HYVÄ LUKIJA

Nämä sivut ovat päivittäisiä kommentteja varten.

Päivämäärät ovat vain viitteellisiä

eri asiayhteyksien paikallistamiseksi.

SaPena

 
 
 
TÄMÄ SIVU ON "PÄIVÄN AJATUKSIA",

muutaman kuukauden kierrolla (Vanhimmat poistuvat). 

 

Pyrin pitämään muutaman kuukauden tekstit näkyvissä.

Valitettavasti tämä artikkeli "PÄIVÄN AJATUKSIA"

käsittää kymmeniä sivuja, mutta  artikkeli sivujen

jälkeen on kommentointimahdollisuus ja asian

paikallistamiseksi olisi hyvä mainita päivämäärä,

johon viitataan. 

 

 

 

Vuosi 2022             

LOKAKUU

3.10.2022

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkin pienoismalli paljastettiin Oodissa. Minulle tuli ensimmäiseksi mieleen tuulessa liehuvat hiukset. Olihan Manulla tietty tunnusomainen hiuskiehkura, mutta minulle tuli tuosta mallista mielikuva tuulenmukana heilahtelevasta presidentistä. Sitä tuskin muistomerkillä tavoiteltiin. Selitykset tuolle muistomerkille tietysti olivat täysin toiset, mutta kun yleisö katselee tuota muistomerkkiä, niin mitkään selitykset eivät silloin ole kuultavissa. Mielikuva tulee vain siitä mitä näkee. En tiedä mitä Tellervo Koivisto siitä ajatteli, mutta ainakaan hänen kommenttiaan ei julkistettu.

1.10.2022

Itämeren ympärysvaltiot odottelevat, koska meren pohjassa olevat kaasuputket tyhjenevät, jotta niitä päästään tutkimaan ja kenties korjaamaan. Epäilen kuitenkin, että odottelu on turhaa, koska Venäjä näkee tässä kiristysmahdollisuuden. Se pitää kaasupumput käynnissä, jotta ensinnäkin räjähdysten vuotoja ei päästä silloin tutkimaan ja mahddollisesti räjäyttäjää varmistamaan, toiseksi saamme varmaan kuulla lähi aikoina, mitä Venäjä tulee kiristämään pumppujen sulkemisen ehtona. Todennäköisesti Venäjän valtaamien alueiden tunnustamista Venäjän maaperäksi.

Käytännössä se tarkoittaisi vuosien jatkuvaa Metaanivuotoa. Venäjä ei viis veisaa maapallon lämpenemisestä, vaikka metaanikaasu on n. 25 -30 kertaa hiilidioksidikaasua pahempi kasvihuonekaasu. Toiseksi heidän ei tarvitse silloin polttaa ylijäämäkaasua itse, kun se virtaa putkessa Itämereen. Kaasua tulee joka tapauksessa entiseen malliin, joten se on johdettava jonnekin, tai poltettava soihtuna ilmaan. Jos se poltettaisiin, se aiheuttaisi kyllä hiilidioksidipäästön, mikä joka tapauksessa tapahtuisi kaasun loppukäyttäjien toimesta jossain muualla. Siksi metaanipäästönä se on paljon tuhovoimaisempi. Tämä on puhdasta hybridi-sodankäyntiä Venäjän taholta, mutta niin kauan, kun vuotoa ei päästä tutkimaan ei myöskään räjäytysten tekijästä saada varmuutta. Venäjällä kuitenkin ymmärretään, että kasvihuonekaasut maapallon lämpenemisen aiheuttajana on Läsivaltioissa merkittävä asia ja näinollen hyvä kiristyksen väline.

Toivon olevani väärässä, mutta Putinin ajattelumaailmassa ei oman kansan hyvinvointi ole päällimmäisenä, vaan saada omat tavoitteet läpi keinolla millä hyvänsä. Venäjän kansa kärsii jo nyt tuosta pakkomielteestä, jokin vuosikymmenten päässä oleva lämpenemisen vaikutus Venäjään on hänelle yhden tekevää. Hän ei vaan ymmärrä sitä, kuinka lähellä lämpenemisen haittavaikutukset ovat. Ne ovat jo alkaneet ja etenevät kiihtyvällä vauhdilla. Ilmeisesti meren pinta pitäisi nousta Punaiselle torille, ennen kun se todetaan konkreettiseksi uhaksi. Vaikutukset kasvi- ja eläinkuntaan ovat liian kaukana Kremlistä.

 

 

SYYSKUU

27.9.2022

On n.300 000 vuotta siitä, kun ihminen alkoi erkaneen omaksi sapiens lajikseen, eli ”viisaaksi”. Olisi luullut, että sinä aikana tuo viisaus olisi jo karttunut niin paljon, että ihminen ei käyttäytyisi enää kuin reviiriään puolustava eläin. Niin ei ole kuitenkaan käynyt. Jos joku uskaltautuu reviirirajojen sisäpuolelle, se on joko ajettava pois tappelemalla, tai otettava hengiltä. Lisäksi on edelleen säilynyt kuin sisään rakennettuna pakkona laajentaa reviiriään aina kun mahdollista.

Suurimmalla osalla eläimistä on oma johtajansa, joka kertoo mitä saa tehdä ja mitä ei. Harvoilla eläimillä on jonkinlainen demokratia, jossa kuunnellaan myös lauman jäseniä. Tästä voi vetää melko suoria johtopäätöksiä tämän päivän ihmiseen. Vaikka suuri osa ihmisistä ei hyväksyisi johtajansa toimintaa, sitä ei kyseenalaisteta koston pelossa.

Mitenkä tämän päivän yhteiskunta eroaa jostain apinalaumasta. Olemme keksineet vaikka minkälaisia vempaimia, tai vaikka atomipommin ja lentäneet avaruuteen, mutta perusta lepää edelleen eläinkunnassa, josta emme näköjään pääse eroon. Meillä vallitsee edelleen vahvemman oikeus. Voidaan mennä surutta toisen reviirille, jos tunnemme, että meillä on sotilaallinen ylivoima. Olemme edelleen eläimiä nimellä "homo bellicosus".

22.9.2022

Nyt ollaan menossa valitettavasti siihen suuntaan Venäjän suhteen Ukrainan sodassa, mistä olen muutaman kerran kirjoitellut. Kun Putin joutuu ahtaalle ja näkee tilanteen epätoivoiseksi, niin hän tulee käyttämään kaikki mahdolliset keinot jotta ei menettäisi kasvojaan. Hänen viimeaikainen retoriikkansa alkaa olla jo sitä luokkaa, että joukkotuhoaseiden käyttö pitää alkaa ottaa vakavasti. Hänen pakkomielteensä pistää hänet tekemään mitä tahansa riippumatta siitä tuhoaako hän samalla oman valtakuntansa vai ei, kunhan voi todeta laittaneensa "vihollisen" maan tasalle. Jos näin kävisi, niin se tarkoittaisi kolmatta maailmansotaa. Toivon, että Venäjällä herätään sitä ennen näkemään tosiasiat muidenkin kuin Putinin silmin. 

21.9.2022

Olen joskus aikaisemminkin kirjoitellut nais- ja miesvaltaisten alojen palkkaeroista. Minua on ihmetyttänyt se, että tasa-arvovaltuutettu sen paremmin, kuin oikeuskanslerikaan eivät ole mitenkään puuttuneet asiaan. Silloin se ei olisi mitenkään poliittinen, tai ammattyhdistysten sopimisvelvoitteisiin liittyvä asia, vaan puhtaasti Suomen peristuslain tasa-arvopykälän edellyttämä puuttuminen epätasa-arvoon. Vaikka ay-liike neuvottelee palkoista, niin pitäähän neuvottelujen lopputulos silti olla perustuslainmukainen. Sekä tasa-arvo valtuutetun, että oikeuskanslerin toimenkuvaan kuuluu valvoa näitä asioita riippumata siitä, että kyse on eri ammattialojen ay-liikeistä ja niiden tekemistä sopimuksista. Nämä kaksi viranomaista ovat niitä ainoita, jotka voisivat puuttua asiaan oman virkansa puolesta. Se on jopa niiden lakimääräinen velvoite. Miksi he eivät noudata velvoitettaan. 

Kukaan ei väitä, että tehtävä olisi helppo, mutta ei kuitenkaan mahdoton, koska sopimusneuvottelujen lopputulos pitää vaan tarkistaa ja verrata sitä muihin aloihin tasa-arvomielessä. Jos nämä viranomaiset hoitaisivat tehtävänsä, niin meillä ei olisi nykyistä tilannettakaan, missä pari ammattiyhdistystä yrittää saada tasa-arvoa muita suuremmalla palkkasopimuksella. Perustuslain tasa-arvopykälässä mainitaan jopa erikseen palkka tasa-arvo. Miksi viranomaiset eivät valvo tätä perustuslain pykälää? Palkkasopimusten lopputulos pitää vaan alistaa noiden viranomaisten tarkistettavaksi ja hyväksyttäväksi.

17.9.2022

Tämä alkaa mennä yli ymmärryksen. Yritetään saada Super ja Tehy myöntymään siihen, että pakkolailla heidän jäsenensä pakotetaan työhön, ihan kuin jossaian diktatuurissa. Kuitenkin tällä saadaan vain se aikaan, että ne vähäisetkin hoitajat irtisanoutuvat työstään. Jos sekin estetään tuossa pakkolaissa, niin mikä erottaa meitä hoitajien kohdalla enää diktatuurista. Siinä alkaa demokratia olla jo aika kaukana. Kuitenkin ratkaisu on aivan yksinkertainen koko ongelmaan. Kunta-ala ja muut hoitajien työnantajat vaan myöntäisivät tosiasiat, että hoitajien, niin lasten hoitajien, kuin sairaan- ja kotihoitajien on aika saada työnsä mukainen palkka ja työolot normaalille tasolle. Se on ainoa tie saada uusia hoitajia alalle. Hoitajien puutteestahan kaikki juontaa alkunsa. Kuinka monen täytyy palaa ensin loppuun, kun jäljellä olevat joutuvat tekemään myös puuttuvien hoitajien työt.

Suljetaanko mieluummin sairaalaosastoja, kun ei saada hoitajia ja näivetetään koko terveydenhuollon ala. Lain mukaan toistaiseksi kunnilla ja ensi vuonna hyvinvointialueilla on joka tapauksessa vastuu tilanteesta. Ei laissa sanota, että kuntien ei tarvitse huolehtia lasten- ,terveyden-, ja vanhustenhuollosta, jos näkevät kustannukset liian suuriksi. Kuntien on aivan turha odottaa, että vastuu siirtyy hyvinvointialueille, koska he ovat silti suurelta osin vastuussa. Jokin organisaatiomuutos ei tuo yhtään hoitajaa lisää töihin. Se on kuitenkin se avainkysymys, miten saadaan lisää hoitajia. Siihen olisi syytä keskittyä ja löytää ratkaisu. Ei pakottamalla työssä vielä olevat polttamaan itsensä loppuun. Taas yritetään mennä vaan siitä missä aita on matalin ja samat ongelmat ovat edessä vielä pakkolakien jälkeenkin. Löytyisikö päättäjistä joku, joka pystyisi ajatelemaan kokonaisuutta, eikä vaan etsimään laastaria, kun jalka on poikki.

Jos näihin todellisiin ongelmiin hoitajakadossa löydettäisiin yhteisymmärrys, niin kaikki nykyiset pakkolait ja muuta sairaaloiden, käytännössä pakkokeinot, kävisivät tarpeettomiksi ja säästettäisiin todella ihmishenkiä. Sekään ei näköjään Kiinnitä päättäjien huomiota, että tämän vuoden aikan noin tuhat hoitajaa on jo hakenut oikeuksiensa poistamista Valviralta. Niistä jo yli neljäsataa on jo hyväksytty. Jos ammattilainen hakee ammatillisten oikeuksiensa poistamista, niin siinä ei silloin ole kyse mistään mielenosoituksesta, jos vakavasti harkitsee ammatin vaihtamista. Siihen on oltava todella vakava syy, minkä tutkiminen ei näytä edes kiinnostavan työnantajia. Jonkinlaista pakkolakia voisi soveltaa myös työnantajiin. Yhtä hyvin heillä on vastuu potilaiden hengestä, jopa lainkin mukaan.

14.9.2022

Ei tässä voi muuta kuin ihmetellä tuota hoitajien ja työnantajien välistä tilannetta. Ymmärrän, että tehohoito potilaiden pitää saada hoitoa, koska he ovat kuoleman vaarassa, mutta jopa virallisella taholla nähdään oikeaksi puuttua hoitajapulan ja hoitajien etujen miettimisen sijasta vain sen seurauksiin, eli lakko-oikeuteen. Ei edes mietitä vakavissaan ratkaista noita kahta ongelmaa, vaan mennään mistä aita on matalin. Turvaudutaan pakkolakiin. Jos varsinainen ongelma ratkaistaisiin, niin lakon uhkakin väistyisi ja ongelma ratkeaisi itsestään. Jopa uutisissa kerrottiin, että Päijät-Hämeen sote-alueella hoitajia on ottanut lopputilin pelkän uupumuksen vuoksi. Eikö työnatajille kuulu enää millään lailla pitää työtekijöiden terveydestä huolta, vaan pakotetaan työhön uupumuksesta huolimatta. Pakkolaki vaan korostaa sitä, että työnantajat voivat jatkaa samaa rataa hamaan tulevaisuuteen. Jos poliitikkojen pitää puuttua työmarkkina neuvotteluihin, niin luululisi edes jollain tassolla mietittävän todellisia ongelmia ja vaikka pakottaa myös työnantajat tosiasioiden eteen, eli pakkolaki pitää koskea myös työnantajia tekemään voitavansa myös työntekijöitä kohtaan, ei ainoastaan potilaita kohtaan.

Luulisi ihan tavallisella talonpoikaisjärjelläki ymmärtävän, miksi hoitoalalla on niin huutava pula työntekijöistä. Alaa ei edes yritetä saada mitenkään houkuttelvaksi myös muihin työnantajiin nähden, vaan tapellaan kaikin keinoin, jopa oikeus teitse, voida saada jatkaa entiseen malliin. Onko se jokin ratkaisu itse ongelmaan, josta kaikki johtuu, eli hoitajapulaan. Jos sitä edes yritettäisiin ratkaista, niin se antaisi ainakin toivoa hakeutua alalle ja helpottaa hoitajien taakkaa.

13.9.2022

Onko niin, että hoitajien työnantajien ei tarvitse ottaa vastuuta saiaraaloiden tehohoidosta, vaan pakotetaan hoitajat lailla työhön. Ministeri Linden puolustaa selvästi vain työnantajia, jota hänen oma varsinainen työnantajansakin edustaa, jotta he voivat teettää töitä  mielensä mukaan hoitajilla, maksamatta siitä yhtään yli nykyisen sopimuksen, koska se on mennyt umpeen. Kyseisen lain turvin heillä ei ole edes halua tehdä uutta sopimusta ja sitä siis aiotaan jopa lailla turvata. Sanotaan, että poliitikkojen ei saa puuttua työmarkkina tilanteisiin, mutta ilmeisesti silloin saa, kun se toimii työnantajien eduksi. 

12.9.2022

Katselin nettisivuilta, kun jätteiden hyväksikäyttäjät valittavat sitä, että keräysastoihin laitetaa esimerkiksi vääränlaista muovia ja paperien joukossa on ikkunallisia kirjekuoria, eli muovia. Olen joskus aiemminkin ihmetellyt sitä, että vaikka jätteiden myöhempi hyötykäyttö edellyttäisi puhdasta jätettä, niin miksi tästä täysin ilmaisesta raaka-aineesta ei voisi maksaa edes sen verran, että ainakin tuon raaka-aineen kuljetus kiinteistöiltä menisi ilmaisen raaka-aineen käyttäjän piikkiin, saati sitten, että kuluttajien pitäisi olla muovien asiantuntijoita. Jätteiden erittely keskitetysti voisi hyvin tapahtua koneellisesti, mutta siitäkään ei haluta maksaa, vaan teetetään kaikki kuluttajalla. Ymmärrän, että karkeasti esimerkiksi biojäte ja metalli, paperi, tai lasi voidaan eritellä, mutta miksi esimerkiksi muovien laatu pitäisi olla käyttäjien hallitsemaa tietoa, mikä muovilaatu menee sekajätteeksi ja mikä pakkausjätteeksi, tai jonnekin muualle. Mielestäni tuon ilmaisen raaka-aineen käyttäjä voisi myös vähän maksaa saamastaan hyödystä. Eikä vielä maksattaa kuluttajalla jätemaksujen muodossa saamastaan ilmaisesta raaka-aineesta. 

7.9.2022

On jotenkin käsittämätöntä, että nykypäiväänä tehdään tietokonesovelluksia, jotka ovat käyttökelvottomia. Nyt satoja lääkäreitä on esittänyt, että Apotista pitää luopua kokonaan. Olen aikoinaan ollut näidenkin asioiden kanssa tekemisissä ja nyt näyttää siltä, että sovellus halutaan käyttöön ns. Beeta versiona, eli täysin raakileena. Järjestelmästä halutaan tuloja ennen sen valmistumista. Epäilen, että yhtenä syynä ovat apuohjelmat, joita käytetään ohjelmoinnin nopeuttamiseksi, jolloin ne eivät huomioi tarpeeksi uuden sovelluksen vaatimia poikkeamia standardiin, tai sitten systeemisuunnittelussa (sovellussuunnittelussa) ei vaivauduta ottaman selvää kaikkien osapuolten vaatimuksia sovelluksen käytön kannalta. Asiassa ihmetyttää se, että ei ajatella lainkaan sitä, että sovelluksen laajuus muodostaa käsityksen myös suunnittelevan yrityksen työn laadusta. Mitä laajempi sovelluksen käyttäjäkunta on, sitä varmemmin suunnittelevan yrityksen imago on koetuksella.

Vaikka yrityksen liikevaihto edellyttäisi nopeaa sovelluksen käyttöönottoa, eli tuloja, niin kannattaisi ajatella myös pitkällä täähtäyksellä yrityksen jatkoa. Ainakin julkisuudessa esitetyt ongelmat niin terveydenhuollon, kuin vaikka Helsingin ja Espoon palkanmaksusovellusten suhteen antavat joka tapauksessa kyseisen suunnittelufirman laadusta hyvin negatiiivisen kuvan. Ihmettelen, jos kyseisen firman palveluja ostetaan vielä jatkossa, koska tiedetään jo tilatessa, että siitä tulee susi.  

6.9.2022

Terveydenhuollon asiat näyttävät olevan täysin umpisolmussa. Sosiaali ja terveysministeriö asetti työryhmän selvittämään tilannetta, mutta missään vaiheessa ei ole kuulunut sen aikaansaannoksista mitään. Ennustin jo aiemmin, että jos jokin asia halutaan jäädyttää vuosiksi, sitä hoitamaan perustetaan vaikutusvaltainen komitea, joka kokoontuu pari kertaa vuodessa. Näyttää siltä, että asiaa ei edes haluta ratkaista, koska se tulee maksamaan kunnille ja ensivuonna hyvinvointialueille enemmän, kuin on totuttu terveyden- ja vanhustenhuollon sektorille allokoimaan varoja. Se on käytännössä johtanut juuri tähän tilanteeseen. Vanhoista periaatteista ei haluta luopua, vaikka kyseessä olisi tehohoito, tai muu henkeä uhkaavan vaaran torjunta.

Jos tilannetta varten säädetään pakkolaki, niin itsekin työnanatajia edustava terveysministeri saisi vaan sulan hattuunsa, mutta varsinainen ongelma jäisi ratkaisematta. Tilanne muistuttaa kovasti palliatiivista hoitoa, missä pyritään oireet poistamaan, mutta itse ongelmalle ei tehdä mitään. Haluaako STM todella hoitajat "saattohoitoon"? Itse olen ollut selkäni kanssa pelkkien oireiden hoidossa jo 30 vuotta, joten se lienee lääkäreille aivan tuttu tilanne. Halutaan potilas vaan ulos varatun ajan puitteissa ja lisätään vaan särkylääkitystä. Tilanne näyttää tässä hoitajakysymyksessä aivan samanlaiselta. Pitää saada vaan akuutti ongelma pois päivärjestuksestä, vaikka se olisi huomenna uudelleen edessä.

5.9.2022

Valitetavasti en ole päivittänyt viime päivinä blogiani veljeni poismenon vuoksi. Siinä riittää askaretta jokaiselle päivälle, koska esimerkiksi pankkien kanssa on sellainen byrogratia, että esimerkiksi mitään hänen tai hänen kuolemastaan koituneita laskuja ei ole toistaiseksi saanut ainoatakaan maksettua kuolleen veljen tililtä, vaikka kuolemasta on jo toista kuukautta. Esimerkiksi heidän asiakaspalvelunsa on suunniteltu vain pankin näkökulmasta, eikä asiakkaan. Vastasin aikoinaan -80 - 90 luvuilla erään yrityksen asiaspalvelusta muiden tehtävien ohella, mutta jos asiakaspalveluni olisi suunniteltu tällaiseksi kuin tällä pankilla, niin minut olisi välittämästi siirretty muihin tehtäviin. Yritän jatkossa taas seurata päivän tapahtumia myös yleisellä tasolla. 

1) Näyttää kovasti siltä, että USA:ssa eletään taas sellaista aikaa, että on oltava tarkkana onko kyse totuudesta, vaiko "vaihtoehtoisesta totuudesta". Minä toivon, että yhdestä presidenttikaudesta olisi otettu opiksi, mutta pelkään pahoin, että äänestäjätkään eivät aina tiedä mikä on totuus ja mikä ei.

2) Ei voi olla ihmettelemättä sitä, miksi Venäjä toimii niin lyhytnäköisesti kuten nyt tapahtuu. He selvästi eristävät itseään muusta maailmasta, eivätkä ymmärrä, että kun kaikki luottamuksen rippeetkin häviävät ja jokainen "silta" Eurooppaan katkaistaan, niin niiden uudelleen rakentaminen ei ole helppoa ja tulee viemään vähintään vuosikymmeniä. Sillä luulisi olevan merkitystä esimerkiksi Euroopan maiden kanssa käytyyn kauppaan ja sitä kautta heidän omaan talouteensa. He luultavasti lähtevät siitä, että heidän tekonsa unohdetaan parissa vuodessa ja markkinat määräävät kenen kanssa kauppaa käydään. Minä kuitenkin epäilen, että kasvojen menetyksen pelossa tilannetta on vaan jatkettava, koska on vain yksi määräävä päämäärä, josta on tullut sellainen pakkomielle, että tämä sota on voitettava keinolla millä hyvänsä, vaikka jäljellä olisi enää muutama sotilas tai panssarivaunu. Minä kyllä hartaasti toivon, että se ei johda joukkotuhoaseiden käyttöön, omista tuhoista ja menetyksistä välittämättä. Se voitaisiin välttää vain kansan noustessa vastarintaan, mutta se todennäköisesti estetään kovin ottein.

     

 

ELOKUU 

31.8.2022

Kuuntelin eilen illalla uutisia, jossa haastateltiin työnantajan edustajia muutaman sairaalan lakon uhasta. Minua jääi ihmetyttämään se, attä hoitajia syytettiin potilaiden asettamisesta hengenvaaraan. Käsittääkseni  sairaalan vastuulla on potilaiden turvallisuudesta huolehtiminen tilanteessa, joka tiedetään etukäteen. Niiden kriteerien pohjalta, mitä työnantajan edustaja kertoi, ei voisi koskaan tulla tilannetta, missä hoitajat voisivat osoittaa olevansa tyytymättömiä sairaalan toimintaan, vaan heidän tulisi tehdä työt niiden ehtojen mukaan, mitä työnantaja vaatii.

Olisiko myös sairaanhoidon työnantajien syytä vähin erin opetella, että emme elä enää viime vuosisadalla, missä hoitajien oletettiin tekevän kaiken puhtaasti kutsumuksesta riippumatta työoloista ja palkasta. Tuskin lääkäritkään niin tekevät. Valitetaan vaan hoitajapulaa, mutta ei olla valmiita tekemään mitään sen korjaamiseksi. Työnantaja yrittää nyt pelotella potilaiden asettamisella vaaraan, vaikka vastuu on puhtaasti heillä. Tehkää hoitotyöstä niin houkutteleva, että sinne hakeutuu tarpeeksi työntekijöitä. Ei tilanne parane pelkällä valittamisella. 

24.8.2022

Mediassa näköjään kaivetaan vaikka tikulla, mistä löytyisi jonkinlaista arvelluttavaa kuvaa, millä voisi jollain tavalla mollata, tai ainakin kyseenalaistaa Sanna Marinin käytöstä. Hän on tietenkin Suomen pääministeri ja ollut sen verran kauan jo politiikassa mukana, että hänen pitäisi ymmärtää, että näin tapahtuu, eikä hänen yksityiselämänsä ole yhtä yksityistä, kuin normaalilla kansalaisella. Silti tuo median kaivelu ja loanheitto ihmetyttää. Aivan kuin ne lehtiartikkelit Marinin juhlimisesta olisivat jonkin oppositiopuolueen maksettuja mainoksia. Eivät vaan kehtaa laittaa omaa nimeään alle, vaan "huutelevat puskista". Pääasia on, että Marinia mollataan niin paljon kuin mahdollista. 

He vaan eivät tajua sitä, että moinen mollaus alkaa olla niin läpinäkyvää, että sen huomaa kuka tahansa äänestäjäkin ja lopputuloksena on äänivyöry Marinille. 

23.8.2022

MTV:n sivuilla ihmetellään miksi Ukrainassa maailman suurimpiin kooluvassa ydinvoimalassa säilytetään Venäjän raskasta sotakalustoa. Mielestäni siinä ei ole mitään ihmettelemistä, koska kuten 15.8.2022 kirjoitin sehän on Venäjälle turvallisin tukikohta, koska kukaan ei uskalla ampua sinne yhtään rakettia, tai muuta ohjusta. Se on kuin ihmiskilpi, mutta paljon tehokkaampi. Se on Venäjän turvallisin tukikohta. Vaikka ympäristö siirtyisi takaisin Ukrainan hallintaan, niin tuosta atomivoimalasta tullaan kiistelemään pitkään. Jos Venäjä pystyy pitämään sinne jonkinlaisen huoltoreitin, niin se tulee olemaan pitkään "kivi Ukrainan kengässä" Ainoa keino Ukrainalle on eristää tuo alue niin, että kaikki nuo huoltoreitit sinne katkaistaan.  

19.8.2022

Viittaan tuohon 17.8.2022 kirjoittamaani tekstiin ja lisäisin siihen vielä tänä aamuna TV:stä kuulemani kommentin vuoksi vähän lisää. Kunta-alan edustajan lausunto oli kyllä oletettu, koska sitä on kuultu jatkuvasti, että kunnilla ei ole varaa sellaisiin palkankorotuksiin, joita sote-alalla vaaditaan. On aika ihmeellistä, että kunta alalla lähdetään siitä, että kaikki pitää sopia voimassa olevaan budjettiin. Jokainen budjetti tehdään sen hetken tietojen valossa, mitä on budjettia tehtäessä. Kuitenkin nyt on kyseessä tilanne, jonka vaikutukset ovat vuosia eteenpäin. Jos kunta-alalla lähdetään aina olemassa olevasta budjetista, niin kyse on silloin menojen priorisoinnista. Terveyden- ja vanhustenuolto on lakimääräinen asia kunnille. Sen luulisi olevan ykkös sijalla menoja harkittaessa. Niin kauan kun kunnilla on itsellä verotusoikeus, niin on aivan turha väittää, että kunnilla ei ole varaa näin tärkeään asiaan. Se on asia, joka pitää vaan hoitaa, vaikka kuinka kirpasee. Nyt pakoillaan vastuuta ja yritetään mennä mistä aita on matalin. Vaikka ensi vuonna sote-alan vastuut siirtyisivätkin sote-alueille, ovat kunnat edelleen ainakin osittain maksumiehiä, koska sote-alueilla ei ole verotusoikeutta, niinkuin kunnilla.

Luulisi, että tuolla sote-työryhmällä olisi jonkinlainen kokonaiskuva asiasta ja toimisi sen mukaan. Asiasta ei päästä eroon pakoilemalla, vaan myötämällä tosiasiat. Terveyden ja vanhustenhuolto on selvästi niin alhaisella prioriteetilla kunnissa, että jossain vaiheessa asia on räjähtämässä käsiin, koska niitä ei voida kiertää. Se vaihe alkaa olla nyt. Mitä pidempään asiassa vetkutellaan, sitä enemmän ehtii muodostuun pakoa hoitoalalta ja sitä vaikeampi se on hoitaa myöhemmin. Ei lakia voi kiertää rahan vuoksi, varsinkaan siksi, että ei haluta priorisoida asioita oikein. Jos ay-liikkeessä alkaa olemaan sellainen suuntaus, että vanhoja ympyröitä ei voi sotkea ja liitot ovat kateellisia toisilleen, jos joku saaa kuoppakorotuksen ja menee ohi jonkin muun liiton sen vuoksi, niin silloin on poliitikkojen ja päättäjien pakko puuttua asiaan, halusi ay-liike sitä tai ei. Minun mielestäni kyse on perustuslain tasa-arvopykälästä, jos nais valtaisilla aloilla on selvästi pienemmät palkat, kuin miesvaltaisilla aloilla. Sitä ay-liike ei voi tulkita toisin. Kyse on myös oikeuskanslerin ja tasa-arvovaltuutetun toimettomuudesta. Perustuslaissa puhutaan nimen omaan myös palkkatasa-arvosta.

18.8.2022

Minusta tuo Vesku Loirin ihannointi on mennyt mediassa jo yli äyräiden.  Kukaan ei kiellä hänen ansioitaan näyttelijänä, mutta tuo palstatila ja TV-ohjelmat ovat jotain ennen kuulumatonta. Tuskin edes presidenttien kuolemat ovat samalla mediatasolla. Tiedän, että tästä kommentista eivät kaikki pidä, mutta kerron vain oman mielipiteeni. Vesku oli aikoinaan todella vertaansa vailla oleva monipuolinen näyttelijä, mutta ikävä kyllä hän näytteli myös laulajaa monessa esityksessä. Hänellä on monia hienoja lauluesityksiäkin, mutta jotkin viimevuosien omintakeiset tulkinnat eivät ainakaan minuun vaikuttaneet positiivisesti. Laulaminenkin on tulkintaa, mutta jotta sitä voisi pitää lauluna, pitäisi sen olla edes lähellä normaalia C-duuri asteikkoa. Tämä on tietysti vain minun mielipiteeni eikä tarvitse yltää yleiseksi normiksi, mitä laulun pitäisi olla. Pyydän anteeksi, mutta olen muutaman kerran mennyt jopa toiseen huoneeseen Veskun laulun ajaksi. Etenkin tuo viimeisin tulkinta Eino Leinon Elegiasta on ollut minulle liikaa Olisin toivonut, että hän olisi ymmärtänyt lopettaa ajoissa, eikä jättänyt tällaista mielikuvaa omasta loistavasta urastaan TV viihdyttäjänä. Onneksi se on vain minun mielipiteeni. Katselen ja kuuntelen mielelläni hänen monia aikaisempia esityksiään.   

17.8.2022

Terveyde- ja vanhustenhuollon asiat ovat kivi monen vaikuttajan ja päättäjän kengässä. Sen suhteen moni pesee käsiään päätöksillä, jotka ovat yhtä tyhjän kanssa. Esimerkiksi hoitajamitoitus vanhusten hoidossa, On aivan sama mikä on tuo teoreettinen mitoitus, jos ei ole hoitajia, jotka työn tekevät käytännössä. Sen asian korjaamisessa pitäisi lähteä kokonaisuuden uudistamisesta. Asiaa ei todellisuudessa haluta edes tutkia, koska lopputulos tiedetään etukäteen. Sen jälkeen ei voitaisi enää kiemurrella siitä, että hoitohenkilökunnan pitää saada työstään sellaiset edut, että ne ovat kilpailukykyiset ympäröivään todellisuuteen nähden. 

Jopa uusi valtakunnan sovittelija kertoi TV haastattelussa, että työ tulee olemaan vaikea, koska on totuttu siihen, että vientialat määräävät palkkojen korotustason. Nyt Terveyden- ja vanhustenhoidon, sekä lastenhoidon ja opettajien palkkavaatimukset menevät ohi tuon vientialan.

Onko valtakunnan sovittelija jo heti kättelyssä sidoksissa vanhoihin käytäntöihin? Mitenkä noille sote-aloille voidaan saada selvä kuoppakorotus, jos asenteet ovat sellaiset, että vanhoja käytäntöjä pitää noudattaa, eikä vientialojen vaatimuksia voi ylittää. Pöyristyttävä lausunto valtakunnan sovittelijalta.

On asetettu jonkinlainen työryhmä selvittämään sote-alueen vaatimuksia. On tyypillistä, että jos jokin asia halutaan haudata pitkälle tulevaisuuteen, niin perustetaan komitea selvittämään asiaa. Nyt on nähtävissä selvästi sellainen tavoite, että koko asia pitää saada haudattua siksi, kunnes vastuu siirtyy uusille organisaatioille. Noiden organisaatioiden nimitys sekamelska (sairaanhoitopiiri, hyvinvointialue, sote-alue jne.) menee tavallisilta kansalaisilta yli hilseen. Pääasia näyttää olevan, että nykyinen kuntavastuu voitaisiin ohittaa.

En tiedä mitä tuo asetettu työryhmä on saanut aikaan, mutta ainakin julkisuudessa on nyt esitetty mm. omalääkärisysteemin palauttamista. Kansalaisten kannalta olisi todella hyvä asia, että aina lääkärille mentäessä ei vastassa ole uusi naama, jolle pitää selittää ongelmat aina juurista lähtien ja koko määrätty lääkäriaika menee suurelta osin vanhojen tietojen kertaamiseen. Siinä tuhraantuu niin lääkärien, kuin potilaidenkin aika ihan turhaan ja voitaisiin välttää. Ongelmana on aiemmin ollut se, että omallääkäriksi määrätään lääkäri, joka on ns.keikkalääkäri ja poistuu muualle muutaman kuukauden kuluttua ja vastassa on taas uusi llääkäri. Tämän olen kokenut itse monta kertaa vuosien mittaan. Jos lääkärit edes vaivautuisivat lukemaan aikaisempien käyntien sairauskertomukset, niin sekin jo autaisi asiaa. Kaikkea ei tarvitsisi kerrata. Kun kysyi kerran lääkäriltä, miksi nuo samat testit pitää tehdä yhä uudelleen jokaisen lääkärin kohdalla, vasaus oli, että kukaan lääkäri ei voi tehdä diagnoosia toisen lääkäri kokeiden perusteella, vaan se on todettava itse. Tässäkin voisi olla eräs sujuvoittamisen paikka, että aikaa ei tuhlattaisi moninkertaisiin testeihin. TODELLINEN omalääkäri voisi auttaa tässäkin asiassa.

Minä todella toivon, että nämä uudistustalkoot eivät jäisi poliitikkojen käsienpesuksi ja tehdään päätöksi muodon vuoksi, joka osoittaisivat, että he ovat huolissaan asiasta ja ovat tekevinään asialle jotain, joita ei voida kuitenkaan toteuttaa, kunnes on ratkaistu itse ongelma, eli hoitajapulaan. Nyt poliitikot toimivat kuin lääkärit, jotka paneutuvat oireissiin, eikä itse ongelmalle tehdä mitään. Toivottavasti tämä ei johdä katastrofiin sen vuoksi, että hoitaja toisensa jälkeen uupuu ja saa tarpeekseen, jolloin tilanne vaan pahenee. Hoitajille voidaan esittää myötätuntoa koronan vuoksi, tai jopa mitaleja, mutta niillä ei lähikaupasta saa mitään.

15.8.2022

Mediassa ihmetellään miksi Venäläiset ovat vallanneet Zaporizhzhjan ydinvoimalan. Onhan päivän selvää, että jos Venäläiset perustavat oman tukikohtansa ydinvoimalaan, niin kukaan ei uskalla ampua sinne yhtään rakettia, tai ohjusta. Seuraus olisi myös Ukrainalle katastrofi. Venäjä voi sieltä käsin rauhassa tehdä mitä haluaa. Se on kuin ihmiskilpi, mutta paljon tehokkaampi. Kyseessä on maailman tehokkaimpiin kuuluva ydinvoimala ja Venäjä ymmärtää sen merkityksen. Pelkään pahoin, että sitä tullaan käyttämään kiristyksen välineenä pitkään, vaikka voimalaitoksen ympäristö saataisiinkin Ukrainan hallintaan, niin ydinvoimalaan tunkeutuminen tulee olemaan todellinen haaste.

13.8.2022

Minulle on jäänyt jotenkin mystiseksi sellainen käsite, kuin "sanan vapaus". Uutisten mukaa kirjailija Salman Rushdie'ta on puukotettu New Yorkissa. Syynä ilmeisesti Iranin silloisen johtajan Khomeinin antama kuolemantuomio kirjasta "Saatanalliset säkeet" ja siinä Islamin uskon pilkkaamisesta. Yleisesti kirjan kirjoittajaa puolustellaan sanan vapauden puolesta puhujana ja kirjasta on useita käännöksiä. Ymmärrän, että jokaisella on omat mielipiteensä ja ne voi myös tuoda julki, mutta sitä en ymmärrä, miksi kritiikkipitää esittää pilkkaavassa muodossa, jopa yleisessä mediassa. Tarkoittaako "sanan vapaus" todella sitä, että voin pilkata ketä tai mitä tahansa ilman seuraamuksia. En tarkoita sitä, että siitä voisi langettaa kuolemanrangaistusta, vaan sitä, että kirjoittajalla pitää olla vastuu omista sanoistaan ja sanomisilla julkisuudessa pitää olla jokin raja.

Suomassakin käytiin jokin aika sitten keskustelua siitä, että saako esimerkiksi stand-up koomikot pilkata vapaasti vaikkapa poliitikkoja, tai muita julkkiksia. Eräs kuuluisa näyttelijä ja stand-up koomikko esitti omana näkemyksenään, että jos ihmisiä ei saa pilkata, niin heiltä menee työt. Sehän on aivan sama, kuin jos autovaras valittaisi, että heiltä menee työt, koska autovarkaudet on kielletty. Pitääkö toisten kustannuksella todella saada ansaita mitenkä huvittaa. 

12.8.2022

Kuuntelin MTV:n uutisista ohjelmistoyritys Sarasten toimitusjohtajan hastattelua koskien niin Helsingin, kuin Espoonkin käyttöön ottaman palkanmaksujärjestelmän toimimattomuutta. Toimitusjohtaja ei myöntänyt, että kyse olisi sovelluksen toimimattomuudesta, vaan henkilökunnan osaamattomuudesta, jota hän ei suoraan sanonut, mutta antoi ymmärtää.

Miksi niin Espoossa, kuin Helsingissäkin on siis niin taitamatonta henkilökuntaa, että kompastuvat aivan samoihin virheisiin. Ilmeisesti Espoo on kuitenkin varautunut paremmin uuden sovelluksen käyttöönoton mahdollisiin ongelmiin, koska heillä kuitenkaan kukaan ei ole jäänyt ilman palkkaa, vaan pystyivät maksamaan palkat vaikkakin omia "exeleitä" käyttäen. 

Kyse on selvästi siitä, että ohjelmiston käyttöönotosta puuttuu yksiselitteisesti projektin johto, joka pitää huolen siitä, että käyttöön ei oteta sovellusta ilman varasuunnitelmia. Jos jokin menee pieleen, tai ei toimi, pitää olla testattu varajärjestelmä, joka toimii. Hyvin ilmeiseltä näyttää, että kokonaisuuden toimimista ei ole testattu muuten kuin paperilla. Varsinainen testi yritettiin ehdä vasta käytössä, vaikka kyseessä on sovellus, jonka toiminnasta on kiinni kymmenien tuhansien toimihenkilöiden normaali päivittäinen toimeentulo. Vaikka sovellusjärjestelmän toimittaja ei koordinoisi käyttöönottoa, pitää sovelluksen ostajapuolella olla asiansa osaava ATK-johto. Nyt sellainen on selvästi puuttunut ainakin Helsingin kaupungilta. Luotetaan vaan toimittajaan.

Jokainen ohjelmistoyritys yrittää tietysti saada ohjelmistonsa mahdollisimman nopeasti käyttöön, eli tuottamaan. Silloin ei paneuduta käyttäjäpuolen haasteisiin, vaan luotetaan puolestaan sen puolen asiantuntemukseen. Oikea tapa olisi projektitiimi, jolla on selvä johto. Olen itse vetänyt aika suuren ATK - projektin ja todella hyödylliseksi osoittautui kaikkien osapuolten yhteiset viikko kokoukset. Silloin voi jonkun sivulauseessa tulla esiin asioita, jotka on otettava todella vakavasti. Pidimme joka viikon maanatai aamuna samaan aikaan kokouksen vuoden verran ennen käyttöönottoa lomat poislukien. Jokaisen osallistujan saamat tehtävät viikolle tarkistettiin ensimmäisenä kokouksessa. Jos jokin asia "tökki", se oli ratkaistava seuraavaan kokoukseen. Kun ns. yliheitto tapahtui pääsiäispyhien aikana, Toimi kaikki kuten pitikin heti pääsiäisen jälkeisenä arkipäivänä. Noiden neljän pääsiäis- vuorokauden aikana unet jäivät vähiin ja nekin parkkihallissa auton istuimen selkänoja alhaalla. Tuossa Sarasten tapauksessa näyttää siltä, että mitään aikataulua ei ole edes olemassa. Tehdään kun ehditään.

Vaikka jokin palkanmaksujärjestelmä olisi kuinka hajanainen ja monta "liikkuvaa osaa", jotka pitää toimia yhteen, niin perustoiminnot ovat kuitenkin samat. Jos käyttöönotto edellyttää koulutusta, niin mikä estää sen tekemistä etukäteen. Toimittaja osapuolen vastuulla on tietää mitä järjestelmä edellyttää käyttäjältä. Tuollaisessa "vital" sovelluksessa ei voi olla asenne, että katsotaan mitä tapahtuu ja kuinka se toimii. Korjataan tilanne sitten päivityksillä. Sen pitäisi olla kaikille selvä asia, että näin ei voi toimia.  

11.8.2022

En tiedä mikä oli todellinen syy tehdä Donald Trumpin kotiin kotietsintä, mutta ainakin se sai aikaan sen, että Trumpille tuli yksi valttikortti lisää, jos tuossa etsinnässä ei löydetty mitään rikollista. En usko, että Trump olisi niin tyhmä, että säilyttäisi kotonaan asiakirjoja, jotka ovat salaiseksi luokiteltuja valtiosalaisuuksia. Kyllä hänellä on monia muita parempia piilopaikkoja, joita käyttää, jos on aihetta. Vessan pönttöön työnnetyt paperit ovat tietysti älykkyyden huippu, jos vähänkään käyttää aivojaan. Ilmeisesti niitä ei oltu edes revitty, koska tukkivat viemärin. 

Riippumatta siitä mitenkä Trump keplottelee irti kaikista syytöksistä, minä toivon, että USA:lle riittäisi yksi kausi Trumppia presidenttinä ja tuo "vaihtoehtoisten totuuksien" kausi jäisi yhteen.

10.8.2022

Luin Uuden Suomen sivuilta Jenni Tammisen artikkelin Terveyden huollon henkilöongelmista. Olen kirjoittanut samasta aiheesta esimerkiksi 4. ja 5.7. tässä blogissa ja monta kertaa eiemminkin. Herättää vääjäämättä kysymyksen miksi jokin ala on niin epäsuosiossa, että jopa siihen vuosia kouluttautuneet hakeutuvat sieltä pois. Työn antajat korostavat kilvan sitä, että hoitajien lukumäärä ei ole suomessa laskenut, vaan työn määrä on lisääntynyt, joten työntekijöiden määrä ei vaan riitä. Ikävä kyllä tuo ei ole totta. Suomessa on lukuisa määrä hoitajia, jotka ovat vaihtaneet ammattia. Toisin sanoen, jos hoitajien määrä pysyy samana kaikesta huolimatta, niin se tarkoittaa vaan sitä, että jokainen alalle tuleva uusi koulutettu hoitaja korvaa vaan poislähteneitä, joten kokonaismäärä ei muutu, vaikka vuosittain päättää lukuisa määrä hoitajia opintonsa.

kysyn vielä kerran, onko olemassa tutkimusta, jossa kyseltäisiin alalta lähteneiltä, miksi he ovat lähteneet pois alalta johon ovat vuosia opiskelleet? Ilmeisesti vastaus tiedetään jo etukäteen, joten sitä ei tarvitse tutkia. Syitä ei vaan haluta myöntää. Mieluummin valitetaan yleisessä tiedossa olevaa hoitajapulaa tilanteen syyksi eikä haluta edes miettiä mistä hoitajapula johtuu. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin sama tilanne on myös niin lastenhoidossa, kuin opettajienkin keskuudessa. Olisiko oikeuskanslerin syytä herätä ja puuttua selviin lain rikkomuksiin. 

6.8.2022

Viitaten tuohon 1.8.2022 kirjoittamaani tekstiin, ihmettelen myös sitä, että miltei kaikki yritykset, jotka lähettävät evästeitä koneelle, ilmoittavat, että "Yksityisyytesi on meille tärkä", kuitenkin he pyytävät samalla lupaa saada lähettää koneelta kerättyä tietoa täysin tuntemattomille kolmansille osapuolille. Vaikka he lähettävät joskus jopa luetteloita keitä ne kolmannet osapuolet ovat, meillä tietokoneiden käyttäjillä ei ole mitään mahdollisuutta kontrolloida sitä mitä tietoa koneelta todellisuudessa kerätään. Evästeiden mukana voidaan hyvin lähettää koneelle vaikka "troijalainen", joka kerää kaiken tiedon, mitä vaan haluavat, yksityisyyteen liittyviä tietoja myöten. Onneksi pankit vaativat nykyisin ns. vahvan tunnistautumisen, mutta silläkään ei ole merkitystä, jos sisään kirjaiútumisen jälkeen konetta hyväksi käyttäen kerätään vaikka tilitiedot, joita koneella näkyy. Mahdollisuuksia on monia tehdä hallaa koneen käyttäjälle, tai alkaa jopa kiristämään tiedoilla. 

Kaiken lisäksi, vaikka kyseinen tietoja keräävä yritys ilmoittaa luovuttavansa tietoja tietyille kolmansille osapuolille, he käytännössä myyvät varastamaansa aineetonta omaisuutta. Vaikka evästeiden hyväksynnän yhteydessä käyttäjä kieltäisi evästeiden käytön ja omien tietojensa keräämisen, niin heillä on joka tapauksessa vaihtoehton "vain pakolliset evästeet", joita ei voi estää, vaikka muuhun tarkoitukseen käytön kieltäisikin. Mistään ei kuitenkaan selviä mitä nuo "pakolliset" evästeet ovat todellisuudessa, selitys niille voi olla mikä tahansa.  

3.8.2022

Vaikuttaa kuin USA yrittäisi tietoisesti ärsyttää Kiinaa tuolla Taiwan vierailulla. Mikä pakottaa USA:n Pelosin vierailemaan juuri nyt Taiwanilla, vaikka tiedetään kuinka herkkä tilanne on Kiinan ja Taiwanin välillä. Vaikka tarkoitus on todella hyvä, niin ajankohta on väärä. Jokainen tietää, että Kiina ei tule jättäämään tällaista arvovaltatappiota tähän. On vaan kysymysmerkki mitenkä Kiina reagoi tilanteeseen. Pitää vaan toivoa, että siellä ei syty toinen sotapesäke, vaan jää retoriikan tasolle. Merkit ovat joka tapauksessa huonot. 

1.8.2022

Viitaten tuohon eiliseen tekstiini, olen käynyt läpi veljeni jäämistöstä suuren määrän erilaisia asiakirjoja ja vanhoja laskuja, sekä pankkien tositteita. Niitä tuhotessani ei voinut välttyä siltä huomiolta, että kaikissa kaupungin, sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen dokumenteissa oli nimen lisäksi henkilötunnus. Oletetaanko, että vastaanottaja ei tiedä omaa henkilötunnustaan, koska se on aivan ylimääräinen tieto, joka ei liity mihinkään asiakkaalle tulevaan tietoon. Ymmärrän, että henkilötunnus on oleellista tarkistaa kun asioidaan noissa paikoissa, muta miksi se pitää kirjoittaa myös asiakkaalle meneviin dokumentteihin. Dokumentit pitää joskus myös hävittää, mutta vaikka siinä ei olisi mitään salassa pidettävää, niin niitä ei voi laittaa sellaisenaan mihinkään paperinkeräykseen, tai vastaavaan silppuamatta. Yritin silputa kaikki dokumentit kotisilppurilla, joka tuli hankittua joskus kun kirjoitin sukukirjaa ja kaikki henkilötiedot piti sen jälkeen hävittää, jotta siitä ei muodostu henkilörekisteriä. Silppuri toimi hyvin alussa, mutta muutaman sadan sivun jälkeen alkoi terät olla niin huonot, että oli pakko vaan repiä arkit. Ja niitä riittää.

Ei voi muuta kuin ihmetellä, miksi nimen yhteyteen pitää laittaa aina henkilötunnus, vaikka se olisi kuinka tarpeellinen kyseisessä virastossa, tai laitoksessa asioidessa. Nykypäivänä taistellaan identiteettivarkauksia vastaan, mutta julkiset laitokset levittävät henkilötietoja surutta. 

     

HEINÄKUU

27.7.2022

Täytyy kyllä ihmetellä, että yritysten verkkosivuilla ei löydy suoraa vaihtoehtoa siihen, että palvelu, tai tilaus lopetetaan esimerkiksi kuoleman tapauksessa. Veljeni kuoli ja olen tehnyt aikamoisen urakan saadakseni kaikki hänen tekemänsä tilaukset ja palvelut loppumaan. Eläkevakuutusyhtiö on ainoa, joka kertoi heti, että he ovat saaneet tiedon kuolemasta jo virallista tietä. Oletin, että esimerkiksi pankki olisi saanut saman tiedon, mutta he tarvitsevat jopa kopion testamentista ennen kun tekevät mitään. Sinänsä hyvä, että esimerkiksi tiliä ei automaattisesti suljeta, koska tililtä pitää voida maksaa esimerkiksi hautajaiskulut, mutta oikeus maksaa hänen tililtään onkin sitten toinen juttu. Samoin kotivakuutuksen lopettaminen vaatii kopion sukututkimuksesta. En ymmärrä mitä tekemistä muulla suvulla on kuolleen henkilön kotivakuutuksen kanssa. Lehtien tilauksen lopettaminen näytti sujuvan joustavasti, mutta oli niissäkin etsimistä tilauksen lopettamiseksi. Miltei poikkeuksetta verkossa löytyy suoraa tilausvaihtoehtoja ja muuta mainontaa, mutta tilauksen lopettamiseen ei ole suoraa linkkiä. Kuitenkin useita puhelinsoittoja on vielä tekemättä. Toivottavasti ei ole samanlaista jonottamista, kuin eilen. Jos haluat sitä ja sitä, paina 1, jos haluat muuta, niin paina 2 jne. Jokaisessa tapauksessa joutuu kuunteleen maksullista jonotussoittoa minuutti kaupalla.

Oletin, että puhelinliittymän irtisanominen olisi ollut vaikeaa, mutta se onnistui välittömästi. Itselläni on erittäin huonoja kokemuksia puhelinliittymän irtisanomisesta kun sanoin lankapuhelimeni irti ostaessani matkapuhelimen. Sanoin lankapuhelimen irti ensin sähköpostilla Elisaan. Sillä ei ollut mitään vaikutusta, vaan sain uuden puhelinlaskun vielä kuukauden kuiluttua. Kun valitin siitä puhelimitse, niin se kehotettiin vaan maksamaan ja tulemaan heidän konttoriinsa sanomaan liittymä irti. Menin silloisen HPY:n konttoriin mukanani kopio sähköpostista, jolla sanoi liittymän irti toista kuukautta sitten ja kopio laskusta, jonka sain oman irtisanomiseni jälkeen. Vaikka siinä ei ollut muuta kuin perusmaksuja, niin halusin silti saada maksamani laskun hinnan takaisin. Lasku luvattiin hyvittää ja kysyivät pankkitilin tiedotkin sitä varten. Tuosta tapauksesta on jo parikymmentä vuotta, mutta mitään ei ole tililleni hyvitetty. Silloin päätin, että en ole enää silloisen HPY:n, nykyisen Elisan kanssa missään tekemisissä ja tuo päätös  on pitänyt eilisen saakka, kun jouduin sanomaan veljeni puhelinliittymön irti. Yllätyksekseni se sujui nopeasti, mutta toivon, että veljeni tilille ei ilmesty silti enää muuta kuin lopetuslasku viimeisistä puheluista. Toivottavasti suoraveloitus ei ole enää voimassa, kun valtuutuksen tekijä on kuollut, vaan toivottavasti lasku tulee postissa minulle. 

24.7.2022

Lisäsin blogiini yhden uuden artikkeliotsikon yrityshallinnon ongelmista ja oletan, että siinä mainittua yhteistyö mallia, jonka mainitsen artikkelin lopussa, voisi modifioida myös julkishallinnon käyttöön. Ainakin minulle on tullut mielikuva, että juuri nämä aasiat hiertävät esimerkiksi SOTE alalla. Julkisella puolella podetaan edelleen joissain tapauksissa vanhaa hierargista organisaatiomallia, jossa käskyt tulevat ylhäältä ja organisaatiossa alempana olevat vaan tottelevat. Se ei nähdäkseni ole nykypäivänä toimiva johtamismalli. Myös toimihenkilöiden ja kaikkien työntekijöiden mielipide pitää saada kuuluviin päätöksiä tehtäessä.

23.7.2022

Tänä päivänä näyttää olevan miltei vakio käytäntö, että yritykset, tai julkinen hallintokaan ei kouluta omaa henkilökuntaansa, tai edes palkkaa osaavaa henkilökuntaa tehtäviin, jotka vähänkään vaativat jotain erityisosaamista, kuten vaikka tietohallinto. Mieluummin palkataan joku konsulttifirma, joka tietysti hoitaa homman mielellään, tosin paljon kalliimmalla, kuin tekisi oma henkilöstö, koska konsulttifirmakin vaatii voittoa pystyäkseen jakamaan osinkoja omistajilleen. En tiedä onko syynä se, että voidaan työntää vastuu jonnekin muualle, jos jokin ei toimikaan kuten pitäisi, vai kirjanpidollisesti pitää oma henkilökunta mahdollisimman pienenä, vaikka se maksaisi tuplasti verrattuna omaan henkilökuntaan.

On useita tapauksia, joissa esimerkiksi tietohallintojohtajaksi on palkattu henkilö, joka ei ole kehityksen tasolla, vaikka muodollinen koulutus olisikin olemassa, mutta parin - kolmen vuosikymmenen takaa. IT-ala jos mikään, kehittyy sellaista vauhtia, että jos tietohallinnon henkilökuntaa ei jatkuvasti kouluteta, se jää auttamattomasti menneisyyden vangiksi. Vaikka tietokoneet pidettäisiin ajan tasalla teknisesti maahantuojien, tai yleensä järjestelmän toimittajien taholta käyttöjärjestelmiä myöten, sovellus ohjelmistot vaativat myös kehittämistä ja siinä usein oikaistaan, eli halutaan ohjelmisto käyttöön mahdollisimman nopeasti ennen kunnollista testaamista. Jos ATK johto olisi ajan tasalla, niin se ymmärtäisi myös mitä riskejä siihen sisältyy. Riskien todellinen vaikutus jää tuotannon huoleksi. Johdolta ja yleensä päättävitä asiantuntijoilta puuttu liian usein riskianalyysien teko.

22.7.2022

Minulle on jäänyt epäselväksi se mikä laitos, tai virasto loppujenlopuksi päättää Suomen sisäisetä turvsllisuudesta. Ilmeisesti Sisäministeriön toimesta on laadittu esimerkiksi sisäisen turvallisuuden strategia ja Suomella on Suojelupoliisi operatiivista toimintaa varten, mutta onko se hallitus, tai eduskunta, joka viimekädessä tekee päätökset. Joka tapauksessa ihmetyttää ne päätökset, joita on tehty aikanaan esimerkiksi normaalien kansalaisten perustarpeisiin kuuluvien toimintojen, kuten valtion rautatievekoston, energialaitosten, tai vaikka koko Posti- ja lennätinlaitoksen myymisestä yksityisille toimijoille. Onko se todella ollut Suomen sisäisen turvallisuuden kannalta viisasta. Nyt olemme perustarpeidenkin osalta täysin riippuvaisia yksityisten liikelaitosten liiketoiminnan onnistumisen varassa. Kaiken lisäksi näiden toimintojen jatkuvuus on monelta osin ulkovaltojen päätösten varassa.

Kun puhutaan omavaraisuudesta, niin sillä pitäisi tarkoittaa myös näitä perustoimintoja, jotka nyt ovat pois Suomen sisäisen päätöksenteon vaikutusmahdollisuuksista. Samalla se nostaa jokaisen kansalaisen kustannuksia käyttää näitä palveluja. Yksikään yritys ei voi toimia tuottamatta voittoa ja se tarkoittaa samalla kansalaisille lisäkustannuksia maksaa myös ne voitot, ei ainoastaan pelkkiä palvelun kustannuksia. Kansalaiset siis maksavat myös liikelaitosten omistajille heidän osinkotulonsa, mikä ei ole pieni summa. Omavaraisuus koskee nykymääritelmissä lähinnä vain materiaalista omavaraisuuta, ei sitä ovatko noihin elintärkeisiin palveluihin liittyvät päätökset myö omissa käsissä. Jos jokin palvelu tulee yritykselle liian kalliiksi se voidaan lopettaa taloudellisista syistä, vaikka se olisi yhteiskunnalle kuinka tärkeä. Omistajaohjaus ei toimi tytäryhtiöihin, tai alihankintana toimiviin yrityksiin. 

20.7.2022

Eiköhän tämä tasa-arvo ajattelu ala mennä jo vähän liian pitkälle. Kohta meillä ei ole enää äitejä ja isiä, vaan vanhemmat. Jopa laki tasolla aletaan noudattaa kummallekin yhteistä nimitystä. Koskahan kielletään ”Isänmaa”. Kaipa siitä tulee ”Vanhempienmaa”. Ymmärrän, että kumpikin vanhemmista pitää olla tasa-arvoisia, mutta edes lakiteksti ei voi muuttaa sitä tosiasiaa, että meitä on kahta eri sukupuolta, vaikka kuinka haluaisivat, että isäkin synnyttää tasa-arvon nimissä.

19.7.2022

Nykyisin saa miltei päivittäin lukea erilaisista uusista sovelluksista, jotka ovat yksinkertaisesti sanottuna menneet pieleen. Viimeisin on Helsingin kaupungille asennettu uusi palkkasovellus. Sovelluksen on toimittanut yritys nimeltä Sarastia.

Minua ihmetyttää lähinnä se, että käyttöön otetaan sovellus ilman minkäänlaista varasuunnitelmaa. Käytännössä se tarkoittaa liian monelle kaupungin työntekijälle työtä ilman palkkaa, koska eivät ole saaneet tililleen mitään, tai sitten vääriä summia. Mielestäni on päivän selvää, että noin suuren sovelluksen implementoinnissa pitää ottaa huomioon, että kaikki ei suju heti kuten pitäisi, eli varasuunnitelmat. Syytä on selvästi niin sovelluksen tilaajassa, kuin sen toimittajassakin. Ns. pöytätestit eivät mitenkään voi olla käytännön tasolla kaiken kattavia. Siksi yleensä viimeiset testit tehdään oikealla materiaalilla oikeassa ympäristössä, mutta ei aktuaali datalla toimeenpantavaksi.

Ainakin minulle tulee mielikuva, että on tyydytty vain pöytätesteihin, jotka eivät ole vastanneet käytäntöä. Ikävä kyllä Helsingin kaupunki ei ole tässä suhteessa ainoa, jonka ATK johto ei ole ajan tasalla, tai sitten luotetaan liikaa sovelluksen toimittajaan laajassa sovelluksessa. Samoja ongelmia on ollut monessa muussa esimerkiksi SOTE alan sovelluksessa. Siinä kuitenkin tilanne on kehittynyt ajan kuluessa ilman koordinointia sellaiseksi, että eri sairaanhoitopiirien, tai nykyisten sote-alueiden sovellukset eivät kommunikoi keskenään, koska siihen ei alkujaan ole ollut tarvetta. Silti esimerkiksi THL, joka vastaa aikaisempaa sosiaali- ja terveysalan ylintä hallintoa, olisi pitänyt koordinoida sovellusten yhteensopivuutta, eli katsoa vähän kauemmaksi kun siihen tekohetkeen. Tulee väkisinkin mieleen selvä puute ATK alan osaamisessa.

17.7.2022

Ensinnäkin olen pahoillani siitä, että päivitän tätä blogiani niin harvoin. Olen kuitenkin päättänyt julkaista kirjoituksiani vain silloin, kun on todellista asiaa, eikä toistaa aikaisemmin sanomaani. Vaikka kirjoittelen päivittäin, niin suurin osa kirjoituksistani koskee esimerkiksi omaa historian harrastustani eikä välttämättä kiinnosta jokaista. Toinen aihe on oma sukututkimukseni jatkuminen joidenkin yksityiskohtien selvittelyllä. Vaikka olen kirjoittanut kirjan isäni suvusta ja viimeksi äitini suvusta, niin aika usein tulee esiin jotain, johon en aiemmin ole kiinnnittänyt huomiota, vaikka asia on saattanut esiintyä esimerkiksi DNA tutkimusten raporteissa. Uusia löytöjä tulee MyHeritage viesteinä harva se päivä, mutta suurin osa niistä on niin kaukaisia, että pistää joskus miettimään onko joku viidennen serkun kolmas polvi enää sukulaiseksi luettavissa. Varmaan on, mutta erittäin kaukainen.

Raporttien mukaan viime vuoden lopulla minulla oli 441 sukulaista suomessa ja lisäksi vähän vaille 40 000 ns. kaukaista sukulaista ympäri maapalloa 57 eri maassa. On pakko alkaa keskittyä vain ns. lähisukulaisiin ja yrittää poimia raportista vain esimerkiksi 1-3 serkut, Jos kaukaisia sukulaisia on noinkin paljon, niin on selvää, että joka päivä heitä tulee jollekin lisää. On ajan haaskuuta yrittää pitää ajan tasalla edes muistiinpanoja, saati sitten sijoittaa heitä johonkin sukupuuhun. Kaiken lisäksi noissa luvuissa on vain henkilöt, jotka ovat tehneet MyHeritage DNA-testin. Epäilen että henkilöitä, jotka eivät ole tehneet kyseistä testiä, on huomattavasti enemmän, kuin testin tehneitä. Silti nuo DNA -testit tuovat välillä mielenkiintoisiakin sukulaisuuksia esiin. Viimeisin on tieto siitä, että minun isoisäni äiti on myös suoraa erään Kanadassa asuvan henkilön esivanhempi useiden sukupolvien takaa. Hänen isänsä suku on alunperin suomalainen ja äiti Itä-Intiasta lähtöisin. 

11.7.2022

Laitan joka aamu äänitykseen sellaiset TV -ohjelmat, joita haluamme katsoa joskus myöhemmin, kun on meille sopiva aika. On joitain suomalaisia sarjoja, joita voisi hyvinkin katsella, mutta kokemuksen perusteella niiden seuranta jää osin arvailujen varaan, koska näyttelijät eivät osaa puhua niin, että puheesta saisi selvää. Koska suomalaissa sarjoissa ei ole tekstitystä, niin niitä on turha laittaa edes äänitykseen. Olen olettanut, että minun puheen ymmärryksessäni on jotain vikaa, mutta luin täänään Helsingin Sanomien sivulta B10 Mervi Heikkilän artikkelin, missä hän puuttuu aivan samaan asiaan. Vika ei siis ole minussa, vaan näyttelijöiden puhetaidoissa. Olen joskus aikaisemminkin puuttunut tähän samaan asiaan erään tietyn näyttelijän kohdalla, mutta ongelma on ikävä kyllä turhan yleinen. Vuorosanat mutistaan, kuin puhuisi itsekseen, yritetään sanoa vuorosanat mahdollisimman nopeasti, ilman syytä ja sanojen loput niellään, eikä sanota lopuun. Eivät kaikki katsojat tai kuuntelijat ole nykynuoria, joilla on oma puhetapansa.

Jos jokin Tv-sarja tehdään yleiseen jakeluun, niin olettaisi, että sen puheenvuorot olisivat myös ymmärrettäviä. Ilmeisesti näyttelijäkoulutuksesta puuttuu puhekoulutus. Ei siinä logonomin koullutusta tarvita, vaan oman korvan ja järjen käyttöä.

6.7.2022

En tunne sitä poliittista puolta, mikä liittyy tuohon Ukrainan sotaan, mutta minua ihmetyttää se, että sota on tavallaan yksipuolista. Ukraina välttää kaikin mahdollisin keinoin käymästä sotaa Venäjän puolella rajaa, vaikka monessa tilanteessa olisi tehokkaampaa estää Venäjän joukkojen tulemista edes Ukrainan rajalle. On olemassa kuitenkin selvät reitit, joita myöden Venäjän joukkoja ja aseita siirretään Ukrainaan. Samoin heillä on omat huoltoreittinsä. Jos kyseessä on käytännössä sotatila näiden maiden välillä, niin miksi sen pitää keskittyä vain Ukrainan maaperälle. Samoin auttajamaat eivät anna Ukrainalle ohjuksia, jotka kantaisivat esimerkiksi Moskovaan. Onko kyse vain siitä, että Venäjä on suojannut itseään väittämällä, että kyseessä ei ole sota, vaan erikoisoperaatio. Pistääkö se kaikkia ulkopuolisia halvalla, jotta saa itse sotia rauhassa. 

 Onko parempi antaa Venäjän käydä hyökkäyssotaa ja tyytyä itse vain puolustamaan ja antaa sodan ja ihmisten kärsimysten jatkua vuosia, mikä näyttää hyvin todennäköiseltä. Mikä voi Ukrainassa muuttua vielä pahemmaksi, vaikka se tekisi kaikkensa puolustaakseen maataan myös rajojen ulkopuolella? Niin Venäjäkin sanoo tekevänsä tuhoamalla kaupungit maan tasalle ja välittämättä siitä tuhoaako heidän ohjuksensa sotakoneistoa, siviilikohteita, tai suoraa siviilejä. En halua tällä eskaloida sotaa, vaan saada tilanne vähän oikeudenmukaisemmaksi, verrattuna tähän nykyiseen täysin epäoikeudenmukaiseen yksipuolisuuteen. Venäjä ei missään tilanteessa kuitenkaan muuta omia käyttäytymistapojaan. Kyse on vaan siitä mitenkä pitkälle muut valtiot voivat katsella sivusta tilannetta puuttumatta asiaan muuten kuin puheissa ja avustamalla Ukrainaa kestämään mahdollisimman pitkään, kunnes Ukrainan kansa on pakolaisina muualla ja maa on hävitetty maan tasalle, eli valtiona pyyhitty kartalta ja Putin taputtaa käsiään, koska tuo demokratian pesäke on saatu tuhottua. Vallanvaihto Venäjällä ei ratkaise mitään, voi jopa pahentaa tilannetta.

Kannattaa miettiä sitä, mitä tapahtuu, kun Venäjä katsoo voittaneensa Ukrainan ja saa haluamansa maaperän omaan hallintaansa. Tuskin heidän tavoitteensa siihen jää, vaan sen jälkeen siirrytään vahvistuneella itsetunolla muihin rajanaapureihin. Suomi ei sen jälkeen ole yhtään turvallisemmassa asemassa, kuin vaikka Balttianmaat. "Erikoisoperaatio" vaan jatkuu muihin maihin.

5.7.2022

Sain palautetta tuon alla olevan tekstini vuoksi, joka vain todisti minulle, että kuilu lääkärien ja hoitajien (ja ehkä ylihoitajien) välillä on joissain paikoissa niin suuri, että se luo ilmapiirin, jossa monet eivät halua työskennellä. Kuilua pitävät yllä varmaankin molemmat osapuolet ehkä tahtomattaan, mutta se on selvä asenneongelma, johon ei juuri työpaikan ulkopuolelta voida vaikuttaa. Jos työpaikoista edes yritetään saada luonnollisesti toimivia yhteistyöpaikkoja, niin tämäkin on asia, johon on pakko kiinnittää huomiota. En itsekään haluaisi työskennellä työpaikalla, joka selvästi on alistava jotain ryhmää kohtaan. Yhteistyö on aina kaikkien osapuolten aikaansaama. Sanelupolitiikka ei kuulu nykyaikaan. Tällaisen ongelman poistaminen ei edes maksa mitään, mutta muuttaa työpaikan paljon miellyttävämmäksi.

4.7.2022

Sosiaali ja terveyshuollon ongelmia valitellaan henkilöstöpulan vuoksi. Sairaaloiden osastoja suljetaan ja ei-kiireellisen hoidon jonot kasvavat. Kannattaisiko katsoa peiliin, tunnustaa tosiasiat ja vähän tutkia, mistä moinen henkilöstöpula johtuu, sen sijaan, että vaan selitellään vaikeuksia, koska ei ole tarpeeksi henkilökuntaa. Laki terveydenhuollosta ja sen järjestämisestä ei tunne toimen hoitamattomuuden hyväksyttäväksi syyksi sitä, että ei haluta maksaa työn edellyttämää palkkaa.

Ei koulutuksen saaneen henkilökunnan määrä ole huvennut minnekään. Kyse on puhtaasti siitä onko työstä maksettava korvaus kilpailukykyinen verrattuna kilpaileviin työnantajiin. Jos se olisi kilpailukykyinen, niin tällaista ongelmaa ei meillä olisi. TV:ssä haastatellaan useimmiten työnantajien edustajia, jotka yhteen ääneen vaan valittavat tilannetta, jonka mukaan heidän on toimittava. Olettaisi oikeuskanslerin puuttuvan tähän selvään lain rikkomiseen. Silloin kyseessä ei olisi poliittisilla päätöksillä puuttuminen ay-liikkeen toimintaan tai päätöksiin. Kyse on puhtaasti lain rikkomisesta, vai toimiiko nykyinen terveydenhuolto lain edellyttämllä tavalla? Epäilen suuresti.

Olen useaankin kertaan peräänkuuluttanut sitä, että puolueeton taho tekisi tutkimuksen siitä miksi hoitoalalta halutaan pois ja usean vuoden koulutus hukataan kouluttautumalla täysi uudelle alalle. Jos kyse ei ole palkoista, niin jokin muu selvä syy täytyy olla. Silloin sen korjaaminenkin pitäisi olla paljon helpompaakin, kuin rahallinen korjaus. Omien keskustelujeni pohjalta kyse on kummastakin. Kyse näyttäisi olevan paitsi palkoista, myös puhtaasti organisaatiollisista kysymyksistä, sekä esimiesten ja johtoportaan asenteista. Henkilökunta pitäisi kokonaisuudessaan olla edustettuna heitä koskevien päätösten teossa. Olin aikoinaan yhtenä edustajana ns. yhteistyökomiteassa, joka oli pakko perustaa yli 20 toimihenkilön yrityksiin joskus 70 luvulla. Yhteistoimintalain mukaisesti. Tunnen kyllä ne vaikeudet, mitä siihen liittyi, mutta nykypäivänä vastaava toiminta olisi kehitettävissä hyvin toimivaksi myös sosiaali- ja terveydenhuollon aloilla. Pelkkä käskyttäminen ja käskyjen sokea noudattaminen ei ole nykypäivää. Myös toimihenkilöt ovat usein perheellisiä ja kodin vaatimukset pitää ottaa vakavasti. Eivätkä yksin eläjätkään mitään orjia voi olla.

========================================================================================  

KESÄKUU

29.6.2022

Olen vähän tutkiskellut historiantutkimus mielessä Venäjän tilannetta, mikä oli tosiasiassa esimerkiksi Pietari Suuren tilanne, mihin Putin on verrannut itseään. Tuli mielikuva aikamoisesta suosta joihinkin aikoihin. Keisarien ja tsaarien aikoihin valtion johtosuhteet näyttää aika selviltä, mutta ensimmäisen maailmansodan jälkeen on hyvin epämääräistä pitääkö jokin NKP:n pääsihteeri tulkita valtionjohtajaksi, vai jokin muu vastaava titteli. Keräsin kuitenkin nuo valtionjohtajat yhteen luetteloon sen aikajärjestyksen mukaan, mitä Internet ja wikipedia asiasta kertoi. Joskus sekasorron vuosina 1598 - 1613 mainittiin mm. "Vale-Dimitri", joita oli peräti kolme henkilöä, jotka väittivät olevansa Iivana IV:nnen poikia ja vaativat valtaistuinta itselleen. Näin ollen on mahdotonta tietää, kuka todellisuudessa oli siihen aikaan valtion peräsimessä. Pietari Suuri oli vallasa 1682 - 1725 ja teki kyllä Venäjästä maantieteellisesti suuren valtion ja samalla esimerkiksi Ruotsin suurvalta-asema päättyi Uuden kaupungin rauhaan Suuren pohjansodan (1700 - 1721) päätteeksi. Suomea ajatellen merkittävää tuossa rauhassa oli Isovihan päättyminen, jota oli kestänyt vuodesta 1713. Tosin Hattujen sodan aikana syntyi Pikkuviha, jonka aikana Suomea suorastaan "raiskattiin" venäläisten sotilaiden toimesta vuosien 1742 - 1743 aikana. Hattujen sota oli käytännössä vain yhden puolueen aikaansaaama yritys saada Ruotsin menettämät alueet takaisin Ruotsille, koska "Myssyt" (silloinen hallituspuolue) ei siihen kyennyt parin vuosikymmenen aikana. Suomea ajatellen tuo Turun rauha 1743 tarkoitti maa-alan menetystä ja Itä-rajan Etelä-pää siirtyi aina Kymijokeen saakka.  

Jos Putin yrittää saada takaisin nuo monet itsenäistyneet valtiot, jotka silloin liitettiin Venäjään, niin Ukraina on vain murto -osa Putinin tavoitteista. Jos jokaisen valtion kohdalla nähdään samanlaista tuhoa, kuin Ukrainassa, niin koetaan kyllä valtava tuhomisaalto, jossa millään muulla ei ole väliä, kuin sillä maaperällä, joka yritetään vallata takaisin. Ikävä kyllä hän voi vielä käyttää kaiken tuhoavia jokkotuhoaseita saadakseen tahtonsa läpi, koska normaali sodankäynti selvästi takkuaa. Siinä mielessä hän on paljon pahempi arvaamattomuudessaan kuin esimerkiksi Hitler. Meillä on valitettavasti täysin arvaamaton naapuri rajamme takana.

Laitan alle muutaman kopion keräämästäni aineistosta yhteenvetona, koskien Venäjän valtionjohtoa, jos jotakuta kiinnostaa.

 

Yhdistyneen Venäjän hallitsijat

 

Iivan III (suuri), joka eli 1440 – 1505, valtakausi 1462 - 1505

Iivana IV (julma), eli 1530 – 1584, suuriruhtinas 1533 -1547 ja ensimmäinen tsaari 1547 - 1584

Fjodor I, eli 1557 – 1598, tsaari 1584 - 1598

Boris Godunov, eli 1552 – 1605, tsaari 1598 - 1605

Fjodor II, 1589 – 1605, (Boris Godunovin poika) tsaarina n.2 kk. Vuonna 1605

Sekasorron vuosina 1598 - 1613 oli myös ns. Vale-dimitri I, II ja III, jotka väittivät olevansa Iivana IV Julman poikia.

Vasilli IV, eli Vasili Suiski, eli 1552 – 1612, vallassa 1606 - 1610

Vladislav IV Vaasa, eli 1595 - 1648, vallassa 1610-1613 sekasorron vuosina (oli myös Puolan kuningas isänsä Sigismund III:n jälkeen)

Mikael Romanov, eli1596 – 1645, vallassa 1613 – 1645

Aleksei Mihailovits, eli 1629 – 1676, vallassa 1645 - 1676

Fjodor III, eli 1661 – 1682, vallassa 1676 - 1682

Pietari I Suuri, eli 1672 – 1725, vallassa 1682 - 1725

Katariina I, eli 1684 – 1727, vallassa 1725 - 1727

Pietari II, eli 1715 – 1729, 1727 – 1729, ei kruunattu keisariksi

Anna, eli 1693 – 1940, vallassa 1730 – 1740

Iivana VI, eli 1740 – 1764, vallassa 1740 -1741

Elisabet, eli 1709 – 1762, vallassa 1741 1762

Pietari III, eli 1728 – 1762, vallassa 6 kuukautta 1762

Katariina II Suuri, eli 1729 – 1796, vallasa 1762 - 1796

Paavali I, eli 1754 – 1801, vallassa 1796 - 1801

Aleksanteri I, eli 1777 – 1825, vallassa 1801- 1825

Nikolai I, eli 1796 -1855 vallassa 1825 - 1855

Aleksanteri II eli 1818 -1881, vallassa 1855 - 1881

Aleksanteri III, eli 1845 – 1894, vallaassa 1881 – 1894

Nikolai II, eli 1868 -1918, vallassa 1894 - 1918

Vladimir Lenin, eli 1870 – 1924, vallassa (Neuvostoliiton kansankomissaari) 1917 - 1924

Josif Stalin, eli 1878 – 1953, vallassa 1922 – 1953 (NKP:n pääsihteeri)

Georgi Malenkov, eli 1901 – 1988, vallassa Neuvostoliiton pääministerinä 1953 - 1955

Nikita Hruštšov, eli 1894 – 1971, vallassa 1953 – 1964

Leonid Bresnev, eli 1906 – 1982, vallassa 1964 – 1982

Juri Andropov, eli 1914 – 1984, vallassa 1982 - 1984

Konstantin Tsernenko, eli 1911 – 1985 vallassa 1984 – 1985

Mihail Gorbatsov, synt. 1931, vallassa 1985 – 1991 (Neuvostol. Kommunistisen puolueen pääsihteeri)

Boris Jeltsin, eli 1931 – 2007, venäjän ensimmäinen presidentti 1991 – 1999

Vladimir Putin, synt. 1952, presidentti 1999 – 2008, pääministeri 2008 – 2012, presidentti 2012 ...

Dimitri Medvedev synt. 1965, presidentti 2008 – 2012, pääministeri 2012 - 2020

Mihail Misustin pääministeri 2020 …

 

28.6.2022

Katselin TV:stä mitenkä Juhannuksen paluuliikenne on sujunut. En yksinkertaisesti voi ymmärtää VR:n touhua. Vaikka rataverkosta huolehtiikin Väylävirasto, niin luulisi VR:nkin olevan kiinnostunut omasta maineestaan. Tampereelta Etelään päin tulevat junat eivät päässeet Toijalaan asti. Syynä jonkin siltatyömaan korjaustoimet. Jopa normaali talonpoikais järki sanoo, että tuollaista korjausurakkaa, joka katkaisee kokko junaliikenteen ei voi ajoittaa Juhannusliikenteeseen. Jotkut matkustajat joutuivat odottelemaan jopa 14 tuntia päästäkseen eteenpäin Tampereelta. 

Luulisi, että myös valtiolla toimivien esimiekoulutukseen, saati sitten johtotason koulutukseen, kuuluisi jonkinlainen riskianalyysien teko. Jopa normaali talonpoikaisjärki sanoo, että tuollaisia siltakorjauksia, joissa aina tulee eteen asioita, jotka eivät mene suunnitellusti. Miksi korjaus silti pitää ajoittaa Juhannusliikenteeseen. Pahimpaan mahdolliseen ajankohtaan. Minusta näyttää siltä, että suunnittelu ja päättäviin johtotehtäviin valitaan henkilöitä virka-ajan, tai muun vastaavan kriteerin perusteella eikä edes anneta kunnon koulutusta tehtävään. Jokaiseen esimies koulutukseen, saati sitten johtotason koulutukseen kuuluu yksityisellä riskianalyysien teko, jotta kyseistä koulutusta voi edes sanoa esimieskoulutukseksi.

Ilmeisesti VR:llä ajatellaan, että heidän maineensa on jo niin ryvettynyt, että ei ole enää väliä jos lokaa tulee vähän lisää. Toimitaan kuten on tähänkin asti toimittu.

26.6.2022

Olen usein ihmetellyt arkkitehtien päämääriä rakennusprojekteissa. Olen seurannut esimerkiksi TV:ssä ollutta sarjaa ”sadan vuoden talosta”. Siinä ei ole kyse niinkään pitkäikäisestä talosta arkkitehdin näkökulmasta, vaan saada TV -näkyvyyttä omalle uralleen. Suunnitellaan talo, jossa ei ole yhtään suoraa kulmaa, ei mitään vakio kokoisia osia, jopa ikkunatkin on täysin teetettävä yksilöllisesti jokainen erikseen ja nekin vielä kallellaan pystysuunnassa. Tavoitteena on saada selvästi jotenkin erikoinen talo ja arkkitehdin omaleimainen tuotos hinnasta välittämättä.

Talolle tuli hintaa toista miljoonaa, joka sitten valmistuttuaan piti myydä, jotta rakennuttaja saisi edes osan hinnasta peitettyä. Epäilen, että uusi ostaja ei tule maksamaan yhdestä omakotitalosta sellaista hintaa, mikä peittäisi kaikki kulut ja lainat. Kuka loppujen lopuksi hyötyi koko rakennusprojektista? Ainoastaan arkkitehti, koska rakennuttaja jäi edelleen asumaan vanhaan kotitaloonsa ainoastaan kattamattomia uusia velkoja kontollaan. Itse en olisi hyväksynyt kyseistä arkkitehdin luomusta omalle tontilleni.

25.6.2022

Ymmärrän, että kaikenlaiset urheilu- ja festaritapahtumat ovat olleet pitkään suljettuna, mutta nyt kun sellaiset ovat viimein mahdollisia, niin miksi pitää yleisöltä kyniä kaikki mahdollinen omien vanhojen saamattomien tulojen katteeksi.  Kun Tampereella "Tampere areena" viimein avautui, niin etenkin ulkomainen yleisö kauhistui olut tuopin hintaa, mikä oli pitkälle toistakymmentä euroa. Halutaanko, että Suomeen ei enää tulla katsomaan mitään MM- tai muita kisoja ulkomailta. Hinta on täysin perustelematon.

Nyt Himoksella velotetaan WC-rannekkeesta 17 euroa, mikä on aivan käsittämätön yritys saada kansa lannoittamaan lähimetsikköjä. Kohtuus pitäisi olla kaikessa.

22.6.2022

Venäjä kieltää kaiken aikaa, että he eivät ole sodassa Ukrainan kanssa ja sodasta puhuminenkin on kielletty rangaistuksen uhalla. Kyseessä on siis tämän mukaan puhtaasti ryöstö, ihmisten tappaminen ja tuhoamisretki Ukrainaan, joten heihin ei päde mitkään sotimisesta tehdyt lait, tai sopimukset. Normaali oloissa sitä nimitetään terrorismiksi. Ihmetyttää, miksi normaalit oikeustoimet ja sen mukaan myös korvausvelvollisuudet eivät Ukrainassa toteudu.

Kansainvälinen rikostuomioistuin kerää vaan kaiken aikaa todisteita, joita näkee joka päivä jopa uutisissa. Mikä siinä tökkii, jos jo saadut todisteet eivät riitä. Montako kaupunkia pitää tuhota ja montako tuhatta ihmistä pitää tappaa, ennen kun todisteet riittävät? Jossain on nyt mätää ja pahasti.

19.6.2022

Jatkona tuohon eiliseen tekstiin näin tänään erään vankilalääkärin haastattelun, jossa hän ehdotti ratkaisuna huumeongelmaan huumeiden käytön dekriminalisointia, eli että huumeiden käyttö ei olisi enää rikos. Hänen mielestään se auttaisi huumeongelmaisia menemään hoitoon, koska kyseessä ei olisi enää rikollinen toiminta.

Mielestäni siinä ajattelussa mennään jälkijunassa, koska ei edes pyritä vähentämään huumeiden käyttöä, vaan tehdään ainoastaa sen seurauksien hoitoa joustavammaksi. Oikea tapa mielestäni olisi puuttu siihen, miksi huumeita yleensä käytetään. Tiedän, että se on loputon suo, koska syyt voivat olla todella moninaiset ja yksilölliset, mutta jos syihin ei osata puuttua, niin käytön tekeminen tupakointia vastaavaksi yksilö asiaksi ja "yleisesti hyväksytyksi" normiksi, ei ainakaan vähennä sen käytön haittavaikutuksia sen paremmin yksilölle kuin yhteiskunnallekaan.

Huumeet ovat Suomessa selvästi kasvava ongelma ja niiden käyttöä pitäisi voida vähentää, eikä tehdä siitä yleisesti hyväksyttyä viihdettä. 

18.6.2022

Ihmettelin tänään Jenni Tammisen artikkelia Uuden Suomen sivuilla. Sen mukaan Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen on selvästi Vihreiden kannalla kannabis keskustelussa. Tietysti asiassa voi tehdä tutkimusta ja pitää tehdä, mutta se ei saa olla vain mielipidekysely, vaan kokonaisvaltainen tutkimus, mihin johtaa vapaa kannabiksen käyttö. On päivän selvää, että ainakaan jokaisen kohdalla huumeiden käyttö ei jää kannabikseen, vaan se on kannabis viljelijöiden tapa sitouttaa ihmiset huumeiden käyttöön, koska kyseessä on riippuvuus, joka ei ole kaikkien hallittavissa. Jonkin ajan kuluttua haetaan voimakkaampia huumeita, koska kannabis on joillekin ajanmittaan liian mietoa. Se on yksinkertaisesti ilmaistuna "antamista pirulle pikkusormensa". Sen tietää kuinka siinä monelle kävisi. Kun huumetta pitää saada keinolla millä hyvänsä, niin silloin ei enää kaihdeta keinoja rahan saamiseksi huumeisiin. Se tarkoittaa jatkuvaa varuillaan oloa, kuka yrittää ryöstää sinut. Sitäkö todella tavoitellaan.

Vihreiden edustaja on verrannut kannabista tupakan polttoon. Jos kuitenkin mietitään tarkemmin, niin jos tupakan poltossa pyritään suurempaan nikotiiniannokseen, niin voidaan siirtyä vaikka kevyt tupakoista väkevämpiin tai sikariin. Se tuskin tarkoittaa varuillaan oloa sivullisille. Jos kannabiksesta siirrytään voimakkaampiin annoksiin, niin päädytään vaikka millaisiin desing-huumeisiin joiden vaikutuksesta ei tiedetä muuta kuin hetkellinen "hyvän olon tunne", jonka toivotaan sitten vaan jatkuvan, eli ollaan jatkuvassa huumekierteessä, josta ei enää pääsekään irti.

Kannabiksen käyttöä puoltavien kannattaisi miettiä asioita vähän pidemmälle, kuin omien kannattajien saalistamiseen. Tämä ei ole lainkaan hetkellinen oman kannattajakunnan laajentamisasia. Sillä voidaan tuhota monen elämä. 

14.6.2022

Tänä aamuna Yle:n uutislähetyksessä kuulin jälleen toistuvasti Presidentti Niinistön perustelun lausunnolleen Noto -jäsenyyteen liittyen. Niinistö totesi, että Suomelle ei ole mitään hyötyä liittyä Natoon, jos Ruotsi ei liity samaan aikaan. Niinistö ei näinollen anna mitään painoa suomen kansalaisten ja poliitikkojen mielipiteelle, jonka mukaan Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä. Se ei edellytä mitään kytkentää Ruotsiin. Jos ajatellaan samaa tilannetta joskus talvisodan aikoihin, niin Suomen ei olisi ollut mitään syytä puolustaa maatamme, koska Ruotsi ei ollut mukana.

Mielestäni Ulkopolitiikka ja turvallisuuspolitiikka ovat kaksi eri asiaa, vaikka ovatkin saman asian eri puolia. Jos Suomen turvallisuus on riippuvaista Ruotsista, niin kyseessä on jonkinlainen sokeutuminen itsenäisyyttä kohtaan. Kukaan ei väitä, että eikö olisi hyvä ja monella tapaa turvallisuuteenkin liiittyvä asia, jos Ruosi liittyisi samaan aikaan Natoon, mutta se ei voi olla määräävä tekijä aikataululle.

13.6.2022

Kuuntelin TV:stä Presidentti Niinistön kutsumaa keskustelutilaisuutta ja sen infotilaisuutta. Oikeastaan ainoa puheenvuoro, joka kiinnitti huomiotani oli Niinistön maininta siitä, että Suomi ei mene Natoon ennen Ruotsia, vaikka tiedossa on, että Ruotsin tilanne on paljon vaikeampi kuin Suomen koskien tuota Turkin ehtoa Natohyväksynnälle. Siinä menee nyt ulkopolitiikka turvallisuuspolitiikan edelle. Olisi tietysti hyvä, jos tuo jäseneksi pääsy tapahtuisi yhtä aikaa, mutta miksi Suomen pitäisi jäädä Ruotsin panttivangiksi. Kyse on Suomen omasta päätöksestä hakea Naton jäsenyyttä ja se on todella suurella kansan ja puolueiden enemmistöjen valtuutuksella tapahduttava, riippumatta Ruotsin tahdosta. Tuo samanaikaisuuskytkentä on puhtaasti poliitikkojen oma toimenpide, mutta minun mielestäni menee luokkaan "nice to have", eli olisi kiva, jos näin tapahtuisi. Mitään järkevää syytä en näe sille, että meidän on pakko odottaa Ruotsin tilannetta.

Kuten Naton pääsihteeri Stoltenberg totesi Turkin ongelma pitää ottaa todesta. Ihmettelen vaan sitä, että Turkissa ei ymmärretä sitä, että Naton artikla 5:n toteuttaminen, eli muiden jäsenvaltioiden tuki ja apu jollekin uhatulle jäsenmaalle, kuten nyt Turkille, on paljon helpompaa, jos jäsenmaita olisi mahdollisimman monta, jotka tulisivat Turkin avuksi, Suomi ja Ruotsi vahvistaisivat tuota tukea. Ilmeisesti kyseessä on vaan puhtaasti kiristysoperaatio saada tukea omalle politiikalle, eikä tukea Turkille terrorismia vastaan.

12.6.2022

Putinin tavoite on hänen omien sanojensa mukaan saada liitettyä Venäjään kaikki ne valtiot, jotka ovat olleet joskus Neuvostoliiton, tai Venäjän hallinnon alla. Tämä koskee siis myös Suomea. Hän vertaa itseään Pietari Suureen, joka valloitti Suuren pohjansodan jälkeen Uudenkaupungin rauhassa 1721 sovitut Balttian maat Viron, Latvian ja Liettuan Ruotsilta. Suomi kuului silti vielä Ruotsille aina Suomensodan päättymiseen 1809 eli Haminan rauhansopimukseen saakka.

Jos hän todella aikoo muodostaa Venäjästä uudelleen 1800 -luvun suurvallan, niin Suomi ei silloin ole ainoa, joka on uhattuna. Tosi asia kuitenkin on sellainen, että miltei kaikki nuo uhattuna olevat valtiot ovat tänä päivänä aivan erilaisessa sotilaallisessa valmiustilassa, kuin 1700 - 1800 luvuilla. Se ei kuitenkaan ole ilmeisesti Putinille todellisuutta, vaikka jo Ukrainan tilanne pitäisi osoittaa hänelle, että näiden maiden puolustus on aivan eri asteella, kuin sata vuotta sitten. Hän elää edelleen Venäjän suurvallan aikaa, vaikka heidän omaa kalustoaan ei ole uusittu kuin nimeksi sitten viimeisen maailmansodan. Silti hän voi tehdä kaikista uhanalaisista naapureista vihollisen itselleen ja toimia sen mukaan, vaikka lopputulos olisi Venäjän tappio, jota hän ei tule koskaan tunnustamaan ja hyväksymään.

Näyttää kovasti siltä, että hänen tavoitteensa on jonkinlainen pakkomielle, on se realistinen, tai ei. Se tekee tilanteesta todella vaarallisen ja arvaamattoman, koska joukkotuhoaseet voivat olla hänen viimeinen epätoivoinen yrityksensä päästä tavoitteeseensa. Nyt olisi todella elintärkeää saada Ukrainalle sellainen apu, joka kertoisi Putinille karun todellisuuden. Vaikka Ukraina ei ole nytkään jäänyt yksin, on erittäin epätoivoista katsella, kun Venäjän armeija pistää kaupunkeja maan tasalla Itä-Ukrainassa ilman, että muu maailma voi pysäyttää sitä tuhoamista, vaikka koko Ukrainaa ei kukistettaisikaan.

5.6.2022

Helsingin keskusta autottomaksi? Tämä on kysymys, joka esiintyy aika monen mielessä. Jos ajatellaan kokonaisuutta ihan karkealla tasolla, niin se tarkoittaisi ns. kivijalkaliikkeiden häviämistä keskustasta, jos asian hyväksi ei tehdä mitään. Keskustaa tuskin saadaan täysin autottomaksi muuten kuin muuttamalla radikaalisti myös tavaraliikenteen osuutta. Järkevintä se varmasti olisi siirtää maan alle. En tiedä kuinka syvälle siellä pitäisi mennä, jotta päästäisiin kaikkien maan alla olevien tunneleiden ja kaapelointien alapuolelle. Käytännössä se tarkoittaisi joka tapauksessa menemistä merenpinnan alapuolelle ja tiiviitä vesi eristeitä. Järkevintä olisi varmaan säilyttää ns. jakeluliikenne maan päällä, mutta tavalla tai toisella omana verkostonaan, eikä niin, että jokainen isompi, tai pienempi liike hoitaisi oman kuljetuksensa, vaan pienoiskontteina yhdellä kuljetuksella vaikka ”korttelikohtaisesti”, missä käsite kortteli ei välttämättä tarkoita yhtä rakennuskokonaisuutta, vaan järkeviä liikekokoonpanoja vaikka kuljetettavan volyymin mukaan.

Yksityisautoilua korvaava liikenne pitää saada sellaiseksi, että jalankulkumatkat voisi saada mahdollisimman lyhyiksi. Käytännössä se tarkoittaisi jatkuvasti liikkuvia liukumattoja kumpaankin suuntaan osaan jalkakäytävää jokaiselle kadulle risteyksestä toiseen. Miksei myös suojateiden osana, jotka toimisivat jalankulkuvalojen mukaan. Liikkeet, jotka jäisivät tällaisen jallankulkijaverkon ulkopuolelle, eivät pitkään menesty. Tällöin heille jää, miltei ainoana keinona menestyä, yhdistyä ostoskeskuksen tyyppisesti lähelle toisiaan. Tällöin heidän tavaraliikenteensä olisi hoidettavissa yhdellä kuljetuksella noiden pienoiskonttien avulla.

 

TOUKOKUU

31.5.2022

MTV:n sivuilla HUS:in hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander päivittelee ensi kesän hoitotilannetta hoitajapulan vuoksi ja hän itse toteaa monta epäkohtaa, jotka siihen ovat johtaneet. Herää väkisinkin kysymys, mitä HUS ja muut terveysalan suuret yksiköt ovat tehneet asian korjaamiseksi. Vain pieneen osaan tuonkin luettelon syistä on mahdollisuus vaikuttaa ulkoapäin. Tilanne on suurelta osin työnantajien itsensä hoidettavissa. Mikä tekee työnantajasta ja työstä enemmän tai vähemmän houkettelevan on työnantajan omissa käsissä. Näyttää vaan näin sivusta katsojana, että mikään noista suurista työnantajista ei lähde yksinään tekemään mitään asian korjaamiseksi, koska se aiheuttaisi muissa saman alan työnantajissa vastustusta. tuntuu kuin siinä olisi kyse yhdestä suuresta liittoutumasta ja odotetaan että yhteiskunta hoitaa tilanteen ilman heidän omaa panostaan. Jos kuitenkin mietitään kuinka suureen osaan hänen mainitsemistaan syistä tilanteeseen he itse voisivat vaikuttaa, niin prosenttimäärä on aika suuri. Kuka voi esimerkiksi vaikuttaa siihen eniten minkälaiseksi työolot muodostuvat. Kyllä siinä on suurin vaikuttaja työnantaja. Veli-Matti Ulanaderin mainitsema lista syistä on kopioitu alle.

– Työmarkkinoille tulevat ikäluokat ovat pienempiä kuin eläköityvät eli työvoiman tarjonta vähenee. Hoitoalan houkuttelevuus on kuitenkin myös viime vuosina vähentynyt. Syynä ovat monien toimipaikkojen korkea työkuormitus, henkilöstön suuri työsidonnaisuus, kolmivuorotyöhön liittyvät ongelmat sekä alan palkkaus, Lehtonen sanoo.

Hän mainitsee, että "työmarkkinoille tulevat ikäluokat ovat pienempiä kuin eläköityvät, eli työvoiman tarjonta vähenee". Ei kyse ole ikäluokista, vaan alan houkuttelevuudesta, jonka hän kyllä itsekin toteaa. Kysyisin, että kuka voi vaikuttaa alan houkuttelevuuteen eniten. Se on kyllä alan omaa vaikuttamisaluetta. Katsokaa peiliin ja tehkää sitten tarvittavat muutokset.

28.5.2022

Minulta on mennyt usko kansainväliseen rikosoikeuteen. Sanotaan, että kerätään todisteita sotarikoksista Ukrainassa. Kuinka monta tuhatta niitä kuolleita siviilejä pitäisi olla, ennen kun se riittää kansainväliselle sotarikostuomioistuimelle. Joka päivä niitä tulee lisää ja kuopataan vaan joukkohautoihin. Odottaako tuo oikeuslaitos sodan loppumista, jotta näkee kumpi osapuoli voittaa, koska luin hiljattain verkkosivuilta, että vain hävinnyttä osapuolta voidaan syyttää. Tämä on se asia, joka menee yli ymmärrykseni. Yksinkertaisesti en usko tuota artikkelia. Sen täytyy ollaan vain jonkun oma päätelmä. Silti ihmetyttää tuo hiljaisuus kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Ihmisiä tapetaan vieraan valtion alueella ja toisten omaisuutta tuhotaan miljardeilla euroilla joka päivä. Mitä tuo oikeuslaitos odottaa vielä tapahtuvan? 

Ukrainassa on todistusaineistoa, jota kukaan ei voi kiistää. Saatiinhan valtion johto oikeuteen Serbiassakin kansanmurhasta. Miksi ei venäjällä? Ei kansainvälinen poliisi (Interpol) voi olla niin kyvytön ja ”hampaaton”, että Venäjälle ei mahdeta mitään. Mitä me odotellaan tapahtuvaksi?

27.5.2022

Minulta on kysytty, miksi kirjoittelen nykyisin niin harvoin ja jätän päiviä väliin. Olen jo aiemmin todennut, että en kirjoita silloin, kun tekstiin tulisi liikaa toistoja edellisiltä päiviltä, ne voi yhtä hyvin lukea sieltä. Päämääräni ei ole täyttää blogiani, vaan kirjoittaa silloin, kun mieleen tulee aihe, jota haluan mietiskellä tarkemmin kirjoittamalla. Kirjoittaminen pakottaa laittamaan asiat jotenkin loogiseen järjestykseen, joka selventää asiaa myös minulle itselleni. Jos mietin asioita, jotka voi kiinnostaa muitakin, niin kirjoitan ne ylös. Hyvin usein kuitenkin totean, että tämä aihe on vain minun näkökulmani, joka tuskin kiinnostaa muita, joten en julkaise ajatuksiani, tai edes aina kirjoituksianikaan, joita olen tehnyt muistiinpanomielessä. Kirjoittelen siis jatkossakin vain silloin, kun näen siinä jotain yleistä kiinnostavuutta. Voi siis kulua päiviä, jolloin en julkaise mitään. 

26.5.2022

Olen joskus nuorempana olettanut, että nykyisin valtiot ovat jo niin kehittyneitä, ainakin Euroopassa, että täällä vallitsisi laki ja järjestys, eikä toimita kuin villissä lännessä aikoinaan, missä laki oli vahvemman oikeus. Joskus 1975 Helsingin ETYK huippukokouksen jälkeen syntyi jopa mielikuva, että erimielisyyksistä pyritään eroon keskustelemalla eikä sotimalla. Yleinen suunta ”liennytykselle” oli selvästi olemassa.

Kun ajatellaan tämän päivän tilanteita, niin tosiasiassa olemme maailman politiikassa menneet aivan päinvastaiseen suuntaan. En tiedä onko kyse vain muutaman maan johtohenkilöiden pyrkimyksistä jälleen tuohon vahvemman oikeuteen, vai yleisestä ajatusmaailman muuttumisesta, mutta kaikki valtioiden väliset rauhaa ja turvallisuutta ajavien järjestöjen ja muiden yhteenliittymien toimet ovat kuin hiekkalaatikko touhua. Viimeisten vuosikymmenten aikana ei ole edistytty edes sen verran, että mitenkään voitaisiin estää jonkin valtion sorto toista valtiota kohtaan. Esitetään toinen toistaan ylevämpiä puheita ja ajatuksia ja varotellaan tekemästä tyhmyyksiä, mutta missä ovat ne toimenpiteet, joilla todella estettäisiin tuollainen villin lännen toiminta. Ei ole edes todellista mahdollisuutta saada joku syytteeseen ja tuomittua toisen valtion tuhoamisesta. Jokin kansainvälinen rikos tuomioistuin pystyy vain katseleen vierestä, kun toinen valtio laitetaan raunioiksi ja kansalaisia (siviilejä) tapetaan surutta.

Missä ovat YK:n toimet, joilla estettäisiin tällaiset tapahtumat. Ei sellaisia ole, koska YK:lla, tai edes EU:lla ei ole omaa armeijaa. YK:n turvallisuusneuvosto on hampaaton, koska joillain mailla on vetó oikeus sen päätöksiin. Miksi? Jos jonkin maan sotatoimet katsotaan rikkovan kansainvälisiä sopimuksia, muu maailma ei mahda asialle mitään. Jokin valtio, joka rikkoo yhteisiä sopimuksia, voi vaan irrottautua tuosta kansainvälisestä järjestelmästä, esimerkiksi kansainvälisestä rikostuomioistuimesta, kuten USA teki Irakin sodan aikana, jolloin sen sotilaat selvästi rikkoivat sopimuksia esimerkiksi kidutusten kieltämisestä.

Kansainvälinen oikeustoimi on selvästi kyvytön sellaista maata vastaan, joka ei halua noudattaa yhteisiä sopimuksia. Paljon olisi tehtävää tällä saralla.

25.5.2022

En oikein ymmärrä, miksi tuossa kunta-alan sopimusneuvotteluissa ei sallittaisi erillissopimusta terveydenhuollon TEHY ja JUKOn kanssa ja erikseen muut kunta-alan liitot, kuten esimerkiksi Akava. Jos terveydenhuollon työntekijät ovat pakkakuopassa, niin sitähän ei voi korjata muuten kuin erillissopimuksella, vai onko kyse itse asiassa siitä, että nuo muut kunta-alan järjestöt haluavat osingoille Tehyn siivellä, koska korona on tuonut Tehyn julkisuuden valokeilaan ja saanut yleiset sympatiat osakseen.

Mielestäni olisi paikallaan yleinen jonkin kolmannen osapuolen tekemää puolueeton tutkimus tilanteesta. Vaikka palkat ovat suurin yksittäinen aihe, joka kaipaa korjausta, niin pitäisi tutkia kokonaisuutta. Se voisi korjata suuren osan niistä muista ongelmista, jotka nyt halutaan korjata palkalla. Mukaan pitäisi ottaa myös työorganisaation ongelmat, työilmapiiri, esimieskoulutus ja -taidot, työn kuormittavuus ja työn vaativuus, työajat jne. Onko niin, että niitä ei yksinkertaisesti haluta tutkia, koska tiedetään etukäteen lopputulos, eikä olemassa olevaan kokonaisuuteen haluta puuttua. Asioita pitäisi tutkia nimenomaan ulkopuolisen silmin ja kokonaisuutena. Jos korjattavaa on, niin asiat on vaan korjattava riippumatta jonkun silmäätekevän mielipiteistä. Uskon, että suuri osa epäkohdista korjautuisi vaan asennemuutoksilla, mikä ei silti poistaisi myös palkan osuutta. Se vaan perustuisi silloin kaikkien hyväksymään faktatietoon, eikä mielipiteisiin, tai ns. "asiantuntijalausuntoihin". Samalla se poistaisi HUS:in edustajan esittämän verukkeen, että sama korotus pitäisi sitten antaa kaikkille, mihin ei ole varaa. 

23.5.2022

Lappeenrannan – Lahden Tekninen yliopisto on keksinyt ”häkäpöntön” uudelleen vähän kehittyneemmässä muodossa. Olen jo pitkään odotellut sitä, että joku alkaisi kehittää tuota viimeisen sodan, etenkin jatkosodan ja sodan jälkeisen ajan energialähdettä autoihin nykyisen energiakriisin yhdeksi ratkaisumalliksi. Tosin siinäkin syntyy vielä hiilidioksidia, mutta samalla tuo uusi kehitetty malli käyttää myös hiilidioksidia hyväksi. Muistan kun vielä kauan sodan jälkeenkin oli etenkin kuorma-autoissa lavan etuosassa kuljettajan kopin takana ”häkäpönttö” ja lavalla säkissä puupilkkeitä. Ei tuo nykyaikainen malli tarvitse olla yhtä kömpelön näköinen, kuin edeltäjänsä, missä putket ja pönttö olivat jälkikäteen lisättynä, eikä muotoilu ollut mitenkään määräävässä asemassa.

Mielestäni pääasia on innovaatiossa kehittää tuota ajatusta nykypäivään. On sitten toinen asia pitääkö jokaiseen tuota energiamuotoa käyttävässä autossa olla häkäpönttö, vai voiko tuota ”häkää” tankata, kuin nykyisiin kaasulla käyviin autoihin huoltoasemilla, tai vaihtaa vaan tyhjentyneen kaasupullon täysinäiseen.

Samaa ajatusta voi tietysti soveltaa myös vedyllä kulkeviin autoihin, mikä vielä tänä päivänä on vain unelmaa, koska vedyn tuottaminen esimerkiksi vedestä elektrolyysin avulla vie enemmän energiaa, kuin antaa. Vähän sama tilanne, kuin fuusio atomivoimaloissa. Tämä häkäpönttö- ajatus on paljon lähempänä realistista toteutusta ja odotan innolla mihin siinä päädytään.

17.5.2022

Nyt käydään eduskunnassa keskustelua Natoon liittymisestä. Kuuntelin aamuTV:n keskusteluohjelman samasta aiheesta ja vasemmiston edustaja, joka on liittymistä vastaan, perusteli vastustusta sillä, että Suomea ei uhkaa tällä hetkellä mikään maa. Tämä on aika kestämätön peruste, koska Venäjä on ilmoittanut tekevänsä joka puolelle rajojaan turva-alueen, joka koskee myös Suomea. Vaikka tällä hetkellä mitään uhkaa ei koetaisi, on mielestäni tuo Venäjän tavoite selvä uhka. Kaiken lisäksi, jos hakisimme turvaa Natosta vasta siinä vaiheessa, kun tuo uhka toteutuisi, niin, kuten olemme jo useasti kuulleet, hakemuskäsittely Natossa vie kuukausia ja jopa vuoden (ns. harmaa aika). Voi vaan kuvitella mitenkä monta kaupunkia Suomessa olisi raunioina, jos vertaa siihen kuinka monta kaupunkia Ukrainassa on laitettu raunioiksi parin kolmen kuukauden aikana.

Mielestäni tuo Natoon liittyminen on Suomelle kuin turvavakuutus, sitä toivottavasti ei koskaan tarvita, mutta sitten kun sille on tarvetta, se turvaa tulevaisuuden.

16.5.2022

Minua vähän ihmetyttää yritysten toiminta markkinoidessaan tuotteita netissä. Mainoksia tungetaan vähän joka väliin ja kun tuota mainosta klikkaa, niin vaaditaan vielä, että koneelle saisi asentaa yrityksen evästeitä, jotka ovat käytännössä vakoiluohjelmmia, jotka tutkivat mitä koneella tehdään. Tarkoituksena on ilmeisesti vaan tutkia mitä sanoja käytetään internetin hakusanoina. Kuitenkin ne voivat olla mitä tahansa asioita, joita koneella tehdään, koska käyttäjä ei pysty tarkistamaan mitä koneelle syötetään. Pitäisi vaan uskoa sitä mitä noiden evästeiden lähettäjä vakuuttaa. Yleisin selitys on, että: "Käyttäjän yksityisyys ja turvallisuus on meille tärkeää". Sitten on kuitenkin luettelo kolmansista osapuoilista, joille tietoja lähetetään. Kukaan ei tiedä mitä nuo kolmannet osapuolet tiedoilla tekevät.

Aina kun minä törmään vaatimukseen evästeiden hyväksyntään mainoksissa, niin suljen koko yrityksen mainostaa jotain. Toisin sanoen en tule näkemään yhtään mainosta, jotka edellyttävät evästeiden hyväksyntää. Mitä hyötyä on mainoksella, jota ei nähdä? Jos jokainen tekisi samoin, niin olettaisin mainostajankin ymmärtävän, että maksaa ihan turhaan nettimainoksesta, jotks eivät tuota mitään, vaan ainoastaan ärsyttävät käyttäjiä.  

12.5.2022

Kunta-alan työriita näyttää osittain ratkenneen. Vain Super ja Tehy ovat esittäneet vastustavansa sopimusta. Minun täytyy todeta, että en tunne noiden muiden kunta-alan työntekijöiden tilannetta niin, että osaisin kommentoida sitä tarkemmin, mutta ilmeisesti tarjottu sopimus on ollut heille riittävä. Nyt olisi viisainta tehdä sopimus niiden kanssa, jotka ovat hyväksyneet sen ja tehdä Superille ja Tehylle oma sopimus. Ongelmana on vain se, että nuo muut, kuin hoitajatkin hyväksyvät sopimuksen vain sillä ehdolla, että Superin ja Tehyn sopimukset eivät mene heidän tekemänsä soimuksen yli. Tällöin kaikki on auki niin kauan kunnes Super ja Tehy ovat päässeet sopimukseen. Käytännössä se tarkoittaa umpisolmua. Mielestäni Super ja Tehy ovat asiallisesti oikeassa, mutta on myös ymmärrettävä kuinka suuresta summasta on kyse tietyllä aikataululla. Näyttäisi siltä, että Super ja Tehy eivät pääse sopimukseen ennen kun aikataulu tulee siedettäväksi myös työnantajalle. Sopimus on aina sekä työnantajan, että työntekijöiden välinen, eikä kummankaan osapuolen sanelema.

Olen jo aiemmin maininnut, että kyse ei loppujen lopuksi ole rahasta, vaan aikataulusta, kuinka nopeasti lopputulokseen pitäisi päästä. Ei irtisanominenkaan ole yksiselitteistä sen vuoksi, että jos ajatellaan lapsiperheitä, joissa on vain yksi työssäkäyvä, joka joutuu sanomaan itsensä irti työpaikastaan eikä ole uutta työpaikkaa valmiina tiedossa, niin kuinka kauan liitot pystyvät maksamaan irtisanoutuneille korvausta. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin eivät liittojenkaan kassavarat ole kovin suuret. Kaikessa pitää olla realismi mukana.

8.5.2022

Venäjän ongelmana näyttäisi olevan selvästi puutteellinen, ja kokematon sodan johto. Johto on keskitetty yhdelle kenraalille tietyllä alueella, jolloin muu johto jää täysin johtokokemusta vaille. Kaiken lisäksi kenraalit ovat tietämättömiä tositilanteista ja lähtevät itse kentälle. Kenraaleita on kaatunut sodassa jo viisi, mikä kuvastaa täysin kokematonta johtamista. Ylimielisyys ei auta, kun toinen osapuoli on tilanteen tasalla ja toimii sen mukaan. Kaatuneet kenraalit on korvattu ns. paraatikenraaleilla, joka näkyy tuloksessa. Johdossa edetään tehdyn aikataulun mukaan, vaikka sotatilanne ei etene lainkaan, jolloin jumiin jääneet hyökkäysvoimat ovat poissa uudesta, aikatauluun sidotusta, hyökkäyksestä. Ei ole hyökkäyskärkeä, vaan voimat hajaantuvat monelle taholle. Viimeisenä yrityksenä näyttää olevan ohjusten käyttö mm. viimeksi Odessaan, vaikka idässä suurin joukko on jumissa Mariupolin tuhoamisessa.

Onneksi näin huonoa johtamista voidaan käyttää hyväksi Ukrainan puolustuksessa. Tässä on vaan pelkona se, että Putin polttaa päreensä, kun huomiseen voitonpäivän julistuksiin ei saadakaan ilouutisia voitoista. Tietysti niitääkin keksitään, mutta todellisuus on silti Putinin harteilla ja hän voi muuttua aarvaamattomaksi, siis vieläkin arvaamattomammaksi ja toimia mielijohteesta ajattelematta surauksia. On jotenkin käsittämätöntä, että Venäjällä ei ymmärretä sitä, että mitä enemmän uhkaillaan ja hyökätään maihin, jotkaa eivät kuulu Natoon, sitä varmemmin Venäjä saa kyseiset maat hakemaan turvaa esimerkiksi Natosta.

6.5.2022

Kuuntelin MYV:n uutisista dosentti Ari Helon haastattelun, koskien Nato -jäsenyyden merkitystä. En ymmärtänyt sitä, että tuon tasoinen henilö ei osaa ajatella kokonaisuutta. Hän elää selvästi suomettumisen aikaa ja näkee Nato -jäsenyyden vain uhkana, koska tällä hetkellä hän ei näe Venäjää mitenkään uhkana Suomelle. Mitä sitten tehdään kun tuo uhka on todellista? Kuten on moneen kertaan todettu, hetkessä ei Natoon liitytä, kun uhka on jo olemassa. Silloin olemme vain omillamme, vaikka moni maa on esittänyt oman tukensa Suomelle esimerkiksi siksi ajaksi, kun hakemusta käsitellään. Mitä tuo tuki voisi olla. Lähinnä puheita ja sormen heristelyä hyökkääjää kohtaan. So, so, ei noin saa tehdä. Ei kukaan halua liittyä sodan osapuoleksi vain tukeakseen toista valtiota. Se on nähty jo Ukrainassa. Olisimme pitkän aikaa vain omien puolustusvoimiemme varassa. Vaikka ne on todettu hyviksi, mies ja aseistus ylivoima on joka tapauksessa hyökkääjän puolella ja jo muutaman kuukauden aikana hyökkäyksen alusta moni suomalainen sotilas ja siviili menettäisi henkensä, kuten on nähty Ukrainassa. Miksi emme saisi varautua sellaiseen ennakolta, koska tieto Nato-jäsenyydestä nostaa kynnystä edes yrittää hyökkäystä. Jotain rajaloukkauksia ja kyperiskuja todennäköisesti tapahtuisi, mutta mitä se on verrattuna tuhansiin ihmishenkiin.

Jos dosenttitason henkilö ei osaa ajatella kokonaisuutta tätä hetkeä pidemmälle, niin ihmettelen millä resursseilla hän toimii dosenttina Helsingin yliopistossa.

3.5.2022

Tulee väkisinkin mielikuva, että Putin ei välitä enää yhtään mikä olisi maan etu, vaan ainoana päämääränä on hänen oman tavoitteensa saavuttaminen ilman kasvojen menetystä. Se tekee tilanteesta entistä vaarallisemman Venäjän naapurien kannalta. Hänelle ei merkitse mitään se, että maa menettää suurimman osan öljy ja kaasu asiakkaistaan vähintään vuosikymmeniksi. Vaikka sota loppuisi tänään asiakkaat ovat kaikonneet ja hakevat uudet öljyn ja kaasun tuottajat muualta eikä takaisin ole paluuta. Voi tietysti olla, että hän on ymmmärtänyt sen itsekin, joten voi pelata rauhassa upporikasta, tai rutiköyhää. Tilanne ei enää siitä pahene. Päin vastoin hänellä on enää vain voitettavaa.

Ikävä kyllä hän on siinäkin väärässä. Tilanne voi todella huonontua paljon huonommaksi, jos hän yrittää sokeasti saada rajanaapurit omaan hallintaansa vaikka samalla taktiikalla, kuin Ukrainassa, tai mikä vieläkin pahempaa -joukkotuhoaseilla. Pitää vaan toivoa, että hänellä on vielä sen verran arviointikykyä jäljellä, että ymmärtää mitä se tarkoittaa myös Venäjälle.

1.5.2022

Minulle on tullut mielikuva, että Hoitajien työnantajat eivät välitä laeista, tai työterveyshuollosta tuon taivaallista, vaan mennään eteenpäin kuin ennenkin, riippumatta esimerkiksi työntekijöiden jaksamisesta. En tiedä antaako media väärää kuvaa, mutta hoitajapula on suuri syy siihen, miksi alalta halutaan pois muihin hommiin. Kukaan ei halua palaa loppuun vain sen vuoksi, että hoitajien työtä arvostetaan vain sanoilla ja korulauseilla. Kuka niillä elää nykymaailmassa.

Olen moneen kertaan peräänkuuluttanut sitä, että tehtäisi todellinen tutkimus, jotta selviäisi todellinen syy, miksi alalta halutaan pois. Mikä siellä mättää. Raha on varmasti yksi pää syy, mutta omien keskustelujeni pohjalta, siihen on paljon muitakin syitä, joita voitaisiin poistaa muuttamalla pelkästään asenteita. Kuntatyönantajan edustaja kulkee haastattelusta toiseen toistaen samaa vanhaa fraasia: "Ei ole rahaa". Miksi kunnilla on verotusoikeus, jos syyksi ilmoitetaan kuntien valtionosuuksien pienuus. Missä on sanottu, että kuntien pitää tulla toimeen valtionosuuksilla? Väite rahanpuutteesta ei kestä laillisuusvertailussa. Kunnilla on lain mukaan velvollisuus järjestää mm. sosiaali- ja terveyden huolto kunnassaan. Miksi oikeuslaitos ei puutu siihen, että jokin kunta ei noudata lakia? Onko syyttäjä- ja oikeuslaitos vain kansalaisia varten? Jokin viranomainen ei hoida tehtäväänsä. Miksi asiat pitää hoitaa lakkoilun ja irtisanomisten kautta, eikä asiat korjaannu edes niiden avulla. Jos tilanteeseen saadaan jokin tilapäisratkaisu, niin sama toistuu muutaman vuoden kuluttua, kun sopimukset taas päättyvät. Nämä ovat kuitenkin tehtäviä, jotka jatkuvat vuodesta toiseen. Nyt olisi selvästi ajankohta, jolloin asiat voisi saada pysymään kunnossa pidempään, kuin yhden sopimuskauden. Siksi tarvittaisiin ulkopuolinen riippumaton tutkimus asioiden saamiseksi raiteilleen. Ei tilanne korjaannu sillä, että hommat vaan siirretään jonkin hyvinvointialueen harteille, jos perusta ja asenteet pysyvät ennallaan.

HUHTIKUU  

28.4.2022

Katselin TV:stä historiadokumenttia Homeroksen kirjoittamasta tarusta. Ilias ja Odysseija, Troijan puuhevosesta (durateos hippos), jota yritetään sijoittaa reaalimaailmaan. Noiden arkeologien ja Kreikan historioitsijoiden mukaan kyse ei olisi lainkaan hevosesta, vaan laivasta, jossa on kokassa veistetty hevosen pää. Perusteluna se, että jossain silloisessa kielessä laivaa sanottiin hevoseksi. Sen aikaiset laivat oli tehty lankuista ja painoivat useita tonneja. Ne olivat avonaisia purjelaivoja.

Minusta on aika ihmeellistä, että kreikkalaiset hinaisivat miesvoimin meren rannasta laivaa kuivalla maalla mäkeä ylös, eikä huomaa lastin seassa olevia foinikialaisia sotilaita, jotka sitten avaisivat portit muille sotilaille puolustusmuurin sisäpuolelta.

Vaikka taru perustuisikin osin todellisuuteen, niin mielestäni järkevin peruste on edelleen se, että kyseessä on taru, joka on Homeroksen mielikuvituksen tuote, miksi Troijalaiset hävisivät sodan, eikä dokumentti todellisista tapauksista. Kyseisessä tarussa on paljon muutakin selvästi mielikuvituksen tuotetta, esimerkiksi nuo Odysseuksen matkojen tapahtumat meren jumalineen kaikkineen. Miksi tuo Troijan puuhevosen tarina olisi poikkeus.

27.4.2022

On selviä merkkejä siitä, että Venäjä käyttää uudelleen vanhaa taktiikkaa perustellakseen sotaa Ukrainassa. Jo aiemmin Venäjä on järjestänyt "lumevaalit", joiden mukaan kansalaiset ovat Venäjän turvan varassa. Ilmeisesti samaan ajatukseen perustuu satojen tuhansien Venäjän passien jakaminen Itä-Ukrainassa, jolloin Venäjä vain puolustaisi omia kansalaisiaan Ukrainassa. 

Uhkailut ydinsodalla ja kerskumalla omalla ydisase lukumäärällään Venäjä osoittaa lähinnä toivottomuuttaan sodan etenemisen suhteen. He tietävät yhtä hyvin, kuin muutkin, että ydinsota tarkoittaisi myös heidän oman kansansa asettamista ydinsodan maalitauluksi, koska sellainen isku ei jäisi vain sivusta seuraamiseen, vaan täysin varmasti Venäjälle sataisi ydinpommeja. Käytännössä se olisi selvä itsemurha Venäläisille. Ikävä vaan siitä saisi osansa myös kaikki lähitienoilla olevat valtiot, joten käytännössä kolmas maailmansota olisi tosiasia ja siinä tuhoutuisi puoli maapalloa, eli kaikki säteilysaasteen uhrit. 

24.4.2022

On mahdotonta sanoa, mikä on Venäjän lopullinen tavoite omassa sodassaan, mutta  selvältä vaikuttaa ainakin maayhteys Krimille, mikä tarkoittaisi samalla, että Assovanmeri jäisi Venäjän sisämereksi. Jos tavoitteena on saada myös Mustameri kokonaisuudessaan omaan hallintaan, niin siihen menee ainakin aikaa. Kuitenkin pyrkimys Odessan kautta Moldovaan viittaa siihen, että kyseessä on jatkuva prosessi. Jos Venäjä yrittää saada jonkinlaista turva-aluetta rajoilleen, niin valtaamalla rajanaapurinsa Venäjä vaan siirtää rajaansa, jolloin tulee taas uusi rajanaapuri, joka pitää saada hallintaan. Moldova ei ole tällä heltkellä Venäjän rajanaapuri, mutta ilmeisesti siinä ajatellaan jo sitä, että Ukraina vallataan jolloin sen rajanaapuriksi tulee Moldova, joten sekin on vallattava.

Nyt olisi todella tärkeä etappi saada estettyä Ukrainan valtaus, jolloin tuo päättymätön ketju katkeaisi heti alkuunsa. Jos ketju pääsee Moldovaan saakka, voi olla varma, että se jatkuu Romaniaan ja Bulgariaan. Turkki ilmeisesti on liian iso pala Naton jäsenenä, joten koko Mustan meren saaminen Venäjän hallintaan ei tule onnistumaan. Tosin, kun Napoleon kompleksi iskee, sitä voidaan hyvinkin yrittää välittämättä todennäköisyyksistä.

On joka tapauksessa päivän selvää, että jokainen ei-Natoon kuuluva rajavaltio tulee olemaan vaaravyöhykkeessä. Ukrainan valloitusyritys voi tietysti johtaa epätoivoisiin yrityksiin sikäli, että Putinille ei kelpaa häviö, jolloin avuksi voidaan hyvinki ottaa joukkotuhoaseet, välittämättä seurauksista.

22.4.2022

Katselin elokuvaa TV:stä, joka käsitteli taiteilija Helene Schjerfbeck’iä. Se oli aika valaiseva koskien hänen aikansa, 1800 luvun loppupuoliskon ja 1900 luvun alkupuoliskon, naisten asemaa ja tilannetta taiteilijamaailmassa. Silloin esimerkiksi veljet (yleensä mies sukulaiset) alistivat naisia esimerkiksi raha-asioissa. Helene kuitenkin piti päänsä eikä luovuttanut taidenäyttelystä ja myyjäisistä saamiaan varoja veljelleen. Hän vaan tokaisi, että minä olen maalannut ne taulut eikä perikunta.

Filmin toteutuksessa minua ihmetytti sen töksähtelevä keskustelu lyhyin virkkein ja nopeasti, aivan kuin olisi ollut kiire sanoa repliikkinsä loppuun. Tuli mieleen Aki Kaurismäen jotkin filmit. Se toistui miltei koko filmin ajan. Samoin siinä keskityttiin liiaksi vain hänen omakuvansa maalaamiseen, vaikka hänellä on paljon muitakin mainitsemisen arvoisia töitä, jotka lähinnä vilahtivat taustalla ja vain osa niistäkin. Lopussa näytettiin joitain vähemmän tunnettuja töitä. Filmi myös pomppi ajasta ja paikasta toiseen ilman mitään selittävää siirtymää. Taustaäänet joskus häiritsivät: palettiveitsellä raapiminen, jopa siveltimellä maalaaminen tuotti ihmeellistä ääntä. Samoin askelten äänet oli korostetusti esillä. Kaikki ne veivät huomion pois itse asiasta. Tuli mieleen jokin oppilastyö, vaikka sen oli ohjannut useita kuuluisiakin elokuvia ohjannut Antti J. Jokinen.

21.4.2022

Luulisi työnantajien heräävän siihen tietoon, mitä VALVIRA on antanut, että hoitajat alkaavat poistaa omia kouluttautumis ja ammattiin kelpaamis tietojaan Valviran rekistereistä sen vuoksi, että heitä ei pakotettaisi edes pakkolailla työhön, koska ilmoittavat, että eivät yksinkertaisesti jaksa. Pitääkö palaa loppuun jossain ammatissa, ennen kun asiaan puututaan työntajapuolella. Miksi kunnalliset työnantajat saavat erioikeuden olla välittämättä laista, ilman että asiaan puuttuu esimerkiksi Työterveyslaitos. Terveydenhoitoalan työvoimapula on ollut tiedossa jo vuosikaupalla. On selvää, että nyt kun hoitajat ovat saaneet tarpeekseen ollaan kauhuissaan ja vedotaan potilaiden terveyden puolesta. Eikö kukaan uskalla katsoa enää peiliin, koska tietää mitä sieltä näkyy.

Kuntapuolen kestoselitys on ollut: "Ei ole rahaa". Selitys on täysin kestämätön. Missään laissa ei määritellä, että kuntien pitää selvitä vain valtionosuuksilla. Heillä on verotusoikeus sitä varten. Muutamat johtoasemassa olevat terveydenhuollon ammattilaiset toteavat jopa jukisesti TV:ssä, että hoitajat ovat oikealla asialla ja sympatiat heidän puolellaan. Kuinkahan monta vuokraa, tai lainan lyhennystä sillä sympatialla voi saada. Miksi Suomessa on yhä arvostettu ammattikunta, joka ei tule toimeen omalla palkallaan, vaan pitää hankkia sivutuloja normaaliin eläämään? Aivan käsittämätöntä. Vaikka moni hoitaja tekee työtään kutsumuksesta ja jopa uupumukseen saakka, niin työnantajien arvostus ei näy hyvän työn palkitsemisena, vaan käytetään hyväksi viimeiseen saakka ja toivotaan jopa lain suojaa sille toiminnalle, pakottamalla hoitajat työhön. Ihan jo työnantajien asenteen vuoksi toivon, että hoitajajärjestöt eivät anna periksi yhtään. 

20.4.2022

Mika Salminen THL:stä summaa sen, josta kirjoittelin jo silloin, kun alussa suljettiin koko uusimaa. Alla on kopio Jenni Tammisen artikkelista Uuden Suomen sivuilta.

””Suomi yllätettiin ”housut kintuissa”, sanoo Mika Salminen Ylen dokumentissa – ”Shokki ja pysähdyttävä havainto”

Jenni Tamminen

Toimittanut Uusi Suomi Mika Salminen. Terveydenhuollon tietojärjestelmissä on 20 vuoden kehitysvelka, THL:n Salminen sanoo.

Koulut suljettiin liian helposti ja ikäihmisille välitettiin liian tiukka viesti sisällä pysymisestä, Mika Salminen sanoo. Suomen on mietittävä, miten vältetään tilanne, että ollaan ”housut kintuissa, kun pandemia iskee”, kuten koronapandemian alkaessa oltiin. Näin sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen Ylen dokumentissa Korona-ajan tilinpäätös

”Oli shokki, että niinkin pieni määrä vakavasti sairaita ihmisiä panee järjestelmän ihan polvilleen. Se on ollut aika pysähdyttävä havainto suoraan sanoen”, sanoo Salminen, jonka mukaan terveydenhuollon tietojärjestelmissä on 20 vuoden kehitysvelka.

Dokumentissa Salminen listaa koronapandemian aikana tehtyjä virheitä Suomessa. ”Alussa mentiin liian helposti siihen, että suljettiin koulut. Sen haitat ovat isoja. Ja onko ne olleet välttämättömiä, en ole ihan vakuuttunut siitä”, Salminen sanoo. ”Tässä kävi jotenkin niin, että aikuiset pelästyivät ja rupesivat pelkäämään lapsia kouluissa, osa henkilökuntaa. Oma pelko taudista kanavoitui lapsiin. Oli meille vähän järkytys, että se oli niin vahvasti siellä taustalla.”

Salmisen mukaan sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) tuli paineitta puuttua kouluihin, eikä THL tarkasti tiedä, keitä asiantuntijoita asiassa kuultiin. Salmisen mukaan oli myös selvästi virhe, ettei sanottu ikäihmisille, että ulkona voi liikkua ja pitää liikkua. Liian moni ikäihminen sulkeutui kotiinsa, katsoi Salminen. Salmisen mielestä koronatoimet myös keskittyivät liiaksi STM:n harteille. Salminen peräänkuuluttaa järjestelmää, jossa kaikki ei ole kiinni yhdestä ministeriöstä. Hallituksessa olisi korona-aikanakin voinut jatkaa vastuuta, hän katsoo. ”Yksi poliittinen päättäjä joutuu kirjoille siitä, että teki päätöksiä. Se on kova paikka”, Salminen sanoo viitaten perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuruun (sd).""

19.4.2022

Fuusioenergiaa on yritetty tehdä jo vuosikaupalla ja on jopa onnistuttu, mutta ongelmana on, että sen tekemiseen kuluu enemmän energiaa, kuin se antaa. Nyt näyttäisi olevan valon pilkahdus Oxfordin yliopiston taholta. Uuden Suomen sivuilla on artikkeli, jonka kopioin alle. Sen mukaan valmistumisajankohdaksi kerrotaan 2030 luku, mikä on aika laaja käsite, mutta hyvä jos edes silloin.

””Energiantuotantoon tulossa uusi mullistus? Brittitutkijat saivat aikaan onnistuneen fuusioreaktion raidetykkiin perustuvalla tekniikalla

Toimittanut Uusi Suomi Rajaton energialähde. Jos fuusio saadaan toimimaan esimerkiksi raidetykeillä kohtuullisen edullisesti, se mullistaisi energiantuotannon. Uusi reaktorityyppi on huomattavasti tokamakeja yksinkertaisempi. ”Nopein, yksinkertaisin ja halvin reitti kaupalliseen fuusioenergiaan.”

Näin lupaa Oxfordin yliopiston spinoff-yritys First Light Fusion tiedotteessaan.

Tällä hetkellä yleisimmät koelaitteet ovat niin kutsuttuja tokamak-reaktoreita, munkkirinkilän muotoisia tyhjiökammioita, joita ympäröi voimakkaat magneetit. Kammion keskellä on vetyplasmaa, jota pidetään paikallaan miljoonien ampeerien suuruisilla sähkövirroilla. 

Tokamakeissa on pieni ongelma: ne vievät enemmän energiaa kuin tuottavat.

First Light Fusionin fuusioreaktiori on täysin erilainen. Se perustuu raidetykkiin. Deuterium-pellettejä ammutaan kupariammuksilla Polttoaineena käytetään deuteriumia eli raskasta vetyä samaan tapaan kuin muissakin fuusioreaktoreissa. Deuterium on pakattu pelletteihin. Niitä kohti laukaistaan raidetykillä 38 millimetrin kupariammus noin 20-kertaisella äänennopeudella. Osumasta pellettiin kohdistuu noin 100 giga pascalin paine. Pelletti on muotoiltu niin, että paine voimistuu tera pascaliin. Kun pelletti luhistuu kasaan, paine nousee edelleen noin 100 tera pascaliin. Prosessin aikana pelletti puristuu muutamasta millimetristä alle 100 mikrometriin. Se on niin tiiviissä muodossa, että pelletin deuteriumissa käynnistyy fuusioreaktio. Syntynyt lämpö otetaan talteen lämmönvaihtimessa, jossa väliaineena on nestemäinen litium. Yhtiö kertoo, että fuusio sen menetelmällä onnistuu hyvin. Se sanoo kehittävänsä pilottilaitosta, jonka teho olisi noin 150 MW. Hinnaksi laitokselleen First Light Fusion arvelee alle miljardi euroa ja valmistumisajankohdaksi 2030-luku.

Ikuinen lupaus

Fuusioenergia on ollut lupaus jo kymmeniä vuosia. Eri puolilla maailmaa sen tutkimiseen pistetään kymmeniä miljardeja euroja vuosittain. Fuusion edut olisivat suunnattomia. Polttoainetta on luonnossa käytännössä rajattomasti, sillä vety on yleisin alkuaine. Deuteriumia saadaan vaikkapa merivedestä niin paljon kuin tarvitaan, koska noin joka 5 000:s vetyatomi on deuteriumatomi. Fuusioreaktiossa energiaa syntyy kemiallisiin reaktioihin verrattuna tähtitieteellisesti enemmän. Yksi kilo vetyä tuottaa kemiallisesti palamalla noin 119 megajoulea. Yksi kilo vetyä fuusioreaktiossa tuottaa yli viisi miljoonaa kertaa enemmän: 600 terajoulea.

First Light Fusionin reaktorista kirjoittaa muun muassa Sunday Times.””

18.4.2022

Kuuntelin aamulla TV:stä Luointokuvaaja Hannu Hautalasta tehtyä ohjelmaa. Siinä pohdittiin mm. sitä ovatko hänen tekemänsä valokuvat taidetta vai ei. Minulle luontokuvat ovat luonnosta otettuja kuvia, joita ei ole manipuloitu mitenkään. En ymmärrä miksi hän on käyttänyt useassa kuvassa omaa ihoaan alustana kuville. Ovatko ne silti luontokuvia? On aivan eri asia tehdä kirja yhdistämällä kuvia mielensä mukaan, kuin aidoista luontokuvista. Kyse on vaan silloin kirjan tarkoituksesta ja nimestä. Tietysti jokainen voi manipuloida kuviaan mitenkä haluaa, jotta niistä tulisi hänelle mieleisiä kuvia, mutta en kutsuisi niitä luontokuviksi. Hänellä on aivan häkellyttävän hienoja, aitoja kuvia luonnosta ja etenkin linnuista. Laittaisin ne aivan omaan kategoriaansa aitoina luontokuvina ja ns. taidekuvat omaan luokkaansa. En kuitenkaan sekoittaisi niitä samaan kirjaan.

On hyvä kysymys mikä on taidetta ja mikä ei. Alan ammattilaisille ne erottaa toisistaan vain singneeraus. Jos ei ole opiskellut tarpeeksi taidetta, niin riippumatta työn laadusta, kysessä ei voi olla taide. Omakohtaisena kokemuksena on tapaus, jossa vein tekemäni taulun erääseen näyttelyyn Hämeenlinnan taidemuseossa joskus -60 luvun alussa. Heti kun otin taulun esiin taidemuseossa, niin museon intendentti (Kaurialan Mooses) tuli katselemaan sitä innoissaan. "Tuohan on mainio taulu. Missä olet opiskellut?". Vastasin, että en missään, koska en ollut silloin vielä käynyt edes kansalaisopiston öljyvärikursseilla, kuten myöhemmin. Silloin ilme muuttui ja hän totesi, että "No ehkä sitten, kun olet ensin opiskellut taidetta" ja lähti kävelemään poispäin. Laitoin taulun takaisin kääreeseen ja lähdin pois.

Tähän mennessä olen tehnyt toista sataa taulua ja piirrosta, joista suuri osa on omilla seinillä. Osa mielestäni hyviä ja osa vähemmän hyviä, mutta tällä hetkellä minua ei kiinnosta yhtään se ovatko ne taidetta vai ei. Pääasia on, että itse olen niihin ollut tyytyväinen ainakin silloin, kun niitä tein. Jossain komeron perukoilla on jopa tauluja, joita en kehtaisi enää edes esille laittaa, lähinnä kokeiluja. Paras mielestä on eräs kipsityö, jonka tein eräällä kansalaisopiston kuvanveistokurssilla. Se on olohuoneen seinällä tällä hetkellä. Aika vaatimaton, mutta kuvaa mielestäni juuri sitä, mikä oli tarkoituskin. Silloinen opettajakin ihastui siihen, vaikka ei vielä tiennyt mitä se kuvaa. Kun kerroin mitä se kuvaa, niin hän kutsui kaikki luokassa olleet katsomaan sitä. Sitten seurasi esitys yksityiskohdista, joita en itse miettinyt yhtään sitä tehdessäni. Silti minusta on saman tekevää onko se taidetta vai ei. 

17.4.2022

1) Luin STT:n sivuilta Anne Salomäen, Eetu Halosen artikkelin, jossa on kyselty sairaanhoitopiirien mielipidettä ns. potilasturvalain valmistelusta ja tarpeellisuudesta. On päivän selvää miksi sairaaloiden johto ja sairaanhoitopiirit haluaavat potilasturvalain, eli ns hoitajien pakkolain mahdollisimman pian. He voivat silloin kutsua hoitajia työhön aivan oman mielensä mukaan ja lyhentää omia potilasjonojaan heidän avullaan. Esimerkiksi lasten klinikalla on ollut nyt lakon aikana enemmän hoitajia työssä, kuin ennen lakkoa. Kyse ei siis voi olla jostain potilasturvallisuudesta, vaan puhtaasti jonojen purkamisesta, joka johtuu hoitajavajauksesta. Jos pakkolaki tulee voimaan, he saavat virallisen valtuuden kutsua hoitajia mistä tahansa. Nyt he ilmeisesti ovat saaneet heitä tilapäisesti rahalla, mutta potilasturvalain avulla mitään ylimääräistä ei tarvitse maksaa. Tämä tulkintani voi olla väärä, mutta perustuu TV:ssä esitettyihin uutisiin ja näinollen ilmeisen tarkistettuihin faktoihin.

2) Uuden Suomen sivuilla on lääkäri kansanedustaja Mirka Soiniinkosken tekstiä asiasta, josta kirjoitin yllä. Kopioin sen alle.

""Vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski on tyytyväinen siihen, että perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) ei nyt vie paljon julkista keskustelua herättänyttä potilasturvallisuuslakia eteenpäin. Soinikoski on taustaltaan anestesialääkäri, jolla on 20 vuoden kokemus sote-alalta.

”Tiedän, mitä se arki on siellä, kun joka työvuorosta puuttuu joku. Päivystysvuoro alkaa sillä, että katsotaan, kuinka monta ihmistä meillä on töissä – että mitä voidaan tehdä. On sietämätöntä, että nyt lakon aikana ruvetaan puhumaan potilasturvallisuudesta, kun potilasturvallisuudessa on vuosikaudet henkilöstöpulan takia menty rajaa hipoen kaikilla mittareilla mitattuna”, Soinikoski sanoo Uuden Suomen haastattelussa. Sosiaali- ja terveysministeriö STM kaavaili poikkeuksellista lakia varmistamaan suojelutyön tasoa hoitajalakon aikana, jottei potilasturvallisuus vaarannu. Soinikoski sanoo ymmärtävänsä sen, että laissa pitää olla ”takaportti” potilasturvallisuuden varmistamiseksi, jos sellaista ei toistaiseksi ole ollut.

”Jos olisi niin, että hoitajat eivät tulisi paikalle sovittuun suojelutyöhön tai eivät vastaisi puhelimeen, silloin tarvitaan lainsäädäntö. En tunnista alalla sellaista työmoraalia, että jätetään tulematta sovittuun suojatyöhön. En näe, että tämä laki ratkaisee mitään.” Soinikoski kysyy, vaarantuiko potilasturvallisuus hoitajalakon alkuvaiheessa ennemminkin siksi, ettei lakkoon ollut varauduttu työnantajapuolella riittävän hyvin. Soinikoski kritisoi ajoitusta. Näytti siltä, että heti kun lakko alkaa, aletaan puskea ”pakkolakia”.

”Ei voinut välttyä siltä ajatukselta, että työnantajapuolen pussiin pelataan. Mediapeli oli mielestäni hävytöntä.”

Lakossa on kyse siitä, että hoitajat ovat venyneet venymistään ja venymisestä on tullut normi, sanoo Soinikoski. Hän muistuttaa sote-alan työntekijöiden olleen etulinjassa koronapandemiassa. ”Jos olet töissä sote-alalla, niin olipa sitten pandemia tai sota, olet siellä auttamassa. Kyllä sen pitää näkyä palkassa.” Soinikosken mielestä sote-ala toteuttaa hyvinvointivaltion ydintehtävää: heikoimpien auttamista. Uuden Suomen laajassa haastattelussa Soinikoski kertoo muun muassa koronapandemian opista, joka auttaa Suomea nyt, kun turvallisuusympäristö muuttui Venäjän hyökättyä laajamittaisesti Ukrainaan.""

16.4.2022

Näyttää kovasti siltä, että Venäjän johdossa ei osata tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä siitä, miksi naapurivaltiot haluavat Natoon. Nyt he ovat ihmetelleet sitä oikein ääneen. Heidän logiikkansa mukaan he voivat ja saavat hyökätä mihin tahansa, mutta kukaan ei saisi puolustautua ja turvata omaa maataan heidän hyökkäykseltään. Heidän pitäisi voida hävittää  jokin valtio maan tasalle, mutta heitä kohtaan ei saisi osoittaa mitään sotilaallisia toimia. Joko heiltä puuttuu täysin syy - seuraus suhteen tajuaminen, tai he vaan esittävät tyhmää. Tilanne muuttuu entistä vaarallisemmaksi, jos heiltä puuttuu suhteellisuus- ja tilannetaju. Sieltä voi odottaa hyvinkin ihmeellisiä reaktioita pienimpäänkin vastoinkäymiseen.

Minä kyllä uskoisin, että kyse on valtion lanseeraamasta retoriikasta, jota kaikkien on pakko noudattaa oman henkensä uhalla, tai ainakin kymmenien vuosien vankeuden uhalla. Siellä ei kaihdeta mitään sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka poikkeavat valtion virallisesta kannasta mihin tahansa aioihin. Heistä tulee valtion vihollisia. Se tarkoittaa samalla sitä, että kukaan ei uskalla olla missään asiassa valtion johdon kanssa eri mieltä, joten Putin on hankkinut itselleen yksinvaltiaan diktaattorin aseman. On paljon mahdollista, että hän asettaa seuraavissa vaaleissa itselleen vastustajan, joka varmuudella häviää vaalin ja hän on näin "kansan valitsema" presidentti edelleen. Kaikki muut ehdokkaat mitätöidään, tai eliminoidaan, tavalla tai toisella.

15.4.2022

Kun puhutaan siitä mitenkä Venäjä reagoisi siihen, että Suomi ja Ruotsi liittyisi Natoon, niin korkealentoisimmat epäilyt ovat jopa aseellisen reagoinnin tasolla. Jos mietitään realistisesti tilannetta, niin tuskin Venäjä alkaisi "kaivamaan verta nenästään", vaikka uhkailut menevät jo atomiaseen käytön tasolle. Venäjällä ei ole mitään syytä käyttää atomiasetta ja asettaa omia kansalaisiaan vaaraan, koska atomiaseen käyttö tarkoittaisi myös puolustuksellista atomiaseen käyttöä oletetun vihollisen taholta. He varmasti ymmärtävät, että se tarkoittaisi kolmatta maailmansotaa, eikä Venäjä silloin jäisi sivuun myöskään "vihollisten" atomiaseilta. Kynnys atomiaseisiin on todella korkea, koska jokainen ymmärtää, että siinä tuhoutuisi puoli maapalloa samalla. Siinä sodassa ei olisi voittajia.

Todennäköisin Venäjän reagointi Suomen ja Ruotsin Natojäsenyyteen olisi kyperhyökkäykset ja niistä todennäköisin olisi ns. palveluidenesto hyökkäykset mahdollisimman kriittisiin pisteisiin. Jokainen voi itse arvioida mitä ne palvelut olisivat. Jos mietitään niiden torjumista, niin se tarkoittaisi monien pienverkkojen rakentamista, joihin ei ole pääsyä internetin kautta. Internet yhteydet ovat kuitenkin niin monen yksityisverkonkin toiminnan lähtökähtana, että järkevintä olisi tehdä hyökkäyksen torjunta sovelluksia, jotka tunnistavat sellaisen hyökkäyksen alkaneen ja sulkee verkon joksikin aikaa, poistaa "konehyökkääjät" jonosta ja avaa palvelun uudelleen.

Hankalimmiksi torjua tulevat olemaan hyökkäykset joissa suljetaan tai jopa tuhotaan ns. prosessiohjattuja toimintoja, kuten energialaitokset, vesilaitokset ja yleensä kunnalliseen tai valtakunnalliseen palveluun tarkoitetut julkiset palvelut, jotka kuuluvat vaikka terveydenhuoltoon, tai yleensä johonkin infrastruktuurin osa-alueeseen. Tällaisilla hyökkäyksillä saadaan paljon tuhoa aikaan, vaikka kohteita olisi vain muutama. Silloin tulee kyseeseen ennen kaikkea kaiken ulkoa tulevan datan tarkka seulonta ja tarkastus, eli kohteen tietoturvan pitäminen ajan tasalla. Itse koen hakalimmaksi sellaiset toiminnot, kuin vaikka käyttöjärjestelmien päivitykset. Yleensä kaikki tietoturvaan liittyvät päivitykset määritellään automaattisesti päivittyviksi. Kuitenkaan meillä ei ole mitään käsitystä siitä, mitä tällaisen päivityksen "nimissä" koneille asennetaan. Sinne voidaan hyvin lähettää vaikka ns. "troijalaisia", jotka voidaan aktivoida myöhemmin tekemään mitä tahansa. Siksi jokainen "oikea" päivitys pitäisi aloittaa paitsi virusten, myös kaikkien vieraiden ohjelmien tarkistuksella ja poistaa automaattisesti ohjelmat, jotka eivät kuulu kyseiseen käyttöjärjestelmäpäivitykseen. Se voi olla hankalaa, mutta ei mahdotonta, jos asiaa mietitään tästä näklkulmasta. Olen aikoinaan ollut tekemisissä ohjelman kanssa, joka laski jokaisen bitin, joita käyttöjärjestelmä sisälsi. Jos bittimäärä ei täsmännyt viimeisenä lähetettyyn referenssilukuun, niin se aiheutti hälytyksen tarkistaa ohjelma ennen käyttöä, tai ladata koko ohjelma uudelleen alkuperäisestä lähteestä. Se voi aiheutta uudelleen customointia, mutta siihenkin voidaan tehdä automatiikkaa.   

14.4.2022

Olin kertausharjoituksissa joskus -70 luvun alussa ja minut määrättiin Seutulan Vantaa/Helsinki lentokentän turvaksi perustettuun torjuntapataljoonaan. Silloin minulle valkeni kuinka nopeasti Suomeen voi ilmestyä vihollisen joukkoja ja kalustoa. Yksi ainoa jumbojetin luokkaa oleva lentokone voi purkaa sisuksistaan valtavan määrän panssarivaunuja ja miehistöä. Useasta koneesta puhumattakaan. Tuon torjumiseksi kyseinen pataljoona oli perustettu. Tuollainen rahtikonelaivue voi yllättää milloin tahansa ilman varoitusta. Voi vaan arvailla kuinka paljon ne ehtivät tekemään tuhoa, jos sellaiseen ei ole varauduttu.

Yleensä tuollaista hyökkäystä edeltää kaikenlaisia diplomaattisia "yhteenottoja", jotka varottavat tulevasta. Nyt alkaa olla ilmassa vastaavia merkkejä, joista Ukrainan tilanne ja Venäjän vaatimus turva-alueista rajoillaan ovat selviä ennakkomerkkejä. Venäjä yrittää tietysti tehdä omia varoitusmerkkejään, jotta emme hankkisi minkäänlaista ulkoista tukea omalle puolustuksellemme. Samalla se tavallaan provosoi nimenomaan hankkimaan mahdollisimman hyvän puolustuksen. Venäjä selvästi pelkää Natoa. Se on tullut hyvin selväksi viimeisten kuukausien aikana. Mikä on sen parempi turva Suomelle, kuin että Venäjä joutuisi vastakkain Nato-mörön kanssa, jos yrittää jonkinlaista hyökkäystä Suomea vastaan. Se olisi todella hyvä ennakkovaroitus Venäjälle ja todennäköisesti estää edes yrittämästä muuta kuin jotain kyperhäirintää, tai ilmatilaloukkauksia mielenosoituksellisesti.

Ukrainan sota on varmasti avannut Venäjän johdon silmiä sille, että jonkin valtion valloitus ei käykään niin helposti, kuin oli odotettu ja jos puolustamassa on viellä Nato, oman armeijan lisäksi, tulee valloituksesta mahdotonta. Kyllä he sen ovat jo varmasti oppineet ihan käytännössä Ukrainassa, vaikka vastassa on vain heidän oma armeijansa ilman Natoa.

Nato vastustajat esittävät omana argumenttinaan, että Naton jäsenenä Suomalaisia joutuisi taisteluun minne tahansa Naton jäsenmaihin. Onhan suomalaisia tälläkin hetkellä monessa maassa rauhanturvajoukoissa vastaavilla taistelutantereilla. Olisi tietysti meille miellyttävämpää, jos olisi EU:lla omat rauhanturvajoukot, jolloin toiminta-alue rajoittuisi Euroopan alueelle, mutta kun sellaista ei jostain syystä ole perustettu, vaikka varmasti moni nykyinen Natomaa Euroopassa vaihtaisi Natosta EU:n turvaan, niin Nato on ainoa turva meille tällä hetkellä.

Toisena argumenttina esitetään, mitenkä Venäjä reagoi siihen, jos Suomi liittyisi Natoon. Pelätään, että se vaan provosoi Venäjää kohdistamaan vihamielisiä aikeita Suomea kohtaan. Siihen pelkoon Venäjä tietysti pyrkiikin, jotta Natoon ei liityttäisi, jolloin heille olisi helpompaa alistaa Suomi taas oman sanelupolitiikkansa alle. Toivottavasti olemme oppineet jotain siitä suomettumiskaudesta, joka oli viime sodan jälkeen. Toivottavasti olemme jo suoraselkäisiä oman tiemme kulkijoita, eikä rähmällään vetelät housussa, emmekä toimi kenenkään sanelun mukaisesti.

13.4.2022

On liikuttavaa miten yksimielisesti ns. talousasiantuntijat tyrmäävät hoitajalakon vaatimukset. He näkevät asiat vain pankkien ja kuntien näkökulmasta. Toivottavasti tuo sovittelulautakunta näkee paremmin kokonaisuuden. Tosin Elina Pylkkäsen eka haastattelu TV:ssä paneutui vain kuntien taloudelliseen asemaan. Ei lupaile oikein hyvää ratkaisuhakuisuutta ajatellen. Onneksi tuo pakkoturvalaki ei etenekään eduskuntaan, koska sen turvin työnantajat voisivat itse määritellä mikä on lain tarkoittamaa turvaamista ja käytännössä pitää koko hoitajamiehityksen vanhalla palkalla niin pitkään kun laki sallii. Toivottavasti tuo sovittelulaitakunta myöskin toimii, eikä vaan kokoonnu viikosta ja kuukaudesta toiseen, pääsemättä mihinkään ratkaisuun. Se olisi tietysti kuntien mieleen, jos työ kestäisi loppuvuoteen ja maksumiehiksi tulisi hyvinvointialueet. Pelkään pahoin, että jarrutustaktiikka on kuntien strategia.

12.4.2022

Kuten jo 1.4.2022 kirjoitin tässä samassa artikkelissa, kuntien on aivan turha esittää olevansa pakotettuja saamaan hoitajat työhön pakkolailla, koska heillä on ollut vuosia aikaa hoitaa hoitajavajaus nostamalla palkkaus kilpailukykyiselle tasolle. Ei kyse ole hoitajien lukumääräisestä puutteesta, vaan kuntien on tajuttava olevansa kilpailutilanteessa yksityisen sektorin kanssa hoitajista. On turha luulla tänä päivänä, että kutsumus alalle on niin voimakas, että sinne halutaan vaikka kuinka pienellä palkalla. Hoitajien on myös voitava elää muiden kansalaisten tavoin omalla palkallaan.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kunnat käyttävät tekosyynä hoitajavajauksen peittelyyn sitä, että ei saada hoitajia tarpeeksi tehtäviin jotka uhkaavat potilaiden henkeä. Pakkolaki olisi heidän pelastuksensa vaikka kuinka pienellä palkalla. He eivät halua edes ajatella sitä, että pakkolakikin olisi vain määräaikainen, jos sellainen edes menisi eduskunnassa läpi. Jotain konkreettista asian hoitamiseksi on pakko tehdä. He haluavat tehdä sen vaan kaikkein vaikeimman kautta, myöntämättä tosiasioita. Ruotsissa töissä olleet hoitajat vertaavat palkkoja siten, että Ruotsissa nettopalkka oli suuruusluokalta sama, kuin Suomessa bruttopalkka. Pakotetaanko nekin vähäiset hoitajaresurssit, joita Suomessa on, muuttamaan Ruotsiin tullakseen toimeen omassa ammatissaan.

En tiedä mikä on tilanne esimerkiksi lastenhoidon puolella, mutta kuntatyönantajien pitäisi kyllä ottaa "lusikka kauniiseen käteen" ja katsoa peiliin. Se voisi tuoda vähän realismia ajatteluun.

11.4.2022

Kunta-alan työriitoja ratkomaan on perustettu sovittelulautakunta, jota johtaa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, koska valtakunnan sovittelija on nostanut kädet pystyyn voimattomana. Tästä työriidasta tulee varmasti pitkä ja vaativa urakka kenelle tahansa. Jokainen ymmärtää, että ainakin hoitajien osalta vaatimukset ovat aiheellisia, mutta kunnat pyrkivät mahdollisimman pieneen kuluerään tämän vuoden aikana, koska tietävät, että ensi vuonna asioista vastaavat hyvinvointialueet. Epäilen, että kompromissien saaminen tuottaa vaikeuksia, koska samalla pyritään nostamaan alan alipalkkaus pois palkkakuopasta.

Hyvin todennäköinen lopputulos tulee olemaan sellainen, että aletaan keskustelemaan korotusten aikataulusta, eikä varsinaisesti palkkasummista. Nykyinen vaatimus nähdäkseni on päästä palkkakuopasta eroon viidessä vuodessa. Tällöin vuotuista korotussummaa voi tietenkin alentaa vain pidentämällä tuota korjausjaksoa. Tämä olisi kompromissi kummaltakin puolelta ja lopputuloksena varmaankin tyydyttävä. Tuo palkkakuopasta poispääsy on tietysti oleellinen asia esimerkiksi hoitajille, mutta toteutuuko se viidessä vuodessa on kyseenalaista. Vuosi tai pari on pikku asia, jos tavoite kuitenkin viimein saavutetaan.

10.4.2022

Luin Helsingin Sanomien artikkelin 9.4.2022 sivulla A26. Siinä on politiikan ja talouden toimituksen kirjoitus entisen Säteilyturvakeskuksen (STUK) pääjohtajan Jukka Laaksosen mielipiteistä sen jälkeen, kun hän siirtyi Rosatomin puhemieheksi. En tiedä mikä on tilanteen oikeudellinen arvio, mutta minusta siinä on jonkinlainen eturistiriita Suomen ja Venäjän välillä. Hän on saanut palkkaa suoraa Venäjältä n. 400 000 euroa vuodessa, mikä on n. neljä kertaa se palkka, minkä hän sain ollessaan Säteilyturvakeskuksen palveluksessa. Minusta se on suora lahjonta, jotta Hanhikiven Fennovoiman hanke tulisi Rosatomille ja sille saataisiin säteilyturvakeskuksen lupa. Voin olla täysin väärässä, eikä siihen liity mitään lahjontaa, mutta ulospäin tilanne näyttää aika ihmeelliseltä, jos viranomainen siirtyy muitta mutkitta suoraa asiakkaan palvelukseen apulaisjohtajaksi ja alkaa ajaa tuon yrityksen (Rosatom) lupa-asioita, joilla on suora yhteys viranomaisena toimimiseen Stuk:issa. Olen olettanut, että korkeilla virkamiehilläkin on jonkinlainen karanteeniaika.

Tuo artikkeli kannattaa lukea itse lehdestä, joten en ala referoimaan sitä tässä blogissa. 

9.4.2022

Ei voi olla sattumaa, että Suomen ilmatilaa loukataan Venäjän lenntokoneella samalla hetkellä, kun Ukrainan presidentti puhuu eduskunnalle Venäjän julmuuksista. Samoin samana päivänä tehdään palvelujen estohyökkäyksiä ministeriöiden tietokoneverkkoon. Nämä ovat tietenkin Venäjän mielestä varoituksia Suomelle. Jos näiden annettaisiin vaikuttaa jotenkin esimerkiksi Suomen Nato-päätöksiin, niin se olisi vain selvä singnaali Venäjälle, että Suomen päätöksiin voi vaikuttaa, eikä se jäisi siihen. Tällaiset selvät uhkaukset kuitenkin vain vahvistavat Suomen halua hakea turvaa jollain tavalla esimerkiksi Natosta. 

Minua todella ihmetyttää Venäjän logiikka uhkailujen seurauksista. Eivät ne laita kenenkään jalkoja tutisemaan, vaan päin vastoin nostavat halua hakea turvaa ulkoapäin. Kun Suomi liittyy Natoon, ennemmin tai myöhemmin, niin samanlaisiin uhkauksiin pitää varautua ajoissa. On täysin selvää, että Venäjä ei enää välitä mitään siitä mitä sanahelinää heidän toimintansa aiheuttaa. He välittävät vain omista tavoitteistaan. Minä todella toivon, että Venäjän johto ymmärtää ajoissa mitä heidän toimintansa saa aikaan Venäjän sisällä. Jos maa menee taloudelliseen suoritustilaan, niin kansa ei tule sitä hyväksymään ja johto tullaan vaihtamaan tavalla tai toisella. 

7.4.2022

Kuten olen jo aiemminkin kirjoittanut, YK:n turvallisuusneuvoston pitää uudistua. Olen samaa mieltä Ukrainan presidentti Zelenskyin kanssa siitä, että nykyisellään turvallisuusneivosto on yhtä tyhjän kanssa, koska muutamalla perustajavaltiolla on ns. vetó -oikeus. Neuvosto ei koskaan voi tehdä päätöksiä, jotka olisivat vastoin esimerkiksi Venäjän tahtoa. Säännöt pitäisi muutta niin, että maa, jota asia koskee ei olisi siinä asiassa oikeutettu ottamaan kantaa itseään koskevaan päätökseen. Nykyisellään turvallisuusneuvoston toimilla ei ole mitään vaikutusta maailman tilanteeseen ja on siinä mielessä aivan turha organisaatio.

Minun on turha toistella aikaisempia kirjoituksiani, mutta kiteytettynä: Vetó -oikeus kaikilta pois, tai sääntömuutos, että millään maalla ei ole äänioikeutta itseään koskevassa asiassa, on sillä vetó -oikeus tai ei.

6.4.2022

Minua ihmetyttää suuresti se, että nykypäivänä ei osata tehdä sähköjunia ja reitiovaunuja, jotka eivät pysähtyisi lumimyrskyssä. Tampereella on raitiovaunusta katkennut sähköt kesken ajon. Miksi sähköjunan, tai ratikan eteen ei tehdä pientä lisälaitetta, joka puhdistaa kiskon jäästä ja lumesta, sama voi tietysti olla myös ajojohdon puhdistamisessa, mikä pysyy kyllä paremmin puhtaana, koska kontakti ratikkaan, tai junaan tulee ajojohtimen alapinnasta. Jos ratikan, tai sähköjunan pyörät ovat osana kiskon kanssa virtapiiriä, ei tarvita, kuin pieni jääkerros kiskon ja pyörän väliin, niin yhteys katkeaa. Jos edessä olisi kiskon puhdistaja, niin ongelma olisi vältetty.

5.4.2022

Uuden Suomen sivuilla on Jenni Tammisen artikkeli Kyperturvallisuudesta Suomessa. Hän referoi kyperturvallisuusasiantuntija Catharina Candolinin blogikirjoitukseen. Candolin on ollut kyperturvallisuusasiantuntijana niin puolustusvoimissa, kuin NATOn päämajassakin ja näyttää tietävän mistä kirjoittaa. En ala referoimaan hänen kirjoitustaan, vaan kopioin sen alle. Olen useasti kirjoitellut Suomen varautumisesta kyperiskuihin ja yleensä kyperturvallissuudesta, koska se liippaa aika läheltä aluetta, jossa aikoinaan työskentelin. Olen noista mahdollisista iskun kohteista samaa mieltä ja mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin puolustusvoimat ovat jo heräämässä samaan asiaan, tosin aika vaatimattomasti. Kuitenkin noiden mahdollisten iskun kohteiden pitäisi ottaa asia myös vakavasti.

 

"Asiantuntija: Näihin Suomen kohteisiin ”laajamittainen kyberhyökkäys” todennäköisesti iskisi

Suomen pitää perustaa ”kybernyrkki”, katsoo Catharina Candolin. Hän listaa toimia, joita Suomen puolustaminen kyberavaruudessa edellyttää.
 
Kyberturvallisuusasiantuntija Catharina Candolin käy Puheenvuoro-blogissaan läpi toimia, joita Suomen puolustaminen kyberavaruudessa edellyttää.

Kyberturvallisuus on noussut keskusteluun, kun Venäjä aloitti helmikuun lopulla laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainassa ja Suomen mahdollisen jäsenyyshakemuksen puolustusliitto Natossa arvioidaan johtavan Venäjän vastatoimiin.

”Jos Suomeen kohdistuisi laajamittainen hyökkäys, sen kohteena olisi todennäköisesti Suomen kriittinen infrastruktuuri, jonka varaan yhteiskuntamme toiminta nojautuu. Tähän kuuluvat muun muassa sähkö, tietoliikenne, finanssisektori, ruoka- ja vesihuolto, logistiikka ja viranomaistoiminta. Tällä hetkellä jokainen vastaa suojautumisestaan itse”, Cadolin kirjoittaa.

Kansallinen kyberpuolustus ei poistaisi eri tahojen suojautumisvelvollisuutta, mutta Cabdolinin mukaan se toisi ”ylimääräisen suojauskerroksen nostamalla vihamielisesti toimivan valtion hyökkäyskynnystä attribuution ja vastatoimien pelossa”.

Candolin nostaa esiin muun muassa operatiiviset johtamisvastuut tilanteessa, jossa Suomeen kohdistuu kyberhyökkäys.

”Operatiiviset vastuut ja johtosuhteet pitää olla selkeästi määritelty ja harjoiteltu. Siinä vaiheessa, kun Suomeen kohdistuu laajamittainen kyberhyökkäys esimerkiksi kriittisen infrastruktuurin toimijoihin, on liian myöhäistä perustaa ’kybernyrkkiä’; nyrkki pitää olla olemassa ja sen toiminta hiottu”, Candolin kirjoittaa.

Lainsäädännön osalta hän katsoo, että sekä valmiuslakia että aluevalvontalakia pitää tarkastella.

”Hybridioperaatioita, kuten kyber- ja informaatio-operaatioita, toteutetaan jo rauhanaikana, pitkään ennen poikkeusoloja tai mahdollista sotatilaa. Nykyistä lainsäädäntöä pitää päivittää siten, että viranomaisilla on tarvittavat toimivaltuudet hybridioperaatioiden torjuntaan jo rauhan aikana”, hän kirjoittaa.

Suomella pitäisi olla myös kyky osoittamaan, kuka kyberhyökkäyksen takana on. Myös vastatoimet kyberhyökkäykseen tulisi määritellä, Candolin kirjoittaa.

Candolin työskentelee parhaillaan OP Groupin kyberturvallisuusasiantuntijana. Hän on aiemmin työskennellyt kyberpuolustustehtävissä Puolustusvoimissa ja Naton päämajassa."

1.4.2022

Kuuntelin aamuTV:n keksusteluohjelmia koskien hoitajien lakkoa. Alkoi jopa huvittamaan se työnantajien melko yleinen kommentti, että lakko uhkaa monen potilaan henkeä. Tietääkseni lakon ulkopuolella ovat ne hoitajat, joita tarvitaan nimenomaan tehtävissä, jotka ovat ovat tarpeen juuri estämään hengen vaaraan joutumisia. Kaiken lisäksi tuo hoitajapula on jo pitkältä ajalta ollut aiheuttamassa ongelmia sairaaloissa ja se on kiinni samoista asioista, joita hoitajat nyt yrittävät korjata. Monen mielestä ajankohta lakolle on täysin väärä. Heräsi kysymys, koska heidän mielestään olisi sopiva aika lakolle. Epäilen, että ei koskaan. Jotkin työnantajat kertoivat tuntevansa sympatiaa hoitajien tilanteelle, mutta palkkavaatimukset ovat liian suuret. Kuinkahan moni oli perehtynyt siihen tosiasiaan, että palkkavaatimus sisältää myös usealle vuodelle ajoittuvan summan, joka on puhtaasti heille "osamaksuna" saada pakkakuopassa olevat palkat kilpailukelpoiselle tasolle. On ihan turhaa marista siitä, että on hoitajavaje, jos palkat eivät ole kilpailukelpoisia. Pelkkä sympatia ei käy kaupassa maksuvälineenä. Kuntapuolen haluttomuus palkankorotuksiin on selvä, koska he lähtevät siitä, että ensi vuonna kaiken maksaa hyvinvointialueet, joten nyt on päästävä vaan vuoden loppuun niin pienillä menoilla kuin mahdollista, vaikka lain mukaan vastuu terveyden huollosta on kunnilla myös tämän vuoden loppuun saakka. 

Kuntatyönantajan edustajat kertovat, että kunnilla ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa suurempia palkkoja. Kyseessä on kuitenkin lakimääräinen velvollisuus järjestää terveydenhuolto kunnassa. Kunnilla on aika huono veruke vedota siihen, että ei ole varaa maksaa kunnon palkkoja. Eivät kunnat voi vedota myöskään siihen, että kuntien valtionosuus ei riitä palkkoihin, koska kunnilla on verotusoikeus. Kyse on lähinnä menojen priorisoinnista.

Jos tilanne hoidetaan jonkinlaisella hoitajia velvoittavalla pakkolailla, epäilen, että se johtaa hoitajien joukkoirtisanoutumisiin ja kunnat ovat silloin voimattomia. Mistä silloin otetaan rahat yksityisiltä ja eläkkeeltä siirtyviin hoitajiin, joiden palkka ei takuulla jää hoitajien nykypalkan tasolle. Silti ne on maksettava, jos aikoo noudattaa lakia. Mielestäni olisi paljon viisaampaa lähteä nykytilanteessa siitä, että maksetaan hoitajille kilpailukykyinen palkka suoraa, eikä vasta irtisanoutumisten jälkeen. Jos hoitaja siityy muihin tehtäviin, niin hän ei siirry takaisin hoitajaksi pienemmällä palkalla, kuin saa muualta.

MAALISKUU 

31.3.2022

MTV3:n sivuilla TV:stäkin tuttu lääkäri Pippa Laukka ihmettelee sitä, miksi sairaalassa hoitajat tervehtivät vain hoitajia ja lääkärit lääkäreitä. Mielestäni se on vain yksi ilmentymä siitä, mikä sairaaloissa ja varmasti yleisesti terveyden huollossa on edelleen niin jyrkkä hierargia, joka on keskusteluistani päätellen monen hoitajan lähtemään muihin tehtäviin. Meillä on silloin tällöin luokkakokoontuminen, jossa tapaa entisiä koulukavereita ja kolme heistä on ollut sairaanhoitajina ja yksi lääkäri. Noista hoitajista yksikään ei jäänyt eläkkeelle hoitotehtävistä. Kun kyselin mikä pisti heidät aikoinaan vaihtamaan alaa, niin miltei yksituumaisesti he mainitsivat ensiksi palkan ja toiseksi "kastijaon" sairaalassa. Se hierargia ei vaan ollut enää hyväksyttävissä. Se meni niin pitkäälle, että joskus tuntui, kuin he olisivat olleet vain pohjasakkaa, joita voi kohdella mitenkä huvitti.

En tiedä mikä on tilanne tänä päivänä, mutta tuosta Pippa Laukan tekstistä päätellen tilanne on edelleen sama. Olen monta kertaa peräänkuuluttanut sitä, että tehtäisiin kysely alan vaihtaneille hoitajille, mikä sai heidät muuttamaan ammattia. Se voisi hyvinkin avata silmät katsomaan realistisesti sitä, miksi meillä on hoitaja pula. Voi olla, että sitä kyselyä ei uskalleta tehdä siksi, että tiedetään vastaukset etukäteen ja pelätään lääkärikatoa, koska heidän käskyvaltaansa aletaan kyseenalaistaa. Ymmärrän, että jossain leikkaussalissa pitää olla selvä jako kuka tekee ja mitä, mutta miksi sen hierargian täytyy ulottua myös normaaliin tiimityöskentelyyn yleensä sairaalassa? Miksi ei hississä voi tervehtiä jokaista riippumatta mitä hän tekee, kuten Pippa Laukkakin ihmettelee.

Olen kertonut monta esimerkkiä myös omalta kohdaltani vuosien mittaan. Pahinta on, että tuo lääkärien yli-ihmisyys esiintyy myös joskus potilaisiin nähden ja johtaa siihen, että potilasta ei kuunnella, vaan osoitetaan, että kyllä minä tiedän älä sinä neuvo lääkäriä, vaikka kyseessä olisi vain omien kokemusten kertominen ongelmasta, jonka vuoksi on lääkäriin tultu ja itse oletin sen olevan vain lisätietona lääkärin diagnoosin tekemiseen. Joskus ei tarvitse edes sanoa mitään, vaan lääkäri päättelee vain liikkeistä, että potilas vaan näyttelee. Kun istuin joskus tutkimuspöydällä selkäni vuoksi ja pöytä oli sen verran korkea, että kun nousin siitä seisomaan lattialle, niin ei tarvinnut kuin pudottautua jaloilleen. Lääkäri totesi, että taidat vaan näytellä, vaikka hänellä oli käsessään magneettikuvat selästäni ja röntgenlääkärin selvä lausunto ongelmasta. Ikävä kyllä tuo hänen toteamuksensa oli kirjoitettu myös sairauskertomukseeni, jonka sain lukeakseni paljon myöhemmin. En tiedä onko tuolla kommentilla osuutta siihen, että selälleni ei ole tehty mitään. Hoidetaan vaan oireita vahvoilla särkylääkkeilä. En kuitenkaan tunne olevani viellä saattohoiden ja palliatiivisen-, eli oireenmukaisen hoidon tarpeessa. Mennään vaan kuin linkkuveitsi kumarassa huonekalulta toiselle ja pitäis vielä olla omaishoitajana samalla.

Vaikka kirjoituksistani voi päätellä, että yritän nykyisin välttää lääkäreitä kaikin mahdollisin keinoin, niin täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, että lääkäreissä on todella hyviä ja päteviä, mutta myös sellaisia, joiden käsiin en haluaisi joutua enää mistään hinnasta. Kumpiakin esiintyy niin syntyjään suomalaisissa, kuin muualta tulleissa lääkäreissäkin. Eräs Intialainen lääkäri terveyskeskuksessa ihmetteli minulle: "Miksi selälleni ei ole tehty mitään, vaikka sen olisi voinut leikata jo vuosia aiemmin?" Samaa ihmettelin minäkin. Seuraavalla kerralla tuota samaa läkäriä oli ilmeisesti opastettu Suomen tavoille, koska joku merkittävässä asemassa oleva lääkäri oli todennut, että Suomessa tehdään aivan liikaa selkäleikkauksia ja alettiin välttelemän selkäleikkauksia. Olen työni vuoksi joutunut usein matkustelemaan eri maissa ja usein joku kysyy, miksi kävelen kumarassa. Kun olen selittänyt tilanteen, niin olen ainakin kolmesti kuullut kommentin: "Tule meille. Siellä tehdään kaikki tarvittavat leikkaukset ihan varmasti". Onko Suomi todella noin takapajuinen maa. Vastasin, että en tiedä voiko sitä yleistää, mutta tämä on tilanne ainakin minun kohdallani. 

29.3.2022

Suojelupoliisin mukaan lähin uhka Suomelle on Venäjän kyper -vaikuttaminen. Se tarkoittaa käytännössä yritystä vaikuttaa lähi tulevaisuudessa Suomen Nato-keskusteluun. Uskon, että näin tulee myös tapahtumaan, mutta ihmettelen sitä, että Venäjällä ei ymmärretä sitä, mitä enemmän Suomea uhkaillaan, sitä todennäköisemmin se vaikuttaa juuri siihen, että keskustelu Natosta muttuu yhä enemmän Nato-turvaa hakevaksi, eli mitä enemmän uhkauksia, tai vaikuttamista Suomen asioihin, sitä todennäköisemmin Suomi hakee turvaa Natosta.

Se mitä Ukrainassa tapahtuu tällä hetkellä viittaa siihen, mistä kirjoitin jo päiviä sitten, että Venäjän nykyisenä tavoitteena on saada maayhteys Venäjältä Krimille keinolla millä hyvänsä. Sitä en ymmärrä miksi Venäjän iskut tällä hetkellä kohdistuvat siviilikohteisiin ja siviilien tappamiseen. Onko tavoitteena se, että Ukrainan johto myöntyisi Venäjän vaatimuksiin paremmin puhtaasti siviiliväestön pelastamiseksi. Se on tullut kaikkien tietoon jo tähän mennessä, että yhdenkään Ukrainalaisen henki ei ole Venäjän mielestä säästämisen arvoinen, kunhan vaan saadaan oma tavoite läpi. Vaikka jokainen Euroopan valtio seisoo rintamassa Ukrainan puolella, niin sillä ei ole mitään vaikutusta Venäjään, jos tuo tukeminen ei muutu teoiksi Venäjää vastaan myös kentällä, eikä vaan puheissa. Venäjä ei välitä tällä hetkellä mitä joku sanoo YK:ssa, Euroopan parlamentissa, tai vaikka Ukrainan peresidentin avunpyyntöinä. He laittavat kaiken matalaksi tuon maayhteyden saamiseksi Krimille. Vain tuo maa-alue on heille tärkeä, ei ihmiset, tai rakennukset.

En voi olla ihmettelemättä yhä uudelleen Kansainvälisen Rikostuomioistuimen saamattomuutta näin selvissä rikoksissa. Kyseessä on suunnitelmallinen ihmisten tappaminen. Todistusaineistosta ei ole puute. Mistä kiikastaa? Mitä kauemmin tuossa jahkailussa menee aikaa, sitä enemmän ihmisiä kuolee Ukrainassa. Putinin ja muiden asianosaisten tuomitseminen joskus vuosien päästä ei lohduta niitä omaisia, joiden läheiset on tapettu. 

27.3.2022

Jälleen kerran siirrettiin kelloja kesäaikaan. Miksi? Mistä on kiinni  se, että kelloja ei voi jättää siirtelemättä. Jos kyse on siitä, että riidellään siitä, kumpi aika jätetään pysyväksi, niin riidanhan voi pistää puoliksi, eli siirretään kelloja syksyllä vain puolituntia taaksepäin, niin kaikki voittavat. Kelloja ei tarvitse enää sen jälkeen siirrellä. Pää asia olisi saada päätös johonkin suuntaan kiinteästä ajasta. Ainakin minulle olisi yhden tekevää jäisikö Suomessa voimaan jatkuvasti kesäaika, vai talviaika. Oleellista olisi se, että kelloja ei enää siirreltäisi mihinkään suuntaan.

Jos ajatellan vaikka kotieläimiä, niin esimerkiksi lehmien kello ei toimi lypsäjien, tai ruokkijoiden kellon mukaan. Eivät ne ymmärrä, miksi maitoauto tulee tunnin etuajassa ja kaikki pitää saada lypsettyä siihen mennessä. Ei jokaisessa navetassa ole lypsyautomaatteja, joiden luokse lehmä voi mennä milloin siltä tuntuu ja saada pakottaviin utareisiin helpotusta. Maitoauto tyhfentää kymennetyn maidon säiliöstä silloin, kun aikatauluun sopii. EU ilmeisesti kuvittelee eläväänsä jo tuossa automatisoidussa maailmassa muutaman tehdasmaisen navetan sanelemana.

Eivätkä eläimet ole ainoita tuosta ajan siirtelystä kärsiviä. Ajatellaan vaikka liikenne aikatauluja ja mitä niiden muutokset aheuttavat jokaisessa maassa. Eikä se ole helppo sopeutuminen edes kaikiille ihmisillekään. 

24.3.2022

Kun kuuntelee sotilas asiantuntijoiden kommentteja Venäjän tilanteesta Ukrainassa, niin tulee väkisinkin mielikuva, että Venäjän sotakunto alkaa olla viimeisillään, eli todennäköisesti Putinilla ei ole todellista kuvaa tilanteesta, vaan sotilasjohto antaa hänelle kuvan, joka on hänen mieleisensä, eikä vastaa millään tasolla todellisuutta. Toisin sanoen sotilasjohto pelkää omaa tulevaisuuttaan, jos raportit ovatkin negatiivisia. Tämä ei voi johtaa muuhun, kuin siihen, että Putinin lähtölaskenta on alkanut. Heidän turvallisuuspalvelunsa näkee varmasti todellisuuden eikä voi sallia sitä, että koko ulkopuolinen maailma eristää Venäjän omaan kuplaansa. Heidän on toimittava, ennen kun se on myöhäistä, eli Venäjä romahtaisi taloutta myöden. Putin elää omassa kuvitellussa maailmanmahtimaailmassaan. Napoleonkompleksi koituu hänen kohtalokseen. On vaan ajan kysymys kuinka monta tuhatta ihmistä, niin omia kuin Ukrainalaisiakin, kuolee vielä ennen kun hänet saadaan reaalimaailmaan. Hän ei taida ymmärtää, että hän on se, joka saa mahtavan Venäjän polvilleen.

Venäjälle sodan häviäminen ei tule kysymykseen, jolloin pelottavin ajatus on, että hän ottaa käyttöön ylimitoitetun asearsenaalin, eli joukkotuhoaseet. Siitä on jo merkkejä, kun hän väittää Ukrainan kehittävän kemiallisia aseita. Sillä voi olla vain yksi tarkoitus, eli perustella oma kemiallisten aseiden käyttönsä. Jos hänet ajetaan nurkkaan omien toimesta, niin hänestä tulee täysin arvaamaton. Toivottavasti oman armeijan johto ymmärtää tilanteen ja toimii sen mukaan, eikä ole vetelät housussa Putinin edessä.

23.3.2022

Tilanne Ukrainassa näyttää muuttuvan yhä enemmän villinlännen touhuksi. Venäjä ryöstää Mariupoliin matkalla olleen avustus saattueen. He ottavat ruokaa ja ensiaputarvikkeita sieltä mistä saavat. Kaikki saattueen mukana olleet on vangittu. Se viittaa aika tukalaan tilanteeseen Venäjän armeijan kohdalla. Ilmeisesti heidän huoltojoukkonsa eivät enää toimi. Tappavat mieluummin Ukrainalaiset asukkaat nälkään ja janoon, kuin pyytäisivät apua omilta joukoiltaan. Se olisi ilmeisesti liian nöyryyttävää omien silmissä.

Minua ihmetyttää se, että kaikki ulkopuoliset näkevät tilanteen, mutta kukaa ei uskalla auttaa. Se on vähän sama, kuin maassa makaisi nälkäkuoleman partaalla oleva ihminen, mutta kaikki kulkevat vaan ohi. Näinkö tunteettomaksi olemme tulleet. Ukrainassa on tietysti olemassa pelko, että auttajalle kostetaan, mutta sitä varten on olemassa kansainvälisiä toimijoita, kuten YK ja myös EU, jotka voisi tehdä asialle jotain, eikä vaan voivotella ja nuhdella Venäjää. Miksi YK, USA, Nato ja EU yhdessä eivät voi tehdä mitään asialle?  Miksi meillä on tilanne, että yksi valtio voi estää veto' oikeudellaan YK:n toiminnan turvallisuusneuvostossa? Kuitenkin nuo muut kansainväliset toimijat voisivat toimia. Nato seuraa vaan tilannetta tekemättä mitään, koska Ukraina ei ole Naton jäsen. Eikö ihmisten auttaminen kuulu kaikille, myöskin sota aikana? Seurataan vaan sivusta, kun isompi näännyttää nälkään ja janoon pienemmän. Nyt ei ole saarnojen ja nuhteiden aika, vaan toiminnan.  

22.3.2022

Monet meediat ja jopa asiantuntijat ihmettelevät mikä on loppujenlopuksi Putinin tavoite Ukrainan sodalle. Pelkään pahoin, että sodan etenemisen myötä (tai paremminkin etenemättömyyden myötä), Putinin tavoite on muuttunut. Alkuperäinen tavoite lienee saada Ukraina kokonaisuudessaan oman käskyvaltansa alle, mutta koska Ukrainalaiset osoittautuivatkin olevan täysin eri mieltä, niin uutena tavoitteena näyttäisi olevan saada maayhteys Krimille Ukrainan kautta. Silloin Mariupoli on hänen suurin esteensä, joten se pitää saada maan tasalle, mahdollisesti myös Melitopoli. Todennäköisesti Putin luopuu josain vaiheessa suurimmasta osasta Ukrainaa, koska Kiovan valtaus näyttää aika huonolta. Silloin tuo maayhteys Venäjältä Krimille muodostuu ehkä tärkeimmäksi ja ehkä ainoaksi tavoitteeksi. Jos vähänkään uskaltaa arvailla jossain vaiheessa saavutettavaa rauhansopimusta, niin nuo maa-alueet, jotka mahdollistavat tuon maayhteyden tulee olemaan tärkeimpänä Putinin vaatimuksena rauhalle. Eli Itä-Ukrainaan kuuluvat maa-alueet. Ainakin Donetskin ja Luhanskin alueet tulevat olemaan hänen vaatimuksissaan. Siihen viittaa sekin, että hän on jo julistanut nuo alueet itsenäisiksi kansantasavalloiksi ja jakanut heille Venäjän passeja satoja tuhansia, eli käytännössä Venäjään kuuluviksi kansantasavalloiksi. 

20.3.2022

Katselin MTV:n sivuilta professori Patomäen haastattelua mitä Suomen Natoon liittyminen merkitsisi. Hänen mukaansa se tarkoittaisi Venäjän ja Naton välistä sotaa ja nimenomaan ydinsodan uhkaa. Mielestäni hän vaan unohtaa samalla nimenomaan Suomen tilanteen. Tuskin yhden Venäjän naapurin liittyminen Natoon saisi Venäjän johdon menettämään järkensä. Kyllä hekin sen ymmärtävät, että he tuhoaisivat samalla oman maansa yhden rajanaapurin vuoksi. Ei ydinsota jäisi yksipuoliseksi. Sen sijaan Naton merkitys Suomelle on tässä tilanteessa korvaamaton.

Elämme tänä päivänä aivan erilaisessa tilanteessa, kuin joskus talvisodan aikoihin. Mies miestä vastaan tuskin tulisi kyseeseen, kun sotaa voidaan käydä tuhansien kilometrien päästä. Ukrainan sota tavallaan ajautui nyky tilanteeseen, koska Putin yksinkertaisesti on tehnyt useita virhearvioita, niin Ukrainan kansan, Euroopan yhtenäisyyden, kuin oman kansansakin suhteen. Kun Napoleon kompleksi iskee, niin oman voiman tunnossa unohdetaan tosiasiat. Ei kaikki tapahdukaan oman mielen mukaisesti.

19.3.2022

On täysin käsittämätöntä, että asiantuntijoiden mukaan Venäjää ja Puutinia ei saada kaansainväliseen rikostuomioistuimeen, koska on liian vaikeaa osoittaa syyllisyys. Vain sodan hävinnyt osapuoli joutuu useimmiten oikeuteen. Tarkoittaako tämä sitä, että vahvemman oikeus pätee myös kansainvälisessä rikostuomioistuimessa? Pitääkö Venäjän ensin hävitä sota, ennenkun hänet voidaan tuomita selvistä sotarikoksista. Tämä sotii ainakin minun oikeustajuani vastaan. Kun luin tuon tekstin MTV:n sivuilta, en voinut uskoa, että se olisi todella asiantuntijan lausunto. Mikä on sellainen tuomioistuin, jonka syyllisyysharkinta riippuu rikollisen toimenkuvasta, vaikka kyseessä on tuhansien ihmisten tahallinen tappaminen. Tuomioistuinten toiminta pitäisi perustua lakiin eikä mielivaltaiseen harkintaan.  

18.3.2022

Miksi Kansainvälinen tuomioistuin, tai tässä tapauksessa myös Kansainvälinen rikostuomioistuin ei ole puuttunut jyrkemmin Venäjän ja Putinin toimintaan Ukrainassa. Kyseessä on selvä kansainvälinen rikollinen toiminta, kun Venäjän johto pyrkii hävittämään toisen itsenäisen valtion maan tasalle, välittämättä siitä kuinka paljon tulee siviiliuhreja samalla. Samoin hyökkäykset Ukrainan terveydenhuollon ja sairaaloiden toimintaa vastaan, rikkoo selvästi kansainvälisiä lakeja. Onko Venäjän pelko niin suuri myös oikeuslaitoksissa, että ei uskalleta asettaa Putinia syytteeseen.

Olisi jopa oikeudenmukaista, että Venäjä tuomittaisiin korvaamaan Ukrainalle kaikki aiheuttamansa tuhot. Minulta menee yli horisontin oikeuslaitosten saamattomuus selvässä rikollisessa toiminnassa. Mitä varten kyseiset oikuslaitokset ovat olemassa, jos ei juuri tällaisia tapauksia varten. Kyseessä on myös tuhansista murhista, tai ainakin tapoista. Ainakaan näyttöjen puutteesta ei ole kyse. Minulta alkaa mennä luottamus kansainvälisiin oikeuslaitoksiin. Onko niin, että sodan nimissä voidan tehdä mitä vaan. Kuitenkin esimerkiksi Putin kieltää, että kyseessä olisi edes sota, jolloin senkään nimiin ei voi tuota hävitystä laittaa.

17.3.2022

Useimmassa puheenvuorossa, joita käydään Suomen Nato-jäsenyyden hakemisesta, esitetään, niin hallituksen edustajien, kuin erilaisten "asiantuntijoidenkin" toimesta, asioita joita pitäisi tehdä tuohon hakemukseen liittyen, kuitenkaan itse asialle ei tehdä mitään muuta, kuin kysellään vähän jokaisessa Nato-maiden, tai Naton edustajien tapaamisessa: "Onko Naton ovi varmasti edelleen auki Suomelle". Heitä alkaa varmaan jo kyllästyttää vastailla aina samoilla sanoilla noihin uteluihin ja tekisi varmaan jo mieli sanoa, että älkää enää kyselkö, vaan toimikaa. Jos halutaan etukäteen jokaisen Naton jäsenmaan kanta asiaan, koska Nato edellyttää yksimielisyyttä, niin miksi sitä ei kysytä, vaan mietitään ja jahkaillaan. Ei kai tuo kysyminen edellytä sitä, että Suomessa on hoidettu omat päätöksentekoprosesstit ensin kuntoon. On näköjään täysin mahdotonta toimia limittäin, eli varmistaa asiat muilta jäsenmailta etukäteen, vaikka oma päätöksentekomme laahaa omaa tahtiaan ja valmistuu joskus kuukausien kuluttua.  Tuntuu aivan kuin päätöstä haluttaisiin lykätä mahdollisimman pitkälle.

Jos Ukrainan ja Venäjän välillä saavutetaan neuvottelutulos, vähenee Suomeltakin (Venäjän mielestä) syy liittyä Natoon, vaikka Suomeen kohdistuva uhka ei katoaisi minnekään. Tämä tarkoittaa sitä, että Venäjä alkaa tuntemaan Suomen Natoon liittymisen entistä uhkaavammaksi heitä kohtaan ja kohdistaa kaiken vastatoimensa Suomeen, esimerkiksi energian saannin pysäyttämisenä jne.

Tällä hetkellä Venäjään, tai Putinin sanomisiin ei voi luottaa yhtään. He sanovat yhtä ja tekevät toista. Asia olisi toinen, jos Suomi odottaisi EU:n rauhanturvajoukkojen muodostamista lähi aikoina, mutta se näyttää olevan vain muutaman maan toiveunissa. Käytännössä asialle ei tehdä mitään konkreettista, koska suurin osa on jo Naton jäseniä, eikä ole mitään kiirettä muutokseen.

16.3.2022

En tiedä mikä on nykyinen tilanne Suomessa tärkeiden tietoliikenneyhteyksien turvaamisessa, mutta viimeaikaiset tapahtumat Ukrainassa ovat selvä varoitus siitä, jos turvaudutaan vain satelliittiyhteyksiin. Venäjän hakkerit ovat laittaneet ne toimintakyvyttömiksi. Tiedän, että normaaleille maan sisäisille yhteyksille löytyy useita rinnakkaisreittejä ja ulkomaan linjoja kulkee myös merikaapeleissa. Nyt olisi viimeinen aika testata, että kaikki varareitit toimivat, kuin se on suunniteltu ja että niitä on tarpeeksi. Nykyisin on myös miltei kaikki puhelin keskukset tietokonepohjaisia, mikä tarkoittaa, että ne on hakkeroitavissa. Olisi myös viisasta tarkistaa niiden palomuurit ja muut tietoturvaohjelmat. Oletan, että monet käyttäjäyhteydet myös internettiin toimivat edelleen laasikuitukaapeleiden lisäksi myös radioteitse. Jokaisessa modeemissa on oma ohjelmistonsa, joka pitäisi saada päivitettyä myös omalla palomuurillaan, vaikka päätteissä on oma palomuurinsa, mutta se ei estä ohjelmistosabotointia modeemissa. 

En tiedä mikä on tilanne radio ja TV liikenteessä, mutta jos tapahtuu mikä tahansa poikkeustila, niiden toiminta on hyvin oleellista. Olen joskus ihmetellyt kuinka herkästi jokin TV -lähetys voi katketa. Oleellista kuitenkin on radiolähetysten toimivuus. Valitettavasti vaan monella ei enää ole radio vastaanotinta, joten tiedon saanti on TV:n tai "puskaradion" varassa. 

15.3.2022

En tiedä mitä pitäisi tehdä, jotta saisi päättäjät tekemään jotakin, eikä ainoastaan voivotella Ukrainan puolesta ja torua Venäjän tekoja. En tarkoita, että Suomen pitäisi osallistua sotaan, vaan että EU heräisi tekemään jotain oman armeijan, eli rauhanturvajoukkojen perustamiseksi. Se olisi ainoa vaihtoehto Natolle, jossa Venäjä ei voisi osoittaa sormella ja suunnata pakotteitaan yhtä valtiota vastaan. Se olisi tavallaan puolueeton vaihtoehto, koska Nato koetaan Venäjällä suoraa USA:n juoksupoikana. EU:n oman armeijan (rauhanturvajoukon) perustaminen vie ilman muuta aikaa, eikä ole ratkaisu nykyhetken Ukrainan pelastamiseen, mutta Venäjä ei jätä hommaa pelkästään Ukrainan saamiseen Venäjän vallan alle, vaan jatkoa seuraa ja siihen mennessä pitäisi EU:n olla puolustuskykyinen. Niin kauan kunnes EU:lla ei ole omaa puolustusta, Venäjä ja USA sopivat asioista keskenään EU:n yli ja lopputulos on arvailujen varassa Eurooppaa ajatellen. Ainaki Venäjä voi mellastaa rauhassa, koska yksityiset maat eivät uskalla mennä vastustamaan Venäjää, joutumatta suoraa sodan osapuoleksi.

EU:n omat rauhanturvajoukot voivat tietysti kutsua Natolta tukea, mutta silloin Nato-mörkö ei ole yksinään Venäjän kanssa nokikkain. Venäjän kannalta katsottuna sillä tulee silloin olemaan lukuisa määrä vihollisia, eli hyökkäys johonkin yksittäiseen maahan on hyvin epätodennäköistä. Jos EU ei tee mitään, niin seuraavana tulee olemaan muut Venäjän naapurit yksitellen, koska sen ei tarvitse jakaa hyökkäysvoimaansa usealle taholle samanaikaisesti.

Minä kuitenkin toivon, että Putin oppisi jotain jo Ukrainan sodasta, eikä olettaisi naapurien olevan pieniä alkupaloja, jotka niellään yksi kerrallaan. Euroopan maiden yhteen hiileen puhaltaminen on toivottavasti tullut selväksi Putinillekin, tai sitten hänen Napoleon kompleksinsa on todella sokaissut hänet. 

Koska EU:n oman rauhanturvajoukon perustaminen tulee viemään aikaa, on ainoa järkevä vaihtoehto Naton jäsenyys, koska Venäjä ei aikaile odottamaan Suomen, tai muidenkaan EU-maiden päätöksiä. Jostain pitää saada tukea Suomenkin puolustusvoimille välittömästi. Naton jäsenyys voisi olla vain siihen saakka, kunnes EU:n oma puolustus (rauhanturvajoukot) on toteutettu. Sen jälkeen todennäkisesti muitakin Euroopan maita siirtyisi Natosta EU:n puolustuksen tukemiseen. 

14.3.2022

Nyt sain viimein vastauksen Vuodatus -tuelta viestiin jonka lähetin, kun ihmettelin miksi en päässyt blogiini. Viestin mukaan on täysin mahdollista, että Moskovassa on estetty pääsy Vuodatukseen joksikin aikaa. Tuon viestin mukaan he eivät uskaltaneet edes avata sitä liitetiedostoa, jonka lähetin liitteenä. Laitoin 8.3.2022 artikkeliini tuon saman oman testini kopion. En voi olla yhdistämättä tätä tapausta siihen, että olen moneen kertaan kritisoinut Venäjän menettelyä Ukrainan sodassa. Heillä on  todennäköisesti jonkinlainen suodatin tietyille sanoille tai lauseille, joita netissä liikkuu. En tiedä pitäisikö tuo tilapäinen esto tulkita jonkinlaiseksi varoitukseksi, vai oliko se vaan heidän varomattomuuttaan tulla ilmi netin tarkkailussa. Epäilen tuota viimeksimainittua, koska yhden blogin tukkiminen ei vaikuta kokonaisuuteen millään tavalla. Kirjoitetut tekstit ovat kuitenkin internetissä ja pysyvät. Lisäksi löytyy useita alustoja, joissa blogia voisi jatkaa.

11.3.2022

On käynyt täysin selväksi mikä on Putinin lopullinen tavoite. Hän on omilla puheillaan osoittanut, että ihannoi entistä Neuvostoliittoa ja on sanonut, että Neuvostoliiton hajoaminen oli paha virhe. Hänen tavoitteensa on selvästi saada takaisin Neuvostoliiton mahtiajat Venäjälle. Hän haluaa jäädä historiankirjoihin henkilönä, joka palautti Neuvostoliiton aikaiset valtiot takaisin Venäjän  hallintaan. Putin on vaan unohtanut, että Venäjän kansa on jo 30 vuoden aikana tottunut uuteen valtiojärjestykseen. Lisäksi media, joka kertoo tosiasioita on tänä päivänä kaikkien ulottuvilla. Kansalle ei voi enää syöttää mitä valheita tahansa, vaikka hän yrittääkin estää kansaa näkemästä tosiasioita.

Suurin vaara hänellä itsellään ei ole Ukraina, vaan oma kansa. Vallasta syökeminen, ainakin yritys, on vain ajan kysymys. Valitettavasti hän on jo ehtinyt, ja tekee edelleen, vielä paljon ruumiita ja muuta hävitystä Euroopassa, ennen sitä. Hän alkaa olla oman valtansa ja tavoitteensa lumoissa niin, että ei näe kokonaisuutta. Kaikki riippuu nyt siitä kuinka kauan hänen uskottunsa ovat edelleen hänelle uskollisia. Jos hän alkaa epäillä jonkun uskollisuutta, häet kylmästi eliminoidaan tavalla tai toisella. Sen vuoksi mitään ei voi tehdä hätiköiden, tai vain harvojen toimesta. Taakse pitää saada tarpeeksi niin armeijan, kuin siviilivaikuttajien tukea.

Ukraina on vain alkupala. Jos hän tuntee olevansa voitolla ja voivansa jatkaa suunnitelmansa toteuttamista, niin muut entisen Neuvostoliiton hallitsemat maat tulevat olemaan välittömässä vaarassa. Sen vuoksi Ukrainan tilanne on vaa'an kielen asemassa. Kaikki maat näkevät tilanteen, mutta eivät uskalla mennä Ukrainan pelastajaksi, koska pelkäävät sen johtavan kolmanteen maailmansotaan. Ainakin pelkäävät joutuvansa sodan osapuoliksi. Vain tarpeeksi suuri voima Ukrainan puolesta voi nyt lopettaa sodan. Kuitenkaan sen paremmin USA, kuin Natokaan, eivät ota osaa meneillään olevaan sotaan. Kuullaan vain kauniita sanoja kummankin taholta. Jos yksittäiset maat Euroopan sisällä alkavat sotimaan Ukrainan riveissä, nähdään hyvin nopeasti kolmannen maailmansodan alku. Pahinta on atomiaseilla uhkailu. Jos konflikti eskaloituu useiden maiden yhteenotoksi, niin Putin uhkailu atomiaseesta voi hyvinkin käydä toteen. Se tarkoittaisi maailmanlaajuista katastrofia.  

10.3.2022

On jotenkin käsittämätöntä, että Putin eristää tietoisesti Venäjän muusta maailmasta. Kaiken lisäksi hänen täytyy tietää, että hänen tekemilleen liikkeille tulee väistämättä muiden maiden reaktio. Onko niin, että hän on pahasti aliarvioinut niin Ukrainan kansan, kuin muiden maidenkin reagoinnin. Mitä pidemmälle hän jatkaa nykyistä hyökkäystään, sitä varmemmin Venäjä tulee kärsimään asiasta. Hän varmaankin uskoo, että kukaan Venäjällä ei uskalla vastustaa hänen sanaansa, tai edes tekojaan. Todennäköisesti hän ei aravannut esimerkiksi sitä, mitä tarkoittaa kansalle koko maan taloudellinen eristäminen muusta maailmasta ja esimerkiksi Ruplan arvon romahtaminen sekä kaiken ulkomaisen tuonnin loppuminen.  

Sillä on varmasti suuri merkitys, että kaikki ulkomailta tuleva informaatio tosiasioista estetään tavalla tai toisella, jolloin hän voi uskotella ja kertoa omaa totuuttaan kansalle juuri sellaisena, kuin hän sen haluaa kansan tietävän. Tosiasia kuitenkin on, että hän ei voi estää jokaista kansalaista saamasta ulkomailta tietoa todellisuudesta. En tiedä minkälaista häirintä signaalia siellä käytetään esimerkiksi ulkomaisten TV kanavien katseluun, vai hallitseeko hän vain pelolla: Jos käytät sanaa ”sota”, tai katselet ulkomaisia kanavia TV:stä sinua uhkaa 15 vuoden linnareissu.

En yhtään ihmettele, jos Venäjällä tapahtuisi vallankaappaus, koska kansa alkaa kypsyä jatkuvaan varuillaan oloon ja ”vaihtoehtoisiin totuuksiin”, kuten Trumpin aikana USA:ssa. Venäjällä ne ovat vaan totaalisemman diktatuurin sanelemia, jolloin kansa vaan yrittää hyväksyä kaiken, jotta säästyisi edes mielivaltaisilta vangitsemisilta.

9.3.2022

Viime aikoina on mediassa ollut tarinoita Spede Pasasen seksuaalisista häirinnöistä. Tässä ihmetyttää se, miksi tällaiset asiat tuodaan esiin kymmeniä vuosia tapahtumien jälkeen. Siihen ei voi olla muutaa selitystä, kuin Lenita Airiston kirjoittama kirja, jolle hän halusi julkisuutta ja näin lisämyyntiä. Speden kunnian ja maineen loukkaus ei näin olen paina asiassa mitään, vaan raha ratkaisee. Nuo muut tapaukset ovat tulleet julkisuuteen lähinnä Lenita Airiston esimerkin vuoksi. En mitenkään puolustele Spedeä, tai muita osapuoliaa, mutta jos tarkoitus on ainoastaan mustata Speden maine, koska hän ei itse voi enää puolustautua, niin tuntuu aika raukkamaiselta. Minulla ei ole aavistustakaan tosiasioista, mutta jos tällaista tehdään vain kirjan lisämyynnin vuoksi, niin on mielestäni aika ala-arvoista. Tilanne olisi aivana toinen, jos nämä tapaukset olisivat tulleet esiin Speden eilinaikana ja hän olisi voinut kertoa oman näkökantansa asioihin. Nyt kuullaan vain toista osapuolta ja heidän näkökantansa. Onko kyse heidän halustaa olla julkisuudessa, tai heidän tulkinnastaan tilanteesta oletusten pohjalta, vai tosiasioista, tai väärinkäsityksistä se jää kysymysmerkiksi. Speden kaverien kertomana asioissa voi olla hyvinkin perää, koska tunsivat Speden, mutta he sijoittivat asiat siihen aikakauteen, jolloin niistä asioista ei huudeltu. Minä en näe tämän hetken ulostuloille muuta merkitystä, kuin kirjan mainostamisen, keinoista välittämättä. 

8.3.2022

Olen vähän ihmeissäni, koska 6.3.2022 en päässyt jostain syystä päivittämään omaa blogiani, vaan sain virheilmoituksen, että yhteys Vuodatukseen ei ole kunnossa. Aloin paikallistamaan asiaa, mistä yhteys on poikki ja ihmeekseni sain tarkistussivun, jossa väitettiin yhteyden toimivan OK. omalta koneeltani Moskovaan, mutta yhteys Moskovan ja Vuodatuksen välillä on poikki.  Ihmettelin, mitä minun, tai Vuodatuksen kanssa on Moskovalla tekemistä. Lähetin viestin Vuodatuksen infoon ja kysyin mitä tekemistä Moskovalla on yhteyksieni kanssa Vuodatukseen. Lähetin samalla kopion tuosta testisivusta, missä asia mainitaan. En ole kuitenkaan saanut mitään vastausta Vuodatukselta, onko tämä todella normaalia, että yhteys menee Moskovan kautta, eli ovatko he tietoisia asiasta, vai onko konelleni syötetty jokin Moskovan valvontaohjelma, koska kritisoin jatkuvasti Venäjän ja Putinin touhuja. Ajoin välittömästi myös koneessani Virus- ja uhkaohjelmien testin, mutta se ei löytänyt mitään. Tosin jos tuo valvontaohjelma olisi aivan tuore, ei tuolla testausohjelmallakaan olisi mitään vertailukohdetta, jos sitä ei ole aikaisemmin esiintynyt. Olen vähän ihmeissäni, mitä pitäisi tehdä, koska vuodatus.net ei ole vastannut viestiini.

Joka tapauksessa tiedoksi kaikille, että jokaista päivitystäni ilmeisesti seurataan ja jos päivitykseni jostain syystä loppuvat, niin ne on sensuroitu. Alla on kopio tuosta testisivusta tiedoksi kaikille.

Virhe 522

 Säteen tunnus: 6e7af4c4497f5ab2 • 6.03.2022 KELLO 12.04:50 UTC

Yhteys katkaistiin

 

Sinä                             Moskova                                    vuodatus.net       

Selain Toimiva          Cloudflare Toimiva             Isäntä Virhe    

Mitä tapahtui?

Ensimmäinen yhteys Cloudflaren verkon ja alkuperäverkkopalvelimen välillä aikakatkaistiin. Tämän vuoksi verkkosivua ei voi näyttää.

7.3.2022

 

Venäjä alkaa rekrytoimaan sotilaita muista maista Ukrainan sotaan. Viimeinen tieto on Syyriasta ja sieltä on jo lähtenyt miehiä Venäjän sotilaiksi. On selvää, että Putin tapattaa mieluummin muiden maiden kansalaisia omasta puolestaan, kuin omia sotilaitaan. Tämä on tietysti noiden muiden maiden kansalaisten omaa tyhmyyttä, mutta kuvastanee hyvin Putinin tämän päivän ajattelua ja mielentilaa. Hän lähtee siitä, että on helpompi lähettää suruviesti urheasta sotilaasta ja kenties mitali samassa kirjeessä, kuin perustella omalle kansalle, miksi tapattaa omia kansalaisaan pelkästään oman pakkomielteensä tyydyttämiseksi.

6.3.2022

Näyttää siltä, että Niinistöllä on hyvä tilannetaju. Natolla on selvästi sellainen maine Venäjällä, että sitä voisi nimittää Natofobiaksi. Myös Niinistö on tämän tajunnut ja on tekemässä USA:n kanssa puolustusyhteistyösopimusta, joka käytännössä korvaisi Naton turvatakuina, mutta ei toimi Naton organisaation alla. En tiedä mitenkä tämä tulkitaan Itä-naapurissa, mutta ainakaan Nato-mörkö ei ole heitä uhkaamassa. Yhteistyö Ruotsin kanssa näyttää olevan avain asemassa kummankiin maan puolustusta ajatellen.

Minusta tässä mennään ihan oikeaan suuntaan, koska kummallakin maalla on sama uhka Venäjän taholta ja tehdään yhteistyöyä, joka kuitenkin ärsyttää vähemmän Venäjää. Tietoisuus näistä prosesseista nostaa varmasti Venäjällä hyökkäyskynnystä kummankin maan kohdalla. Nämä yteistyösopimukset eivät sodi mitään Suomen aikaisempia sopimuksia vastaan. Tietysti se herättää joissain kysymyksen: Onko Suomi silloin liittoutumaton, kun nämä sopimukset ratifioidaan? Minun mielestäni se on kuitenkin epäoleellinen kysymys tilanteen huomioiden. Olen vaan huomannut, että joillekin pilkunviilaajille nämä terminologia kysymykset ovat tärkeämpiä, kuin itse asia.

5.3.2022

Puhutaan paljon siitä, että kunka paljon Suomi on riippuvainen Venäjältä tuodusta energiasta. En löytänyt tuoretta tilastoa, mutta vuoden 2014 tilaston mukaan Venäjän osuus on n. puolet koko Suomen energiatarpeesta ja n. 70 % tuontienergiasta tulee Venäjältä. Epäilen, että tänä päivänä uusiutuvan energian osuus on kasvanut huimaasti ja tänään nuo luvut ovat paljon pienemmät. Silti Suomen riippuvuus Venäläisestä energiasta pitäisi saada huomattavan paljon pienemmäksi. Sen sijaan, että vielä rakennutetaan uusi ydinvoimala Venäläisten voimin ja polttoainein. Vaikka Venäläisten osuus Fennovoiman rahoituksesta on alle 40 %, niin merkittävin asia on polttoaineen saanti, joka olisi täysin Venäläisten varassa. Suomi liikku tässä erittäin ohuen jääriitteen päällä. Vaikka hanke näillä näkymillä näyttäisi kaatuvan, niin kyllä Suomen pitää ottaa riskit paremmin huomioon jatkossa, käy Ukrainan sodassa miten tahansa. Ennalleen maailman rauhantilanne ei enää tule ainakaan vuosi kymmeniin. Eikä naapuria voi vaihtaa. 

4.3.2022

1) Venäjän tankki- ja muu kalustoletka, joka kerrotaan olevan yli 60 km pitkä, on edennyt pitkälle Ukrainan puolelle ja on jäänyt jopa paikalleen joksikin aikaa, herättää ihmetystä lähinnä sen vuoksi, että Ukrainan armeija ei ole tehnyt sille mitään koko aikana. Ajoneuvot ovat kaiken lisäksi vain muutaman metrin päässä toisistaan, eli kuin houkutin, torjukaa meidät. Normaalisti olettaisi, että tuollaisen letkan yli olisi lentänyt jo monta pommikonetta, matalalla ja suurella nopeudella, jolloin heidän torjuntatulensa ei olisi ehtinyt edes kääntyä takaa tulevia koneita kohti. Koska letka on jäänyt paikalleen pitkäksi aikaa olisi jopa kranaatinheittimiä ja muita panssarintorjunta-aseita ehtinyt kuljettaa paikalle kantomatkan päähän ja tuhota ainakin suurimman osan kalustosta. Miksi Ukrainan armeija ei ole tehnyt mitään, vaikka sitä kehutaan iskukykyiseksi? Onko niin, että Ukrainan armeijalta puuttuu tosiasiassa aseistus ja he odottavat vaan muiden tulevan hoitamaan puolustuksen. Ainakin presidentin ulostulot kertovat oman armeijan saamattomuudesta tai aseiden puuttumisesta. Ilmeisesti Venäjän tiedustelu on tietoinen asiasta, eikä pidä edes vastarintaa mahdollisena. Venäjän suurin pelko alkaa olemaan oma kansa, joka kääntyy Putinia vastaan, sekä yleinen koko maailman vastustus pakotteineen. 

2) Luin Uuden Suomen sivuilta Joakim Kullaksen artikkelin Viron varautumisesta siihen, että Venäjä yrittää uudelleen vallata kaikki rajanaapurinsa oman valtansa alle. He ovat perustaneet mm. Datasuurlähetystöksi kutsumansa "Suurlähetystön" Luxenburgiin. Sinne on tallennettuna kaikki ns. vital - tieto, jota voi käyttää kaikki oleelliset valtion laitokset, jotka ovat digitaalisen tiedon varassa. Tässä suhteessa Viro on selvästi Suomea edellä. He ottavat asiat tosissaan ja toimivat, eivätkä vaan esitä lausuntoja mahdollisista tilanteista teoriassa, kuten Suomessa. Täällä kyllä puhutaan esimerkiksi kyperturvallisuudesta, mutta siinäkin ollaan kaukana kunnon toteutuksista. Vaikka tuo Viron toiminta ei liitykään suoraa kyperhyökkäyksiin, vaan siihen, että maa vallataan ja olemassa oleva oleellinen data tuhotaan, tai sen käyttö asetetaan kontrollin alle, he varmistautuvat, että jonnekin kuitenkin jää sellainenn tieto, jota he tarvitsevat riippumatta valloittajan toimista. Missä on Suomen vastaava "backup" varasto maan ulkopuolella? 

2.3.2022

Mediassa käydään tällä hetkellä keskustelua siitä pitäisikö Suomen hakea Nato-jäsenyyttä, vai ei. Vastustajien argumentti on useimmiten Venäjän reaktioita pelkäävä ja puoltajilla on puolestaan näkökanta, että nyt jos koskaan, koska tilanne voi eskaloitua uhkaamaan myös Suomea eikä jäseneksi päästä parissa päivässä. Yksi  näkökanta odottaa Ruotsin reagointia tilanteeseen.

Mielestäni pitää myös huomioida se, että Ruotsi on tavalaan Suomen selän takana. Se mikä koskee Suomea, ei välittömästi koske Ruotsia. Minä kannatan yhteistä Euroopan reagointia, eli EU:n omia rauhanturvajoukkoja, joka on siis tavoite, ei reagointia tämän päivän tilanteeseen, johon se on armottomasti myöhässä. Niin kauan kunnes EU:ssa jahkaillaan ja vaan pidetään puheita toisensa perään, eikä toimita, pitää saada jonkinlaista turvaa oman armeijamme tueksi. Tällöin myös Nato tulee mielestäni kyseeseen ja Nato jäsenyys voidaan kytkeä siihen, että EU muodostaa jollain aikataululla omat rauhanturvaoukot. Se voi tarkoittaa myös monen muun maan siirtymistä Natosta EU:n turvaamaksi, mikä voisi olla myös Venäjää rauhoittava liike, koska suurin mörkö Venäjälle näyttää olevan Nato. Ukrainaa tämä ei pelasta, mutta kaikesta päätellen Venäjän yritykset turva-alueisiin rajojensa ulkopuolella ei tule jäämään vain Ukrainaan. Suomenkin on otettava tämä vakavana tosiasiana. 

1.3.2022

Elämme todella mielenkiintoisia aikoja. Mitä tulee tapahtumaan, kun esimerkiksi Suomi tulee antamaan aseapua Ukrainalle? Putin on antanut jo aiemmin uhkauksensa niitä maita kohtaan, jotka antavat aseapua Ukrainalle. Mitä se tarkoittaisi käytännössä? Sulkeeko Venä välittömästi kaikki energian saantiin liittyvät toimitukset. Se tarkoittaisi esimerkiksi kaikkien niiden laitosten siirtymistä jonkinlaiseen varavoimaan, olkoon kyseessä sitten maakaasun, kivihiilen, öljyn tai suoran sähkön saanti. Se todennäköisesti vaan nopeuttaisi siirtymistä ensin muualta tuotuun energiaan ja sitten siirtymistä uusiutuviin energialähteisiin. Periaatteesa siis lopputulos olisi hyvä, mutta aikataulu siirtymiselle voi tuottaa ongelmia monelle.

Lentoliikenne Venäjän ilmatilassa on lopetettu jo muiden maiden toimesta. Se muuttaa lähinnä lentoreittien suunnittelua muille reiteille, jotka ovat vaan vähän pidempiä, mutta esimerkiksi Finnair todennäköisesti korvaa lisäkustannukset nostamalla lentolippujen hintoja. Junaliikenne Pietariin jatkuu VR:n mukaan, jotta siellä olevat ihmiset pääsevät maasta pois. Todennäköistä on, että sekin tukitaan Venäjän toimesta, mikä voi olla VR:lle jopa helpotus, koska nytkin toinen suunta ajetaan miltei tyhjillä vaunuilla. Toivottavasti siellä olevat ihmiset, jotka aikovat matkustaa Suomeen tajuaa tilanteen ajoissa. Käytännössä Venäjä siis eristäytyy muusta maailmasta omilla toimillaan.

Eniten minua huolestuttaa Venäjän "trollarit", jotka tehdasmaisesti syytävät omia ohjelmiaan ja valeinformaatiota verkkoon. Heidän "kyperhyökkäyksensä" voi olla yhtä tuhoisa, kuin muiden aseiden avulla tehty. Korostan edelleen Suomen tilanteen kohentamista kyper hyökkäysten varalle. Olen kirjoitellut tästä aiheesta monta kertaa ja ei voi kuin toivoa, että jokin päättäjätaho ottaisi asian vakavasti. Meillä on liikaa kohteita, jotka voidaan estää toimimasta pelkästään pöydän takaa jossain Venäjällä. Koska tämä on näkymätöntä "sodankäyntiä" sille vaan kohautetaan olkapäitä, kunnes Suomi on vähän aikaa "housut kintussa" ja aletaan vasta miettimään kuinka vakavista asioista on kyse. 

 

HELMIKUU           

28.2.2022

Alkaa vähän epäilyttää, että Putin ei ole oikein osannut arvioida sitä vastustusta, mikä on ilmaantunut muun maailman suhtautumisessa hänen touhuihinsa. Hän ajattelee liikaa asioita armeijan mahdollisuuksien kannalta. Huomiotta jää selväsit ensinnäkin oman kansan suhtautuminen siihen, mitä hänen aikaan saamansa pakotteet vaikuttavat jokapäiväiseen elämään Venäjällä. On jopa olemassa vaara, että kansa on niin paljon eri mieltä hänen kanssaan, että se haluaa vaihtaa hänet johonkin toiseen. Se aiheuttaisi valtavan reaktion Putinin taholta. Hänen strategiansa on selvästi, muiden diktaattorien tavoin, eliminoida väkivalloin uppiniskaiset kansalaiset, mikä aiheuttaisi entistä syvemmän kriisin hänen ja kansan välille. Ei puolta kansaa voi sulkea vankiloihin tai eliminoida muulla tavalla vaikuttamasta yleisiin mielipiteisiin. Lisäksi hän ei ajattele kaikkia mahdollisia pakotteita muun maailman taholta ja mitä ne vaikuttavat vaikkapa valtion kassaan ja investointeihin muissa maissa. Hyvänä esimerkkinä vaikka Fennovoima Suomessa. Epäilen että Pyhäjoen Hanhikiven voimalahanke ei tule valmistumaan lähi vuosikymmeninä, koska se ei tule saamaan rakennuslupaa ennen kun sen omistajiksi ja rakentajiksi saadaan rahoitus ja rakentajat muualta, kuin Venäjältä. Eikä Fennovoima ole varmasti ainoa hanke, joka nyt kaatuu.

Putin luottaa omavaraisuuteen väärissä kohteissa, kuten olemassa oleva kultavaranto. Ei sillä korvata hetkessä kassavajantoa, koska siitä ei ole hyötyä, jos kukaan ei osta sitä. Öljylle ja maakaasulle jokaisessa maassa etsitään kovasti korvaavia energialähteitä, eikä niitä muuteta takaisin nykyiselleen, vaikka sotatila päättyisi. Venäjälle jää valtavat energiavarastot omaan käyttöön, koska myynti loppuu. Se tarkoittaa myös tulovirran loppumista. On mielenkiintoista nähdä, koska Putin oivaltaa hänen unelmiensa ja reaalimaailman eron. Vaikka hän saisi valtavan armeijan avulla  Ukrainan Venäjän vallan alle, se ei tarkoita, että kansa jäisi odotteleen hänen komentoaan. Ukrainasta jää silloin jäljelle lähinnä nimellinen Ukraina, joka täytyy nostaa uudelleen jaloilleen Venäjän omin voimin, mikä maksaa liikaa muutenkin rapautuneelle Venäjän taloudelle. Kansa joutuu entistä ahtaammalle, mikä todennäköisesti on viimeinen sinetti hänen uralleen.

27.2.2022

En tiedä koska Euroviisut ovat muuttuneet laulukilpailusta rokkipainotteiseksi esiintymiskilpailuksi, mutta ilmeisesti Suomessa käytetty nimitys Uuden Musiikin Kilpailu on kyllä oikeampi nimitys, kuin Eurovision laulukilpailu. Siellä tuskin mitään ballaadeja enää kuullaan. Suomen edustaja valittiin illalla ja se on kieltämättä varmaan tunnetuin maailmalla noista vaihtoehdoista. En tiedä kuinka paljon se sitten painaa lopullisessa kilpailussa. Ainakaan sitä tuskin voi sanoa mitenkään poliittisesti kantaa ottavaksi, tai ei ole minkään uskonnon vastainen, kuten jotkin aikaisemmat, joista jotkin jopa korostivat asenteita, joita ei kaikissa katolisissa maissa hyväksytä. Vaikka The Rasmuksen esitylsessä käytettiin tehosteita, ne eivät olleet ylilyöntejä, kuten joissain muissa esityksissa ja joissain ne suorastaan häiritsivät.

Esiintyjissä oli suurin osa minulle täysin tuntemattomia ja esimerkiksi Bess oli esiintyjä, joka jäi mieleen, koska hänen esityksessään käytettiin kertosäkeessä sanoja jotka jäävät mieleen, mutta eivä ole varsinaisesti mitään kieltä, kuitenkin kansainvälisesti ymmärrettyjä. Pitää vaan toivoa The Rasmukselle menestystä. Paljon on kiinni äänestäjien ikärakenteesta.

24.2.2022

Nyt se on sitten alkanut. Venäjä on hyökännyt Ukrainaan, riippumatta siitä millä nimillä Venäjä sitä perustelee. Putinin mukaan he puolustautuvat Ukrainan uhkaa vastaan. Tämä on vähän sama kuin Elefantti pelkäisi hiirtä ja puolustautuu sitä vastaan tallaamalla sen alleen. Minä todella toivon, että tämä ei olisi alkulaukaus kolmannelle maailmansodalle. EU, USA ja yleensä läntinen maailma tuomitsee hyökkäyksen, mutta niin varmaan tehtiin myös Saksan suhteen edellisessä maailmansodaassa. Tämä on vähän kuin sormen heristystä verrattuna todelliseen apuun Ukrainalle. En kuitenkaan osaa määritellä mitä tuo konkraattinen apu olisi ainakaan Suomen osalta, koska rahallista apua on annettu ja ilmeisesti annetaan myöhemminkin. Aseapu on kyseenalaista, koska Suomen täytyy pitää myös oma puolustus kunnossa, eli apu jäänee Punaisenristin ja muiden vastaavien järjestöjen harteille. Joka tapauksessa pakolaisvirtaan pitää varautua myös Suomessa. 

Putin ei välitä mistään sopimuksista, tai muiden sanomisista. Hän selvästi luottaa omavaraisuuteen kaikessa ja pahimmassa tapauksessa Kiinan apuun. Kansan reaktio voi olla yllätys, kun raha alkaa menettää arvoaan, eikä kaupoista saa enää totuttuja tarvikkeitaa. 

23.2.2022

Kuten varmaan moni on huomannut, kirjoittelen päivityksiä blogiini harvemmin. Yritän välttää itseni toistamista, vaikka tärkeissä asioissa, jotka kestävät päivä-, tai viikkokaupalla mieli tekisi kommentoida useamminkin, mutta siihen tulisi väkisin toistoja, joihin olen vastannut ennakoiden jo aiemmin. Nytkin Venäjä näyttää vaan toteuttavan hyvin arvattavaa suunnitelmaansa Ukrainassa. Se, mikä  minua on alkanut mietityttää, on Suomen tilanne. Niin Suomen, kuin Venäjänkin päättäjät korostavat vähän joka käänteessä, että Ukrainan tilanne ei nosta millään tavalla Suomen varautumistasoa tilanteessa. On tietysti hyvä, jos Suomi on poikkeus Venäjän pyrkimuksissä palauttaa Venäjän rajat jonnekin Neuvostoliiton mahtiaikoihin.

Syyksi Putin mainitsee Ukrainan kohdalla, että Ukraina on Leninin aikaansaannos. Jos se on peruste maan ottamiseksi takaisin Venäjän alaisuuteen, niin Suomellakin on ollut tekemistä Leninin kanssa. Jos Venäjä haikailee satojen vuosien takaisia rajojaan, niin olisi mielenkiintoista kuulla mikä on Balttianmaiden ja Suomen tilanne siinä skenaariossa. Jos tavoitteena olisi esimerkiksi Pähkinäsaaren rauhan rajat, niin Suomea olisi vain Pyhäjoki (Oulun eteläpuolella) ja sieltä Savonlinnaan, rajan Etelä-puoli. Jos taas Venäjän rajan Eteläpää olisi Kustaa kolmannen sodan jälkeisen Wärälän rauhan mukainen, niin se olisi Kymijoen suulla. Tuskin Venäjä haluaa rajaa, joka oli ennen maailmansotia, koska silloin mm. Karjala ja Petsamo olisi jälleen osa Suomea. Tuskin siis Pariisin rauhansopimusta halutaan mitätöidä Venäjän taholta. Kyseessä lienee vaan yritys päästä tilanteeseen ennen Neuvostoliiton hajoamista. Tällöin mm. Balttian maat ovat vaaravyöhykkeessä jollakin aikataululla.

Olen kirjoittanut Pyhäjoen Hanhikiven voimalaitoksesta, koska hanke on Rosatomin kanssa tehdyn sopimuksen aikaansaannos. Todennäköisesti hanke on EU:n ja USA:n yhteisellä päätöksellä lopetettava. Onneksi sillä ei vielä ole edes rakennuslupaa, vaan paikalle on vaan kaivettu erittäin kallis monttu, joka jäänee ainakin Rosatomin osalta sellaiseksi -onneksi.

21.2.2022

TV:ssä monet "asiantuntijat" päivittelevät sitä, että Venäjä ja USA neuvottelevat EU:n yli siitä, mikä on hyväksi Euroopalle. Tottakai näin tapahtuu, koska Euroopalla ei ole omaa sotillallista voimaa ja se on USA:lle sekä Venäjälle ainoita vakavasti otettavia neuvotteluvälineitä. Niin kauan, kun Euroopan pääasiallinen sotilaalllinen tukija on Nato, joka puolestaan on USA:n talutusnuorassa. Tilanne jatkuu samanlaisena. EU on hampaaton. Miksi sen kanssa pitäisi neuvotella. Sille voidaan sanella, miten tulee toimia. Pakotteet eivät ole niissä neuvotteluissa mikään tehokeino, jos rajoille tuodaan risteilyohjuksia. Se on aivan sama, jos EU sanoo: "Hyi, hyi, ei noin saa tehdä".

EU:n pitäisi päästä samaan sarjaan painijoiden kanssa, silloin sillä olisi jotain vaikutusvaltaa ja neuvottelumahdollisuuksia. En ole aseiden kalistelun kannalla, mutta jos kimppuuni hyökätään, niin toivon, että minulla olisi jotain kättä pidempää. Sama koskee Eurooppaa. Nato on sikäli huono tuki, että se ei ole puolueeton, vaan jokainen ymmärtää sen sidokset USA:han. Siksi esimerkiksi Venäjä puhuu suoraa USA:lle, vaikka asia koskisi Eurooppaa. Jos EU:lla olisi jotkin varteenotettavat armeijaa vastaavat EU:n turvallisuusjoukot, sen kanssa voitaisiin jopa neuvotella. Mukaan pitäisi silloin saada myös maat, joiden puolustus turvaa Natoon. Sitä ei tietenkään voi tehdä kerta muutoksella, vaan EU:n turvallisuusjoukot, vaikka sitä kutsuttaisiinkin EU:n armeijaksi, pitää kasvattaa vähin erin, jotta Natoa ei käytännössä tarvita Euroopassa, muuta kuin korkeintaan avustamassa pyydettäessä. Tällä ei tietenkän ratkaista mitään Ukrainan kriisiä, mutta tulevaisuus näyttää entistä huonommalta ilman EU:n omaa turva - armeijaa. Se voi olla vain jokaisessa EU -maassa tähän tarkoitukseen allokoitu armeija (rauhanturvajoukko), joka on EU:n esikunnan alaisena.       

20.2.2022

En ymmärrä miksi moni Suomen päättäjistä, niin kansanedustajista, kuin ministereistäkin, eivät ymmärrä sitä mitä tarkoittaa arvokas esiintyminen. He edustavat omaa instituutiotaan ja asemaansa myös ollessaan vapaa-ajalla ja vaikka kirjoittaessaan mediassa. Tottakai heilläkin on yksityiselämä, mutta pitääkö sen olla niin silmiinpistävän ja suorastaan provosoivan erilaista normaalin kansalaisen elämään nähden. Onko siinä kyse vain näyttämisen halusta: minä olen jotain muuta, kuin tavallinen kansalainen, eikä minua sido normaalit käytösnormit.

Nyt viimeksi (eikä ole ainoa) katselin ihmeissäni kuvaa, joka oli otettu ravintolassa, missä ministeri Kurvinen oli syömässä. Jalassa oli housut, joista polvi paistoi läpi ja kengät oli riisuttu jalasta. Kaipa se on hänen mielestään kansanomaista, mutta missä on se arvokkuus, jota ministeriltä edellytetään. Kaipa sitä kansanomaisuutta voisi osoittaa muutenkin, kuin pukeutumalla nuorisoradikaaliksi ja käyttäytymällä sen mukaisesti.

18.2.2022

Pistää väkisinkin miettimään, mitä tarkoitetaan sillä, että EU on valmis toimimaan reipeästi ja voimalla, kuten pääministeri, ulkoministeri sekä puolustusministeri ovat todenneet useastikin, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Mitä pakotteita itse asiassa on olemassa sellaisia, jotka todella vaikuttavat Venäjän kauppaan ja talouteen. Joka tapauksessa ne vaikuttavat todennäköisesti myös Suomen kauppaan ja talouteen. Vai onko kyse vain voimakkaista lausumista eri foorumeilla, kuten tähänkin asti. Tuleeko sinne mukaan nyt ihan oikeita ärräpäitä. Suomella ja monella muulla maalla on olemassa kielto viedä esimerkiksi aseita sotaa käyviin maihin. Käytännössä kielto on suureksi hyödyksi hyökkääjälle, on se mikä armeija tahansa. En kannata sotaa, tai muita vastaavia konflikteja, mutta jos kyseessä on vieraan maan hyökkäys vaikka Suomeen, niin totta kai me puolustaudumme ja olemme kiitollisia, jos joku maa silloin auttaa meitä. Eiköhän se sama koske myös Ukrainaa.

Olen usein kirjoittanut EU:n omasta armeijasta, mutta sekin uinuu käytännössä vain unelmien tasolla. Koska olisi se oikea aika laittaa nuo unelmat myös käytäntöön. Meillä on valmiina YK:n rauhanturvajoukkoja, miksi samalla konseptilla ei voida muodostaa myös EU:n rauhanturvajoukot? Tämän hetken tilanteeseen Ukrainassa se lienee myöhäistä, mutta olen täysin varma, että tämä konflikti ei jää viimeiseksi. Venäjä yrittää kasata uutta Neuvostoliittoa, eikä se ajatus kuole yhden konfliktin myötä. 

16.2.2022

Venäjän aikeista Ukrainan suhteen elää monenlaisia arvailuja. Voi olla, että Venäjän duuman kannanotto vähän hillitsee tilannetta, jonka mukaan Venäjän pitäisi tunnustaa Donetski ja Luhanski itsenäisiksi tasavalloiksi, mutta toisaalta se voi tarkoittaa sitä, että Venäjä voisi silloin toimia avoimemmin noissa kansantasavalloissa niin, että se varmistaa niiden pysymisen omassa talutusnuorassaan. Venäjä jakaa noilla alueilla Venäjän passeja kansalaisille (jaettu jo satoja tuhansia), mikä viittaa siihen, että he luovat tilannetta, jossa kansalaiset ovat venäläisiä ja heillä on oikeus lähteä puolustamaan omia kansalaisiaan. Venäjä tuskin pyrkii koko Ukrainan valtaamiseen, koska se aiheuttaisi käytännössä sodan, jota he pyrkivät välttämään. Heidän intresseissään on saada alueelle vaan kunnon jalansija. Ennemmin tai myöhemmin nuo kaksi aluetta vallataan kuten Krimi ilman varsinaista sotaa, silloin USA ja EU jäävät vaan ihmettelemään tilannetta, mutta tosiasiassa osa Ukrainasta on vallattu ilman sotimista. Tällöin ei myöskään tarvita mitään "Mainilan laukauksia".

14.2.2022

Pari päivää näytti siltä, että minun on pakko lopettaa blogini tällä alustalla, koska en päässyt rekisteröitymään omaan blogiini muuten, kuin hyväksymällä sen, että vuodatus saisi scannata tietokoneeltani kaiken mikä kiinnostaa ja myydä tiedot sitten kolmansille osapuolille. Sellaisia evästeitä en tietenkän hyväksynyt ja lähetin viestin alustan hallinnolle, että jos en pääse päivittämään blogiani ilman, että hyväksyn evästeet, niin päivitän blogini viimeisen kerran kertoakseni lukijoilleni millä alustalla jatkan kirjoituksiani, eli mikä on uusi osoite, mistä ne löytyvät. Tänään taas pääsin suoraa päivittämään tätä ilman evästehyväksyntää. Tein jo valmiiksi uuden tilin uudelle alustalle, mutta jatkan täällä niin kauna, kunnes saan sen tehdä ilman että tietokoneltani varastetaan kaikkia heitä kiinnostavia tietoja.

Selityksen mukaan tietoja luovutetaan vain mainosten muokkaamiseksi, mutta kukaan ei pysty valvomaan mitä tosiasiassa kopioidaan koneeltani ja kenelle tiedot myydään. Nehän voivat olla vaikka käyttäjätunnuksia, tai salasanoja eri palveluihin, tai sovelluksiin ja saisin vaan ihmetellä miksi minulle tulee laskuja verkkomyyjiltä, joilta en ole ostanut mitään. Minua todella ihmetyttää, miksi evästepakolle ei ole laitettu minkäänlaista kontrollia. Niiden avulla yksinkertaisesti varastetaan aineetonta omaisuutta koneelta. Evästeiden lähettäjä voi kertoa ihan mitä tahansa evästeiden tarkoituksesta, kun pyytää niiden hyväksyntää. Kuitenkaan kukaan tavallinen käyttäjä ei pysty valvomaan niiden todellista käyttöä.

11.2.2022

Kuten eilisessä tekstissäni totesin, Venäjä pelaa nyt uhkapeliä luottaen omaan vahvuuteensa. Mielestäni Suomen pitää ottaa tilanne myös vakavammin. En tarkoita mitään paniikkinappulaa, vaan miettiä sitä tosiasiaa, että Suomi on Venäjän rajanaapuri. Puhutaan juhlapuheissa mitä tahansa, niin mikään hyvä naapuruus suhde ei paina silloin, kun Venäjä uhkaa joutua ahtaalle tavalla tai toisella. Se on korkeintaan hieman puuttumiskynnystä nostava asia. Jos Suomessa otettaisiin tosiasiat vakavasti, niin esimerkiksi Hanhikiven ydinvoimalahanke pitäisi lopettaa heti alkuunsa, ennen kun siihen uhrataan liikaa rahaa kaivamalla valtavaa monttua ennen rakennuslupaa, jota tuskin ainakaan lähivuosina tulee. Kaiken lisäksi, jos Venäjä tekee hyökkäyksen Ukrainaan ja EU reagoi asettamalla kaikki yhteistyö Venäjän kanssa pakotteiden alle, niin myös Hanhikiven ydinvoimalahanke loppuu siihen.

Jos vähänkään mietittäisiin asiaa siltä kannalta, minkä valttikortin tuo voimala antaisi Venäjälle valmistuttuaan. Niin hanke lopetettaisiin välittömästi ihan virallisesti. En usko, että Rosatom on Fennovoiman kannalta ainoa mahdollisuus. Jos on, niin kannattaa miettiä onko hanke alkuunkaan kannattava, jos siihen ei kukaan muu uskalla investoida. Venäjällä on selvä takoitus ja päämäärä, miksi  he halusivat investoida Fennovoimaan, ja saada voimalan käyttö omaksi pelinappulakseen. Jos voimalan polttoaine tulee sopimuksen mukaan Venäjältä, voidaan sen saanti loopettaa yhdellä käskyllä.  

10.2.2022

En tiedä mikä on Venäjän todellinen tavoite, mutta aivan kuin heiltä puuttuisi tilannetaju kokonaan. Mitä enemmän he uhkaavat naapurivaltioita, sitä suurempi todennäköisyys on siihen, että nuo uhatut valtiot hakevat ulkoista turvaa ja yksi sellainen on selvästi NATO. Venäjä ei näytä ymmärtävän sitä, mitenkä uhattu valtio reagoi, vaan käytännössä pakottavat heidät liittoutumaan.

Näyttää kovasti siltä, että Venäjä luottaa omaan voimaansa ja uskoo, että muut valtiot eivät uskalla vastustaa heitä. Venäjän tavoite on ilmeisesti tehdä kaikki niin nopeasti, että Ukrainan avuksi ei ehdi tulla kukaan. Siinä vaiheessa, kun paikalle saataisiin apujoukkoja, homma olisi jo hoidettu Venäjän taholta. Jäljellä olisi vaan kuunnella EU:n ja USA:n nuhteita ja sanahelinää. He uskovat selviävänsä kaikista "pakotteista", mitä heille siitä koituu. Valkovenäjä on jo käytännössä heidän talutusnuorassaan ja jatkoa tulee aivan varmasti. EU:ta vaivaa saamattomuus ja Nato ei puutu asiaan, koska Ukraina ei ole Naton jäsen. USA on liian kaukana toimiakseen välittömästi. Lisäksi heitä sitoo oma byrogratia, mikä nähtiin aikoinaan Serbian ja Kosovon kahinoissa. Se päättyi kansanmurhaan.

9.2.2022

Kuten eilen kirjoitin Sisäministeri ei ymmärrä oman virkansa asettamaa vastuuta, vaan tuo mediaan omia mielipiteitään, jotka eivät ole linjassa edes Suomen lain kanssa, jota hänen ministeriönsä pitäisi valvoa. Nyt mediassa kerrotaan Ukraina twiitistä, joka on ulkoasiain valiokunnan puheenjohtajan kirjoittama ja on vastoin Suomen vakiintunutta ja monin tavoin hyväksyttyä periaatetta, että jokainen valtio päättää itse omasta puolustuksestaan ja jota Venäjä uhkaa monin tavoin.

Tulee väkisinkin vaikutelma, että meillä on valtion johdossa henkilöitä, jotka eivät ole oman tehtävänsä tasolla. Mielipiteet menevät virallisen kannan ohi ja yli. Tuolla tasolla pitäisi kyetä erottamaan mikä on oman mielipiteen rooli verrattuna viralliseen kantaan, josta he itse ovat vastuussa. Olen joskus verrannut eduskunnan työskentelyä, riitelyä ja suoranaisia herjoja lastentarhaan. Se on tietysti karrikoitua, mutta sellainen mielikuva tulee väkisinkin heidän työskentelystään. Puhutaan mitä sylki suuhun tuo. Minulla on ollut aikoinaan mielikuva, että kansanedustajilla on tietty arvovalta ja eduskunnan työskentely todella arvostettavaa, mutta ei ole enää. Käytös ja sanailu alkaa olla niin ala-arvoista, että vaaleja ennen alkaa olla vaikeuksia valita edustajia, jotka olisivat tehtävän tasolla. 

8.2.2022

Kuuntelin ihmeissäni sisäministeri Krista Mikkosen kommenttia TV:ssä kansalaistottelemattomuudesta, koska myös poliisi kuuluu sisäministeriön alaisuuteen. Hänen mukaansa kansalaistottelemattomuus on vain eräs mielenosoitusmuoto ja mielenosoitukset ovat sallittuja. Huolimatta hänen lisäämistään reunaehdoista, kansalaistottelemattomuus tarkoittaa aina lain rikkomista tavalla tai totisella. Eihän se muuten olisikaan tottelemattomuutta lain noudattamisen suhteen. Olkoon hänen henkilökohtainen mielipiteensä mikä tahansa, niin kyllä hänen täytyy sisäministerinä pysyä lakien noudattamisen puolestapuhujana.

Ymmärrän, että jos laki sisältää kansan mielestä selvän vääryyden, sitä yritetään osoittaa vääräksi, mutta tässä tapauksessa siitää ei ole kyse, vaan yleisesti hyväksyttyjen lakien rikkomisesta.

7.2.2022

Minä todella toivon, että Työ- ja Elinkeinoministeriö harkitsee nyt tarkoin, kun siltä edellytetään lupaa siihen, että suomalainen SRV myisi omat osakkeensa Fennovoiman omistuksesta Venäläiselle Titan-2:lle. Vaikka suomalaisten omistusosuus ei kaupassa vielä menisi alle 60 %:n, niin kauppa lisäisi entistä enemmän Venäläisten vaikutusvaltaa Hanhikivi 1:n ydinvoimalasta.Tulisimme entistä enemmän riippuvaisiksi Venäjästä energian suhteen. En tiedä tarkkaan, miten kaikissa sopimuksissa on määritelty esimerkiksi polttoaineen saannin turvaamisesta. Pelkään pahoin, että Rosatom on määritelty palttoaineen toimittajaksi, jolloin koska tahansa Venäjä voi kieltää tuonnin Suomeen. Suomen pitäisi ajatella tällaisissa tapauksissa myös kokonaisuutta, eikä vain sinisilmäisinä ottaa vastaan kaikkea, mitä eteen tuodaan ja kiittää ulkomaisesta rahoituksesta. Venäjä ei rahoita ydinvoimalaa ilman, että se katsoo hyötyvänsä siitä tarpeeksi. Mitä tuo hyöty on, voi osoittautua hyvinkin kohtalokkaaksi Suomelle.

On yleisessä tiedossa, että niin Kiina, kuin Venäjäkin käyttävät kaikki keinot saada toisia valtioita oman määräysvallan alaiseksi. Siitä voi jopa maksaakin Suomelle vaikka pudottamalla hintoja sopivalle tasolle, jotta kauppa syntyy. Suomi on hyvä vaikuttaja esimerkiksi EU:ssa ja jos suorastaan annetaan hyviä painostuskeinoja Venäjälle toimia sen hyväksi EU:ssa, niin tottakai Venäjä ottaa ne mielihyvin vastaan. 

6.2.2022

On usein todettu, että THL ja STM ovat eri linjoilla koronarajoituksissa. Se on tietysti luonnollista, koska heillä on, tai ainakin pitäisi olla eri rooli asiassa. THL on nähdäkseni asiantuntija vain lääketieteellisissä kysymyksissä, sen sijaan STM:n on katsottava kokonaisuutta, mukaan lukien rajoitusten vaikutus sosiaaliseen puoleen ja elinkeinon harjoittajiin. Tietysti tässä sopassa on myös elinkeino- ja työministerit mukana, kun hallitus tekee oman päätöksensä. Lopputulos on todennäköisesti useimmiten kompromissi tavalla tai toisella.

Tuosta erimielisyydestä THL:n ja STM:n välillä koituu kansalaisille hankaluuksia ymmärtää missä mennään, vain silloin, kun THL tiedottaa oman kantansa, vaikka se eroaa hallituksen kannasta. Tässä olisi opittavaa nimenomaan tiedotusvastuun suhteen. Ihmetyttää useassa Valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa se, että pääpaino tiedotuksessa tuntuu olevan THL:llä. Oleellista olisi painottaa hallituksen päätöstä, koska sen mukaan on loppujen lopuksi kuitenkin toimittava. Yhdenkään asiantuntijan ei pitäisi mennä antamaan vain omaa mielipidettään, jos se eroaa hallituksen kannasta, koska silloin kansa jää sormi suuhun. Oliko tuo tiedotus tarkoitettu noudatettavaksi, vai oliko se vain jonkun mielipide. Tiedottamisesta pitäisi minun mielestäni päättää yhteneväisesti ja kertoa hallituksen päätös niin, että kaikki ymmärtävät sen olevan päätös, jota noudatetaan.

5.2.2022

Jo -90 luvulla todettiin, että Finlandiatalon seinämarmorilevyt eivät kestä Suomen sääolosuhteissa. Ne ovat Italiasta Carraran marmoria. Silloin marmorin muuttamisesta muuksi materiaaliksi keskusteltiin paljon. On olemassa useitakin kivilaatuja, jotka ovat saman väristä, kun Carraran marmori, mutta kestää säätä paremmin. Silloin tietääkseni törmättiin Alvar Aallon tekijän oikeuksiin. Vaikka tiedettiin, että laatat joudutaan vaihtamaan runsaan 20 vuoden välein, niin edelleen käytettiin samaa Carraran marmoria.

Epäilen, että jos Alvar Aalto olisi tiennyt materiaalin noin sää araksi ja jouduttaisiin vaihtamaan noin usein, niin hän olisi todennäköisesti käyttänyt jotain muuta materiaalia. Voidaanhan ulkoseiniä tehdä nykyisinkin erilaisista meteriaaleista ja silti ne ovat kuin Valkoista marmoria, mutta kestävät säätä. Onneksi uudeksi materiaaliksi tämän vuoden remontiin on valittu Etelä-Tirolin alueen marmori, jonka luulisi kestävän myös paremmin talvisia sääolosuhteita, kuin Italian marmori.

Hatunnosto sille, että uskallettiin tulkita materiaali niin, että sen alkuperä ei ole oleellista, vaan ulkonäkö. Ihmettelen vaan, kuinka -90 luvulla noudatettiin niin tiukkaa tulkintaa materiaalista, vaikka tiedettiin sen vajaa laatu, että ei voitu säästää tulevissa remonttikustannulksista jo silloin.

4.2.2022

Mediassa puidaan sitä miksi Perussuomalaiset ovat pudonneet callupeissa. Mielestäni tutkimus vaan osoittaa sen, että tuosta puolueesta on tullut lähinnä yhden asian puolue. Riippumatta asiasta, esimerkiksi SOTE alueeseen kuuluvat asiat, jotka olivat viime vaalien ainoa asia, Perussuomalaisten kommentti oli vähän jokaisessa haastattelussa sen suuntainen, että maahanmuutto on syynä vähän jokaiseen ongelmaan sillä alueella. Toinen mielestäni aika kaukaa haettu ongelma oli bensan hinta, joka on aika mitätön ongelma verrattuna moneen muuhun SOTE -alueen ongelmaan. Uuden puheenjohtajan päähänpiinttymä näyttää olevan juuri maahanmuutto. Kuitenkin normaalit kansalaiset näkevät asiat tuolla alueella paljon monitahoisempina. En yhtään ihmettele Perussuomalaisten kannatuksen kuihtumista.

3.2.2022

Venäjä yrittää selvästi jonkinlaista hajoita ja hallitse taktiikkaa, lähettämällä jokaiselle ETYJ - maalle erikseen kirjeen vastattavaksi Euroopan turvallisuuskysymyksiin ja samalla Venäjän omiin tavoitteisiin. Venäjä olettaa saavansa erilaisia vastauksia, jokaisen maan omasta näkökulmasta. Jos ETYJ:n jäsenmaat kykenisivät lähettämään täysin yhteneväisen kirjeen vastaukseksi, menisi Venäjän tavoite mönkään, koska se vaan osoittaisi, että EU on yhtenäinen, eikä eripurainen turvallisuusasioissa. Jos jokin maa haluaa erota joukosta antamalla täysin oman vastauksensa, se osoittaisi Venäjän tavoitteen onnistuneen. Toisin sanoen EU:n sisäinen yhtenäisyys ja näin ollen yhtenäinen vastaus olisi enemmän kuin toivottu tässä tilanteessa.

2.2.2022

Vähän ihmetyttää ns. asiantuntijana toimivan Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajan Jouko Vilmusen asiantuntijalausunto, koska siinä ei ole mitään uutta. Tuo kaikki tiedetään varmasti myös hallituksessa. Jopa hänen antamansa ratkaisutkin tilanteen korjaamiseksi on kaikkien tiedossa: Joko tuodaan ulkomailta työvoimaa, tai saadaan työttömän olevat töihin.

Alla on MTV Uutisten Roosa Mustosen haastattelu ja Jouko Vilmusen antama ratkaisu tilanteeseen. Jos asiantuntijoiden lausunnot ovat tätä luokkaa, niin ihmetyttää miksi tällaisia itsestään selvyyksiä pidetään asiantuntijalausuntona. Mielestäni ratkaisu jää auki. Mitenkä korjataan tilanne, että meillä on ennätysmäärä avoimia työpaikkoja ja samaan aikaan satoja tuhansia työttömänä.Tuo ulkomainen työvoima on vain "pyörän renkaan paikkaamista purukumilla". Omat työttömät pitää olla etusijalla, jolloin työttömyyskorvaukset laskevat ja saadaan samalla ostovoimaa kansalaisille. Avainsana on RAKENNETYÖTTÖMYYS, joka pitää saada hoidettua pois. Käytännössä siihen on vain kaksi vaihtoehtoa, joko uudelleenkoulutus, tai saada työttömät ottamaan myös sellaista työtä, joka ei ole tarkalleen oman koulutusta vastaavan alan töitä, mutta tiedot ja taidot riittävät työn vastaanottamiseen. Näissä tapauksissa pitäisi arvioida työttömyyskorvauksen suuruutta.

HAASTATTELU:

"Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajan mukaan hallitus ei ole tehnyt kaikkeaan työllisyystoimien edistämiseksi.Talouspoliittinen arviointineuvosto julkaisi vuosittaisen raporttinsa viime viikolla. Raportin mukaan julkisen sektorin pitäisi pystyä kerryttämään puskureita tulevaisuutta varten.

– Se tarkoittaa, että pitäisi kertyä ylijäämiä, kertoo neuvoston puheenjohtaja Jouko Vilmunen Uutisaamussa.

– Suomessa julkinen sektori on ollut viimeiset kymmenen vuotta alijäämäinen. Me velkaannumme koko ajan. Ei ole voitu tuottaa ylijäämiä, joilla pystyisi hillitsemään velkaantumista.

Työllisyysaste nousi joulukuussa 73,5 prosenttiin – työllisiä 128 000 enemmän kuin vuosi sitten

Vilmusen mukaan asiassa on huomioitava ennen kaikkea työllisyyden mahdollisuus, sillä sen kautta veropohjan kasvatus onnistuisi.

– Työllisyys on avainasemassa. Täytyy muistaa, että vaikka meidän työllisyysaste on lähes 73 prosenttia, niin työttömyysaste on 7 prosenttia. Se on korkea.

– Jos emme leikkaa menoja, niin se tarkoittaa verotulojen kasvatusta. Siinä työllisyys on iso asia. Tässä suhteessa hallitus ei ole tehnyt kaikkeaan, mitä pitäisi tehdä.

Vilmunen näkee ratkaisuksi vain kaksi vaihtoehtoa:  Joko tuodaan ulkomailta työvoimaa tai koitetaan saada työttömiä töihin. Ne ovat ne vaihtoehdot, puheenjohtaja summaa."

1.2.2022

Nyt alkaa jo näkyä se, että Keskusta valtasi suuren osan Suomen hyvinvointialueista. Valtiovarain ministeri Saarikko on keskustan puheenjohtaja ja haluaisi siirtää nyt useita uusia tehtäviä hyvinvointialueiden hoitoon. Onko nyt käymässä jälleen se sama kupru, kuin kävi Sipilän hallituksen aikana SOTE -päätöksissä. Yritettiin haukata liian suurta palaa kerralla jolloin kaikki pysähtyi. Minä toivon, että hyvinvointialueista ei yritetä tehdä maakuntahallintoja, jolloin sosiaali- ja terveyspalvelut jäävät helposti muiden tehtävien jalkoihin ja toissijaiseksi. Tällä yritetään ilmeisesti saada ainoastaan keskustalle enemmän sananvaltaa ja budjettikäsittelyssä mahdollisimman suurto osuutta, tekosyynä hyvinvointialueiden sotepalvelut. Jos tuota pottia ei mitenkään korvamerkitä, ei ole mitään takeita, että sote -palvelut saisivat omaa osuuttaan ja nykymeno jatkuu sillä alueella, sen sijaan, että sitä kehitettäisiin enemmän asiakaslähtöiseksi ja otettaisiin aivan uusi katselukulma asioihin päätöstenteossa. 

 

TAMMIKUU         

31.1.2022

Lähdin aamulla hakemaan päivän sanomalehteä postilaatikosta, mutta kun avasin ulko-oven oli lunta poikkeuksellisesti ihan ulko-ovelle saakka. Useimmiten sitä on ulkoportaiden edessä ja alimmilla askelmilla. Oli tehtävä polku postilaatikolle lapion kanssa. Siinä meni jonkin aikaa ja sillä välin oli kotihoitaja soittanut, että voiko olla tänään tulematta kokonaan, koska heillä on autot kinoksien sisällä eikä teitäkään ole aurattu auki, joten he eivät pääse edes kadulle. Vaimoni sopi, että tämä päivä jää kokonaan väliin ja tulevat sitten huomen aamulla.

Tyttäremme ja hänen miehensä oli arvannut, että meillä kaivataan apua lumitöissä ja tulivat heti aamusta lumilingon kanssa puhdistaan pihan parkkipaikan ja tekivät kunnon väylän myös postilaatikolle ja jäteastialle. Meille tuli tilaamani klapikuorma eilen illalla ja nyt koko lavallinen klapisäkkejä oli lumen alla. Tytär ja vävypoika siirsivät myös klapit vajaan suojaan. Kiitos siitä heille. Saa nähdä pääseekö kotihoito huomenna, koska nämä sivukadut aurataan yleensä viimeisenä. Aamulla on varmaan auravalli meidänkin portilla. 

30.1.2022

Venäjän hyökkäyksen uhka Ukrainaan alkaa olla liian korkealla tasolla. Ulkoministeri Lavrovin puhe on yhtä ja samaa Putinin mielipiteen toistoa. Venäjä luottaa suuruuteensa ja voi mielestään vaatia muita maita hyväksymään omat turvallisuus vaatimuksensa, vaikka ainoa, joka luo turvattomuutta on Venäjä. Mitä jos Ukraina alkaisi vaatia turvallisuustakuita Venäjältä. Epäilen, että se  kaikuisi kuuroille korville, vaikka heillä on yhtäläinen oikeus vaatia sitä. Eikö Venäjällä todella ymmärretä sitä, että mitä enemmän se uhkailee naapureitaan, sitä varmemmin ne  alkavat hakemaan tukea joka puolelta ja esimerkiksi NATOsta. Venäjä suorastaan pakottaa siihen. Haluavatko he, että kaikki Venäjän rajanaapurit liittyisivät NATOon? Tuskin, mutta siihen se johtaa vääjäämättä.  

29.1.2022

Neste ja UPM ovat merkittäviä suomalaisia yrityksiä, jotka ovat etsineet uutta toimipaikkaa uudelle tuotantolaitokselle. Kummallekin on jo suunniteltu valmis tontti, Nesteelle Porvoossa ja UPM Kotkassa. Kuitenkin kumpikin ilmoitti investoivansa uuteen jalostamoon Hollannin Rotterdamissa.

Tavallaan ymmärrän, että logistiikka vientiin on halvempi Hollannista, kuin Suomesta, mutta ihmettelen UPM:n ratkaisua, jos raaka-aine kuitenkin viedään Suomesta Hollantiin. Maksaa sekin kuljetus jotain. Jussi Pesosen rivien välistä voi kuitenkin lukea, että kyse on Paperiliiton ja UPM:n välisestä kiistasta. En tiedä minkälainen paperiteollisuuden ay-liike on Hollannissa, mutta luulisi suuren metsäyhtiön miettivän myös sitä imago tappiota, joka syntyy yhteiskuntavastuun kiertämisestä.

Näyttää siltä, että mitä suurempi yritys on, sitä tarkemmin tutkitaan mitenkä saisi edes muutaman euron palkkakuluista pois. Jokin yhteiskuntavastuu on pelkkä kirosana heille. Vain Eurot määräävät.

Kaukana ovat ajat GA Serlachiuksen kaltaisten patruunoiden ajattelutavoista, jolloin yritys perusti jopa kouluja ja asuntoja työntekijöilleen. En ihannoi tuota aikaa sinänsä, mutta ajattelutapa on muuttunut selvästi euro - orientoituneeksi. Ei mietitä työntekijöiden hyvinvointia, vaan ajatellaan että jokainen huolehtii itsestään. Työntekijöitä saa, jos työ ja palkka eivät kelpaa, niin lähde muualle. Toivottavasti Hollannin ja Suomen paperityöläisten ay-toiminta pystyy  myös yhteistyöhön.

28.1.2022

Katselin minusta mielenkiintoista ohjelmaa Uljas universumi kuutos kanavalta. Se oli paikoin ihan järkeenkäypä ja looginen, mutta tuli väkisinkin mieleen, että siinä on suurelta osin oletuksia ja ne perustuivat osin todellisuuteen, mutta suurelta osin tehtiin johtopäätöksiä, jotka perustuivat ainoastaan jonkun tiedemiehen lausuntoihin, mutta ei varsinaisiin tutkimuksiin. Lähdettiin siitä, että jos joku arvovaltainen tiedemies on sanonut näin, niin se on totuus.

Minua ihmetytti esimerkiksi se, kun on todettu avaruuden laajentuvan jatkuvasti ja viitattiin tarkkoihin valomittauksiin, jossa se on todistettu. Laajentumisen syyksi kerrottiin ns. musta energia, joka, päin vastoin kuin gravitaatio, työntää massa poispäin.

Mielestäni on unohdettu se tosiasia, että alkuräjähdyksessä kaikki massa hajaantuu eri puolille räjähdyspistettä ja jatkaa matkaansa pisteestä poispäin. Mitä kauemmaksi kappaleet lentävät räjähdyspisteestä, sitä enemmän ne erkanevat toisistaan. Ei siinä tarvita mitään mustaa energiaa. Avaruudessa ei ole mitään hidastavia tekijöitä, muita kuin kappaleiden välinen gravitaatiovoima, joten ne jatkavat kulkuaan ja erkanevat toisistaan. Vaikka gravitaatio saa kappaleet jopa kiertämään toisiaan ja muodostaa niin aurinkokuntia, kuin galaksejakin, niin periaate on mielestäni yksinkertainen ja looginen. Samoin mustien aukkojen kohdalla yksinkertaisesta asiasta on tehty erittäin monimutkainen. 

Yksinkertaisesta asiasta on tehty tarkoituksella monimutkaista, jotta aiheesta tehdyt lukuisat tutkimukset ja väitöskirjat pitäisivät paikkansa. Ei uskalleta olla enää eri mieltä arvostettujen tiedemiesten kanssa. En ole mikään tiedemies ja ajattelen vain omalla talonpoikaisjärjellä asioita. Jos planeetat ja ja muut erilaiset taivaankappaleet törmäävät toisiinsa ja muodostavat yhden suuren massan, se alkaa vetämään yhä lisää massaa puoleensa, sen gravitaatio voima kasvaa niin suureksi, että atomit eivät pysy enää kokonaisina, eli elektronien kierto protonin ympäri lakkaa, niin protonit neutroni, kuin elektronitkin sulautuvat yhdeksi massaksi, tällöin myös atomin vaatima tila kutistuu miltei yhdeksi pisteeksi. Syntyy erittäin pieni massa, mutta valtava gravitaatiovoima. Minä nimittäisin sitä mustaksi aukoksi. Kun näitä mustia aukkoja törmää toisiinsa, syntyy loppujen lopuksi aukon keskustaan niin suuri kuumuus ja paine, että se räjähtää uudelleen (uusi alkuräjähdys). Koska avaruus on ääretön, niin näitä ns. alkuräjähdyksiä voi sattua jatkuvasti jossakin päin avaruutta, tälläkin hetkellä. Tuo tila ennen räjähdystä, voi hyvinkin olla ns. singulariteetti, jossa kaikki näkyvä massa on yhtenä möykkynä. Silti sen koko voi olla pieni suhteessa gravitaatiovoimaansa. Tämä tarkoittaisi sitä, että jos ajatellaan tarpeeksi pitkällä aika akselilla meidänkin alkuräjähdyksemme (n. 13,8 miljardia vuosia sitten) se voi olla vain syklin osa, jossa massa räjähtää, kerääntyy taas yhdeksi massaksi muualla tapahtuvien ”alkuräjähdysten” kanssa jossain päin avaruutta ja räjähtää uudelleen, ehkä satojen miljardien vuosien kuluttua.

En tarkoita sitä, että nykyinen avaruustutkimus olisi jotenkin hakoteillä, vaan sitä, että pitäisi myös muistaa ne yksinkertaiset selitykset asioille, eikä hakea selityksiä tutkimuksista, jotka voivat olla vain jonkun mielikuvitusta, jotta oma arvovalta säilyisi.

27.1.2022

Kuuntelin Ylen toimittaja Ivan Puopolon tekemän Eero Heinäluoman haastattelun, missä oli aiheena Euroopan yhteinen puolustusstrategia, koska Heinäluoma on kyseisen valiokunnan jäsen. Haastattelussa kävi hyvin selväksi, että asiassa edetään, mutta hyvin hitaasti. On kehitteillä jonkinlainen rahasto Euroopan puolustusta varten, mutta vasta kehitteillä. Siihen asti pitää toimia EU:n voimassa olevan Budjetin raameissa ja siihen vaikutetaan vain seitsemän vuoden välein. Jos suunnitelmat ovat näin alku vaiheessa, niin on turha kuvitella EU:n taholta muuta kuin lausuntoja, hyi, hyi, ei noin saa tehdä, ajatellen Venäjän toimia Ukrainan ja Venäjän turva-alueen luomisen suhteen. On tietysti hyvä, jos edetään neuvottelujen avulla, koska diplomaattinen suhtautuminen on oltava aina etusijalla, mutta Venäjän toimet (valtavat sotaharjoitukset Ukrainan rajan läheisyydessä) ja uhkaava retoriikka ovat aivan eri linjoilla.

En tiedä mitä USA ja NATO tekisivät, jos harjoitukset eskaloituisivat kriisiksi ja Venäjä todella hyökkäisi. Kumpikin ovat sanallisesti luvanneet tukea Ukrainalle, mutta mitä tapahtuisi käytännössä, koska Ukraina ei ole NATOn jäsen ja USA:n toiminta edellyttää ensin parlamentin hyväksyntää. Pelkään, että kaikki mitä siellä käytännössä tapahtuisi olisi lähinnä sanahelinää ja uhkauksia edelleen puolin ja toisin. USA ja NATO jäisivät sivusta katsojiksi, kun Venäjä etenee. EU:n toiminta tulisi joka tapauksessa jälkijunassa ja mitä se olisi? Uusien pakotteiden miettimistä todennäköisesti, mikä ei auttaisi Ukrainaa enää mitenkään.

26.1.2022

Tuli mieleen noista viime vaaleista, että valitetaan alhaista äänestysprosenttia, mutta asiaa olisi mielestäni parantanut sekin, että olisi huomioitu myös terveyspalvelujen käyttäjät, eli on paljon esimerkiksi vanhuksia, jotka eivät yksinkertaisesti pääse kotoaan minnekään. En tiedä mikä on tilanne sairaaloissa, mutta ainakaan kotihoidossa olevia ei huomioitu millään tavalla. Kaikki eivät pääse edes kotiovesta ulos, silti heilläkin on äänioikeus. Ratkaisu ei ole ambulanssikuljetus, joka maksaa. Pitäisikö heidän maksaa siitä, että pääsevät äänestämään.

Mielestäni asiassa olisi tehtävissä paljonkin, jos olisi edes halua tehdä äänestys mahdolliseksi vaikka kotona. Ei riitä, että jokin äänestysbussi tulisi kotiovelle, jos äänestäjä ei pääse edes kotiportaita alas. En tiedä kuinka paljon tämän kaltaisia tapauksia on, mutta ainakin meillä on sellainen tilanne.

Tässä on selvästi tahdon puutetta. Jos laki kieltää kotona äänestämisen, sellainen laki on muutettavissa. Jos äänestyspaikat toimivat vapaaehtoisvoimin, miksi tätäkin ei voisi tehdä samalla tavalla. Kyse ei ole resursseista, vaan halusta.

25.1.2022

Aluevaalit on sitten käyty ja siihen on tyydyttävä. Joukossa on suuri osa kansanedustajia. Täytyy vaan ihmetellä, mitenkä kaksi kokopäivätyötä tehdään yhtä aikaa. Vaikka kyseessä on luottamustehtävä, niin ei se tarkoita, että ollaan läsnä ja keskitytään työhön vain silloin, kun on aikaa ja huvittaa. Uudella organisaatiolla tulee olemaan kiireinen vuosi saada kaikki toimintakuntoon ennen seuraavaa vuoden vaihdetta.

Minä pelkään, että kunnat, joilla vastuu on tällä hetkellä, tulevat venyttämään kaikkea mahdollista rahanmenoa tänä vuonna ihan ratkeamispisteeseen, koska tiedossa on, että hyvinvointialueet hoitavat asiat ensi vuonna, riippumata siitä mihin kuntoon kunnat asiat jättävät. Minä todella säälin hoitohenkilökuntaa, koska nykyinen vajaus tulee jatkumaan ties kuinka pitkään ja toimessa olevat  joutuvat hoitamaan jopa tuplavuoroilla puuttuvien hoitajien työt. Käytännössä se tarkoittaa myös töiden priorisointia, jolloin myös hoitoa tarvitsevat kärsivät. Pelkkä joidenkin töiden lykkääminen ei tule riittämään, jos henkilökunta palaa loppuun.

24.1.2022

Ei voi kun ihmetellä Vantaan asennetta siihen, että vanhukset voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään. On odoteltu kuukausi kaupalla jotain viestiä siitä, tuleeko Vantaan taholta joku katsomaan tuota WC/suihkutilannetta, mutta "suma seisoo". Yksi toimintaterapeutti kävi toista kuukautta sitten ja kertoi hoitavansa asian eteenpäin. Eilen hän jälleen soitti ja kyseli vointeja onko tilanne muuttunut. Lupasi hoitaa taas asiaa eteenpäin, mutta vaikuttaa siltä, että sitä ei tulla missään vaiheessa hoitamaan, koska se maksaa Vantaalle jotakin. Olisi kiva, jos edes kerrottaisiin, että sitä ei hoideta, niin tietäisi itse alkaa hoitaa asiaa, mutta joka kerta vaan kerrotaan, että asia on siellä ja siellä hoidettavana ja odotellaan vastausta. Jo syksyllä kerrottiin, että ei pidä mennä itse tekemään, jotta se on tehty Vantaan haluamalla tavalla. Tuota etuoven ramppia tuskin tehdään ollenkaan kaupungin toimesta, koska se on toisarvoinen verrattuna suihkuun, vaikka vaimon pitäisi päästä niin silmälääkäriin, kuin hammaslääkäriinkin. Ilman pyörätuolia tai vähintään rollaattoria se ei onnistu, joten hän ei ole uskaltanut tilata edes aikoja. Olemme kerran käyneet syksyisen sairaalakäynnin jälkeen ulkona, mutta kun hän nousee rappuja pitkin ylös, pitää hänen vetää kaiteesta ja minä nostan jalan kerrallaan seuraavalle askelmalle, peläten että hän kaatuu taaksepäin ja työnnän olkapäälläni samalla peffasta. Tätäkö Vantaa nimittää vanhusten hoidoksi.  

Homma on nyt jo venynyt kuukausikaupalla ja jos Vantaan päätös joskus tulee ja se on negatiivinen, niin on turhaan teetetty kotihoidolla lappupesuja sängyssä, koska tuo tieto olisi laittanut meidän itse hoitamaan muutoksen jo syksyllä. Kotihoidolla on muutenkin vaikeuksia työntekijöiden riittävyyden kanssa ja nyt pesua tekee aina kaksi hoitajaa. Vantaa selvästi vaan odottaa sitä, että vastuu siirtyy kaupungilta hyvinvointialueille, jolloin kaupunki välttyy kustannuksilta, mutta kotihoitajien kustannuksella. Nytkin kotihoitajat tekevät jo tupla vuoroja, koska ei ole hoitajia tarpeeksi. Saa nähdä missä vaiheessa heidän mittansa ja kuntonsa on siinä pisteessä, että tuo vähäinenkin määrä jää sairaslomalle. Kotihoitajat ovat olleet lojaaleja kaupungille eivätkä valittaneet, mutta näkeehän sen jo käyntiaikojen venymisenä. Aamukäynti saattaa tulla puoleltapäivin ja iltakäynnit kahdenkymmenen jälkeen, vaikka ajaksi on ilmoitettu pari viikkoa sitten klo 17 - 19. Kiitettävästi he kuitenkin ovat omistautuneet työhönsä, selvästä väsymyksestä huolimatta.

23.1.2022

Kuuntelin eilen uutisia, jossa kerrottiin, että kotihoitajien työnantaja vaihtuu ensi vuoden alusta, koska työt siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille. Meillä sattui samalla hetkellä olemaan kotihoitaja ja kysyin vaihtuuko hänenkin työnantajansa? Hän totesi, että kyllä vaihtuu, mutta ei tuon vuoksi. Hänellä on määräaikainen sopimus ja hän menee rakennushommiin. Siellä työt ja työajat ovat inhimillet ja palkka silti suurempi. En tiedä kuinka yleinen tällainen siirtymä on, mutta kertoo paljon kotihoitajan työstä suhteessa palkkaan. Mediassa on paljon keskusteltu pitäisikö hyvinvointialueilla olla verotusoikeus. Moni poliitikko on sitä mieltä, että ei missään nimessä, koska silloin kustannukset noususivat, kun ei ole poliittista kontrollia.

Minä olen kuitenkin sitä mieltä, että jos kustannusten peittäminen jää poliitikkojen armopalojen varaan, niin mikään ei muutu. Palvelut pysyvät samoina, eli yhtä huonoina, kuin nytkin, koska jokin poliitikkojen myöntämä rahamäärä pysyisi ennallaan ja hoitajakato jatkusi edelleen.

Poliitikkojen myyntipuheissa ennen nyt käytäviä vaaleja kaikki myöntävät, että hoitajapula on valtava, mutta kuitenkaan tilanteen korjaamiseen ei saa kulua rahaa. Tästä syystä hyvinvointialueiden päättäjiksi pitää saada alaa tuntevia, eikä poliittisia pyrkyreitä, tai nimellisesti asian kanssa tekemisissä olleita poliitikkoja, joiden ajatusmaailma liikkuu vain oman, tai puolueen edun tavoittelussa. Ehdokkaina on useita pitkän, omasta mielestään, meriittilistan omaavia, jotka kertovat olevansa alan asiantuntijoita. Kun tutkii tarkemmin tuota listaa, niin siinä mainituista tehtävistä useimmat ovat hyvin kaukana kätytännön todellisuutta tuntevista ammattilaisista. Kuinkahan moni tohtori, tai maisteri on ollut vaikka sairaanhoidon, tai kotihoidon kanssa tekemisissä, jos istuu jossain komiteassa, tai lautakunnassa, jonka nimi viittaa johonkin terveyden, tai vanhusten hoitoon. Päättämään pitää saada henkilöitä, jotka tuntevat alan myös käytännössä, eikä vaan teoriassa. Ajatusmaailma ja asenne pitää saada asiakas-, tai potilaslähtöiseksi, eikä lääkäri-, tai johtolähtöiseksi, kuten on nyt. On olemassa esimerkiksi terveyskeskuksia, joisa ei ole jonoja lainkaan. Onko liian alentavaa mennä kysymään miksi siellä hommat sujuu, mutta meillä on pitkät jonot. 

22.1.2022

En tiedä mistä jotkut lukijani ovat onkineet sähköpostiosoitteeni, kun kommentteja kirjoituksistani tulee sinne, eikä kommentoitavan artikkelisivun lopussa olevan kommentointimahdollisuuden kautta, ilmeisesti pelätään, että julkaisen kyseiset kommentit lukemisen jälkeen, mikä olisi mahdollista. En julkaise niitä, koska se voisi vähentää rehellisten mielipiteiden saamista. Arvostan jokaista palautetta, mutta jos palaute on tehty selvästi vain joko pilailuna, tai ns. piru olkapäällä, niin poistan ne välittömästi myös roskapostista.

Viimeisin sähköpostiin tullut palaute koski kirjoituksiani Venäjä, Ukraina, Kazakstan, Gotlanti, Suomi kirjoituksiani. Kirjoitusvirheistä päätellen teksti oli ns. Google translator käännös. Jos koko tekstin kärjistäisi yhteen virkkeeseen, niin se olisi: Ihan mielenkiintoisia mielipiteitä, mutta nekin voisi jättää kirjoittamatta. En tiedä missä saakka tekstejäni luetaan, mutta jotakuta ne ovat ärsyttäneet. Tulkitsen tuon viimeisimmän viestin siten, että ”tiedän kuka olet ja nimen perusteella saan myös osoitteen”. Kaikesta huolimatta kirjoittelen mielipiteitäni silloin kun asia on minua itseäni kiinnostava, kiinnostaa ne muita ihmisiä tai ei.

21.1.2022

1) Tässä Venäjän harjoittamassa uhittelussa on käytetty usein poliitikkojen taholta lausuntoa "EU on valmiina toimimaan erittäin voimakkaasti". Koska EU:lla ei ole omaa armeijaa, lienee kyse taloudellisista ja kaupallisista rajoituksista. On nähty, että tällaiset rajoitukset ovat voimakas piristysruiske omavaraisuuteen kaikessa. Se on tervetullut toimenpide etenkin Venäjän omalle teollisuudelle, elintarvike tuotannolle ja teknologian kehittämiselle. Rajotteiden vaikutus on tietenkin alussa voimakas, mutta kiihdyttää voimakaasti omavaraisuuteen siirtymistä. On todennäköistä, että tähän on varauduttu jo eetukäteen aikoja sitten. Tällöin EU:n reaktion vaikutus jää hyvin lyhyt aikaiseksi ja lisäksi niiden uudelleen käyttö myöhemmin tulee tehottomaksi.

Olen jo useaan kertaan kirjoittanut, että EU:n pitää ryhdistäytyä ja ruveta sanoista tekoihin ja muodostaa oma armeija allokoimalla jo olemassa olevista jäsenmaiden rauhanturvajoukoista oma armeija. Kyseessähän on joka tapauksessa rauhan turvaamisesta Euroopassa. Esikunta vaan muuttuu YK:n alaisuudesta EU:n alaisuuteen. Se ei tarkoita YK:n rauhanturvaamisen loppumista, vaan hyvin todennäköisesti osa kriisipesäkkeiden rauhoittamisesta on edelleen Euroopassa, tai lähi-Idässä ja ainakin samojen häirikkövaltioiden hillitsemisestä. Suomessakin voi silti olla YK:n rauhanturvajoukkoja. Ei se silti liikekannallepanoa edellytä rauhanturvaajien saamiseksi.

Median mukaan Venäjän joukot vetäytyvät täysin Kazakstanista, mutta epäilen, että ne vaan siirtyvät lähemmäksi Ukrainaa. Jotta ei syntyisi väärää mielikuvaa, niin korostan, että aina on oltava ensimmäisenä yritys ratkaista kriisit neuvottelemalla, eli diplomatian kautta. 

2) Jos ajatellaan yleisesti nykyistä sodankäyntiä, tai oikeastaan aikomusta vallata jokin alue, niin panssarit, pommikoneet ja laivasto, sekä "kiväärimiehet" ovat vain se pelote ja näkyvä osa, joka lähinnä tuhoaa omaisuutta ja ihmisiä. Miksi vallata maata, joka on tuhottu? Kaikkein vaarallisin ja näkymättömin sodankäynti käydään digitaalisesti. Joidenkin pankkien, tai muiden tietokonejärjestelmien kaataminen on pelkkää harjoittelua. Hyvin johdettu ja synkronoitu "hakkerijoukkojen" hyökkäys voi laittaa minkä tahansa valtion polvilleen hyvin lyhyessä ajassa. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin Venäjällä on hyvin koulutettu ns. hakkeri porukka, en tiedä kuinka suuri, mutta joka on jo nyt aiheuttanut, ehkä harjottelumielessä, useita systeemien kaatumisia ja sovelllusten manipulointia eri puolilla maapalloa, koska välimatkat ja sijainti ovat toisarvoisia. Tällainen "hakkeriarmeija" on se nopean toiminnan joukko, joka on vaarallisempi, kuin jokin panssaridivisjoona, joka toimii kuitenkin paikallisesti. Nuo hakkerit ovat voineet ujuttaa jo tietämättämme "troijalaisia", tai muita ohjelmanpätkiä strategisiin paikkoihin myöhempää käyttöä varten. Siksi jokaisen verkkoon kytketyn laitteen tietoturva on oltava kunnossa. Tätä varten Suomenkin puolustusvoimien pitäisi panostaa huomattavasti enemmän digitaaliseen sodankäyntiin ja sen torjuntaan.   

20.1.2022

Viitaten vielä tuohon eiliseen tekstiini, puolustusvoimat ovat perustelleet sitä, miksi eivät puuttuneet millään tavalla tuohon Venäläisen rahtikoneen lentoon Suomen yli, vaikka se oli täysin järjen vastainen, siksi että se oli siviilikone ja lensi hyväksyttyä reittiä. Onko niin, että sotilastarkoitukseen kalustettu ja miehitetty siviilikone voi vapaasti lennellä Suomen ilmatilassa ilman, että puolustusvoimat reagoi millään tavalla. Sehän avaa Venäjälle oivan tavan naamioida kaikki sotilastiedustelulentonsa siviili rahtikoneiksi. Koneissa voi olla mitä vaan, vaikka pataljoona laskuvarjomiehiä, jotka pudotetaan jonnekin metsäaukiolle, missä kukaan ei ihmettele mitään, kalustosta puhumattakaan. Kyllä mielestäni kannattaisi kysyä miksi lentää Pohjois-Suomeen ja sieltä Suomen halki Saksaan? Olisi mielenkiintoista kuulla mikä syy on lentää kaksi kertaa pitempi matka, kuin lentää suoraa reittiä. Tämä oli luultavasti "koepallo", mitenkä Suomi reagoi. Ihan varmasti jatkoa seuraa muodossa tai toisessa.

19.1.2022

Minusta on aika ihmeellistä puolustusvoimien reaktio siihen, että venäläinen rahtikone ilmoittaa reitikseen lentää Moskovasta Saksan Leiptzigiin Pohjois-Suomen ja Tikkakosken kautta läpi Suomen ja vasta sitten suunnata Saksaan. Kysessä ei voi olla mikään muu kuin vakoilulento. Haluaako puolustusvoimat tällä suhtautumisella kertoa, että tehkää vapaasti Suomen yllä vakoilulentoja, kunhan ilmoitatte reitin etukäteen. Mielestäni suhtautuminen ei ole ainoastaa leväperäistä, vaan itsenäisyyttä vaarantava. Olen Ilkka Kanervan kanssa samaa mieltä, että selitystä kaivataan. Ulkoministeriö vaan toteaa lennon epäkummalliseksi. Jos jokin on epäkummallinen, niin tarkoittaako se ei-kummallista, eli tavanomaista. Jossain on nyt korjattavaa. Suomi ei edes osoita Venäjälle, että he toimivat vastoin normaalia käytäntöä.

Venäjä on osoittanut jo usealla tempulla, että he yrittävät jotain normaalista poikkeavaa. Ukraina, Kazakstan, Gotlanti, Suomi pitäisi olla jollain tavalla silmiä aukaisevaa, mutta ei. Me vaan toteamme: Ei aihetta mihinkään. Kaikki on normaalia.

18.1.2022

Minusta on aika omituista, että Vantaa haluaa vanhusten jäävän kotiin mahdollisimman pitkään, mutta ei laita tikkua ristiin, että koti saataisiin sellaiseksi, että esimerkiksi suihkussa voisi käydä, vaikka liikkuukin pyörätuolilla, tai rollaattorilla. Moni hoitajakin on todennut tilanteen ja pesee vaan potilasta sängyssä pesukintailla, mutta Vantaata ei käytäntö näköjään kiinnosta. Ilmeisesti kaupunki vaan toivoo, että tilanne menee ohi ja potilas nuortuu uudelleen, tai sitten he ajattelevat menettävänsä kotihoidosta maksettavan ruhtinaallisen korvauksen, jos potilas pystyy itse tulemaan toimeen liian hyvin.

Kotona asumista voi tietysti toivoa, kun tiedetään, että varmaan useimmat haluaisivat asua mieluummin kotona, kuin jossain kokopäivähoidossa, missä itsemääräämisoikeus on pelkkä fraasi.

16.1.2022

1) Olen etsiskellyt vaalimainoksia, joissa näkyisi millä tavalla kukin on ollut tekemisissä ns. SOTE asioiden kanssa. Pitäisi käydä jokaisen henkilökohtaiset tiedot läpi yksi kerrallaan, eli satoja cv:itä, ennen kun saisi jonkinlaisen käsityksen tuosta ehdokas valikoimasta. Useimmiten mainitaan vain poliittiset meriitit, joilla ei välttämättä ole ollut mitään tekemistä tämän alueen toimintojen kanssa. Suurella osalla on vain maininta jostain koulutusasteesta, mutta ei mitään tietoa mitenkä se liittyy sosiaali. tai terveys- / vanhuspalveluun. Onneksi usein pidetään meriittinä toimimista kunnan valtuustossa, tai eduskunnassa, joten tiedän jättää välittömästi väliin pelkän politiikan harrastajat. Jokainen ymmästää, että työ hyvinvointialueen hallinnossa ja päätöksenteossa on kokopäiväistä työtä, eikä pelkkä lisäsulka poliittiseen hattuun. Yölläkö he olettavat tekevänsä jomman kumman työn, tai sitten ovat vain nimellisesti mukana kummassakin perehtymättä ja keskittymättä kumpaankaan.

2) Viimeinkin näin Vantaan Sanomissa vaalimainoksen useasta puolueesta, jossa oli myös ehdokkaan ammatti. Se tuli minulle aivan viimetipassa ennakkoäänestyksen vuoksi. Hyvin moni piti jonkinlaisena meriittinä sitä, että on mahdollisimman monen foorumin osakas, tai edustaja. Ihmettelen edelleen sitä mitenkä joku ehdokas pystyy hoitamaan kaikkia niitä tehtäviä esimerkiiksi kunnan valtuuston ja kansanedustajan töiden ohella. Siinä ei paljon jää aikaa enää hyvinvointialueen tehtäviin keskittymiselle. Ainakin minulle lukuisat luottamustoimet kertovat enemmän ehdokkaan halusta päteä, kuin taidoista ja toiminnan laadusta.

15.1.2022

Tuntuu aika ihmeelliseltä, että KELA voi määrätä esimerkiksi taksien tarifit, vaikka maksu ei peitä edes välittömiä kuluja. Katselin MTV-uutisten sivuilta erään taksiyrittäjän haastattelua ja tuli mielikuva, että meillä on valtio valtiossa nimeltä KELA. On tietysti taksiyrittäjän oma asia, jos tekee Kelan kanssa sopimuksen, joka on tappiollinen, mutta jos on hankkinut esimerkiksi invataksin, on luonnollista, että sitä käyttää myös siihen tarkoitukseen. Tavalliset modifioimattomat taksiautot on tietysti poikkeus ja voihan invataksilla tehdä tavallisiakin taksikeikkoja. Invataksin hankintahinta on vaan eri luokkaa kuin normaalien taksiautojen ja sellaisen takaisinmaksuaika voi olla pitkä. Tällöin nimenomaan taksahinta on oleellinen tekijä. En silti menisi tekemään Kelan kanssa sopimusta, joka on tappiollinen.

Toisesta ihmeellisyydestä jo eilen mainitsinkin, että Kela elää edelleen -60 luvun aikaa, jolloin perhettä katsottiin yhtenä kokonaisuutena myös tulojen suhteen samoin kuin kaupunki tekee määritellessään omien palvelujensa hintaa, esimerkiksi kotihoito. Missään ei kuitenkaan kysytä mitä perheeltä jää käteen, kun esimerkiksi asuin kiinteistön jatkuvasti nousevat kulut on maksettu. Huomioidaan vain tulot.

13.1.2022

Miksi terveyden huollossa maksuihin vaikuttaa koko perheen tulot, vaikka esimerkiksi verotuksessa luovuttiin perheen yhteisverotuksesta ja 60 - 70 luvulla. Sitä ennen puolison tulot vaikuttivat toisen puolison verotukseen. Nyt on kuitenkin edelleen käytäntö, että puolison tulot vaikuttavat toisen puolison terveydenhoitomaksuihin. Esimerkiksi kotihoidon kustannuksia määriteltäessä kustannukseen vaikuttaa puolison tulot. Kun kunnat valittavat niille aiheutuvista terveydenhoidon kuluista, niin kunta (tai kaupunki) velottaa kuitenkin jokaisesta terveydenhuollon palvelusta asiakkaalta tietyn summan. Esimerkiksi meillä yhden henkilön kotihoito maksaa 929 euroa kuussa. Jos kotihoitaja käy päivän aikana keskimäärin 6-7 perheessä päivän mittaan, niin hän tienaa kaupubgille 6 x 929 = 5574 euroa kuussa miinus kotihoitajan palkka ja ajokilometrit. Minusta kunnat päin vastoin tienaavat kotihoidolla. Kuinka monen perushoitajan palkka on 5 000 kuussa? Kotihoitosopimuksessa mainitaan käynnin kestävän 30 - 45 minuuttia kerralla. Käytännössä se on noin 10 minuuttia kerralla + kerran viikossa n.30 minuuttia ns. lappupesuun, jolloin hoitajia on kaksi.

Jos hinnoittelussa on kyse siitä, että hinta riippuu perheen tuloista, niin onko se kansalaisten tasavertaista kohtelua? Kunta pistää toiset kuntalaiset maksamaan vähempi tuloisten hoidon. Minusta se on vastoin perustuslain tasavertaisuuspykälää.

12.1.2022

Olen miettinyt sitä, kun ihmetellään millä tulevat eläkkeet maksetaan, kun työssäkäyvien lukumäärä jatkuvasti laskee suhteessa eläkeläisiin. Kuitenkin meillä on olemassa Työeläkekeskus, jonka varat olivat viime syyskuussa 245 Miljardia, eli monta kertaa koko Suomen vuosibudjetti. Tuon summan vartijat ovat kauhuissaan, kun vaan puhutaankin, että varoja joskus myös käytettäisiin eläkemaksuihin, johon se on alunperin tarkoitettukin. Todennäköisesti näiden virkamiesten palkka on jollain tavalla sidoksissa tuohon summaan, niin mustasukkaisesti sitä varjellaan. Etenkin Anne Siimes on käyttänyt siitä monta tulenkatkuista puheenvuoroa.

Eläketurvakeskuksen sivuilla on Ismo Riskin artikkeli tuosta aiheesta (kopio alla). En tiedä mitä kyseisen summan käytöstä on kirjattu esimerkiksi lakiin, koska lain voimaantulon jälkeen on tullut useita täydentäviä lakeja, mutta minä en löytänyt laista kohtaa, jossa olisi mainittu millä ehdoilla tuota valtavaa summaa voidaan hyödyntää, siellä on mainittu vain käyttötarkoitus, mutta ei sitä millä indikaattorien arvoilla käytön voi sallia, siksi summaa vaan kasvatetaan tietämättä missä tapauksessa niitä voi käyttää. Laki on tullut voimaan 1.1.2008 ja sen jälkeen on summa kasvanut jo noi suureksi. Oletettavasti summa lähentelee 500 Miljardia seuraavan 15 vuoden aikana, mutta kukaan ei uskalla koskea siihen. Eläkemaksuja vaan korotetaan.

 

”Kenelle työeläkevarat kuuluvat?

Suomen työeläkevarat olivat syyskuun lopussa noin 245 miljardia euroa. Yksityisen sektorin osuus oli 153 miljardia ja julkisen sektorin 92 miljardia euroa. Asukasta kohden laskettuna varoja oli runsaat 44 tuhatta euroa, mutta tämä on ainoastaan rahamäärää havainnollistava konkretisointi. Eläkkeet tai niiden rahoitusvastuu eivät suinkaan jakaudu samansuuruisina siivuina koko väestölle.

Eläkevarojen juridinen omistajuus on selvää. Kukin työeläkelaitos tai eläkerahasto omistaa varansa. Ne käyttävät omistajan valtaa ja oikeuksia lainsäädännön ja muiden säännösten määrittämissä rajoissa. Kysymys siitä, kenelle varat kuuluvat, menee kuitenkin juridista omistajuutta pidemmälle.

Ongelmaa ratkaistaessa on katsottava eteenpäin

On hyvä erottaa normatiivinen kysymys ”Kenelle varojen tulisi kuulua?” positiivisesta kysymyksestä ”Kenelle varat kuuluvat?” Keskityn tähän jälkimmäiseen kysymykseen, mutta sivuan hieman normatiivistakin kysymystä.

Usein varojen ajatellaan kuuluvan niille, jotka ovat ne keränneet. Peräpeiliin katsominen ei tässä asiassa ole mielestäni kuitenkaan hedelmällistä. Koska eläke-etuudet eivät riipu varojen tuotoista tai niiden määristä, nykyiset tai tulevat eläkkeensaajat eivät hyödy tai kärsi varojen määrän muutoksesta. Eläkevarat eivät siis nykysäännösten valossa ”kuulu” eläkeläisille, sen enempää nykyisille kuin tulevillekaan.

Tätä yksioikoista päätelmää on kuitenkin syytä tarkentaa. Eläkevarojen olemassaolo ja niiden määrän muutokset voivat vaikuttaa lainsäädäntöön ja tätä kautta eläkkeisiin. Suurempi varojen määrä on omiaan turvaamaan tulevia eläkkeitä. Toki eläkevarojen olemassaololla on julkisessa keskustelussa myös perusteltu ehdotuksia eläkkeiden tason korottamiseksikin.

Kysymys siitä, kenelle eläkevarat kuuluvat, kannattaa nähdä eteenpäin katsovana ongelmana. Kenen hyväksi varat ja niiden tuotot koituvat nykyisen lainsäädännön, muiden säännösten ja käytäntöjen vallitessa? Normatiivinen versio kysymyksestä olisi: Keitä varojen tuottoineen tulisi hyödyttää?

Mitä enemmän varoja ja niiden tuottoja, sitä matalampi tuleva maksutaso

Säännöstemme mukaan työeläkevarat ja niiden tuotot vaikuttavat tulevaan maksutasoon. Mitä enemmän varoja on ja mitä parempaa tuottoa niille saadaan, sitä matalampi on tuleva maksutaso. Tämä on ollut tietoinen valinta työeläkelakien alkuajoista lähtien.

On perusteltua kysyä, tulisiko varojen määrän tai niille saatavan tuoton vaikuttaa myös eläkkeiden suuruuteen. Tällöin työeläkevarat ”kuuluisivat” osaltaan myös eläkkeensaajille. Ratkaisu tarkoittaisi askelta kauemmaksi perinteisestä etuusperusteisesta eläketurvasta. 

On siis selvää, että eläkevarat vaikuttavat tulevaan maksutasoon. Näin ollen varat kuuluvat tuleville eläkemaksujen maksajille. Valitettavasti selvyys vähenee, kun pyrimme tarkentamaan asiaa. Lainsäädäntö ei määrittele kovinkaan tarkasti sitä, miten ja milloin varat ja tuotot vaikuttavat maksutasoon.

Joitakin periaatteita on toki määritelty. TyEL-maksun muutoksesta puolet kohdistuu työntekijän maksuun ja puolet työnantajan maksuun.  Kuitenkin on mahdollista ja jopa todennäköistä, että pitkällä aikavälillä Suomen kaltaisessa pienessä taloudessa työnantajankin eläkemaksu jää työntekijöiden maksettavaksi matalampina palkkoina tai heikompana työllisyytenä. Jos tämä on totta, TyEL-varoihin kohdistuvien tuottojen riskinkantajia ovat oleellisesti tulevaisuuden TyEL-vakuutetut.

Julkisellakin puolella työntekijöiden eläkemaksu määräytyy TyEL:n työntekijämaksun perusteella. Tästä seuraa, että julkisen sektorin eläkevarojen tuoton tai sen puuttumisen kuittaa veronmaksaja. Veronmaksajat kuitenkin vaihtuvat ajan myötä, eivätkä julkisen puolen rahoitussäännökset ota kovinkaan tarkasti kantaa maksujen ajoitukseen. Jokseenkin sama pätee tosi asiassa TyEL:iinkin.

Lainsäätäjän ja työmarkkinajärjestöjen julkilausuttuna pyrkimyksenä on tasainen maksutaso. Tämä jättää paljolti auki sen, ketkä lopulta kantavat riskit oletettua huonommasta kehityksestä ja toisaalta ketkä ovat oikeutettuja nauttimaan poikkeuksellisen hyvän kehityksen hedelmistä. TyEL-maksun maksajat kuten myös veronmaksajat vaihtuvat ajan myötä.

Taloudellisen riskin kantavat eläkemaksujen maksajat

Palaan alkuperäiseen kysymykseen ”Kenelle työeläkevarat kuuluvat?” Selvästikin voimme sanoa asiasta jotain. Eläkelaitokset ovat varojen juridisia omistajia, mutta eivät tietenkään voi kantaa riskiä viime kädessä. Erilaisista organisaatioista huolimatta ihmiset väistämättä kantavat taloudellisen toiminnan riskit. Eläkevarojen tapauksessa riskinkantajia ovat tulevien eläkemaksujen maksajat. Julkisen sektorin eläkevarojen riskinkantajia ovat veronmaksajat. Eläkevarat siis asiallisesti kuuluvat heille. Vasta lainsäädännön muutoksen takana olisi tilanne, jossa eläkkeensaajista tulisi eläkevarojen riskinkantajia. 

Täsmällistä maksuvelvollisuutta ei välttämättä kannata eikä ehkä edes voi määrittää kaikkien yllättävienkin tulevaisuuden tapahtumien varalle. Kuitenkin nykyistä täsmällisemmin määritelty riskinkanto eläketurvan rahoittamisesta auttaisi arvioimaan, vastaako riskinjako sitä, mitä kollektiivina haluamme, ja kykenevätkö ajatellut riskinkantajat tosiasiassa kantamaan riskit. Sivutuotteena näistä täsmennyksistä seuraisi, että voisimme vastata aiempaa täsmällisemmin myös siihen, kenelle eläkevarat kuuluvat.”

11.1.2022

Kirjoitin 4.1.2022 ja 10.1. Nato -keskustelusta ja EU:n omasta armeijasta. Tilanne Ukrainan ja Kazakstanin suhteen alkaa olla sellaisessa vaiheessa, että näiden maiden ainoana pelastuksena näyttäisi olevan Naton ja EU:n väliintulo. Putinille perääntyminen on mahdotonta, eteneminen omaa tavoitetta kohti on hänelle pakkomielle.

En tiedä mitä USA:n lait edellyttävät heidän väliintulonsa aikaan saamiseksi. Jos tilanne on sama kuin joskus Serbian sodan aikoihin, jolloin he myöhästyivät pahasti puhtaasti USA:n parlamenttikäsittelyn vuoksi ja syntyi käytännössä kansanmurha, ennen kun he ehtivät apuun. Toive on Naton nopeasta toiminnasta. EU tyytyy edelleen vain sivustakatsojan rooliin, koska prosessi saada EU:lle oma armeija, vie kuukausia.

En tiedä kuinka monessa EU:n jäsenmaassa on valmiina rauhanturvajoukkoja, joista voisi nopeasti muodostaa EU:n armeijan, mutta hyvin todennäköistä on, että Venäjä ehtii siihen mennessä jo vakiinnuttamaan oman asemansa ja riisumaan maan omat armeijat kyseisissä maissa. EU:ssa vaan puhutaan omasta armeijasta, mutta ei laiteta tikkua ristiin sen aikaansaamiseksi.

10.1.2022

Nyt Venäjä näyttää saaneen hyvän jalansija mahdollisuuden lähi Idässä, kun Kazakstanin presidentti on pyytänyt apua venäjältä mielenosoitusten hillitsemiseen. Venäjällä on nyt laillisempi oikeus lähettää joukkojaan tuolle alueelle. Tilanne on luultavasti hyvin tervetullut Putinille, jotta huomio voidaan siirtää Ukrainasta Kazakstaniin. Se ei tietenkään tarkoita, että operaatio Ukraina olisi haudattu, vaan päin vastoin siellä voidaan edetä rauhassa, koska media on keskittynyt Kazakstaniin. Jos vähänkään miettii sitä ase- ja muuta kalustoa, jota Venäjä kuljettaa kaiken aikaa Ukrainan rajalle, niin tuntuu aika uskomattomalta, että kyseessä olisi pelkkä varautuminen Ukrainan hyökkäykseen Venäjälle, vaan Venäjän selvä hyökkäysvalmistelu.

Kazakstaniin sijoitetut "rauhanturvajoukot" on helppo siirtää myös Ukrainaan. Todennäköistä on myös Kazakstanin valloitus ihan presidentin pyynnöstä. Tuolla Venäjän ase arsenaalilla kummankin valtion valloitus käy niin nopeasti, että länsi ei ehdi edes reagoida. Venäjän Mustanmeren laivasto ja ilmatuki tekevät hommasta niin helpon, että Putin ei jätä tilaisuutta käyttämättä. Kummankin valtion asevoimat ovat niin heikot Venäjään verrattuna, että niiden riisuminen aseista ei ole Putinille ongelma. Ainoa kysymysmerkki on, miten Biden ja Nato suhtautuvat asiaan. He tulevat joka tapauksessa jälkijunassa, mutta miten he reagoivat tilanteeseen. Vaarana on kolmas maailmasota. 

9.1.2022

Tämä sama asia on ollut esillä monta kertaa, mutta päättäjät eivät näköjään ota opikseen yhtään aikaisemmista menettelytavoistaan, joissa olisi ollut parantamisen varaa. Kyse on jälleen erilaisista lausunnoista koskien koronarajoituksia.

Pitäisi päättää kuka, tai ketkä antavat lausuntoja ja mikä on lausunnon sisältö, koska nyt niitä tulee vähän eri taholta ja ovat kuitenkin keskenään ristiriitaisia. Ei ole yhtä selvää lausuntoa, josta olisi päätetty, vaan jopa eri ministerit, saati sitten virkamiehet antavat erilaisia mielipiteitään, joita tulkitaan hallituksen päätöksiksi. Vaikka joku olisi eri mieltä hallituksen päätöksen kanssa, sitä ei pitäisi mennä esittämään medialle edes omana mielipiteenään, joka voidaan tulkita yhteiseksi päätökseksi. Vaalipuheet ovat erikseen ja virkavastuulla annetut lausunnot ovat aivan eri asia. Nykyisellä käytännöllä saadaan kyllä kansa epätietoiseksi todellisista päätöksistä, koska niitä anneteen ennen lopullista päätöstä vakuuttavilta tahoilta.

Toinen sekoittava tekijä on esimerkiksi rajoitusten epäloogisuus. Tulee mielikuva, että päätökset perustuvat siihen kuka lobbari on huutanut vakuuttavammin. Pitää myös muistaa, että jokaisella ns. asiantuntijalla on oma lehmä ojassa tavalla tai toisella. Heidän katsantokantansa eivät välttämättä katso kokonaisuutta, vaan se jää päättäjien tehtäväksi. Hyvin usein esimerkiksi päätösten taloudellinen vaikutus jää toissijaiseksi.

8.1.2022

Katseli MTV:n sivuilla artikkelia, jossa kehotettiin välttämään salasanojen kirjoittamista muistiin selaimella. Olen samaa mieltä ja itse asiassa en kirjoittaisi salasanoja muistiin tietokoneelle lainkaan. On selvää, että salasanoja alkaa olla niin paljon jokaisella, varsinkin jos ne ovat oikeaoppisesti kirjoitettuja, eli tarpeeksi pitkiä ja ennalta arvaamattomia, niin niiden muistaminen on miltei mahdotonta.

Itse olen kirjoittanut ne muistiin erään kirjan sivuille tyhjiin kohtiin ja jonka sijainnin tiedän vain minä satojen kirjojen joukossa. Ei siis erillistä lappua, jonka voi helposti karistaa kirjan välistä lattialle, eikä myöskään kirjan ensimmäisille tai viimeisille sivuille, missä usein on jotain omistus, tai muita kirjoituksia, jotka kiinnostavat muita.

7.1.2022

1) Olen ihmetellyt tässä Joulu tietämiin laulua Sylvian joululailu, koska sen sanat ovat mielestäni jotenkin ristiriitaiset. Ajattelin ensin, että sen alkuperä on Italiasta, koska siinä puhutaan Etnasta ja sypresseistä, mutta kun otin selvää asiasta, niin se onkin täysin suomalainen ja Carl Collanin säveltämä Elias Länrotin sanoihin. Sylvia on itse asiassa mustapääkerttu, joka viettää talvet ja Joulun Etelä-Italiassa. Sylvia atricapilla on linnun tieteellinen nimi. Kun laulussa puhutaan häkistä, sillä ei tarkoitetakaan lintuhäkkiä, vaan 1800 -luvun puolivälissä Suomen riippuvuutta Venäjästä. Aina sitä näköjään oppii jotain uutta.

2) Kirjoitin taas vähän lisäystä artikkeliin "ELÄIMIÄ KOTIPIHALLA", koska näyttää siltä, että oma kotipupumme olisi jälleen tullut nukkumaan päiväuniaan talomme seinustalle.  

6.1.2022

Tilanne SOTE - palveluissa näyttää aika huolestuttavalta. Kunnat eivät enää halua investoida sote-palveluihin yhtään minimiä enempää, koska palvelut siirtyvät hyvinvointialueille. Kuitenkin hyvinvointialueet saavat varoja palveluihinsa vasta kun ne ovat virallisesti toimimassa. Palvelujen toimivuus alkaa olla hyvin kyseenalaista. Sen näkee esimerkiksi henkiläkunnan vajavuutena, jota ei pystytä korjaamaan, koska ei ole varaa lisähenkilökuntaan. Käytännössä sen huomaa hyvin esimerkiksi kotihoitohenkiläkunnan vajavuutena. Meillä käy kotihoito kaksikertaa vuorokaudessa. Heidän käyntiaikataulunsa on muuttunut hyvin epämääräiseksi ja kun hoitaja tulee, hän on usein joku tuuraaja, joka on aivan toiselta puolelta kaupunkia ja aivan uusi, joka toimii vain kännykässä näkyvien ohjeiden mukaan. Pyytelee vaan anteeksi, että on myöhässä, koska heitä ei ole tarpeeksi töissä. En tiedä onko kyseessä sairastumisia, tai karanteeneja, koska he eivät kuulemma saa kertoa sellaisia asioita. Joka tapauksessa tilanne käy jossain vaiheessa liian raskaaksi työssä oleville ja todennäköisesti loppuunpalamisia.

Liian usein heidän työnsä jää vajaaksi ja joudumme itse tekemään loput, vaikka maksamme tuosta palvelusta vähän vajaa 1000 euroa kuussa yhden henkilön palvelusta. Käytännössä tuo palveluaika on lähempänä 10 minuuttia, kuin sopimuksessa mainittu 30 - 45 minuuttia. Haluaako kunta vaan tienata tuolla palvelulla? Vai mistä on kyse? 

Olemme odottaneet jotakin ihmistä Vantaalta tutustumaan tilanteeseen täällä kotona jo useita kuukausia. Ketään ei vaan kuulu ja tilanne WC / suihkutiloissa on sellainen, että kotihoitajat vievät vaimon kerran viikossa omaan sänkyynsä vettä pitävän muovikankaan päälle pesulappupesulle, koska nykyiseen suihkuun hän ei pääse korkeareunaisen suihkualtaan vuoksi. SOTEn aluevaalit ovat todella tärkeät. Päättämään pitää saada ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita SOTE palveluista, eikä vaan politikoinnista ja omasta urastaan.

4.1.2022

Jälleen kerran käydään Nato keskustelua. Tämän hetken suurvaltojen keskinäinen nokittelu on saanut kaikki höristämään korviaan, koska Venäjä katsoo oikeudekseen määritellä jonkinlaisen turva – alueen rajojensa ulkopuolelle. Käytännössä se tarkoittaisi itsenäisten valtioiden joutumista Venäjän sanelupolitiikan alaiseksi. Sehän tarkoittaisi uutta Neuvostoliitoa, johon kuuluisi Venäjän lisäksi kaikki ympärysvaltiot – Suomi mukaan lukien. Tätä ei tietenkään mikään ympärysvaltio hyväksy. Nato – optio tulee silloin kyseeseen muuallakin kuin Suomessa. Tilanne on sikäli hankala, että Putinin kasvojen menetys on vaihtoehto, mitä hän ei tule hyväksymään.

Olen jo vuosia sitten kirjoitellut EU:n omasta armeijasta rauhan turvaamiseksi. Se voi tietysti pyytää myös NATOlta apua tarvittaessa, mutta silloin Venäjän pelkäämä NATO ei olisi se ensisijainen toinen osapuoli. EU:n oma armeija ei tarkoita sitä, että EU:lla olisi jossain suuri kasarmialue, jonne keskitettäisiin jonkinlainen sotilastukikohta, vaan jokainen EU:n jäsenmaa nimeäisi määrätyn määrän sotilaita ja kalustoa valmiuteen EU:n esikunnan määräämää käyttöä varten. Tuo esikunta ei voi silloin olla minkään yksittäisen jäsenvaltion sanelun johdateltavissa, tai minkään vetó oikeuden alaisena, koska se ei pystyisi silloin toimimaan koko alueella, erilaisista liittoutumista johtuen. Esikunta pitää olla itsenäisesti toimiva, mutta suoraa EU-parlamentin alaisena enemmistö päätöksillä ilman mitään enemmistökiintiötä.

3.1.2022

Maakaasun käytöstä käydään kovaa keskustelua siitä onko maakaasu vihreää energiaa vai ei. Sehän riippuu siitä miten vihreä energia määritellään missäkin yhteydessä. Mielestäni maakaasu ei ole vihreää energiaa teknisesti, mutta maakaasu on suurimmaksi osaksi metaania, joka on n. 27 kertaa pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Jos sitä poltetaan, niin siinä syntyy hiilidioksidia, joka on siis vain 27:s osa siitä, että metaani pääsisi suoraa avaruuteen ilman polttamista.

Tosiasiahan on, että jäätiköiden ja ikiroudan sulaessa pääsee metaania avaruuteen jatkuvasti. Jos Venäjän ikiroudan sulaessa muodostunut metaani poltetaan maakaasuna, se vähentää avaruuteen pääsevää metaanimäärää, mikä on ilman muuta eduksi maapallolle, vaikka se samalla lisää hiilidioksidin määrää. Minun logiikkani mukaan: mitä enemmän maakaasua poltetaan, sitä vähemmän metaania pääsee avaruuteen Venäjän ikiroudan alueelta, mikä on hyvä asia avaruudesta katsoen.

Maakaasu ei siis ole vihreää energiaa sellaisenaan, koska siitä muodostuu hiilidioksidia sitä poltettaessa, mutta se on huomattavasti edullisempi kasvihuonekaasuja ajatellen, kuin hiilidioksidin tuottaminen vaikka hiiltä, tai turvetta polttamalla. Kyse on siis siitä mitä vihreällä energialla tarkoitetaan. Jos metaania ei polteta maakaasuna, se menee avaruuteen sellaisenaan joka tapauksessa. 

2.1.2022

Presidentti piti jälleen Uudenvuoden puheensa. Siinä oli suuri osuus USA, Venäjä, Ukraina -tilanteella. Olen täysin samaa mieltä Niinistön kanssa siitä, että EU on jäänyt sivurooliin. Onneksi ETYJ on osittain mukana. Jos Venäjän ajatus on rajata oma "reviirinsä" niin, että kaikki rajanaapurit kuuluvat heidän etupiiriinsä, niin siinä on silloin mukana ilman muuta myös Suomi. Minä toivon, että meillä ei tuudittauduta siihen, että olemme hyvä ja harmiton naapuri. Ystävyys on silloin aika heikoissa kantimissa, jos kyseessä on Venäjän turvallisuusajattelu. Tietenkin se hieman nostaa kynnystä konfliktiin, mutta tosipaikan tullen sillä ei ole merkitystä. Minua ihmetyttää Venäjän usean edustajan käyttämä jyrkkä retoriikka. Siinä aivan kuin pakotettaisiin kaikki naapurit varpailleen ja hakemaan esimerkiksi NATO:n turvaa. Se tuskin on heidän tarkoituksensa, mutta siihen se johtaa. Heidän toimintansa on selvästi ristiriidassa heidän tavoitteidensa kanssa. Kyllä heidänkin pitäisi ymmärtää, että jos jotakuta uhataan, hän hakee turvaa, jostain isommasta. Kyllä se koskee myös valtioita. Kun kyse on Venäjästä, niin siellä ei uskalleta olla eri mieltä Putinin kanssa, vaan presidentti voi luottaa siihen, että hänen ajatuksiaan totellaan. Muusa tapauksessa voi olla syyte valtiopetoksesta ja kymmeniä vuosia linnassa. Putiniin voi vaikuttaa vain ystävien kautta. Olivat ne sitten ihmisiä, tai valtioita.

Olen aiemminkin miettinyt sitä mitenkä Venäjä voisi vaikuttaa Suomeen, joko suoraa, tai painostamalla. Silloin on ilman muuta noussut tärkeimmääksi keinoksi pysäyttää energian saanti. Silloin Suomi joutuisi suurelta osin tuontienergian varaan. Vaikutus mahdollisuudet ovat suuret esimerkiksi atomivoimaloiden kautta. Olemme niissä liikaa riippuvaisia Venäjästä. Sen vuoksi pitäisi kiireesti investoida tuuli- ja aurinkovoimaloihin. Niiden valmistumiseen menee aikaa, mutta sama uhka on myös vuosien päästä. Mitä nopeammin asiaan puututaan, sitä pienemmäksi uhka kutistuu. Tietysti Venäjän kanssa on paljon myös muuta kauppaa, mutta sen vaikutus on korvattavissa nopeammin ja vaikutus on pienempi jokaiseen kotitalouteen. 

1.1.2022 

Ei voi muuta kuin ihmetellä tätä koronapandemian käsittelyä Suomessa. Viittaan nyt esimerkiksi Oulun kuntosali "Liiku":n tapaukseen. Ensin annetaan määräyksiä sulkea kaikki liikuntapaikat ja sitten kun joku valittaa asiasta, aletaan vasta tutkia tosiasioita. Nähtävästi tuota kolmen hengen ryhmää, kaksi juristia ja lääkäri, joka tekee erittäin tärkeitä päätöksiä ei hetkauta vähääkään päätöksiä koskevien toimeentulo, tai edes Suomen kansantalous. On tietysti helppo tehdä kaattavia päätöksiä, jos päätöksiä tekemässä on vain juristien ja lääkärien edustus. Laitetaan varmuuden vuoksi kaikki sellaiset paikat kiinni, joissa tartuntoja voisi tapahtua. Tämä on juuri sitä suurella siveltimellä maalaamista, josta olen kirjoitttanut monta kertaa. Miksi ei voida tutkia ensin mahdollisuuksia estää tartunnat jossain paikassa. Yleensä kuntosalit ovat isoja halleja. Miksi toisessa päässä salia ei voi kuntoilla, vaikka toisessa päässä olisi joku toinen kuntoilemassa, tai antaa sisäänpääsy vain tietylle määrälle edellytyksenä pitää etäisyyttä ja myös valvoa sääntöjen noudattamista. Aivan kuin ihmisten omaan arvioon ei luotettaisi enää lainkaan, vaan kaikki säädetään lailla "joko, tai" -periaatteella -täysin auki, tai täysin kiinni.

Ovatko päättäjät todella niin laiskoja, että kaikki tehdään kirjoituspöydän takana tutustumatta käytäntöön, tai edes tilastoihin, missä tapahtuu tartuntoja ja missä todennäköisyys on pieni.

Minä todella toivon, että vaalien jälkeen koko tämä mafia uudistuu ja alkaa ajatella asioita ennen päätösten julkaisemista. Nykymenolla jopa STM ja THL pitäisi uudistaa, vaikka vaalit koskevatkin vain ns. hyvinvointialueita. Ainakin joistain vaalimainoksista päätellen vanhat konkarit haluavat edelleen päästä päättämään samoista asioista kuin ennenkin. Mikä siis muuttuisi silloin päätöstenteossa. Vanhat ns. asiantuntijat haluavat kuitenkin laittaa kaikki uudet tulokkaat ruotuun ja sanella edelleen kaikesta. Itse en tule äänestäämään yhtään nykyistä päättäjää, vaan haen itsenäisesti ajattelevaa alan myös käytännössä tuntevaa ehdokasta. Minua kiinnostaa tietenkin lähinnä vanhusten huolto, mutta myös terveyden huolto on oleellinen asia. Ajattelin ensin, että en mene äänestämään lainkaan, koska vanhat ääniharavat sinne kuitenkin valikoituu, mutta jos jokainen ajattelisi näin, niin sehän vaan takaisi noille ääniharaville varman voiton, vaikka eivät olisi mitenkään perehtynewet näihin asioihin, joten äänestän vaikka kävellen rollaattorin kanssa.

 

 

Vuosi 2021

JOULLUKUU                    

31.12.2021

Ymmärrän hyvin sen, että työntekijöillä pitää olla oikeus olla tekemättä työtä, eli lakkoilla, jos on painava syy siihen. Kuitenkin minun oikeustajuani häiritsee se, jos lakko ei aina kohdistu työhön tai työnantajaan, joka on vaikka neuvotteleva osapuoli, vaan aivan sivulliset, jotka eivät voi mitenkään vaikuttaa työntekijän palkkaan, työoloihin, tai muuhun epäkohtaan kyseisessä työssä, kuitenkin kärsivät lakosta -monesti paljon enemmän kuin varsinainen työnantaja, joka voisi vaikuttaa asiaan.

Tämä koskee etenkin lakkoja, jotka ovat selvästi poliittisia, jolloin lakkoasetta käytetään aivan muuhun, kuin omien työolosuhteiden, tai palkkaneuvottelujen tukemiseen. Käytännössä lakoilla murennetaan normaalia demokratiaa ja parlamentarismia. Sellaiset lakot pitäisi kieltää perustuslain mukaisen demokratian vastaisina. Tämä on ilmeisesti yksi sellainen syy, miksi Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta, vaan perustuslakia tulkitaan peruatuslakivaliokunnassa, joka on 100 % poliittinen. Yksikään puolue, joka on perustuslakivaliokunnassa edustettuna ei tule hyväksymään sitä, että lakko-oikeutta rajoitettaisiin niin, että poliittiset lakot kiellettäisiin, koska he pelkäävät menettävänsä kaikki järjestäytyneiden työläisten äänet, vaikka nykyinen käytäntö olisi kuinka epäoikeudenmukainen. On myös muistettava, että Suomessa on paljon työntekijöitä, jotka eivät ole järjestäytyneet syystä tai toisesta. Ketään ei voi pakottaa minkään ammattiliiton jäseneksi, vaikka tosiasiassa niin tapahtuukin. Ovatko siis järjestäytymättömät ammattiliittojen mielivallan alla perustuslaillisesta oikeudesta, olla kuulumatta mihinkään ammattiliittoon, huolimatta. Ymmärrän, että yksikään ammattiliitto ei halua lakia, joka jollakin tavalla rajoittaa heidän toimintaansa jolloin puolueet ovat heidän talutusnuorassaan. Tämä on minun mielestäni vastoin perustuslain tasa-arvopykälää.

Tästä asetelmasta ei päästä eroon muutoin, kuin perustamalla puolueeton perustuslakituomioistuin, koska nykykäytäntö sotii selvästi perustuslakia vastaan, jos katsotaan asiaa vain perustuslain kannalta ilman poliittista väriä.

30.12.2021

MTV-uutisten sivuilla ihmetellään sitä, että Kiina on ottanut käyttöön uutta elektronista kalustoa Etelä-Kiinan merellä. Sillä voidaan käytännössä hakkeroida ja häiritä kaikkea lento- ja laivaliikenteeseen kuuluvaa elektronista toimintaa. Esimerkiksi elektronisessa ohjauksessa olevat droonit -vaikkapa omatoimiset pommiohjukset voidaan kääntää toimimaan lähtöpistettä vastaan, kääntämällä ohjus tuhoamaan lähettäjäasema. Olkoon se laiva-, ilma- tai maa-asema. Ihmettelen, että tällainen toiminta tulee esiin vasta nyt, mikä tarkoittaa seitä, että muu maailma on selvästi jäljessä elektronisessa sodankäynnissä. Itse olen olettanut, että tällainen toiminta olisi tuttua jo ennestään vähän kaikissa vähänkään edistyneissä puolustusjärjestelmissä.

Jos Suomella ei ole vastaavaa puolustus strategiaa, niin olisi korkea aika saada sellainen aikaiseksi. Kyseessä ei ole edes mitään avaruustiedettä, vaan normaalia elektroniikan hyväksikäyttöä ja ohjelmointia. Koodareita on Suomessa varmasti jo yllin kyllin. Meillä on ollut olemassa jo kymmeniä vuosia esimerkiksi suuntaradio, jonka lähetyskeila on todella kapea. Samalla tekniikalla on mahdollista tehdä myös muilla jaksoilla toimivia laitteita aina laaseriin saakka. Lentokoneiden ja laivojen tai droonien elektroniikkaa voidaan tietysti suojata tiettyyn pisteeseen saakka, mutta pitää niidenkin saada yhteys suojausten läpi esimerkiksi erilaisiin antureihin.

Todellisuudessa uskon, että tällaista elektroniikkaa on jo esimerkiksi Suoman puolustusvoimilla, mutta niistä ei ymmärrettävästi pidetä meteliä.

28.12.2021

Mainitsin jo 24.12. tekstissäni tuosta Venäjän -etenkin Putinin uhkailuista. Nyt hänen lausuntonsa alkavat olla saman toistamista, mikä viittaa jonkinlaiseen pakkomielteeseen. Se alkaa pelottaa siksi, että seuraava vaihe voi olla hyökkäys Ukrainaan. Kun diktaattorit saavat jonkin päähänpiinttymän, niin se on tavalla tai toisella vietävä loppuun. Muussa tapauksessa he kokevat sen kasvojen menettämisenä.

Jos jokainen maa alkaisi ajatella samalla tavoin, että kaikki ympärysvaltiot pitää saada omaan reviiriin, jolloin uhka heidän taholtaan pienenisi, niin sehän johtaisi mahdottomuuksiin. Siinä ilmeisesti diktaattorien ajatustapa eroaa muista, että he näkevät vain oman maansa tarpeet ja oman ideologiansa. Toivottavasti myös länsimaiden kannanotot vaikuttavat edes hieman hänen ajatuksiinsa ja pistää miettimään myös sitä, mitä sota aiheuttaisi myös omalle maalle.

En tiedä mistä löytyisi se viisastenkivi, jonka avulla saataisiin yleinen mielipide liennytyksen kannalle, kuten -70 luvun puolivälissä kylmän sodan jälkeen. On hyvin todennäköistä, että diktaattorien päätä ei käännytetä muulla, kuin yleisellä asennemuutoksella niin, että he näkevät oman kantansa toivottomaksi. Se että he näkevät oman jakkaransa heiluvan, johtaa useimmiten vain jyrkempiin otteisiin ja opposition eliminointiin. Sysäys pitää tulla ulkopuolelta, jolloin uhkailu, tai mielipidevankien ottaminen käy hankalammaksi. Kuitenkin "sysäys" pitää tulla taholta, joka ei ole välittömässä vaarassa joutua aseelliseen konfliktiin. Useimmiten se tarkoittaa ns. ystävällis mielisten valtioiden saamista "taivuttelemaan" diktaattoria miettimään kokonaisuutta, eikä vain omaa päähänpiinttymää.   

26.12.2021

Viitaten vielä tuohon eiliseen tekstiini, minua ihmetyttää myös se, että Ylellä ei ole nykyisin äänitarkkailua edes musiikkiohjelmissa. Kuuntelin tänään ohjelmaa Temppeliaukion kirkosta, jossa lauloivat Mari Palo ja Eino Grön. Ajoittain säestys meni selvästi laulajien päälle, eli laulajien ääni hukkui, tai ainakin kärsi huomattavasti säestävän pianon (flyygelin) voimakkaista äänistä. Eniten se häiritsi korkeissa äänissä. 

25.12.2021

Taas on joululaulujen aika ja niitähän riittää joka makuun. Itse olen valikoinut tietyt joululauluohjelmat, joissa olen olettanut olevan sellaisia joululauluja, jotka ovat minun ja vaimoni makuun. On valtava määrä vanhoja kauniita joululauluja ja kauniita tulkintoja. Satuin kuitenkin katselemaan joulupäivänä Ylen ohjelmaa "Joulu Tapiolassa" ja monien kauniiden laulujen lomassa tuli yksi esitys, jonka aikana teki mieli lähteä kokonaan toiseen huoneeseen. Se oli Dimitri Keiskin esittämä lastenlaulu "Kello löi jo viisi" En yksinkertaisesti ymmärrä kenelle se oli suunnattu. Esityksessä ei ollut jälkeäkään kyseisen laulun sanomasta, saati sitten tunnelmasta. Korostan, että kyse ei ole laulajan taidoista, vaan sovituksesta. Sama esittäjä lauloi todella tunteella monia muita lauluja, eli kyse ei voi olla hänen laulu-, tai esiintymistaidostaan. En yksinkertaisesti käsitä kenelle on suunnattu moinen sovitus kauniista laulusta. Se oli samaa luokkaa, kuin pari vuotta sitten Paula Vesalan tekemä oma sovitus "Vain elämää -Joulussa". Se oli muistaakseni "Valkea joulu", josta hän oli tehnyt aivana käsittämättömän sovituksen. Silloin todella menin toiseen huoneeseen laulun ajaksi. Ilmeisesti tuo sovitus ei miellyttänyt monia muitakaan, koska en ole kuullut tuota sovitusta sen jälkeen missään. Ikävä kyllä juuri huonoimmat ja hermoja raastavimmat laulut jäävät mieleen. Tänäkin jouluna on kuultu valtavasti hyviä ja suorastaan loistavia esityksiä.

24.12.2021

Kuten 22.12.2021 kirjoitin Putin alkaa selvästi kärjistämään Venäjän ja Lännen välisiä suhteita. Vaikka kyse on täällä hetkellä vain Ukrainan tilanteesta, se helposti eskaloituu laajemmaksi konfliktiksi. Tilanne ei ole mitenkään yhden tekevä myöskään Suomen kannalta. Jos EU ja USA, ja yleensä Länsi, alkaa asettamaan suuria pakotteita Venäjää kohtaan, alkaa olla vaara, että Putin käyttää kaikkia hänen saavutettavissa olevia keinoja oman tilanteensa parantamiseksi, silloin ei vaikuta asiaan mitkään sopimukset, tai ns. "ystävälliset suhteet" maiden välillä, kuten Suomen ja Venäjän välillä, vaan Venäjällä haetaan esiin  kaikki mahdollisuudett vaikuttaa EU:hun sekä yleensä länteen, silloin Suomikin on yksi kohdemaa. Suomi otetaan pelinappulaksi ja yritetään saada Suomi vaikuttamaan EU:hun Venäjään kohdistuvien pakotteiden purkamiseksi. Jos mietitään Venäjän mahdollisuuksia Suomea kohtaan, niin suurin vaikuttava tekijä on todennäköisesti energian saanti. Silloin tulee kyseeseen tietysti kaikki, mistä olemme Venäjästä riippuvaisia: maakaasu, öljy, atomivoimaloiden lataukset jne.

Olen useaan otteeseen kirjoittanut tästä samasta asiasta ja nyt, jos koskaan nuo kommentit alkavat olla ajankohtaisia. Päättävät elimet Suomessa ovat niin "sinisilmäisiä", että elävät omassa haavemaailmassaan: Eihän ne meille voi mitään hankaluuksia aiheuttaa. Ei Suomi ole aiheuttanut Venäjälle mitään ongelmia. Unohdetaan elämän tosiasiat ja sen raadollisuus silloin, kun naapuri joutuu hätään ja yrittää pelastaa itsensä. Silloin ei kaihdeta keinoja

23.12.2021

Ymmärrän, että koronatartuntojen estäminen on avain asemassa ja se edellyttää määrrättyjä rajoitustoimia, mutta en sitä, että päättäjät eivät kykene ajattelemaan muita vaihtoehtoja kuin kokonaisten toimialojen sulkemista. He maalailevat edelleen todella suurilla pensseleillä. Käytännössä se tarkoittaa jälleen työvoiman kotiin ajamista, joko irtisanomisilla, tai vähintään lomauttamalla. Käytännössä se tarkoittaa joka tapauksessa verojen vähenemistä, sekä menojen lisääntymistä kronakorvausten muodossa. Juuri kun työllisyys alkoi olla taas lähellä normaalia ja oli toiveita saada valtion taloutta vähän lähemmäksi tasapainoa.

Olen kuullut vain muutaman kommentin siitä, että tartuntoja voitaisiin ehkäistä myös muuttamalla hivenen rakennusten ilmastointia niin, että poistoilmaventtiilit ovat suoraa asiakkaiden yläpuolella, eikä jossain sivuseinillä, tai yhdessä paikassa keskellä huonetilaa, jolloin poistuva ilma joutuu kiertämään pitkin huonetta ja mahdollisesti levittämään virusta. Kyseinen ilmastointimuutos maksaa tietysti jotain, mutta villä voitaisiin estää tartunnat sulkematta koko tilaa. On päivän selvää, että tuollainen investointi olisi samalla varmistusta toiminnan jatkummisesta, vaikka pandemia jatkuisi vuosia, kuten näyttää. Se voi vähäksi aikaa laantua, mutta ei katoa vuosiin, vaikka muuttaisi välillä nimeäkin.

Luulisi, että yrittäjät ajattelisivat vähän pidemmällä tähtäyksellä, kuin vain vuosibudjetti kerrallaan.     

22.12.2021

Minua alkaa todella huolestuttaan Venäjän, tai ainakin Putinin, toiminta ja ajatukset. Hänellä on selvästi jonkinlainen pakonomainen tarve saada kaikki ympäristövaltiot omiksi suoja-alueikseen. Ei siinä ole enää kyse jostain hetken mielijohteesta, vaan hän alkaa selvästi toimimaan ajatustensa mukaan. Hän suorastaan kaivaa esiin tekosyitä, miksi Ukraninan rajalle keskitetään valtava armeijan kalusto ja miehistö arsenaali. Syyksi hän ilmoittaa länsimaiden jatkuvan provosoinnin, kuitenkin hän itse tekee sitä parhaillaan. Tilanne alkaa muistuttamaan Saksaa toisen maailmansodan kynnyksellä. Puuttuu vain "Mainilan laukaukset" Ukrainan rajalla jotta saisi perustelun (tekosyyn) hyökätä.

Erona toiseen maailmansotaan on joukkotuhoaseiden voiman monituhat kertainen määrä ja teho. Ainoana epäröintiä aiheuttavana tekijänä myös Putinille lienee se, että seuraava maailmansota tuhoaisi myös Venäjän. Kaikki riippuu nyt siitä kuinka nopeasti hän olettaa pystyvänsä lyömään Ukrainan ilman, että mikään muu valtio, tai liittoutuma ehtii tulla väliin. Hän olettaa selvästi, että valtaus hoituu yhtä kivuttomasti, kuin Krimin valtaus Mustalla merellä. Siinä hän kuitenkin erehtyy.

16.12.2021

Luin Uuden Suomen sivuilta Teppo Ovaskaisen artikkelin, missä on THL:n johtajan Markku Tervahaudan haastattelu omikron viruksen tartunnasta. Hän mainitsi jonkin 11 hengen kokoontumisen Lontoossa, missä toistaiseksi on 7 tartuntaa, vaikka jokaisella on ollut jopa tehosterokote. Rokotteen valmistajaa ei mainittu. Tilaisuudessa oli ollut ikkunat auki ja silti ihmettelivät tartuntoja. Minä puolestani ihmettelen sitä, että jos jokainen oli todella tehnyt testin ennen tilaisuuteen menoa, niin mikä oli aikaero testistä tilaisuuteen ja jos ikkunat olivat auki, niin vetikö ikkuna ilmaa ulospäin vai sisään päin. Virushan voi tulla myös ikkunan kautta ainakin katutasossa.

Minulle oli yllättävä tieto uutisissa, että omikron virus voi siirtyä eteenpäin myös pienissä sumutteenomaisissa partikkeleissa, ei ainoastaa pisaratartuntana. Tällöin tartunnan voi saada jopa tunteja sen jälkeen, kun tartuttaja on poistunut paikalta. Esimerkkinä: jos WC:ssä käytetään hajustesumutinta, niin sen hajun tuntee kauan sen jälkeen, kun hajustetta on painettu. Tämä tarkoittaa omikron viruksen tarttuvuuden kannalta sitä, että tartunnan voi saada, vaikka olisi huoneessa yksin. Tuo ikkunoiden aukipitäminen ei ratkaise käytännössä mitään, jos sattuu olemaan tartuttajan ja ikkunan välissä ja ilma kulkee ulospäin. Siksi olen toitottanut sitä, että poistoilmaventtiilit pitää olla katossa ihmisten yläpuolella, jolloin ilma kulkee ylöspäin ja ulos, eikä sivuttain tartuttaen muita paikalla olevia.

15.12.2021

Koronan omikron muunnos jatkaa voittokulkuaan. Epäilen, että tuleva joulu on monessa perheessä ns. tynkäjoulu, koska suku pelkää tartuntoja puoleen tai toiseen. Se voi olla hyvinkin aiheellinen pelko, mutta jos jo toinen joulu menee koronan pelossa ja vanhukset jätetään yksin syömään kinkkuaan, niin se voi olla rankkaa molemmin puolin. Meillä onneksi lapset ovat saaneet jo kolme rokotusta, mutta lastenlapset ovat kahden varassa. He ovat kuitenkin selvästi valveutuneita ja varovaisia. Kenelläkään ei ole ollut kotonaa ja varmaan kaikki käyneet testeissä useastikin. Tiedän, että moni ei pääse tänne jouluksi, koska menevät vuorollaan puolisonsa kotikonnuille. Sekä tytär, että poika lupautuivat tekemään meille jouluaterian yhdessä, mistä suuret kiitokset. En tiedä mitä yleisiä rajoituksia keksitään vielä jouluksi, mutta meidän joulu näyttää ainakin vielä hyvältä.

On selvää, että korona jatkuu Suomessa vielä kauan, voi esiintyä vuosia jonkin variantin muodosa, koska jostain syystä ihmiset eivät ymmärrä mikä vaikutus on sillä, että jätetään koronarokotukset ottamatta ja jopa esitetään mielenilmaisuja ja protestikulkueita rokotusta vastaan. Ainakin minulta menee yli ymmärryksen moinen menettely. Ilmeisesti samat ihmiset vastustavat myös koronapassia, vaikka se mahdollistaisi monia tapahtumia ja monessa suhteessa normaalia elämää. Heitä ei kiinnosta yhtään esimerkiksi se, että Suomen talouselämä saataisiin ainakin lähelle normaalia koronapassin avulla. En tiedä mikä on heidän motiivinsa, mutta joskus tuntuu, että monella on tavoitteena pitää Suomea jonkinlaisessa poikkeustilassa mahdollisimman pitkään. Minä näen sen laillistettuna terrorismina, koska se vaikuttaa muihinkin, kuin vain rokotuksista kieltäytyjään. Moni muu voi ja saa olla eri mieltä. Tämä on vain minun oma mielipiteeni. Eri asia on, jos kieltäytymiseen on lääketieteellinen, tai jokin muu perusteltu syy.

Olen aiemminkin ilmaissut oman huoleni siitä, että palveluyritykset, esimerkiksi ravintolat eivät ajattele tarpeeksi pitkälle, koska koronasta, tai jonkin muun nimen omaavasta pandemiasta ei päästä eroon moneen vuoteen. Virus muntaa jatkuvasti muotoaan ja uusia muunnoksia tulee joka päivä. Jossain vaiheessa se laantuu, mutta ei häviä kokonaan, kunnes esiintyy taas uudessa muodossa. Siksi olen ehdottanut katseen suuntaamista eristämisistä tilojen ilmastointiin. Jos vaikkapa ravintoloiden pöytien yläpuolella olisi poistoilmaventiili, niin se jo veisi virukset poistoilman mukana. Eivät ne vastatuuleen voi mennä. Se olisi jopa turvallisempi, kuin ulkona oleminen, koska siellä kaikki riippuu tuulesta ja sen suunnasta.   

11.12.2021

Suomen hävittäjähankinta saatiin sitten viimein päätökseen. En epäile, etteikö kyseinen kone F35 ole teknisesti paras noista vaihtoehdoista, mutta todellinen hinta epäilyttää. Tarjoushinta ja todellisuus eivät aina käy yksiin. Jos USA:ssa harjoituslentoja on vähennetty sen vuoksi, että koneen käyttö- ja ylläpitokustannukset ovat liian suuret, niin miksi ne olisivat Suomessa pienemmät? Jos tuo todellinen hinta, käyttö- ja ylläpitokustannukset mukaanlukien, ajoitetaan vaikka koneen tekniselle käyttöiälle, niin epäilen, että yksikään muista tarjotuista koneista ei ylety samoihin kustannuksiin. Jos Suomen puolustusvoimien budjettia ei aiota tämän vuoksi korottaa, niin käytäntö johtaa samoihin keinoihin kuin USA:ssa, eli harjoituksia vähennetään. En tiedä onko tarkoitus saada kustanuksia peittoon jokavuotisella lisäbudjetilla, vai mikä on ratkaisu, mutta minä epäilen, että Suomalaiselle työlle on nyt laitettu liian suuri painoarvo jotta tarjous saadaan näyttämään tarpeeksi edulliselta. Osa koneen rungostahan on tarkoitus tehdä Suomessa. Todennäköisesti tuo lisäporkkana koituu vielä karvaaksi makupalaksi. Toivottavasti ei, ja olen väärässä, mutta yritän olla realisti, koska en onneksi ole lobbauksen kohteena.

On tietysti päivän selvää, että puolustusvoimat haluavat parasta ja luottavat siihen, että poliittiset päättäjät tekevät kaikkensa omien päätöstensä tueksi myös jatkossa käyttö- ja ylläpitokustannusten suhteen. Siksi päätöstä tekemässä olisi pitänyt olla myös valtiovarainministeriön vahvempi edustus myös ekonomistien suhteen. Kukaan ei osaa sanoa tarkalleen mitenkä kustannukset muodostuvat tulevaisuudessa, mutta muiden maiden varoittavilla esimerkeillä pitäisi olla jonkinlainen painoarvo. Se on toteutunutta todellisuutta, huolimatta myyjien ja lobbareiden hymistelystä. Kaikki kustannukset, joihin päätös perustui, pitäisi olla tarkistettavissa eikä ainoastaan sanomisten varassa.

9.12.2021

Toimintaterapeutti kävi tutustumassa asuntoomme ja totesimme aivan samat ongelmat, kuin kotipalvelu ja korjausneuvoja jo aiemmin. Hänkin näytti ottaneen asian vakavasti ja tekee omat hakemuksensa Vantaan kaupungille. Minulle ei ole muodostunut kokonaiskuvaa siitä minkä yksikön asia tällainen korjausremontti loppujenlopuksi on. Jokainen toimii itsenäisesti ja tekee omat päätelmänsä ja raporttinsa. Ilmeistä kuitenkin on, että raportit eivät mene kaikille, jotka sitä tarvitsevat päätöksiensä tueksi. Kuulin jälleen uuden nimen, joka tulee katsomaan tilannetta, mutta aikataulu on jälleen auki. Minä vaan toivon, että viimeistään tammikuun aikana päästään jonkinlaiseen käytännön remonttihommiin ja vaimoni pääsisi suihkuun ilman, että kotihoito hoitaa asian pesulapuilla. Apua hän silti tarvitsee suihkussakin, mutta ei tarvitsisi odottaa kotihoitajien pesupalvelua joka tilanteessa.

Vanhuspalvelut Vantaalla ovat niin sirpaloituneet, että luulisi jo työntekijöiden työnkin kannalta, että asiaan voisi tehdä paljon kaikkia osapuolia auttavia parannuksia. Se todennäköisesti vähentäisi myös monen työkuormaa, kun organisaatio olisi yksiselitteinen ja päälleekäiset työt poistuisivat. Nyt jokainen puuhaa omalle tontille kuuluvaa osaa vain asiakkaan aloitteesta. Minkäänlaista automaattista asiaan puuttumista edellisen yksikön työn pohjalta ei ole havaittavissa. Kysyin nytkin varmuuden vuoksi, että pitääkö minun tehdä nyt jotain, jotta asia etenee. Vastaus oli, että ei tarvitse, hän hoitaa asian eteenpäin. Tulevaisuus näyttää, kuinka pitkälle tämä etenee ilman, että sitä on taas tökittävä jonkin yksikön hommaksi. Olettaisi, että nykyisen tietokoneiden ja omien sovellusten ja verkkojen aikakaudella asiat voisi hoitaa yksinkertaisemmin, riippumatta siitä onko jokin yksikkö Koivukylässä, Korsossa, tai Martinlaaksossa.  

8.12.2021

Eilen tuli vaimolleni puhelu joltain toimintaterapeutilta, että hän tulee paikanpäälle katsomaan tuota WC- ja suihkutilaneetta tänään klo 12:30. Kotihoitaja, joka kuuli asiasta kertoi tulevansa samaan aikaan ja kertoo oman näkemyksensä tuosta toimintaympäristöstä. Ajatus oli mielestäni todella hyvä, koska he kokevat nykytilanteen joka päivä.

Vähän aikaa sitten aamupäivällä tuli uusi puhelu, jossa kerrottiin, että henkilö, joka piti tulla tänne on sairastunut ja hän tulee itse huomenna 9.12.2021 klo 10:30 - 11:00. En ehtinyt edes ilmoittaa tuon toimintaterapeutin aikataulumuutoksesta, kun kotihoito tuli jo paikalle. He tekivät normaalit työnsä ja kertoivat tulevansa huomenna uudelleen tuohon muutettuun aikaan. Minusta tämä kertoo paljon tuosta kotihoidosta. He ajattelevat omilla aivoillaan, eivätkä vetäydy jonkin toimenkuvan taakse. 

Minua ihmetytti lähinnä se, että puhelun perusteella toimintaterapeutilla ei ollut minkäänlaista kuvaa siitä missä mennään. Mikä on tuon WC-muutoksen tilanne, tai edes tarpeellisuus. Vantaalla on useita vanhuspalvelujen toimintayksikköjä, mutta heillä ei ole minkäänlaista kommunikaatiota keskenään. Vaikka Vantaan kaupungin omista yksiköistä ohjeistetaan ottamaan yhteyttä Vanhustyön keskusliittoon, mitään tietoa ei siirry kumpaankaan suuntaan, koska Vanhustyön keskusliiton ja Senioripalvelujen, tai kuntoutusterapiayksikön ja fysioterapiayksikön ihmiset lähtevät aina puhtaalta pöydältä, kun heihin ottaa yhteyttä. Ainakin vanhusten tilanteesta heillä on vain se käsitys, mikä jonkin yhteydenoton perusteella on saanut, vaikka jokin toinen yksikkö olisi jo valmiiksi perehtynyt asiaan ja jopa toiminut sen pohjalta. Nimestä päätellen Vanhustyön keskusliitto on yksityinen, mutta ilmeisen sidoksissa noihin muihin yksiköihin. Ainakin minä kaipaisin ns. yhden luukun periaatetta, eli käyttöliittymä asiakkaisiin olisi vain yhden kontaktin takana, riippumatta siitä kuka hoitaa minkin asian, eikä kaikki info kulje vain asiakkaan kautta, joka kertoo mitä on sovittu minkäkin yksikön kanssa. Laitoin tämän saman tekstin myös artikkeliin "SAIRAUSKERTOMUS POTILAAN NÄKÖKULMASTA", koska tuo yhden luukun periaate pitäisi saada käytäntöön riippumatta päivän ajatuksista.

7.12.2021

Tämän päivän Helsingin Sanomissa sivu A 14 on hyvä artikkeli siitä mikä on kaivostoiminnan todellinen vaikutus ympäristöön. En tiedä missä vaiheessa on kaivoslain uusinta, mutta luulisi päättäjien viimeinkin ymmärtävän sen, että kaivos ei vaikuta ympäristöön ainoastaan toimiessaan, vaan myös vuosia toiminnan lopettamisen jälkeen. Kuitenkin haittavaikutusten huomioiminen on ainakin nykylaissa aivan liian ympäripyöreä, eikä ympäristön saastuttajia saada korjaamaan jälkiään. Otetaan vaan kermat päältä ja jätetään jäljet  muiden huoleksi.

Tietääkseni Suomessa Aluevalvontavirastot ovat vastuussa myös kaivostoiminnan loppuessa (saati sitten toiminnan aikana) siitä, että kaivoksen ympäristö ei saastu ja se ennallistetaan. Kuinkahan monessa tapauksessa tuo ennallistaminen on todella tehty niin, että siinä on huomioitu myös vuosien aikana kertyneiden vaarallisten aineiden pois siivoaminen. Aluevalvontavirastoja kiinnostaa enemmän kaivosten työllisyysvaikutus, kuin ympäristöasiat. Näistä asioista vastaavat virkamiehet pitäisi saada myös vastuuseen oman toimenkuvansa hoitamatta jättämisestä. Tuo väliporras kaivosten ja ympäristöministeriön välillä  pitää saada jollain tavalla vastuuseen asiasta. Nyt valvonta tässä asiassa on selvästi puutteellista.

5.12.2021

En voi olla puuttumatta jälleen kerran siihen hitauteen, jolla suomen päättävät elimet toimivat esimerkiksi ”koronapassin” suhteen. Kyse ei voi olla tähtitieteellisistä päätelmistä, vaan yksinkertaisesti halusta tehdä päätöksiä. Vedotaan vaikka minkälaisiin byrokratian koukeroihin, mutta ainoa elin, joka noita koukeroita voi muuttaa ja yksinkertaistaa, on Suomen valtioneuvosto. Monet maat Euroopassa ovat käyttäneet sitä jo kuukausia. Me vasta harkitaan. Miksi näin yksinkertainen asia ei voi mennä tajuntaan. Mitä ovat koronapassin hyödyt ja haitat. Kuten jo mainitsin, kyse täytyy olla vain halusta tehdä päätöksiä. On sataprosenttisen varmaa, että moinen päättämättömyys tulee näkymään monissa vaaleissa. Miksi äänestää puolueita ja ihmisiä, jotka eivät halua ottaa vastuuta näin yksinkertaisessa asiassa ja edistää Suomen talouden normalisoitumista. Ei kaikkea voi hoitaa velalla, vaan oma talous pitää saada kuntoon. Onko työpaikkojen sulkeminen koronan pelossa ainoa keino. Ei varmasti. Koronapassi pitäisi monta työpaikkaa toiminnassa ilma pelkoa koronan leviämisestä. Alla on Taru Rokan artikkeli Uuden Suomen sivuilta samasta asiasta.

 

Suomen toiminta hämmentää: Keski-Eurooppa sulkee ovia rokottamattomilta ja Prahan rautatieasemalla kiemurteli jo pitkä rokotusjono

Toimittanut Uusi Suomi Taru Rokka

Monessa maassa tiukempi koronapassi on jo laajalti käytössä. Passi ei kuitenkaan ole ongelmaton, eikä se yksin riitä, kirjoittaa toimittaja Taru Rokka.

 

Koronapassin käyttöönotto on vähentänyt ravintoloiden järjestyshäiriöitä, Talouselämä kertoi tiistaina. Muun muassa tapahtuma-ala on vaatinut, että koronapassia tulisi voida käyttää laajemmin. Nyt vihdoin ja viimein hallitus selvittää koronapassin käyttöönoton laajentamista. Vielä keväällä hallitus ei kannattanut koronapassia, vaikka se oli muualla jo käytössä. Kenties festarikesä 2021 olisi voitu pelastaa, jos koronapassi olisi saatu ajoissa käyttöön. Lempifestivaalieni Tuskan ja Nummirockin peruuntuminen toista vuotta peräkkäin suretti.

On selvää, ettei EU:n koronapassi yksin ratkaise pandemiaa. Pandemia tulee kreikan sanoista pan (kaikki) ja demos (kansa). Se koskettaa kaikkia maailmassa. Länsimaissa jaetaan kolmansia rokoteannoksia, kun monissa Afrikan maissa ei olla edes jaettu ensimmäisiä. Omikron-muunnoksen synty juuri Afrikassa ei ollut yllätys.

3G vaihtui 2G:hen

Syyskuussa lähdin ensimmäistä kertaa yli 1,5 vuoteen ulkomaille, viikonloppulomalle Berliiniin. Saksassa oli jo käytössä koronapassi, niin sanottu 3G-sääntö. Se tulee sanoista geimpft, genesen, getestet eli rokotettu, parantunut, testattu. Mietin tuolloin, kauanko kestää, että saamme vihdoin koronapassin käyttöön Suomessakin. Ilman koronatodistusta hotelliin, ravintoloihin tai museoihin ei Berliinissä ollut mitään asiaa. Todistuksen näyttäminen oli helppoa ja vaivatonta, enkä kokenut paljastavani itsestäni mitään liian yksityistä.

Viime viikolla vietin talvilomaa Prahassa. Tarkoitus oli jatkaa matkaa Itävaltaan Alpeille, mutta maan julistaminen sulkutilaan muutti suunnitelmani. Sulkutilailmoituksen yhteydessä Itävalta tiedotti, että maassa tulee keväällä voimaan rokotepakko. Myös Tšekin presidentti Miloš Zeman on kertonut kannattavansa rokotepakkoa, samoin Saksan tuleva liittokansleri Olaf Scholz. Itävallassa, Saksassa ja Tšekissä on jo käytössä tiukempi, 2G-sääntöä noudattava koronapassi. Se tarkoittaa, ettei negatiivinen testitulos enää kelpaa. Itävallassa 2G-sääntö pätee jopa hiihtohisseissä. Prahassa 2G-sääntö on voimassa muun muassa ravintoloissa, hotelleissa, liikuntatiloissa ja teattereissa. Joukkoliikenteessä tuli käyttää FFP2-maskia. Maahantulon kriteeritkin olivat rokotetuille kevyemmät.

Tuntuu jopa hämmentävältä, että muualla käytössä on jo tiukempi versio koronapassista, kun Suomessa vielä pohditaan, missä passia ylipäätään voidaan vaatia. 

Viime viikon torstaina Tšekissä todettiin yli 27 000 koronatartuntaa. Sairaalahoidossa oli yli 6 000 potilasta, joista lähes 900 tehohoidossa. Asukkaita Tšekissä on 10,7 miljoonaa. Rokotekattavuus on alle EU:n keskiarvon. 

Näin Prahan päärautatieasemalla useina päivinä pitkän jonon rokotuspisteelle – tiukka koronapassi lienee kannustanut ihmisiä ottamaan rokotteen. Myös Suomessa koronapassin käyttöönotto on lisännyt kiinnostusta rokotteen ottamiseen. On totta, ettei rokote täysin ehkäise sairastumista, mutta jos ja kun rokotteella voi välttää joutumisen teho-osastolle hengityskoneeseen ja sairastaakin vain pienen flunssan (jos sitäkään), on rokote toiminut.

Passi ei ole ongelmaton

Koronapassiin liittyy myös ongelmia. Todistus tarkastetaan lukemalla QR-koodi. Toistaiseksi QR-kooditon todistus ei Suomessa kelpaa, koska tietoja ei voi vain katsoa paperista. Mediassa on kerrottu muun muassa Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana ollessaan rokotetusta suomalaisnuoresta, jonka todistus ei kelpaa, eikä hän saa EU:n koronatodistusta. Ongelmia on aiheutunut myös brittiläiselle toimittajalle ja ensimmäisen rokotteen toisessa EU-maassa saaneille suomalaisille.

Havaintojeni mukaan Keski-Euroopassa oltiin lepsumpia. Useimmiten riitti pelkkä passin näyttäminen, tosin muutamassa paikassa QR-koodikin luettiin. Suomen matkailun kannalta tuntuu typerältä, ettei rajalla maahantuloon kelpaava todistus kelpaakaan ravintolan tai teatterin ovella. Maailman vähitellen avautuessa kysymys EU:n ulkopuolisten maiden todistusten hyväksymisestä tulee yhä olennaisemmaksi. Asialla on myös henkilökohtainen merkitys, sillä Kanadassa asuvat ystäväni vierailivat hiljattain Suomessa. Toistaiseksi Kanada ei kuulu EU:n koronatodistusjärjestelmään hyväksyttyihin maihin. Ystäväni aikovat tulla tänne ensi vuonna uudestaan. Suomalaista musiikkia rakastavina he haluaisivat käydä konserteissa, mutta onko se mahdollista, jos heidän koronatodistuksensa eivät kelpaa?

Mediuutisten mukaan EU:n koronatodistus voidaan tulostaa terveydenhuollossa esimerkiksi henkilöille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, mutta joille on tehty koronatesti Suomessa. Ranska taas tarjoaa jopa Pariisin lentoasemalla mahdollisuutta saada maksua vastaan muunnettua EU:n ulkopuolinen rokotetodistus EU:n koronapassiksi.