauniiseen käteen ja korjata tehdyt virheet. Ei ihmisten terveydellä tai vanhenemisella pitäisi saada rahastaa, kaiken lisäksi noin hävyttömästi ja räikeästi.

1.8.2019

Viktor Orbán tuntee selvästi olevasa alakynnessä ja on sen vuoksi huideltava vähän jokapuolelle. Hän ilmeisesti uskoo, että hyökkäys on paras puolustus. Unkarissa voi olla oikeuslaitos nimellisesti kuten pitääkin, mutta jos sen päätökset ovat vain yhden puolueen sanemat, niin kyseessä ei välttämättä ole oikeuslaitos, vaan laitos joka vaan laillistaa pienen porukan vallan.

 

==================================================================

HEINÄKUU

31.7.2019

Luin erään lähihoitajan yhden yövuoron raportin Ylen sivuilta. Siinä kuvastuu varmasti aika yleinen tilanne, josta olen kirjoittanutkin, että miksi muihin tehtäviin lähteneitä, koulutettuja hoitajia ei helposti saa takaisin hoitotyöhön. Miksi hoitajan on tehtävä niin sivoojan, kokin, kuin vielä varsinaiset omatkin työnsä? Varsinaiseen omaan työhön jäi vain 2,5 tuntia koko yönä. Lisäksi yhden hoitajan vastuulla yöaikaan on kahden kerroksen potilaat / asukkaat. Se on kaukana 0,7 hoitajan tavoitteesta. 

30.7.2019

Uutisten mukaan Kangasalan Attendon hoivakodissa on tilanne, jossan on turha selitellä mitään, ainoastaan korjata asiat kuntoon. Tuo tilanne toi väkisin mieleeni omat parin vuoden takaiset kirjoitukseni SOTE-sivula. Ajattelin silloin, että jotenkin asiaa pitää karrikoida, jotta sen ajatus pelkistyisi paremmin. Nyt on vaan todettava, että todellisuus on paljon pahempi ja käytännössä aliarvioin sen mihin olemme todellisuudessa menossa.

Jos vanhukset laitetaan nukkumaan klo 15, ja lääkkeillä se varmasti onnistuukin, niin onko tässä kyse enää vanhusten hoidosta vai varastoinnista? Tuo uhkasakko vastannee johtajan vuosipalkkaa, mikä on yhtiön liikevaihdossa aika olematon.

29.7.2019

1.) Suomessa on nähty sakaali viime viikolla, mikä ei sinänsä ole mikään ihme, koska niitä on nähty Virossa jo aikoja sitten. Kun ilmasto lämpenee, alkaa täällä näkymään yhä enemmän eläimiä ja kasveja, joita esiintyy normaalisti paljon etelämpänä. Se on vaan luonnon reagointia ilmastonmuutokseen.

2.) Katselin tänään mielenkiintoista aamuohjelmaa ilmeiden, eleiden ja koko olemuksen vaikutusta viestien perillemenoon, verrattuna sanalliseen viestintään. Olin joskus 80 -luvulla eräällä esimieskoulutukseen kuuluvalla parin viikon kurssilla Englannissa. Silloin perehdyttiin vain tähän asiaan. Siellä sitä nimitettiin "transaktioanalyysiksi". Tuon kurssin jälkeen on tahtomattaan kiinnittänyt huomiota yleensä keskusteluissa "kehonkieleen". Jos ilmeissä, eleissä, äänenpainossa jne. on ristiriita siihen mitä toinen sanoo, alkaa kyllä miettimään sitä mikä on sanoman todellinen viesti. Näin tekee varmasti jokainen alitajusesti. Ei siihen tarvita edes mitään mikroilmeiden tulkintaa.

Joskus kun katselee mainoksia TV:ssä, niin tulee väistämättä näkyviin se, että repliikki on opeteltu ulkoa, mutta elekieli kumoaa sanotun. Pahimmillaan se tulee ilmi, jos repliikki sanotaan vakavasti, mutta naurahdetaan tahtomattaan perään. Mainos toimii silloin negatiivisesti. Mitään prosenttilukuja on mahdoton esittää elekielen ja sanallisen viestin vaikutuksista kuulijaan tai näkijään, vaikka usein esiintyy luvut 60% ja 80%:n välillä sanattoman viestin hyväksi. Olettaisi, että mainostajat kiinnittäisivät enemmän huomiota tuohon asiaan mainoksia tehdessään. Sen luulisi olevan mainostoimistojen arkipäivää.

 3.) Lisäsin "TULEVAISUUS" -sivulle pari kappaletta "KOULUTUS" - osaan.

28.7.2019

Olen aikaisemminkin viitannut postiin, kun puhutaan siitä mitenkä ulkoistettu viranomaistoimi alkaa toimimaan, kun päätavoite on tuotto yritykselle, eikä mahdollisimman hyvä palvelu asiakkaille. Normaalisti olen kääntänyt postimme tulemaan mökille kesä ja heinäkuun ajaksi, kun olemme mökillä eikä kaupunkiosoitteessa. Samalla olemme laittaneet postilaatikkoon mainos- ja ilmaisjakelukiellon ja lakkauttaneet päivälehdet loman ajaksi, jotta se ei täyttyisi turhasta paperista mökillä olomme aikana. Se on toiminut viime vuoteen saakka suhteellisen hyvin. Siirto maksaa useita kymppejä, joten sen pitäisi myös toimia.

Tänä keväänä teimme samoin ja ensin se toimi hyvin, mutta sitten muutamat lehdet, kuten Tiede jne. lakkasi tulemasta mökille. Kaupunkiosoitteessa käy poikamme silloin tällöin katsomassa, että asiat ovat kunnossa ja katsoo samalla postilaatikkoon. Lehdet olivat yks’kaks alkaneet tulla sinne. Kun tiedusteltiin asiasta postista. Kerrottiin, että lehtiä ei enää siirretä mökkiosoitteeseen. Mitä jos lehden mukana tulee lasku - kuten Tiedelehdessä, jonka eräpäivä menee umpeen kesän aikana. Kuka maksaa seuraukset. 

Posti toimii kuin valtio valtiossa - omilla säännöillään, joita voidaan muuttaa koska tahansa kesken sopimuskauden. Päätimme jo, että ensivuonna emme maksa palvelusta joka ei toimi. Emme siirrä postia minnekään. Lopetamme vaan loman ajaksi lehdet, jotka voivat täyttää laatikon ja lapset tai lastenlapset tuovat postin silloin tällöin mökille tullessaan. Se on ainakin varmempaa kuin postin toiminta.

27.7.2019

Jos tuota uutta SOTEa ei saada lähiaikoina hoidettua ainakin terveyspalvelujen osalta, niin kuntien tai muiden aluehallintojen on pakko toimia omin nokkineen ja tuloksena voi olla hyvin kirjava ongelmien ratkaisutapa. Ensiapuasemat ovat ongelmissa, koska normaalit terveysasemat eivät pysty palvelemaan kansalaisia järkevässä ajassa. Nyt mennään ensiapuun, josta tiedetään saatavan apua välittömästi. Terveysaseman kautta samaan lopputulokseen pääseminen voi kestää kuukauden tai enemmänkin. Kuka kestää vaikka särkevää jalkaa niin kauan. Ensiapuasema on ainoa järkevä ratkaisu.

En ole vielä kuulut mitään konkreettista esimerkiksi lääkäri tai hoitajapulan korjaamiseksi. Ongelma on akuutti, eikä jossain kuukausien tai vuosien komitea istuntojen päässä. En ymmärrä mikä tässä on se varsinainen este.

26.7.2019

Mielestäni tyypillinen esimerkki Donald Trumpin suhtautumisessa lakiin ja oikeuslaitokseen on hänen puhelin soittonsa Ruotsin pääministeri Stefan Löfveenille. Hänen oletuksensa on selvästi se, että Ruosissakin valtion johto voi sanella mitä oikeuslaitos tekee. Se kuvastaa lähinnä sitä, että USA:ssa oikeuslaitos ei ole riippumaton, vaan vahvasti kytketty politiikkaan, mitä hän itse on hyödyntänyt omilla tuomarinimityksillään.  

25.7.2019

En tiedä onko tämä vain omaa ennakkoluuloa, mutta näin sivusta katsottuna näyttää siltä, että USA:ssa on mahdollista sellainen, mikä ei normaalissa demokratiassa kävisi ollenkaan päinsä. Presidentti nimittää ensin kaikki määräävässä asemassa olevat virkamiehet ja korkeimman oikeusasteen edustajat puhtaasti poliittisin perustein vain henkilöistä, jotka ovat hänen kanssaan samaa mieltä. Jos ei ole, niin hänet erotetaan ja korvataan presidentin kannalta sopivammalla. Presidentti voi näin tehdä juuri niin kuin parhaaksi katsoo välittämättä laeista tai edes parlamentista, koska hän voi vetoo oikeudellaan olla välittämättä parlamentista ja tiukimmassa tilanteessa määrätä poikkeustilan ja tehdä mitä haluaa maan turvalllisuuden nimissä. En nimittäisi kyseista maata demokraattiseksi valtioksi.

24.7.2019

Kyllä näitä ideoita voi olla vaikka minkälaisia, mutta mikä merkitys niillä on ilmastonmuutoksen kokonaisuuden kannalta -tuskin mikään. Jos mietitään jonkinlaista tärkeysjärjestystä, niin kyllä korjaaviin toimenpiteisiin pitäisi saada välittömästi lainsäädännöt ihan yleismaailmallisesti siitä, että jokainen teollisuuslaitos paitsi mittaisi, myös korjaisi omat päästönsä nykyteknologian sallimille rajoille. Siirtymäaika ei voi olla kymmenissä vuosissa, koska siihen ei ole yksinkertaisesti aikaa. Yhtenä mittarina voisi olla esimerkiksi yritysten jakamat osingot. Jos yritys jakaa runsaita osinkoja, mutta päästöt ovat retuperällä, on sanktioiden paikka. Samoin ELY-keskusten (tai vastaavien) valvontamittaukset pitäisi saada järkevään suhteeseen tarkastettavien kohteiden lukumäärän kanssa. Jos tarkastusmittauksissa saadaan selvä osoitus siitä, että yrityksen omavalvonta on selvästi vääristänyt mittaustuloksiaan, niin yritykselle kunnon sakkorangaistus heti, ei pelkkä uhkasakko, jos tilannetta ei korjata. Yritykset alkavat kyllä reagoimaan välittömästi ja nimenomaan ennakoivasti, kun kyseessä on selvä rahan menetys. 

23.7.2019

Käytännössä tuo eilen mainitsemani idea antaa nurmikoiden kasvaa, on kyllä epäkäytännöllinen ainakin pihojen osalta. Se samalla toimisi esimerkiksi punkkien hyvänä leviämisen edistäjänä. Silti voi hyvin olla alueita, joiden "parturointia" kannattaisi miettiä tarkemmin. Myöskin sellaisten maatalouskäytössä olevien maiden osalta kannattaisi miettiä olisiko jonkin pellon istuttaminen takaisin metsäksi parempi vaihtoehto, kuin jättää esimerkiksi kesannolle tyhjän pantiksi. Tosin niitä alueita taitaa olla nykyisin aika vähän, koska EU suosii suuria viljelyalueita ja kannattaa näin ollen mieluummin vuokrata naapureille, kuin jättää joutomaaksi.

Tämä taitaa olla vähän sama kuin yrittäisi paikata purukumilla auton rengasta, niin kauan kun tehtaiden ja lämpölaitosten savupiipuista nousee savua puhdistamattomana.

22.7.2019

Vaikka viimeisin mullistus maapallon elämälle tapahtui asteroidin tormätessä Jukatanin niemimaalle n.66 miljoonaa vuotta sitten on täällä tapahtunut useitakin mullistavia tulivuorenpurkauksia. Muun muassa Perussa ja Indonesian Krakataulla, jokainen niistä on aiheuttanut ilmaston viilenemisen, jotkut jopa useiksi vuosiksi. Ajanjaksoja ovat jotkut nimittäneet jopa pieniksi jääkausiksi. On tietenkin täysin aarpapeliä, koska seuraava tapahtuu, vaikka tilastojen valossa tehdään kuinka hyviä ja perusteltuja oletuksia tahansa. Vaikka sellainen olisi tulossa lähiaikoinakin, niiden vaikutus on kuitenkin lyhytaikainen verrattuna siihen tosiasiaan, että maapallon keskilämpötila nousee jatkuvasti.

On tietysti saman tekevää jäävätkö viljasadot saamatta lämmön ja kuivuuden vuoksi, vai pakkasen vuoksi, mutta ihmisten vaikutuspiirissä on joka tapauksessa tuohon lämpenemiseen vaikuttaminen. Tulin ajatelleksi mm. sitä, että koska fotosynteesissä, tapahtuu se sitten puissa tai muissa kasveissa, hiilidioksidi toimii merkittävänä osapuolena, eli "hiilinieluna", niin kuinka paljon esimerkiksi ruohikko nielee hiilidioksidia verrattuna siihen, että sitä yritetään pitää mahdollisimman matalana vähän jokaisessa pihassa. Yhteistä pinta-alaa kertyy varmasti aikamoinen määrä neliökilometrejä.

En tiedä onko tällä mitään merkitystä metsiin verrattuna, mutta olisi rikka rokassa. 

21.7.2019

Uutisten mukaan Intiassa alkaa paikoin olla niin kostean kuumaa, että jokin kaupunki on pian asuinkelvoton, kunnes tilanne muuttuu. Samoin veden saanti on ongelmissa. Tämä viittaa siihen, että maapallon lämpiäminen on paljon jyrkemmällä käyrällä, kuin mitä on arvioitu. Metaanin vapautumiselle jääpeitteen ja mm. siperian routa alueiden sulamiselle emme voi tässä vaiheessa tehdä mitään ja luonosta vapautuva hiilidioksidi on  olemassa olevan luonnon armoilla. Voimme kuitenkin hidastaa tilanteen kehittymistä sillä, että emme ainakaan lisää hiilidioksidinielujen hävittämistä. Vaikka metsien hakkuut olisi kuinka taloutemme edellyttämä toimenpide, meidän pitäisi ajatella kuienkin enemmän kokonaisuutta.

Ei riitä, että pidämme hakkuut ennallaan tai lisäämme niitä vain vähän, vaikka tilastot kuinka sallisivat suuremmat hakkuumäärät. Meidän on vähin erin pakko alkaa ajatella koko maapalloa.  

19.7.2019

Olen jo viime vuonna ja viimeksi 3.7.2019 kommentoinut tätä samaa asiaa, mutta nyt ovat viimein poliitikotkin heränneet siihen kysymykseen, joka on oleellinen uudenkin SOTEn kannalta, että mistä saadaan puuttuva hoitohenkilökunta niin terveydenhoidon, kuin vanhustenhoidon tarpeisiin. On hyvä, jos asetetaan jopa lakimääräisiä minimi vaatimuksia ammattitaitoiselle hoitohenkilökunnalle, mutta se ei paljon auta, jos ei ole hoitajia.

On olemessa koulutettuja hoitajia kymmeniä tuhansia, jotka ovat lähteneet muihin tehtäviin, joko huonon palkan, tai huonojen työolojen vuoksi. On varmasti suuri kynnys tulla takaisin työpaikkaan, josta on joskus lähtenyt. Kuitenkin ainoa toivo on saada heitä takaisin, koska uusien kouluttaminen vie vuosia ja tarve on akuutti. Pelkällä talonpoikaisjärjellä ajatellen mielestäni pitäisi ottaa selvää, miksi he ovat siirtyneet muihin tehtäviin. Korjata olosuhteet ja palkka kelvollisiksi ja tarvittaessa päivittää koulutus ajan tasalle. Jahkailemalla ei voiteta mitään. En myöskään ymmärrä sitä, että koulutetuilla hoitajilla teetetään töitä, jotka voi tehdä esimerkiksi siivooja tai muu vastaava. Tämä viittaa vaan siihen, että heidän palkoillaan ei ole paljonkaan eroa, tai sitten hoitajia ei tarvita heidän oikeassa työssään, mikä on aika ihmeellistä kun valitetaan hoitajapulasta.

Minulle on muodostunut keskusteluissa sellainen mielikuva, että yksi epämiellyttävä tekijä on jyrkkä hierargia ja oma hiekkalaatikkoajattelu ja nokkimisjärjestys. En tiedä kuinka yleistä se on, mutta myöskin näihin asioihin pitäisi tarvittaessa puuttua. Vaikka esimerkiksi sairaalassa on useiden ari alojen ammattilaisia, ei heidän kohtelunsa silti tarvitse olla tehtävästä riippuvaista.   

18.7.2019

Suomen talouden kehitystä tutkivat tahot alkavat vähin erin myöntämään, että 75 %:n työllisyystavoite on aivan liian optimistinen seuraavan neljän vuoden aikana. Joidenkin mukaan 73% voidaan tavoittaa hetkellisesti, mutta sekin on työn takana. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki mahdolliset satsaukset pitäisi tehdä niin pian kuin mahdollista investointeihin, jotka työllistävät useita vuosia. Mitä pitemmälle niiden aloittaminen menee sitä vaikeammaksi aloitus tulee. On paljon helpompi jatkaa jo aloitettuja projeksteja loppuun, kuin aloittaa uusia, jos aletaan olemaan laskukaudessa. 

Tuohon eiliseen kommenttiini viitaten voi vaan sanoa, että lopputulos USA:n parlamentin yrityksestä ei ollut yllätys. Ero parlamentaarisen ja diktatuurisen valtion välillä voi olla hiuksen hieno.   

17.7.2019

Viimeinkin edes yritetään saada jonkinlaista kuria siihen, mitä USA:n presidentti voi tehdä tai sanoa. Epäilen, että sekin tulee jäämään vain yritykseksi. Korkeintaan jonkinlainen muistutus asiasta. Katsotaan mihin parlamentti pystyy. Monessa muussa maassa moinen laeista piittaamattomuus johtaisi presidentin eroon.  

16.7.2019

Olen jo omaksunut ajatuksen, että USA:ssa on -ainakin tällä hetkellä- ihan omat sääntönsä ja käsityksensä niin suhteellisuudentajusta, totuudesta, kuin oikeustajustakin, mutta silti ihmetyttää esimerkiksi oikeuslaitoksen toiminta. Mies ajoi autolla kansanjoukkoon, missä yksi kuoli ja muutama loukkaantui. Tuomio teosta oli 400 vuotta vankeutta. Miehen kannalta on siis aivan sama olisiko kuollut sata ihmistä, vai yksi. Tuomio on aivan yhtä teoreettinen onko se 400 vuotta, vai 40 000 vuotta. Joissain tilanteissa tuomio on taas vain nimellinen, vaikka teko olisi kuinka väkivaltainen tai paljon useampia vahingoittava.

Myönnän, että en tunne yksityiskohtia, jotka vaikuttavat asiaan, mutta tällainen mielikuva minulle on muodostunut ainakin median pohjalta. Eroja voi olla esimerkiksi osavaltioiden omassa lainsäädännössä ja tuomiot ovat täysin lainmukaisia, silti ihmetyttää tuo paikallinen oikeustaju.

Eipä silti, kyllä joissain omankin oikeuslaitoksemme tuomioissa tulee mielikuva, että tuomio on kaikkea muuta kuin oikeudenmukainen, vaikka se on lainmukainen. Joskus tekisi mieli kutsua sitä laintulkintalaitokseksi eikä oikeuslaitokseksi.

15.7.2019

Suunta sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen suhteen näyttä oikealta, kun yksityistämiselle aletaan laittamaan vähän rajoituksia. Tuntuu kuitenkin siltä, että ei uskalleta tehdä mitään radikaalia. Esimerkiksi yksityisten yritysten valvonnasta ei puhuttu mitään. Vaikka nyt puhuttiinkin vain terveyspalveluista, niin silläkin alueela on paljon tekemistä.

Jos yksityiset voivat määritellä esimerkiksi hinnoittelunsa täysin vapaasti, on mielenkiintoista nähdä mitenkä se näkyy asiakkaille, jos palvelujen käyttö tulee julkisten terveyspalveluiden täydennyksinä. On puhuttu siitä, että asiakkaille palvelu on saman hintaista kuin julkisella puolella, mutta ihmettelen kuinka pitkälle kunnat voivat kustantaa erotuksen taksoissa. SOTEn yksi tavoitteista oli alentaa kustannuksia. Tässä on mielestäni jonkinlainen ristiriita.

14.7.2019

Kun katselin Ranskan Itsenäyyspäivän paraatia, niin ilokseni panin merkille Suomen osallistujat. Kirjoittelin joskus aikoinaan Euroopan yhteisestä armeijasta sivulla SODAT. Näyttää siltä, että olemme menossa juuri siihen suuntaan. Vaikka puhun Euroopan armeijasta, se ei tarkoita fyysistä armeijaa yhdessä paikassa, vaan jokainen yhteiseen puolustukseen kuuluva pitää oman maansa puolustamiseksi tarvittavan armeijan, mutta on oltava elin, joka voi koordinoida Euroopan armeijalle alistettuja joukkoja ja tarvittaessa kutsua joukot puolustamaan jotain kohdetta.

Tuo Euroopan oma rauhanturvajoukko pitää olla vain oman itsenäisen esikuntansa alainen, ei jonkin riitaisan parlamentin alainen. Esikunta voi silti muodostua osallistuvien maiden edustajista -ja vain heistä. Euroopassa on paljon NATO-maita, ja mikään ei estä yhteistyötä NATOn kanssa, mutta määräysvalta ei voi olla NATO:lla.

Lisäsin sivulle SODAT kappaleen koskien yllä mainittua asiaa.

13.7.2019

Katselin tänä aamuna Joanna Lumleyn vierailua Japanissa ja vaikka maailmalta käydään ottamassa oppiia Suomessa omasta koululaitoksestamme, niin meidän pitäisi kyllä käydä ottamassa oppia Japanin esikoulusta. Siellä opetetaan jo pienestä pitäen jokaiselle paitsi käytöstapoja, myös sitä, että jokainen on oma ja erilainen persoonansa. Se tarkoittaa samalla sitä, että koska jokainen on erilainen, niin erilaisuus opetellaan hyväksymään. Jokaisen käytös näytti aidosti tyytyväiseltä, eikä pakonomaiselta, kuten vaikka Pohjois-Korealaisten lasten pakkohymy. 

11.7.2019

Joskus vaikuttaa siltä, että ajankohtainen todellisuus ja päättäjät eivät oikein kohtaa toisiaan. He elävät kuin vaan extrapoloisivat menneisyyttä tulevaisuuteen. Ei uskalleta poiketa aikaisemmasta kuin hyvin varovaisin  askelin. Tämä tuli mieleen kun kuuntelin opetusministeriön edustajaa koulutuspaikoista yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Ollaan säätämässä lakia esimerkiksi vanhusten hoitohenkillökunnan määrästä suhteessa hoidettaviin. Käytännössä se tarkoittaa huomattavaa hoitohenkilökunnan lisäystä muutenkin jo vajaaseen hoitajien määrään.

Vanhuseten ikääntyminen on mielestäni aika hyvin ennakoitavissa, koska jokainen ikääntyy tasan vuodella joka vuosi. Hoidon tarve ei tietenkään ole sama kuin vanhusten määrä, mutta suuruusluokka on arvioitavissa. Samoin tiedetään koulutuksen kesto. Miksi ei oteta opiskelijota sen mukaan mikä on tarve silloin kun opiskelu päättyy, vaan lisätään arviolta muutama paikka, koska hoidettavien määrä lisääntyy. Tiedetään myös nykyisen hoitohenkilökunnan ikärakenne ja voidaan päätellä milloin kukin on eläköitymässä. Miksi pitää toimia vain mututuntumalla. Sama koskee varmasti monia muitakin aloja. Ei  sen pitäisi olla tähtitiedettä vaikka muuttujia onkin useita.   

9.7.2019

Toivon todella, että Mitsotakis on maineensa veroinen talousasiantuntija ja pystyy pitämään lupauksensa verojen alennuksesta sekä samanaikaisesti pystyy pitämään maan talouden balanssissa. Toiveissa on tietenkin saada Kreikkaan runsaasti investointeja ulkomailta ja näin elvyttää työllisyyttä sekä yrittäjyyttä. Se voi kuitenkin olla vaikeaa, koska ulkomaita varmasti epäilyttää Kreikan tulevaisuus lähihistorian valossa. Toivotaan parasta. 

8.7.2019

Hieman arveluttaa nuo Kyriakos Mitsotakisin sanat: "Huomenna Kreikan kansa pääsee ylimääräisistä EU:n päättämistä veroista ja päättää itse omista asioistaan". Entä ylihuomenna, kun palataan entiseen ja menot ovat suuremmat kuin tulot? Onko edessä uusi syöksykierre ja tarvitaan taas EU:n apua? 

7.7.2019

Kreikassa on aika ratkaisevat vaalit sikäli, että Kreikka on juuri toipumassa omasta talouskriisistään ja on suuri vaara, että kansa on kyllästynyt saamaan maan talous kuntoon ja haluaa mieluummin irti omaa talouttaan heikentävistä toimista maan talouden hyväksi. Hyvä suuntaus voi muuttua hyvinkin nopeasti.

6.7.2019

Hyvin usein nähdään uutisia siitä, että Kaliforniassa tapahtuu maanjäristyksiä. Kuitenkin tiedetään, että Pohjois-Amerikan mannerlaatta liikku kaiken aikaa etelään päin ja Tyynenmerenlaatta liikkuu pohjoiseen ja tiedetään myös, että San Andreasin siirros halkaisee Kalifornian. Ihmetyttää lähinnä se, että kaikesta tiedosta huolimatta annetaan rakentaa jopa kaupunkeja miltei siirroksen päälle kuten San Fransisko, eikä Los Angeleskaan siitä kovin kaukana ole.

Japanissa ja Kiinassa asia on huomioitu jo rakennusten rakenteissa. Vaikka sielläkin tapahtuu jatkuvia järistyksiä, näkee harvoin uutisia romahtaneista rakennuksista.

Suurta tuhoa näyttää aiheutuvan myös siitä, että pienikin järistys voi vaurioittaa rakennusten kaasuputkia. Luulisi, että tänä päivänä osattaisiin jo tehdä taipuvia kaasuputkia, jotka eivät heti katkea tai murru kun maa järkkyy ja vältyttäisiin tuhoisilta tulipaloilta. 

5.7.2019

EU:n jodon muodollinen vierailu Suomessa ei antanut oikeastaan mitään uutta. Siinä ainoastaan vahvistui se jo tiedossa ollut tosiasia, että parlamentin kärkiehdokkailla ei ollut mitään vaikutusta valintoihin ja päätökset tehtiin ns. kabinettikeskustelujen pohjalta.

4.7.2019

Trump näköjään valjasti vaalikamppanjaansa "sotilasparaatin". Julkisuutta pitää hakea vaikka se maksaisi valtiolle miljoonia. Kukaan muu presidentti ei ole älynnyt, tai ehkä paremminki kehdannut olla yhtä härski, mutta sopinee Trumpin imagoon. 

3.7.2019

On sinänsä hyvä, jos hoitajamitoitus 0,7 saadaan voimaan jo tänä syksynä, mutta ongelmaksi varmasti muodostuu hoitajien saatavuus. Olen jo aiemminkin kommentoinut tätä samaa asiaa, että koulutuspaikkkoja lisäämällä asia tietenkin korjaantuu ajan kanssa, mutta mistä koulutettua henkilökuntaa saadaan ennen heidän valmistumistaan. Kyse on useista vuosista.

On varmasti paljon koulutettuja hoitajia, jotka ovat siirtyneet muihin tehtäviin huonojen työolojen tai huonon palkan vuoksi. Heille on varmasti suuri kynnys siirtyä takaisin työpaikkaan, josta ovat jo lähteneet, vaikka palkka vähän nousisikin. Radikaaleja muutoksia tarvitaan esimerkiksi työolojen suhteen. Vaikka fyysiset olosuhteet ja palkka muuttuisivatkin paremmiksi, niin ylihoitajien ja muun esimieskunnan asenteet eivät muutu hetkessä.

Koska useimmiten kyse on vuorotyöstä, niin todennäköisesti useassa tapauksessa asiaan vaikuttaisi varmasti positiivisesti, jos työnantajapuolella voitaisiin paremmin huomioida yksilölliset ja perhekohtaiset olosuhteet ja ilman byrogratiaa.  

2.7.2019

Mietin tuota Trumpin ja Pohjois-Korean tilannetta ja siitä aloin tekemään ihan yleisiä yhteenvetoja. On tietysti eroja eri maiden tilanteissa ja toiset ovat luotettavampia kuin toiset esimerkiksi ydinaseiden suhteen. Kuitenkin ihmetyttää se, että jotkin maat voivat ihan surutta uhkailla joukkotuhoaseilla, kuten USA ja monet muut valtiot, joilla on joukkotuhoaseita, kuitenkin yleisesti hyväksytään se, että maat joita uhataan eivät saisi kehittää omaa puolustustaan. MIelestäni tämä on jotenkin epäoikeudenmukainen tilanne. Hyökkäysaseet pitäisi poistaa jokaiselta valtiolta, vaikka se nykymaailmassa mahdotonta onkin.

1.7.2019

Näyttää siltä, että Saksa ja Ranska jakavat keskenään EU:n johtopaikat. Toivottavasti parlamentti reagoi jotenkin siihen, että heidän oma ehdotuksensa heitettiin roskikseen. Katsotaan mitenkä hyväksynnän käy parlamentissa. 

==================================================================

KESÄKUU

30.6.2019

Todennäköisesti Trumpin vaalikampanja pistää ajattelemaan muutakin kuin rajamuureja. Vaikka olen aika skeptinen noiden hänen liikeidensä motiiveista ja tavotteista, niin positiiviseen suuntaan tuollaiset keskuselut ovat joka tapauksessa viemässä. Hänen toimistatapansa ovat kuitenkin olleet sellaisia, että kohta tapaamisten jälkeen voi tulla twiittejä, joista voi päätellä aivan muuta kuin lausunnoista tapaamisten jälkeen.

28.6.2019

Yritän olla mainitsematta ihmisiä nimeltä tekstissäni, paitsi joitain julkkiksia, jotka muutenkin ovat julkisuutta hakevia, mutta nyt olen saanut muutaman kyselyn, kuka on tuo eilisessä tekstissäni mainittu sotilas. Hän on kenraalimajuri Dipl. Ins. Pentti Kolehmainen, hän oli avioliitossa oopperalaulaja Ritva Auvisen kanssa.

27.6.2019

Kerroin 25.6.2019 tekstissäni muutamasta korostetulla itsetietoisuudella varustetusta ja lakien ja säädösten yläpuolella olevasta "sotilaasta", mutta minulla on ollut onni tavata myös todellinen sotilas, joka minun mielestäni täytti täysin ne kriteerit, joita minulla on sotilasjohtajasta. Hän oli armeija-aikanani erään kurssin johtaja ja tapasin hänet myös työni kautta monta kertaa armeijan jälkeen eri yhteyksissä. Joka kerta hän tuli tervehtimään käsi lipassa. Kun viimeksi tapasimme hän oli kenraalimajuri. Hänessä yhdistyivät jämeryys, selkeys ja ystävällisyys juuri oikeassa suhteessa. Hän tiesi tarkkaan mitä halusi ja osasi keskustelemalla ottaa oleellisen tiedon omiin päätöksiinsä. Valitettavasti hän sairastui ja kuoli vuonna 2003.   

26.6.2019

Tänä aamuna yhtenä uutisten aiheena näytti olevan digilaitteiden hiilijalanjälki. Siinä tutkimuksessa näytti unohdetun täysin se, että nykyisin on olemassa power-pankkeja, joita voi ladata auringolla eikä näin ollen kuluta lainkaan verkosta saatavaa sähköä. Ladatusta power-pankista voi ladata esimerkiksi kännykän useaan kertaan, riippuen hankitun power-pankin tehosta. Minä itse oivalsin asian vasta jälkipolvien esimerkistä. 

Kaikki eivät ymmärrä sitä, että laturi kuluttaa sähköä, vaikka siinä ei olisi kännykkää kiinni lainkaan ja jätetään laturi "valmiiksi" pistorasiaan.

Lisäsin tästä aiheesta kappaleen ILMASTONMUUTOS -sivun loppuun. 

25.6.2019

Nyt palautui jonkin verran usko oikeuslaitoksen toimintaan, mutta vain vähän. Pohjolan lennoston johdon rellestämiset Kittilässä saivat viimein oikeudenmukaisen tuomion. Ei se varmaan paljoakaan muuta sen tason asenteita, mutta antaa ainakin kuvan, että eivät voi tehdä ihan mitä vaan.

Minulla oli jo ennestään sellainen "Trumppimainen" mielikuva muutamasta ylimielisestä upseerista, esiupseerista ja jopa kenraalitason "sotilaasta", että he ovat kaiken normaalikäytöksen yläpuolella ja voivat sanoa tai tehdä juuri niin, kuin haluavat. Toivon, että uusi puolustusministeri ei tule heti alkuunsa jyrätyksi heidän tahtonsa mukaiseksi. Toivottavasti tuo ylimielinen "Trumpismi" muuttuisi vähin erin keskustelevampaan suuntaan.

24.6.2019

Näyttää vähän siltä, että ainakin pohjoisessa Elykeskuksessa ei vasen käsi oikein tiedä mitä oikea tekee. Kemijokeen on myönnetty uudelle vesivoimalalle lupa, vaikka edellistenkin voimaloiden lupaehdot ovat vaelluskalojen reittien osalta vielä täyttämättä. Mielestäni valvonta puuttuu. Jos annetaan ehtoja luvalle, niin niiden täyttämistä pitäisi myös valvoa ja määrittää selvät sanktiot, jos niitä ei ole täytetty. 

Vesivoima on ilman muuta yksi avaintekijä ilmaston kannalta, mutta silti lupaehdot pitää olla kunnolliset ja niiden täyttämistä pitää valvoa.

23.6.2019

Lisäsin "ILMASTONMUUTS" -sivun koppuun kappaleen Natrium-akuista, koska Natriumia saadaan sivutuotteena kun merivedestä poistetaan suolaa ja tehdään juomakelpoista 'makeaavettä'. 

22.6.2019

Trump taisi saada ihan yllättäen ilmaisen vaalimainoksen estämällä suurieleisesti kenraalien halun kostaa heidän miehittämättömän tiedutelulennokkinsa alasampumisen Iranissa. En tiedä kuinka pitkälle tilanne oli etukäteen suunnniteltu ja mikä oli vain puhdasta sattumaa, mutta Trump ottaa ainakin tilanteesta kaiken irti.

Jo Suomen taivaalle ilmestyisi tuollainen vakoilulennokki, niin en yhtään laittaisi vastaan, jos se ammuttaisiin alas. Epäilen, että USA:n ylin johtokin osasi hyvin ennustaa , että näin tulee käymään, tai sitten he ovat todella taitamattomia. Siksi pidän koko lennokin lähettämistä suorana provokaationa.

21.6.2019

Nykyisin keskustellaan paljon siitä miten suhtautua Suomesta ISIS:in riveihin siirtyneisiin suomalaisiin ja heidän "kotiuttamiseensa". Minun mielestäni jokainen suomen kansalainen edustaa Suomea ulkomailla, tahtoi sitä tai ei. Koska Suomi ei hyväksy mitään terroristijärjestöjä, mutta ISIS:in riveihin mennyt hyväksyy, hän ei voi edustaa Suomea ja mielestäni tällöin pitäisi välittömästi sellaiselta henkilöltä poistaa Suomen kansalaisuus. Se ratkaisisi samalla koko ongelman. Heillä ei ole mitään asiaa takaisin Suomeen. Heidän perheensä on toinen asia. Jos puoliso lähtee mukaan vapaaehtoisesti, hän hyväksyy samat arvot, joten kohtelu pitäisi olla samanlaista. Suomessa syntyneet lapset ovat syyttömiä vanhempiensa päätöksiin, joten jos he eivät ole osallistuneet ISISIn toimintaan heillä pitäisi olla pääsy takaisin Suomeen, mutta lastensuojelun valvonnassa.

Tiedän, että rajanveto ei ole ongelmatonta, mutta ei myöskään mahdotonta. 

20.6.2019

Eilen tuli viimein käräjäoikeuden päätös ylintä poliisijohtoa koskevassa asiassa. Ainakin minulle jäi mielikuva, että nyt tehtiin päätös, jotta asia saadaan viimein pois käsistä. Tehtiin päätös lain kirjaimen sallimissa rajoissa. Minun mielestäni nyt ei osoitettu, että jokainen on yhden vertainen lain edessä -haettiin keinotekoinen syy syytteiden hylkäämiseen. Tietääkseni mikään ei edellyttänyt sitä, että poliisin tiedonantajarekisteri pitää olla valtakunnallinen. Edes siinä ei ollut mitään virkarikokseen viittaavaa, että Paatero ei perustanut kyseistä rekisteriä, vaikka laki sitä edellytti. Minä todella toivon, että syyttäjä valittaaa hovioikeuteen, jolloin toivottavasti päätös olisi myös kansalaisten oikeustajun mukainen, eikä vain juuri ja juuri lainmukainen.

19.6.2019

Nyt alkoi puolentoista vuoden trilleri seurata mitenkä USA:n presidentinvaaleissa käy. Trump voi olla USA:n talouden kannalta positiivinen asia, mutta hän on varmaan unohtanut, että USA:ssa on myös miljoonia ihmisiä, jotka kaipaavat muutakin kuin hyvää valtion taloutta. Samoin suhteet USA:n ulkopuolelle ovat muutakin kuin sotilaallisia.

18.6.2019

Katselin Ylen uutissivuilta Jokerien ja Jari Kurrin tarinaa. On päivän selvää, että Harkimo huokaisee helpotuksesta päästessään eroon yrityksestä, joka tuottaa 10 - 15 miljoonaa tappiota joka vuosi. Sääli Jari Kurria, koska hän on selvästi vain venäläisten pelinappula. En tiedä kuinka tietoinen Kurri itse on tilanteestaan, mutta hänen omat lausuntonsa pistää ihmettelemään.   

17.6.2019

Nyt näyttää kovasti siltä, että Brittien Brexit on selvästi menossa siihen suuntaan, että ainoaksi mahdollisuudeksi jää sopimukseton ero. Jos Mayn seuraaja tulee olemaan Boris Jphnson, niin kuin näyttää, niin Britannian kanta on selvä. Tilanne ei kuitenkaan ole selvä EU:n puolella, koska Johnson on -ainakin omassa kampanjassaan kertonut- että he eivät maksa erotessaan EU:n vaatimaa summaa, josta Mayn kanssa on jo sovittu. Käytännössä siis sopimukseton ero menee oikeustaisteluksi.

15.6.2019

Sohaisin näköjään ampiaispesään tuolla kommentillani "Jääkuningattaresta". Olen saanut hyvin vihaisen palautteen, jonka mukaan olen "sovinisti, joka ei ymmärrä nykypäivästä ja tasa-arvosta mitään". Siitä huolimatta olen sanojeni takana, koska se on mielipiteeni asiasta. Toivottavasti ei kohta kielletä myymästä erikseen poikien ja tyttöjen vaatteita vaan jokin "unisex" -asu. Kommentit esimerkiksi äitiyspakkauksesta viittaavat vähän siihen suuntaan. Miksi tyttö ei saisi olla tyttö ja poika olla poika? Jokainen meistä on kuitenkin oma ainutlaatuinen yksilö, jollaista ei löydy toista maapallolta.  

14.6.2019

Luin tänään Ylen sivuilta, mitenkä Kymenlaaksossa eräässä Haminan palvelutalossa ovat hinnat nousseet niin paljon, että asiakkalle jäävä maksuosuus on noussut niin paljon, että se menee yli eläketulojen. Toisin sanoen talossa asuva joutuu maksamaan joko omista säästöistään tai myymään omaisuuttaan. Jokainen ymmärtää, että näin ei voi jatkua kovin kauaa, koska omaisuuskin on rajallista.

Olen kirjoittanut tästä samasta tilanteesta jo viime vuonna "SOTE" -sivulla mitenkä siinä tulee käymään  erittäin monen kohdalla. Palvelutalo kyniin viimeiseen roposeen saakka kaiken, mitä asukkaalta irti saa. Olisi kiva tietää kuinka moni on samassa tilanteessa. Ainakin oman sukulaiseni kohdalla on aivan sama tilanne ja hän asuu Tampereella. Hän on jo jonkin aikaa käyttänyt päivttäiseen asumiseen niitä varoja, joita hän sai myydessään asuntonsa ja muuttaessaan palvelutaloon, koska eläke ei enää riitä. Entäs sitten kun asuntorahat on käytetty loppuun. Todennäköisesti hänet heitetään ulos palvelutalosta ja kaupunki tulee kuvaan ja yrittää heittää tavalla tai toisella sukulaisten kontolle. Hänellä ei ole kuitenkaan perhettä eikä minkään ikäisiä lapsia. Katsotaan mitenkä käy.

13.6.2019

Tämän päivän puheenaihe näyttäisi olevan EU:n talouspuoli ja sen verotusoikeus. On täysin selvää mihin se johtaisi, jos tehdään erillinen budjetti, joka ei olisi EU-komission ja näin ollen parlamentin hallinnassa. Se olisi jopa EU:n omien säätöjen vastainen. Hyötyjinä tietenkin maat, jotka eivät halua toimia EMUn sääntöjen mukaan. Suomelle se olisi täysin ylimääräinen lisämeno veron muodossa. Kreikkaan uponneet miljardit olisivat pikkuropoja sen jälkeen. Ensimmäisenä kukkarolla kävisi varmaan Italia ja toiseksi Ranska.

12.6.2019

Kun kuuntelin tänään erästä ylen aamuTVn haastattelua siitä miten erästä naisministeriä oli jossain lehden kolumnissa sanottu "jääkuningattareksi". Nainen jota haastateltiin (eräs kansanedustaja) oli todella tuohtunut moisesta, mitenkä noin voidaan mollata naisia. En voinut olla ajattelematta, että onkohan tuossa nyt vähän ylireagointia. Asianomainen ministeri ei itse ole kommantoinut mitenkään asiaa. Pitää ilmeisesti poliitikon elämään kuuluvana vitsinä.

En mitenkään suosi tai puolusta naisten nimittelyä sen kummemmin kuin miestenkään, jos se voidaan tulkita halventavaksi, mutta tuossa tapauksessa se voi olla hyvinkin kuvaava kyseisestä henkilöstä. En tunne häntä, mutta minusta oleellista olisi asianomaisen oma reagointi. Tietääkseni Räikkönenkään ole vetänyt hernettä nenään, vaikka häntä sanotaan "Jäämieheksi". Yhtä hyvin voi miehistä nimitys "putkiaivo" olla halventava, koska se on ominaisuus, jolle mies itse ei voi mitään. Ollaankohan menty jo vähän liian yliherkiksi tuossa asiassa. Erään ulkoministeriön "moraalinvartijan" mukaan heillä on nollatoleranssi naisiin kohdistuvassa puhuttelussa ja esimerkkinä mainitsi, että ei saa sanoa naiselle, että hänellä om kaunis tukka, koska se menee liiaksi henkilökohtaisuuksiin ja on seksuaalista häirintää.

11.6.2019

Kun tänään jouduin tekemään työtä, jossa piti olla kumarassa jonkin aikaa, tuli väkisinkin mieleeni tuo 8.6.2019 kertomani selkäongelma ja lääkärien suhtautuminen siihen. Mielestäni pitäisi olla mahdollista tulkita hoitovirheeksi myös selvä hoitamattomuus, jos heillä on kuitenkin selvä näyttö ongelmasta. Voi olla että odotetaan vaan, että pinna tulee täyteen ja menen yksityiselle, jolloin maksan itse kaiken. Ei raha saisi olla noin rarkaisevassa asemassa.

10.6.2019

Tänään kerrottiin uutisena sitä, että on alettu tutkimaan teollisuuden päästöistä keräättävän hiilidioksidin CO2 ottamista talteen ja valmistetaan siitä metaania. Olen ihmetellyt sitä jo kauan, että miksi sitä ei hyödynnetä. Minulla oli aikonaan blogisivuna "Energia", jonka jouduin poistamaan, koska sivujen määrää piti vähentää. Siinä toin esiin saman ajatuksen ja yhdistin mm. kyseisen asian tämän blogin "ILMASTONMUUTOS" sivulle.

Siinä tekstissä lähdin siitä, että vedestä saadun vedyn voisi jo sellaisenaan käyttää vaikka autojen polttoaineena. Vety voidaan tietysti myös nesteyttää (LH2) suuressa paineessa ja alhaisessa lämpötilassa, mutta sen käsittely kaasuna voisi olla helpompi käsitellä -vaikka kaasupulloina, joita voisi vaihtaa kuin nestekaasupulloja. Metaani -muodossa voidaan kuitenkin samalla vähentää hiilidioksidipäästöjä. 

9.6.2019

Olen joskus viime vuoden puolella kommentoinut tuota Brittien BEXITiä ja näyttää yhä enemmän siltä, että arvioni oli aika oikea. Kun olin aikoinaan Englannissa sain sen vaikutelman, että he elävät täysin omassa ajassaan ja omassa historiallisessa kuplassaan. Kaikki mikä uhkaisi jollain tavalla heidän itsemääräämisoikeuttaaan on torjuttava. Kerroin mm. vanhoista kolikoista, jotka olivat edelleen käytössä ja tehty joskus 1800 luvulla kuningatar Viktorian aikana.

Liittyminen Eutoopan Unioniin oli puhtaasti Margaret Tatcherin ajama yritys saada Britit jollain tavalla nykymaailmaan ja se oli varmasti siihen aikaan todella vaikuttava askel ainakin ulkomaankaupassa ja varmasti monen muunkin asian suhteen. Kun Tatcher jäi pois kuvioista, niin oletin, että Britit lähtevät EU:sta välittömästi. Se kesti kuitenkin pidempään kuin oletin. Ilmeisesti EU sisämarkkina-alueena viivästytti eroamista. He saivat jopa huomattavasti edullisemmat jäsenehdot kuin muut jäsenmaat, mutta sekään ei enää ole mikään houkutin, vaikka ulkomaan kauppa ja muut liikemaailman suhteet kuinka kärsisivät. Pääasia on, että kukaan muu ei sanele heille yhtään mitään.

On edelleen mielenkiintoista nähdä millä tavalla ero hoidetaan. Pelkään pahoin, että tuo jääräpäinen kansa on niin kahtiajakautunut, että mitään sopimusta ei pystytä tekemään EU:n kanssa ja edessä on sopimukseton ero, vaikka se kuinka kirpaisisi nimenomaan brittejä.  

9.6.2019

Yhtenä esimerkkinä tuosta eilen mainitsemastani suhtautumisesta "potilaisiin" on omalla kohdallani jo aiemmin kertomani välilevyongelma selässäni. Kun olin jälleen kerran röntgenkuvassa valitusteni vuoksi ja sovittiin jo lähetteen kirjoitusvaiheessa, että lääkäri soittaa sitten jatkotoimenpiteistä, elätin toiveita, että viimeinkin tehdään itse ongelmalle jotain, eikä vaan yritetä lievittää oireita. Kun lääkäri sitten soitti tuon röntgenkuvan vuoksi, hän totesi, että 4:nnessä lannenikamassa on lähinnä reunat jäljellä -mutta kyllä se vielä kestää, jos en harrasta painonnostoa ja välilevy 3:n ja 4:n välillä on lähinnä hävinnyt kokonaan ja välilevy 4:n ja 5:n välillä paksuus on 0 mm. Todennäköisesti kyseessä on Schmorlin hernia. En tiedä mitä eroa noilla välilevyn paksuuksilla on. Ilmeisesti hän oli tutkinut myös vuosia vanhoja magneettikuvia, tai niiden selityksiä, koska tiesi mainita tuon 4:nnen nikaman tilanteen. Samoin tuo diagnoosi mainittiin jo samassa lausunnossa.

Kun kysyin mitä asialle voi tehdä, oli vastaus: "Ei noita nikamia voi elinsiirtona tehdä". Kun jatkoin kyselemistä, niin sain vaan ehdotuksen lisätä särkylääkitystä, josta kieltäydyin toistaiseksi, koska oma suojeluvaisto puhuu maksan ja munuaisten puolesta.

Tulos oli jälleen kerran nolla minun kannaltani, vaikka tiedän, että on olemassa erilaisia vaihtoehtoja esim. keinotekoinen välilevy, joka pitää vaan nikamat erillään hankaamasta toisiinsa, tai käyttää titanitankoja, jotka ruuvataan ongelmakohdan ylä- ja alapuolella oleviin nikamiin.

En yksinkertaisesti ymmärrä mihin tällainen pelkkään oireiden lieventämiseen pyrkivä lääketiede perustuu, koska ei ole kuitenkaan kyse palliatiivisesta hoidosta. Ilmeisesti kyse ei ole muusta kuin rahasta, tai sitten lääkärien hälläväliä -asenteesta, johonka mikään "SOTE" ei auta.

8.6.2019

Tuosta edellisestä voi saada käsityksen, että uusi SOTE korjaisi kaikki tämän päivän puutteet ja ongelmat. Sitä en usko, mutta puhun vain omasta näkökulmastani ja oletan, että se antaisi yhteiset raamit, joiden sisällä esimerkiksi pitää pystyä ainakin antamaan jonkinlainen aikataulu tutkimukseen pääsystä Tällä hetkellä ainakin minulle on tullut mielikuva, että pyritään pääsemään vaan mahdollisimmen nopeasti eroon pelkän olettamuksen perusteella ihmisestä, joka valittaa ongelmistaan.

6.6.2019

Tämänpäiväisten ministerihaastatelujen perusteella ei voi odottaa tapahtuvan vanhusten huollossa yhtään mitään muutamaan vuoteen. esimerkiksi hoitajamitoitus 0,7 tulee voimaan vasta vaalikauden lopussa, eli sopivasti ennen seuraavia eduskuntavaaleja, jotta sitä voi käyttää vaalipropagandana. Pitää vaan toivoa, että kunta-, tai sotealuetasolla toimitaan jo sitä ennen. Toivottavasti ainakin tuo terveydenhoidon osuus kokee parannusta mahdollisimman pian. En tiedä tulenko koskaan näkemään sitä ihmettä, mutta toivossa on hyvä elää. Silti täytyy rehellisesti myöntää, että kun ikä alkaa 8:lla, niin jokainen viivyttelyvuosi alkaa olla kohtalokas.

 

5.6.2019

Ministerilistoissa ei näytä olevan pahemmin yllätyksiä. Oikeastaan ainoat kysymysmerkit näyttävät olevan Antti Lindmanin poisjäänti kuvioista, mutta sillekin on ihan järkevä selitys ja toiseksi hieman yllätti tuo sisäministerin valinta. Eniten kuitenkin merkitsee valittujen ministerien toiminta käytännössä. Annetaan jokaisen näyttää omat kyntensä. Jotkin TV analyytikot ihmettelivät sitä miten Krista Kiuru hyväksyy SOTE -jatkon 18 maakunnan kanssa, koska hän oli sitä vastaan edellisessä hallituksessa.

Minusta hän olisi kuitenkin ihan oikea ihminen jatkamaan SOTE maaliin saakka, koska hän tuntee edellisen version epäonnistumiset ja pystyy toivottavasti ottamaan myös niistä oppia. Tuo 18 maakuntaa on epäoleellinen asia, jos näillä asukasmäärillä päästään toivottuun lopputulokseen mm. erikoissairaanhoidossa.

4.6.2019

Tuntuu reaktioista päätellen vähän siltä, että oppositioon jääneet Kokoomus ja Perussuomalaiset kokevat uuden hallitusohjelman selvästi ärsyttävän hyvänä. Tietysti opposition kuuluukin olla periaatteessa hallitusta vastaan, mutta kannanotot kuullostavat vähän siltä kuin olisi "väärin sammutettu". Siinä olen heidän kanssaan samaa mieltä, että ohjelmasta puuttuu selvät kannanotot siihen mitenkä työllisyyttä voitaisiin lisätä tuohon 75%:n tavoitteeseen pääsemiseksi myöskin huomioiden alkava laskusuhdanne. Voihan olla, että tuo kolmikanta ainakin auttaa asiaa, mutta siihenkään ei voi liikaa luottaa. Ainakin EK on esittänyt hyvin epäilevän kantansa.

3.6.2019

Tänään sitten julkaistiin uusi hallitusohjelma. Näin alkukuulemalta se vaikutti suurimmalta osalta ihan käyttökelpoiselta. En ole kuitenkaan tutustunut vielä tarkemmin yksityiskohtiin. Edelleen kuitenkin arveluttaa tuo taloustasapainon edellyttämä työllisyysluku. Vaikka hetkellisesti päästäisiin tuohon 75%:iin. On vääjäämättä edessä laskusuhdanne. Jos nyt nostetaan kiinteitä kuluja toista miljardia, mitenkä käy kun laskusuhdanne iskee kunnolla ja työllisyys putoaa jopa alle 70%:n?

Toivon todella, että tuossa uudessa SOTEssa päästäisiin eteenpäin. Ihmetyttää vaan mistä tehdään yht'äkkiä nuo puuttuvat lääkärit ja hoitajat. Vaikka heti nostettaisiin koulutuspaikkoja, se vaikuttaa käytännössä vasta ihan vaalikauden kopulla tai todennäköisemmin vasta seuraavalla vaalikaudella. Jostain pitäisi saada houkutuksia jo koulutettujen paluulle koulutusta vastaavaan työelämään.    

2.6.2019

Ilmeisesti RKP:n mukanapysyminen edellytti sitä, että ruotsinkielestä tehdään taas pakollinen. Olen aiemminkin kommentoinut ruotsinkielen pakollisuutta. Ei ymmärretä sitä, että suomalaisille pakko aiheuttaa aina torjuntareaktion. Se koetaan vastenmieliseksi.

Jos ruotsinkieli olisi täysin muihin vapaaehtoisiin aineisiin verrattava aine, niin sitä opiskelisi joka tapauksessa ne, jotka kokevat sitä joskus tarvitsevansa. Silloin sen opiskelukin olisi tehokkaampaa kunnollisen motivaation vuoksi ja tavoitteena olisi kielen kunnollinen hallinta eikä vaan joidenkin pakollisten kurssien läpikäyminen. Se joka tuntee tai tietää, että ei tule ruotsia tarvitsemaan, mutta jotain muuta kieltä ehdottomasti, voisi käyttää oman aikansa tehokkaammin keskittymällä ammatin kannalta oleelliseen kieleen. En väitä, että jokainen tietäisi tulevan ammattinsa, mutta jos myöhemmin ruotsinkieli osoittutuu tarpeelliseksi, sitä voi opiskella erikseen, silloin motivaatiokin on taas kohdallaan.

1.6.2019

Tämän päiväisten tietojen mukaan talouden tasapainoa aiotaan tasapainottaa lisäämällä kulutuksen verotusta. Esimerkkinä mainittiin mm. polttoaineet ja tupakka. En tiedä mitenkä paljon autoa käyttävät pienyrittäjät asiaan suhtautuu, tai kauempaa työssä käyvät työläiset, mutta omalla kohdallani hyödyn erittäin vähän ajavana siitä, että autovero muuttuisi ajokilometripohjaiseksi.

Alkoholin veron nosto olisi kyseenalaista, koska Viro puolestaan laskee alkoholin verotusta. Ostopaikka vaan vaihtuu. Tupakan kohdalla voi käydä niin, että valtion tulot jopa laskevat. Jos tupakka-aski maksaa kymmenen euroa (yli 300 kuussa) ja se vielä siitä nousee, niin monen kohdalla se ylittää kipukynnyksen. Jos tämä tarkoittaisi tupakoinnin lopettamista, niin kansanterveyspuolella se varmaan tuottaisi iloa, mutta pelkän pahoin, että tupakan addiktoiva voima on niin suuri, että se aiheuttaisi vaan siirtymistä jonkinlaisiin korvikkeisiin Ilman filttereitä. Se olisi huono vaihtoehto.

===================================================================================================

TOUKOKUU

29.5.2019

Näyttää siltä, että Hallituksen talousnäkymät perustuvat ihan liian optimistiseen lukuun, koska heidän talousarvionsa perustuu 2%:n BKT:n kasvuun. Tilastokeskuksen arvio on alle 1%. Jos hallituksen lisämenot ovat 1,5  Miljardia, niin on turhaa odottaa, että se kurotaan umpeen työllisyyden ja BKT:n kasvulla. Tässä ovat realiteetit vähän hukassa.

28.5.2019

Uutisten mukaan hallitusneuvottelut alkavat olemaan loppusuoralla. Myös talousraameista on päästy sopimukseen. Vähän ihmetyttää se, että kaikki on sovittu hyvin kivuttomasti. Toivon, että se ei tarkoita sitä, että sopiminen on tehty niin väljästi, että kukin voi tulkita sitä mielensä mukaan. Se ei tietäisi hyvää myöhemmin asioiden päätöksentekovaiheessa. Se vaan tarkoittaisi sitä, että meillä on hallitus, mutta se ei pysty toimimaan kunnolla. 

26.5.2019

Tämän päivän Hesarin sunnuntailiitteessä oli pitkä -usean sivun- teksti koskien homesairautta, hometaloja ja yleensä asiasta tehtyjä tutkimuksia. Minulla ei ole kompetenssia puuttua asiaan siinä mielessä, kuka on oikeassa tai väärässä. Kirjoitus kuitenkin vahvisti aiempaa käsitystäni siitä, että tutkimuksille pitäisi saada jonkinlainen laatumerkintä. Kun sanotaan, että tutkimus on jonkun arvovaltaisen tahon tekemä, niin minulla nousee jo siinä vaiheessa karvat pystyyn.

Tekijän arvovalta ei takaa mitään tutkimuksen laadusta. Toistuvasti jokin tutkimus osoitetaan vääräksi jollain toisella "arvaltaisen tekiän" tutkimuksella. Oletan että liian usein tutkimukset ovat tarkoitushakuisia. Pyritään osoittemaan jotain, josta tutkijataho on antanut aiemmin jonkin lausunnon tai hypoteesin ja yritetään osoittaa, että lausunto on oikea. Jokin yhteisesti sovittu laatukontrolli pitäisi olla. Jos sellainen on olemassa, niin se ei vaan toimi ja media on "arvovaltaisten asiantuntijoiden" vietävissä.

Suomen akatemia voisi perustaa esimerkiksi laaduntarkastus yksikön joka antaa tarkastuksesta todistuksen. Jos tutkimus on ristiriidassa jonkin toisen tutkimuksen kanssa, niin laadun tarkastus elin voisi tutkia kummankin tutkimuksen pätevyyden ja antaa todistuksen vain sille tutkimukselle, joka näytää täyttävän kriteerit. Toisilleen vastakkaisia tutkimuksia ei voisi julkaista yleisesti, eli median tulisi vaatia kyseinen todistus ennen kun tutkimustuloksia voisi julkaista. Oletan että useimmiten kyse ristiriitaisuuksissa ei ole varsinaisesta tukimuksesta, vaan siitä tehdyistä johtopäätöksistä.  

25.5.2019

Olen joskus viime vuoden puolella kommentoinut tuosta BREXITIN ihmemaasta ja näköjään se pitää edelleen paikkansa. Englantilaisten luonne ei anna periksi kumpaankaan suuntaan. Ei siihen auta vaikka saisivat kuinka monta lykkäystä. Toivottavasti uusi kansanäänestys antaa jotain suuntaa mihin mennä. Pelkään kuitenkin, että voittavan puolen marginaali jää niin pieneksi, että siitä ei ole ratkaisemaan pattitilannetta.  

23.5.2019

Nyt näyttää positiiviselta, kun hallitusneuvotteluissa on päästy viimeinkin yksimielisyyteen SOTE:n jatkosta. Vielä hieman ihmetyttää tuo 18 maakuntaa, koska useimmat asiantuntijat ovat olleet sitä mieltä, että asikasmäärä jää liian pieneksi järkevien SOTE - alueiden muodostamiseksi, mutta se on ilmeisesti kompromissien tulos, jotta keskusta pysyy mukana. Vielä on auki esimerkiksi Helsingin kohtalo. Voi olla, että siinä tulee taas perustuslaki vastaan, koska kaikkia kuntia pitäisi kohdella tasapuolisesti.

Joka tapauksessa suuri voitto on se, että kaikki perustuu julkisiin palveluihin ja yksityinen sektori toimii vain täydentäjänä tarpeen mukaan.

22.5.2019

Kuunnellessani kommentteja hallitusneuvottelujen etenemisestä, en voinut olla huomaamatta epäröintiä muutaman puheenjohtajan vastauksissa toimittajalle. Huolimatta Antti Rinteen hymyilystä ja positiivisesta asenteesta, jäi mietityttämään Juha Sipilän kommentti, että mitään ei olla sovittu ennenkuin kaikki on sovittu, sekä Pekka Haaviston ehdottomuus metsän käytön suhteen.

On tietysti tehokkaampaa kaataa suuri alue kerralla, kuin ottaa puu sieltä toinen tääältä, mutta oleellisinta minun melestäni on metsien kokonaiskaatomäärä. Mikä on pitkällä aikavälillä oikea suhde kaadon ja kasvun välillä. Jos Suomi aikoo olla jonkinlainen esimerkkimaa hiilinielujen suhteen, niin kaadot eivät voi olla yhtä suuret kuin kasvu, koska nuori puu ei koskaan voi käyttää hiilidioksidia yhtä paljon kuin täysikasvuinen puu.Tutkimukset tällä alueella ovat selvästi riippuvaisia tutkimuksen tekijän intresseistä.

Toinen kanto kaskesssa voi vielä olla Lii Andersonin edustama puolue, kun aletaan täyttämään tulopuolen aukkoja. 

19.5.2019

Taas on Euroviisut laulettu. Kommentoin jo yli kuukausi sitten suomen valinnasta lähinnä sitä, että nämähän ovat laulukilpailut eikä jotkin DJ -kilpailut. Viime vuonna meillä oli todella hyvä laulaja, mutta taustashow:lla pilattin lopputulos. Ei ymmärretä sitä, että suurin osa mm. Etelä-Euroopan maista ja moni muukin maa on katolinen maa ja monet uskonnot ovat hyvin ahdasmielisiä esimerkiksi sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Oli selvää, että yksikään sellainen maa ei äänestä meidän silloista esitystä ja omia periaateitaan vastaan.

Tämän vuoden esitys oletettiin menevän "kuuluisan" DJ:n voimalla. Oletan, että Suomesta olisi löytynyt hohdokkaampikin laulaja. Voittaja oli hyvin pelkistetty laulaja ja piano yhdistelmä ilman koristeita. Täytyy myöntää, että en katsonut varsinaista esitystä yöllä, vain ennakkoesityksen, koska lopputulos oli ennalta arvattavissa -myös Suoman osalta.

18.5.2019

Tuli vielä mieleen tuosta eilisestä tapauksesta ihan eri asia, joka ei ole varsinaisesti lääkäreistä kiinni. Miksi Suomessa on erikseen vakuutuslääkärit, joiden tehtävänä näyttää olevan vain työnantajansa kulujen minimointi, ei kunnollisen hoidon saaminen vakuutetulle. Luulisi tämän olevan lääkärietiikan vastaista. Miksi heidän sanansa lyö laudalta kaikki todellisten asiantuntijoiden lausunnot -vieläpä näkemättä potilasta?

17.5.2019

Kävimme aamupäivällä normaalilla viikko-ostoksilla ja törmäsimme erääseen vaimon entiseen työkaveriin. Hän ihmetteli sitä, miten lääkärit suhtautuvat nykyään kansalaisten omaan arvioon ja mielipiteeseen. Hänen kummallakin vanhemmalaan oli ollut altsheimerin tauti, joten hän tunsi tarkkaan sen oireet alusta asti. Hänellä itsellään oli alkanut esiintymään samoja oireita jo kaksi vuotta sitten. Hän oli täysin varma, että hänelle kehittyy aivan sama tauti.

Hän meni lääkäriin ja pyysi päästä tutkimuksiin saadakseen selvyyden asiaan. Lääkäri suhtautui täysin torjuvasti. He eivät selvästikään pidä siitä, että potilas itse tekee jonkin diagnoosin. Hänen oli suorastaan tapeltava tutkimukseen pääsystä. Kun hän viimein pääsi tutkimuksiin -vasta nyt, niin todettiin, että hänellä on altsheimerin tauti.

Minua ihmetyttää se, että kun kehotetaan tutkimuksiin mahdollisimman nopeasti oireiden ilmaannuttua,  jotta lääkitys saadaan alotettua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mutta tutkimuksiin pääy estetään tietoisesti. Tässä on jotain mitä en ymmärrä. Minusta tuollainen menettely pitäisi rinnastaa hoitovirheeseen. Minä toivon, että tätä ei tulkita vihan lietsonnaksi lääkäreitä kohtaan yleisesti, mutta muutama ylimielinen mätämuna voi pilata koko lääkärikunnan imagon.

16.5.2019

Pihanurmikko näytti niin epätasaiselta talven jäljiltä, että ajelin sen ensimmäistä kertaa ruohonleikkurilla. Muutaman siivun jälkeen tuntui siltä, että urakka on liian suuri, koska siitä kertyy varmaan muutama kilometri kävelyä edes takaisin. Sisu ei kuitenkaan antanut periksi ja istuskelin rappusilla aina muutaman siivun jälkeen. loppujen lopuksi se tuli kuitenkin ajettua, vaikka aikaa meni kolmisen tuntia.

Taitaa olla niin, että tuollainen pakollinen hyötyliikunta on kuitenkin niitä parhaita liikkeellelaittajia ja lyö kyllä laudalta tässä mielessä kerrostaloasumisen. Niin kauan. kun sitä pystyy tekemään edes ajan kanssa ja pääsee rappuset ylös kaiteista vetäen.  

15.5.2019

Kävin tänään ennakkoäänestämässä eurovaalieissa. Oli todella työn takana löytää vaalikoneita. Ainoa, johon pääsi suoraa oli Ylen vaalikone. Sen tuloksen perusteelle oli sitten valittava ehdokas. Luulisi, että vaalikoneille pääsy olisi tehty jopa houkuttelevaksi ja se löytyisi heti alkusivulta. Onneksi löytyi ainakin yksi ehdokas, joka vastasi n.90% omia vastauksiani. Kun yritin löytää kyseisen ehdokkaan kotipaikkakuntaa ja vaalinumeroa, niin kumpaakaan ei löytynyt. Piti käydä vaalikopissa läpi ehdokaslista.

14.5.2019

Lisäsin SOTE -sivulle kappaleen hoitajamitoituksesta.

Kävin tänään "vesijuoksemassa" Tikkurilan uimahallissa. Kun menin sinne oli parkkipaikat aika täynnä, vain sähkölataus ja invapaikkoja oli vapaana. Jouduin viemään auton muutaman autorivin päähän ja kävelymatkaa hallille tuli toista sataa metriä. Kun kävelin niiden lähellä olevien invapaikkojen kohdalla, niin parkkiruutuun ajoi juuri auto. Kuljettaja laittoi "invalätkän" tuulilasin eteen. Siitä nousi nelissä kymmenissä oleva pariskunta ja käveli ihan normaalisti sisälle, jopa juoksivat portaat ylös. Jäin ihmettelemään noiden invamerkkien antoperusteita. Oliko kyseinen lätkä todella annettu noille henkilöille, vai oliko se kenties "peritty" vanhemmilta.

Itse kysyin sekä omien, että vaimoni kävelyongelmieni vuoksi invalätkää lääkäriltä noin vuosi sitten. Lääkäri kysyi että "kävelitkö tänne"? Vastasin, että ei tänne liukuhihnaakaan ole, jolloin lääkäri vaan katsoi pitkään ja jatkoi entisiä askareitaan.

13.5.2019

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on hyvää tekstiä vanhusten hoivahenkilökunnan mitoituksesta. Siinä otetaan viimeinkin selvästi kantaa siihen, että henkilökunnan tarve on täysin riippuvainen hoidettavien kunnosta ja näin ollen hoidon tarpeesta.

12.5.2019

Lisäsin SOTE -sivulle yhden kappaleen koskien hoitohenkilökunnan puutetta.

10.5.2019

Kävin tänään yksityisellä silmälääkärilä, eikä jälkitarkastuksessa ilmennyt mitään ongelmaa. Sain uuden silmälasireseptin, joka ei paljoa poikkea edellisestä. Ainoa ongelma näyttää olevan kuivat silmät ja siihen sain uudenlaisen reseptin tippoja varten. Käynti maksoi vähän yli 200 euroa.

9.5.2019

Tuohon aiempaan terveyskeskuksen ajanvataukseen liittyen, pyysin aikaa myös jollekin silmälääkärille, koska muutama vuosi sitten minulta poistettiin mykiöt kummastakin silmästä ja tilalle laitettiin implantit. tuon leikkauksen jälkitarkastuksesta tuli kirje ja kehotettiin käymään kenellä tahansa silmälääkärillä. Kuitenkin kuulin tuolta ajanvarausihmiseltä, että asia ei kuulu terveyskeskukselle ja kaikki mikä liittyy silmiin on hoidettava yksityisillä silmälääkäreillä.

Onko niin, että silmät eivät kuullu normaaliin terveyteen? Normaalisti olen aina saanut lähetteen jollekin spesialistille terveyskeskuksesta. Miksi ei silmälääkäreille? 

8.5.2019

Yritin eilen 7.5. klo 9:00  tilata jälleen kerran lääkäriaikaa terveyskeskuksesta. Kesti puhelimessa 20 minuuttia, ennen kun kerrottiin mahdollisuudesta takaisinsoittoon. Valitsin sen ja vastauksessa kerrottiin, että takaisin soitto tulee saman vuorokauden aikana. Odotin puhelimen vieressä puoleen yöhön, mutta puhelua ei kuulunut. Tänään 8.5. klo 11:15 soitettiin, ja kun yritin varata aikaa, niin sen pystyi tekemään vain kaksi viikkoa etukäteen, mutta yhtään vapaata aikaa ei ollut. Pyysin aikaa sitten elokuulle, kun tulen mökiltä, mutta uudessa systeemissä ei kuulemma ole mahdollista, koska aikoja ei ole vielä näkyvissä. Hän kehotti soittamaan uudelleen heinäkuun lopulla, mutta varautumaan siihen, että ne muutama mahdollinen aika varataan heti kun mahdollista.

En enää tiedä mitä tästä kaikesta pitäisi päätellä. Jos aikavarauksia voi tehdä vain kaksi viikkoa etukäteen, niin mikä mahdollisuus on, että tuolta kahdelta viikolta löytyy vapaa aika. Minä todella toivon, että tämä on vain uuden järjestelmän (Apotin) alkukukankeutta.  

6.5.2019

Kuuntelin tänään Ylen ohjelmaa kotihoidossa olevien vanhusten tilanteesta ja se vaan vahvisti aiempaa käytännön tilenteista saamaani käsitystä hoidon tasosta. Kunnat, joiden vastuulla vanhusten hoidon järjestäminen on, joko vähättelevät tai vaan selittelevät tilannetta. Jos tulevaisuus on sellainen, että hoitajat korvataan roboteilla ja etähoidolla videopuheluna, niin aika huonolta tulevaisuus näyttää. Niitä kumpaakin voi tietysti käyttää täydentämään hoitotarvetta, mutta pelkään pahoin, että niiden avulla vaan korvataan hoitajia, eikä täydennetä.

Kunnat eivät voi vetäytä sen taakse, että ei ole rahaa, koska valtion kuntaosuuksia on leikattu. Kuntien veroäyri on täysin kunnan itsensä päätettävissä. On vääjäämätön tosiasia, että asukkaat vanhenevat vuodella joka vuosi, eikä sen ennakointi voi olla tähtitiedettä.

Tietysti hoidon tarve on riippuvainen kansalaisten kunnosta ja terveydestä, mutta nykyisellä terveydenhoidon tasolla asia vaan pahenee. Omakohtainen kokemus on aika negatiivinen. Olen vuonna 1992 mennyt työterveysasemalle ensimmäisiä kertoja selkäni vuoksi. Silloin otettiin röntgenkuvia ja todettiin tietyt välilevyongelmat. Seuraavaksi jouduin Meilahdessa ensin tietokone tomografiaan ja sitten magneettikuvaukseen. Tiedot vaan lähetettiin terveysasemalle, josta lähete tuli. Seuraus oli, että lääkäri vaan määräsi särkylääkettä. Olen siitä asti syönyt joka aamu saman annoksen särkylääkettä -eli 27 vuotta. Muutin välillä terveysasemaa (samassa kaupungissa), koska jäin eläkkeelle. Sama tilanne vaan jatkuu vuodesta toiseen. Kun valitan tilanteesta, joudun taas uudelleen röngenkuvaukseen, jossa todetaan aivan samat asiat kuin aikaisemminkin. Itse ongelmalle ei tehdä mitään pyynnöistäni huolimatta.

Olen tehnyt sen johtopäätöksen, että leikkaus tulee liian kalliiksi kunnalle. Kehotetaan vaan liikkumaan, jotta tukilihakset vahvistuvat. Jos tilanne on se, että jopa kävellessä on pakko istua vaikka ojan penkalle parin sadan metrin välein, ei se paljon innosta liikkumaan. Uiminen ja vesijuoksu ovat ainoita liikkumismuotoja, joita voi tehdä ja sitä olen tehnyt kerran viikossa, mutta eihän se varsinaista ongelmaa poista, jos hoidetaan vaan oireita, eikä sen aiheuttajaa. Kahden välilevyn paksuus pysyy edelleen 0 mm:ssä. En tiedä minkälaisen kuvan tämä antaa terveydenhoidon tasosta muille, mutta minun näkökulmastani se on ala-arvoista. Pelkään maksani ja munuaisteni puolesta.

5.5.2019

Tänään on näköjään Antti Rinteellä neuvottelupäivä eri puolueiden kanssa. Siitä voi tulla tiukat neuvottelut, koska ainakin ennakkohaastatteluissa vähän jokainen puolue lähtee tiukasti vain oman puolueensa lähtökohdista. Se voi olla tietysti lähtökohtana ihan hyvä, mutta silloin kun kasataan uutta hallitusta pitäisi minun mielestäni lähteä prioriteeteissa maan edusta ja puolueen etu vasta toisena. Toisin sanoen joustavuutta pitäisi olla enemmän asioissa, jotka eivät ole puolueen kannalta todella oleellisia.

3.5.2019

En oikein tiedä mitä ajatella tuosta Hussein Al taee -jupakasta. Mies on ollut mielestäni esimerkillinen CMI -työntekijä, mutta kirjoitellut 4-5 vuotta sitten median mukaan todella rasistisia tekstejä 'somessa'. Onko mies todella muuttunut muutamassa vuodessa, vai onko vain työ CMI:ssä pistänyt käsijarrun päälle.  Nuo anteeksipyynnöt vaikuttivat kyllä todella aidoilta.

On selvää, että tämä mediakohu ei voi olla vaikuttamatta hänen tulevaisuuteensa ja on paikallaan, että asiasta tehdään esitutkinta, rikkooko kirjoitukset lakia vai ei. Oikeus pitäisi kohdella kaikkia tasavertaisesti. Kuitenkin myöhempi toiminta pitäisi näkyä myös jollain tavalla, vaikka se ei muutakaan sitä tosiasiaa, mitä on tapahtunut muutama vuosi sitten. On mielenkiintoista seurata mihin esitutkinta johtaa.

Normaalia vakavammaksi asian tekee se, että vaikka hän ei ollut tekohetkellä kansanedustaja, hän on kuitenkin sitä nyt, eikä tekstien vaikutus ulkovaltojen silmissä jää vain tekohetkeen. Se mitenkä kirjoitukset vaikuttavat CMI:n maineeseen työssään, on vain heidän itsensä arvioitavissa.

HUHTIKUU

30.4.2019

Tutkiskelin Antti Rinteen lähettämää kysymyslistaa puolueille ja näytti olevan vain yksi kysymys (nro.9), joka koski sosiaali järjestelmään uudistamista ja lisäksi yksi (nro.10), jossa pyydettiin vain puolueiden kynnyskysymyksiä SOTEn kehittämiseksi.

Tässä vaiheessa voi vaan odotella, mitä eri puolueet vastaavat, eli kuinka tärkeänä asiaa pidetään.

27.4.2019

Luin Vantaan sanomista, että "Apotti" sovellusta otetaan käyttöön Toukokuun aikana muuallakin kuin Peijaksessa. Olen ihmetellyt jo vuosia sitten, kun valitettiin sitä, että käytössä olevat terveysalan sovellukset eivät voi keskustella keskenään, että onko sovellusten teettämisessä oltu todella niin siäänpäin kääntyneitä, että ei ole nähty mitään tarvetta sille, että eri sovellukset voisivat kommunikoida keskenään. Muutenhan tuo vaatimus olisi ollut jo sovelluksia kehitettäessä.

Tosiasia kyllä näyttää olevan juuri niin sisäpiirien asia, että ajateltiin vain omaa lähitarvetta. Tehkööt muut mitä haluavat, mutta me tehdään näin. Puuttuu todella jokin yhtenäinen johto, joka pystyisi ajattelemaan kokonaisuuksia. Luulisi, että lääkintöhallitus olisi  reagoinut jo aikonaan asiaan. Nykyäänhän se on THL ja sekin on toiminut jo vuodesta 1991, eli silläkin olisi ollut valta puuttua asiaan jo 28 vuotta.

Toivottavasti edes Apotti on koordinoitu niin, että se todella täyttää odotukset. Ohjelmistojen kehittäjillä on vaan se tapa, että toimivuutta testataan vain päällisin puolin, jotta se saadaan madollisimman pian käyttöön. Asiakkaan todellista käyttöä pidetään sitten vasta lopullisena testinä suoraa Beeta-testien jälkeen, eli bugeja veikkaan riittävän alkutaipaleelle.